Displazi Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Displazi

Home » Displazi
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.5/5
Bilgilendirme
Japanese Chin

Japanese Chin ırkının menşei hakkında tartışmalar devam etmektedir. Bu ırkın özellikle Çin kaynaklı mı Japon kaynaklı mı olduğunun sıklıkla tartışmalara konu olur. Bugünkü manası ile bilinen Chin ırkının Japon soyluların hayatına entegre olmuş ve bu bölgede bilinen köpeklerden biri olduğu görülmektedir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Kromfohrländer

Kromfohrländer uzun zamandır insanlar ile bir arada yaşamaya alışkın olan ve sosyal yapısı ile de dikkat çeken ırklar arasındadır. Almanya’da yaygın olarak yetiştirilen özellikle refakatçi ve eşlikçi köpek olarak bilinen ırklardandır. Maskot köpek olarak amaçlanan ve daha sonrasında çok daha geniş bir yaygınlaşma alanına ulaşan ırktır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Phalène

Phalène Batı Avrupa’nın en popüler ve sevecen köpek ırkları arasında yerini almaktadır. Hatta Anakara’nın en sık tercih edilen köpeklerinden biri olduğunu da söylemek mümkün. 1500lerden bu yana varlığını kesintisiz şekilde sürdürmekte olan bu ırkın tarihi geçmişine ilişkin sanat eserlerinde bilgi almak mümkün. Urbino Venüsü isimli tabloda resmedilmesi geçtiğimiz yüzyıllarda ırkın varlığına ilişkin elimizde bulunan en temel kanıtlardandır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Poodle

Poodle ırkı birçok farklı köpek geni üzerinde yapılan melezleme çalışmaları sonrasında ortaya çıkmıştır. Bu ırkın gelişim döngüsünde Spaniellerden başlayarak Kaniş ırkına kadar uzanan çok farklı seçenekleri içerisinde barındırdığı düşünülmektedir. Bu ırka ilişkin dikkat çeken hususların başında özellikle su kuşlarının yakalanması hakkında geçmiş yüzyıllarda önemli bir performans sergileyicisi olduklarıdır. Şuan ise genelde ev köpeği olarak tercih ediliyor.

Displazi olan köpekler hangileri, nasıl tedavi edilir? Peki kronik Displazi olan köpekler ne kadar yaşar? Bu hastalık önlenir mi ve nasıl tedavi edilir?

Displazi en yalın tanımıyla kalça çıkıklığı hastalığıdır. Yaygın olarak iri sınıf köpeklerde, büyük cinslerde görülen bir durumdur. Peki tedavi süreci nasıl işler?

Displazi Hangi Köpeklerde Var?

Displazi hangi türlerde görülür, nasıl bir hastalıktır? Büyük boy köpek türlerinde kalça bölgesinde görülen instabilitenin değişikliği durumu olarak tanımlanır. Biyomekanik türde bir hastalık türü olarak sınıflandırılır ve femur başlarının büyümesi ile acetabulumun kuvvetine bağlı olarak, köpeklerde çıkıklığa neden olan hastalıktır.

Alman Çoban Köpeklerinde genel olarak görülebilen bir hastalık türüdür. Uzun bacaklı ve iri sınıfta olan türlerden Golden Retriever ve Labrador türlerinde de görülebilir. Ancak bu bilgiler, her köpekte kalça çıkıklığı görüleceğini göstermez.

Kalıtsal bir hastalık olarak tanımlanır ve Saint Bernard cinsinin de yatkın olduğu hastalık türlerinden biridir. Bu hasatlık veteriner hekim tarafından teşhis edilir ve bazı belirtilerle köpek sahipleri tarafından da anlaşılabilir. Sevimli hayvanların yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ve kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir hastalık türüdür.

Çoğu köpek ağrıları için farklı tepkiler verse de bazıları daha sessizdir ve ciddi ağrıları nedeniyle mutlu yaşamları etkilenebilir. Daima aktif olmaları ve yaşamın her anını kaliteli bir biçimde sürdürmeleri için mutlaka tanı ve tedavi yöntemine gidilmelidir.

