Diş Sorunları Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Diş Sorunları

Home » Diş Sorunları
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.8/5
Bilgilendirme
Russian Tsvetnaya Bolonka

1950’lerde Ruslar evde bakılacak güzel bir cins üretmek için çaba sarf ettiler ve Bolonka ortaya çıktı! Bu dekoratif ırkı üretmek için pek çok hayvan çiftleştirildi ve sonuç mükemmel oldu. İlk atası Tin Tin adında bir lapdog. Tin Tin küçük ırklarla çiftleşti. Bu nedenle Rus renkli Lapdog’u da denen bir cinstir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel özellikle İngiltere ile özdeşleşmiş olan sembol köpekler arasında kendini göstermektedir. 1700lerden bu yana kraliyet ailesinin ayrılmaz parçalarından biri olmuştur. Bilhassa 2. Charles’ın bu köpeklere olan düşkünlüğü ve farklı kraliyet ailelerine bu ırkın hediye olarak gönderilmesi de ilginç detaylar arasındadır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Maltese

Maltese Toy olarak tanımlanan köpek ırkları arasında tarihi en eskilere dayanan ırklar arasında yerini almaktadır. Özellikle orantısı ile Antik Yunan döneminde filozofların değerlendirmelerine konu olmuş olan ırklardan biri olduğu düşünülmektedir. Ortalama 2000 yıl kadar önceye dayanan tarihinin insanlar ile her daim yakın ilişkiler içermesi ise memnuniyet uyandırmaktadır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Pekingese

Pekingese Çin İmparatorluk döneminden bu yana kadar varlığını sürdürmüş olan en sevilen ve kadim kökenleri olan ırklar arasında yerini alır. Özellikle Çin soylularının sahiplenebildiği ırklar arasındadır. Bu ırkın farklı bir kişi tarafından çalınmasının cezasının geçtiğimiz yüzyıllarda ölüme kadar ulaşabildiği biliniyor. 1890larda bu ırkın Amerika’da meşhur olması üzerine popülerliği de kısa sürede artış göstermiştir.

Diş sorunları olan köpekler hangileridir, diş eti sorunları nasıl giderilir? Peki ırksal yatkınlıkları olan köpekler var mıdır sence? Kronik diş sorunları olan köpekler hakkında tam kapsamlı bilgiler…

Diş sorunları temel olarak diş eti hastalıkları olarak biliniyor. Dişlerde görülen hastalıklar ve diş etlerinde görülebilen hastalıklara göre tedavi süreçleri hakkında bilgi alabilirsin. Dişlerde aşınma, diş etlerinde renk değişikliği, enfeksiyonlar temel hastalıklardır.

Diş Sorunları Hangi Köpeklerde Var?

Diş sorunları arasında en temel olarak görülen hastalıklardan birisi dişeti sorunlarıdır. Plaka ve tartar oluşumlarına bağlı olarak köpeğin diş yapısında ve ağız içinde form bozukluğu görülebilir. Çeşitli hastalıklara bağlı olarak tümörler ve ağız içi yaraları da dişeti hastalıklarına bağlı olarak görülebilir.

Ayrıca diş etinin ideal şekilde temizlenmemesi, diş bakım periyotlarının yapılanmaması ve fırçalanmaması hem diş sorunlarını hem de diş eti sorunlarına neden olabilir. Bu sorunlar için herhangi bir ırkı direkt olarak belirtmek çok da doğru olmayacaktır. Zira tüm ırklarda bu tür sorunlar görülebilir.

Ağız bakımları ve özellikle sert kuru mamalarla beslenen köpeklerle diş fırçalaması yapılmayıp rutin olarak ağız ve diş eti bakımları yapılmadığı zaman genellikle hastalıklar görülebilir ve köpeğin yaşam kalitesi düşer.

Köpeklerde diş fırçalaması genellikle 24 saatlik zaman içerisine mutlaka yapılmamalıdır. Zira bir gün içerisinde fırçalanmadığında doğrudan plaklar oluşur. Diş taşlarının oluşması oldukça hızlıdır ve 2-3 gün içerisinde fırçalamamış dişlerde direkt olarak mineral yapısı değişir ve diş taşları hızlı bir şekilde örülmeye başlanır.