Çıkıklık, sadece büyük ırklarda değil bazen küçük sınıf köpeklerde de görülebilir. Kemik ve iskelet sistemini ilgilendiren bu hastalık türü, eklemlerde sorunlara neden olur. Aşınma, sürtünme ve fonksiyonel özelliklerin kaybolmasına neden olabilir.  Yuva görevini üstlenen eklemlerin tam oturmaması, gelişmemesi gibi nedenlere bağlı olarak eklemsel sürtünmeler, bu hastalığa neden olur.

Displazi

Köpeklerde Displazi Tedavisi Var mı?

Displazi ihmal edilmemesi gereken bir köpek hastalığıdır. Eklemlerin formunu kaybetmesi nedeniyle görülen bu rahatsızlık, tedavi edilebilir niteliktedir.

Irklara göre yatkın oldukları hasatlıklar konusunda bilgi almak, bilinçli bir sahiplenici olmanı sağlayacaktır. Kilo ve beden ölçülerinin ideal şekilde olmaması, beslenmenin yanlış yapılması gibi durumlar kalça displazisi görülmesine neden olabilir.

Kaliteli mamaların süreklilik halinde önerilmesi, eklem gelişimi ve iskelet sistemini etkileyebileceği içindir. Hem kalça hem dirseklerde görülebilir displazi, ırklara özel olarak hazırlanmış kaliteli ve zengin içeriklerle önlenebilir. Hızlı gelişme, aşırı büyüme ve hızlı kilo alımı, yanlış beslenme gibi faktörler kontrol altında tutularak, eklemlerin zorlanmadan gelişmeleri desteklenebilir.

Aşırı oyun ve egzersiz de hem gelişim dönemlerinde hem erişkin olduklarında eklem yapılarına zarar verebilir. Irklara göre dengeli kilo alımı denetlenmeli ve özellikle obeziteye karşı tedbir alınmalıdır.

Veterinere sadece hasta olduğunda değil, ilk sahiplenildiği andan itibaren periyodik olarak götürmek ve rutin testlerini yaptırmak çok önemlidir. Beslenme ve bakım, eklem ve iskelet sistemi gibi durumlar için köpeğinin sağlığını ve sağlıklı gelişimini desteklemen çok önemlidir.

Kalça displazisi, pek çok köpek hastalığı gibi önlenebilir ya da tedavi edilebilir. Eklemelere yönelik tedavilerin yanı sıra cerrahi müdahale de söz konusu olabilir. En önemli konu ise mutlaka erken teşhistir. Ne kadar hızlı sürede belirlenir ve tanısı konursa, kronik artrit önlenebilir.

Genel olarak displazi tedavisinde ilaç yöntemi ya da cerrahi uygulamalar yapılır. Senin için kalça çıkıklığı tedavisinde uygulanabilir tedavi yöntemlerini inceledik;

  • Kilo Kontrolü

Sağlık kontrolü, veteriner hekim muayenesi ve hasta köpeğin testlerinin yapılmasıyla nasıl bir süreç izleneceği konusunda bilgi verilir. Operasyon gerekli mi, hangi ilaçlar uygulanmalı ve fizik tedavi süreçleri hem kilo kontrolüne hem de muayeneye bağlı olarak belirlenir.

Bu süreçte olan köpeklerde mutlaka etkin kilo yönetimi yapılmalı ve stabil tutulmalıdır. Bacaklar, kalça ve eklemlere fazla yük binmemesi önemlidir. Köpeğin cinsine göre ve egzersiz ihtiyaçlarına göre, uygulama ve oyun saatleri azaltılmalıdır.

  • Fizik Tedavi Süreçleri

Kalça displazisi olan köpeklerde yaygın olarak uygulanan tedavi yöntemlerinden biri de fizik tedavidir ve bu, eklemlerin hareketliliğini de sağlığını da olumlu yönde etkiler.

  • Displazi Akupunkturu

Kalça çıkıklığı tedavisinde akupunktur, ağrıların hafifletilmesi ve dinamik eklem fonksiyonlarının kazanılması için uygulanır. Bu destek, kasa gücünün de kaybedilmemesi veya kazanılması için idealdir.