Bu durumda ilk evrede dış eti iltihapları görülür ve sağlığı etkilenir. Düzenli şekilde diş bakımları, diş eti bakımları yapılmalıdır. Diş aşınması, diş kırılmaları veya diş kayıpları gibi pek çok hastalık bulunabiliyor. Bunlar genel olarak genetiksel yatkınlıklara bağlı veya temizliğinin yapılmamasına bağlı olarak görülebilir. Köpeklerdeki diş hastalığı bakterilerden kaynaklı oluşmaktadır.

Hem kemiği hem de destek yapılara zarar veren bir hastalık türüdür. Köpeklerde ırka ve gelen sağlık durumuna bağlı olarak düşük seviyede riskli veya ileri seviyede riskli gibi durumlar görülebilir.

Diş Sorunları

Köpeklerde Diş Sorunları Tedavisi Var mı?

Diş sorunları genellikle tedavi edilebilir. Şayet direkt olarak dişlerde bir sorun var ise implant, dolgu, diş çekimi veya aşınmaların tedavi edilmesi, protez uygulamaları gibi pek çok cerrahi uygulama bulunmaktadır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de diş kayıpları olabiliyor. Diş eti sorunlarında genellikle düşük seviyelerde risk taşıyor ise ilaç tedavisi, ağız gargarası veya kremlerle antibiyotik durumlarda iltihaplar önlenir.

Ağız içi yaralıları ve diş eti sorunları giderilmeye başlanır. Özellikle köpeklerde siyah renge dönüşebilen diş eti sorunları ciddi hastalıklara neden olabilir.

Genellikle ağız alanında erişkin diş yapısına geçmiş bir köpekte 42 adet sağlam diş bulunur. Bunlar arasında eksik veya aşınmış, kırılmaya meyilli veya kırık dişler olduğunda mutlaka tedavi süreci gerçekleştirilmelidir. Köpeğin davranışlarından da ağız içinde bir sorun olduğu anlaşılabilir. Hem iştahsızlık hem yemek yerken acı ve ağrılı davranışlar yemek yemeyi istememe tek bir yan ile çiğneme gibi çeşitli bir belirtilere göre ağız içi tedavisine ihtiyacı olduğunu anlayabilirsin.

Dişeti hastalıklarında genellikle köpeklerde 4 farklı aşamada inceleme yapılır. Birinci aşama diş eti iltihabı olarak tanımlanıyor ve gingivit adıyla biliniyor. Ateş, kusma, mide bulantısı, dişeti kanaması gibi çeşitli etkiler görülebilir. Ayrıca köpeklerin diş etinde kızarıklıklar, kanama, diş etinde şişmeler ağız kenarında yaralar ve yarıklar gibi pek çok unsur görülebilir. Bazı hastalıklar tetiklenmiş ve enfeksiyon görülmüş ise diş etleri damak, dil ve dudaklarda yara- kabuklanmalar, kızarıklıklar ve akıntılar görülebilir.

Köpeklerde diş eti hastalıklarındaki ikinci aşama genellikle destekleyici yapıların zarar görmesine neden olmaktadır. Diş etlerinde kanamalar görülür ve bunlar yoğun şekilde diş etlerinin çekilmesine neden olabilir. Etler çekildikçe dişlerde kayıplar, kırılmalar, aşınmalar ve doğal olarak ağız içi form bozuklukları görülür. Son evre görülüyor ise mutlaka dişlerin çekilmesi ve tedavi edilmesi gerekebilir.

Diş ağrıları oldukça yüksek olduğundan dolayı genellikle köpeklerde davranış değişikliklerine yol açabilir. Huzursuzluklar görülebilir, ishal olabilir veya köpeğin agresif davranışlara girdiğinde görülebilir. Genellikle çiğneme oyuncaklarınla oynamaları durabilir ve kalabalık ortamlardan kaçınır. Dingin ve sessiz bir ruh haline dönebilirler.