  • İlaç Tedavisi ve Operasyon

Kalça çıkıklığı olan köpeklerde uygulanan ilaç tedavilerinde anti- inflamatuar ilaçlar verildiği bilinir. Cerrahi müdahale için köpeğin fiziksel yapısı, iskelet sistemi ve hastalığın boyutuna göre veteriner hekim karar verir.

Displazi Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Displazi tedavisi kapsamında cerrahi uygulama yapılmış köpeklerde kimi zaman farklı etkiler görülebilir. Operasyon genellikle topallık durumlarında söz konusu olabilir. Peki kalça çıkıklığı olan bir köpek sahiplenilir mi sence ve sahiplenilmesi gerekiyor mu?

Edinmek istediğin köpeğin genel özellikleri veya beraberindeki diğer hastalıkları konusunda da bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Örneğin 1,5 yaşına kadar olan köpeklerde juvenil pubik semfizyodez tedavi süreci uygulanabilir.

1 yaşında girmemiş ve genel olarak on aya kadar olan cinslerde ise 3’lü pelvik osteotomi (DPO/ TPO) tedavi periyotları uygulanır. Bu durumda kemiklerde kesme olabilir.

Eklem yuvalarına işlevsel özelliklerini kazandırmak ve hastalığın boyutuna bağlı tedavi uygulamak için kemik kesmek, bir yöntem olabilir. Bu nedenle sahipleneceğin köpeğin genel sağlık durumuna göre karar verebilirsin. Sahiplenilmiş bir ırkta daha sonradan görülebilecek displazi durumlarında ise mutlaka tedavi ihmal edilmemeli ve veterinere sık bir şekilde götürülmelidir.

Displazi Olan Köpek İyileşir mi?

Displazi olan köpeklerde iyileşme, hangi tedavinin uygulandığına ve cerrahi müdahale yapılıp yapılmadığına bağlı şekilde değerlendirilebilir. Total kalça protezi takılarak kaliteli yaşama döndürülen köpek türleri olduğu gibi FHO tedavisi yapılan türler de bulunuyor.

Erken teşhis edildiğinde ve diğer hastalıklar yoksa, bilinçli şekilde iyileştirme sürecine gidilirse elbette iyileşme söz konusu olabilir. Ancak şunları bilmelisin;

  • FHO yani femur başı osteotomisi yapıldığında kalça eklemindeki femur topu kesilir.
  • FHO uygulanmış bir köpek, sahte eklemle desteklenir.
  • Kalça protezi uygulanmış köpeklerde, tüm kalça eklemleri değiştirilir.
  • Eklemlere implant uygulanır ve bunlar genellikle metal- plastik ham maddelerden yapılır.

Böylelikle hem ağrılar önlenmiş hem de kalça çıkıklığı doğrudan tedavi edilmiş olur. Tedavi süreçlerinde onunla ilgilenmek ve eklem aşınmaları çok fazla ilerlemeden müdahale yapılması, yaşam kalitesini artırabileceği gibi erişkinlik ve ileri yaş dönemlerinde de rahat etmesini sağlar.

Bebeklik dönemlerinde çok anlaşılmayan bir rahatsızlıktır ve özellikle küçük cinslerde teşhisi çok kolay olmayabilir. Çoban köpekleri ve benzer büyük sınıf köpeklerde iyileşme süreci için rutin kontroller, sağlık muayeneleri ve veteriner hekimin önerdiği takviyeler, ilaçlar tam uygulanmalıdır.

Köpek sahiplenirken ilgili köpek cinsleri ile alakalı araştırma yapmak, kalıtsal hastalıkları konusunda bilgi almak ve bu tedavi süreçlerinde nasıl bir yol izleneceğine dair bilinçlenmek, ilk aşamada yapılması gerekendir. Özellikle operasyonlar ve tedavi süreçleri büyük maliyetler gerektirebilir. Bu nedenle köpeğin sadece bakım ve mamaları konusunda bütçe yeterliliği düşünülmemelidir.

Evcil edinmek ya da çiftlikler, bağ evleri için sahiplenmek, ancak bakılabilir durumlarda önerilir. Hastalık görüldüğünde bırakacaksan veya tedavi süreçlerini karşılayamayacaksan, ilk etaptan itibaren sahiplenmemen önerilmektedir.