Diş Sorunları Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Diş sorunları arasında diş eti siyahlaşmasından bahsedebiliriz. Dişlerde çürüme, kahverengi veya siyah renge dönüşmesini dışında etlerde görülebilen siyah renk fonksiyonu vardır. Bazı köpek cinslerine göre diş etlerinde siyah renk pigmentleri bulunabiliyor. Hatta bazı köpeklerin dil rengi de siyah olabiliyor. Ancak siyah olmayan bir köpekte dişetlerinin noktalar şeklinde siyah olarak görülmesi bir hastalık belirtisidir.

Enfeksiyon ve bakteriler genellikle köpeğin diş etlerindeki yama şeklinde görülen siyahlıklara neden olabiliyor. Cilt hastalığı olarak adıyla bilinirler. Ağız içi ve dudaklarda yaralanmalara, diş eti ve damaklarda yaralanmalar genellikle tümör olarak belirlenir. Tümörler iyi ya da kötü huylu olup olmadığı konusunda mutlaka incelenmeli, buna göre ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahaleler uygulanmalıdır.

Küçük sınıf köpeklerle diş hastalıkları daha sık görülmektedir. Kötü huylu tümör tespitinde genellikle operasyon uygulanmaz ve ancak iyi huylu ise cerrahi uygulama ile tedavi edilerek sahiplenilebilir.

Diş Sorunları Olan Köpek İyileşir mi?

Diş sorunları olan köpeklerde mutlaka tedavi yapılması gerekiyor. Zira hem diş etlerinde hem de dişlerde tedavi uygulanmadığı zaman genellikle daha ciddi sorunlara ve sağlık problemlerine neden olabilir. Ancak hekim tarafından rutin kontrollerin yapılması ve cerrahi müdahale gerekiyorsa bunların uygulanması köpeklerde iyileşme sürecine gidilmesine destekleyecektir. Dişeti hastalıklarında tedavi edilmemesi ciddi sorunlara neden olabiliyor.

Hatta zamanla çene kırıkları çene yapısında form bozuklukları gibi çokça sayıda etkiler görülebilir. Çenede ve çene kemiklerinde yer alan diş köklerinde iltihap oluşumlarına, ağız içi ve yanak şişmelerine neden olabilir.

Enfeksiyona bağlı olarak görülebilen dişeti hastalıklarında köpeğin bu salgıları yutmasıyla iç organları zarar görebilir. Özellikle böbrek, akciğer, karaciğer, mide ve sindirim sistemi gibi pek çok yapı sağlıklı formu kaybedebilir ve enfeksiyonun diğer alanlara yayılması söz konusu olabilir. Köpeklerde diş eti ve diş sorunlarının önlenmesi için mutlaka temizliklerinin ve bakımlarının düzenli olarak yapılması ve öğünlerden sonra temizlenmesi gerekmektedir ve ırklarına uygun ve ağız yapılarına uygun diş fırçalarının macunlarının kullanılması gerekmektedir.

Bu konuda çok sayıda materyal içerik ve bilgilendirme bulunuyor. Köpek dişlerinin nasıl temizleneceğini ve diş fırçalaması nasıl yapılacağını bilmiyorsan mutlaka veterinerden destek alabilir veya kitaplardan, videolu anlatım içeriklerinden bilgi alabilirsin. Diş yapısında görülen sorunlar ve hastalıklar konusunda mutlaka veteriner diş hekimine götürmen gerekiyor.

Kimi zaman dolgu ve tartar temizliği yapılırken kimi zaman kanal tedavisi uygulanabiliyor. Ortodonti tedavileri veya diş çekimi gibi etkiler görülebiliyor. 28 adet olan süt dişleri dökülürken, 42 adet dişlere geçişlerde bazı köpeklerde eksik diş olduğu bilinmektedir. Ancak bu normal bir durumdur. Şayet ırkına göre erişkin köpekler 42 adet diş bulunmuyor ve bazı eksik dişler bulunuyor ise bunlar da tıpkı insanlardaki diş tedavisi olduğu gibi köprü implant ya da farklı yöntemler ile diş tedavisi uygulanabilir. Ancak bunlar belirli bütçeleri gerektirebilir sen bunları karşılayabileceksen köpek sahiplenebilirsin.