Diş aşınması olan köpekler hangi türlerdir? Diş aşınması nasıl bir hastalıktır, tedavisi mümkün müdür? Köpeklerde ağız ve diş bakımı nasıl yapılır? Aşınan dişler nasıl düzeltilir? Kronik diş aşınması olan köpekler bakımda zorluk çıkarır mı?
Diş aşınması görülen köpeklerde genellikle genetiksel faktörler veya dış faktörlere bağlı olarak ağız yapısında bozukluk, dişlerde aşınma, kırılma ve dökülme gibi etkiler görülebiliyor. Peki hangi unsurlar var, nasıl şekil bozuklukları oluşur? Bunları merak ediyor musun? Öyleyse senin için yaptığımız analiz ve araştırmaları incele. Liste üzerinden ırklara göre değerlendirme yap.
Diş Aşınması Hangi Köpeklerde Var?
Diş Aşınması için belirli birkaç türden bahsetmek çok doğru olmaz. Zira ağız ve diş bakımı yapılmayan tüm köpeklerde diş aşınması görülebilir. Kiminde küçük yaşlardan itibaren görülebilir, kiminde de erişkin dönemlerde diş aşınması, diş dökülmeleri veya çürümeleri görülebilir. Bazı köpek cinsleri doğduklarında, ağızlarında diş bulunmaz, kimisinde ön dişler yoktur. Kimilerinde zaman içerisinde ilk süt dişleri dökülür ve daha sonra kalıcı olan dişleri oluşur.
Diş aşınması temel olarak çeşitli faktörlere bağlı olarak diş formunun yapısını kaybetmesi, yüzeylerinin aşınması veya küçülmesi gibi farklı fonksiyonlarla tarif edilebilir. Bu dişlerin tedavisi mümkündür. Kompozit reçine yapıştırma yöntemleriyle birlikte şekillendirme yapılır ve ortognatik cerrahi müdahaleler ile tedavisi mümkün hale gelir.
Köpeklerde dişler genellikle 4 ila 6 ay arasında süt dişlerinin dökülmesi ve erişkin dişlerinin yerine gelmesiyle devam eder ve genel olarak köpeklerde 42 adet yetişkin dişleri bulunur.
Süt dişleri veya erişkin dişlerde görülebilen aşınmalar, kron yüzeylerinin pürüzsüz hale gelmesiyle görünür. İlgili ırka göre dişte renk değişiminde yaygındır ve genellikle belirgin halde sahibi tarafından anlaşılabilir. Hızlı bir şekilde aşınan köpek dişlerinin onarımı, yani köpeğin kendi kendine bu aşamayı onarması çok mümkün değildir ve bazen veteriner hekimler tarafından müdahale edilmesi gerekebilir.
Ağız yapısına boşlukları olan veya eksik dişleri olduğu anlaşılan köpeklerin çoğu genellikle diş değişimi aşamasında olabilir. Yani süt dişlerinden erişkin diş aşamalarına geçtiği dönemlerde ağzında eksik dişler olduğu görülebilir. Ancak erişkin dişlerinin tamamen çıktıktan sonra dişlerinde eksikler olması farklı bir durumdur.
Doberman Pinscher ve Collie Türü köpeklerde genellikle dişsiz doğumlar veya diş aşınmaları yoğun olarak görülebilir. Ayrıca bazı ırklarda ağız ve diş bakımının sağlıklı olarak yapılamaması veya ırksal yatkınlıklarından dolayı çeşitli ağız ve diş hastalıkları görülebiliyor. Diş etlerinde iltihaplar olabiliyor ve bakılmadığı zaman çene kemiği ve kemik doku yapı bozulabiliyor.
Köpeklerde Diş Aşınması Tedavisi Var mı?
Diş aşınması nasıl tedavi edilir, hangi süreçler gereklidir? Kırık diş aşınmış diş ya da eksik diş gibi fonksiyonlara bağlı olarak ortodonti tedavileri günümüzde yaygın olarak uygulanmaktadır. Örneğin kırık dişlerdeki belirtilerde köpekler genellikle tek bir taraf ile yiyeceklere çiğneyenler. Ve yiyecekleri çiğnerken zorlandıkları görülebilir.
Kırık dişleri veya aşınmış dişleri bulunan köpeklerde genellikle mamaları tüketirken ağızlarından yemeklerin düştüğü sık rastlanan durumlardan biridir. Çürük dişlerde genellikle ağrı olduğu için bunu köpeğin zaten net bir biçimde belirtilecektir ve çok fazla yemek yeme isteği olmayacaktır.
Aşınmış dişleri olan köpeklerde ayrıca;
- Enfeksiyonlara bağlı olarak ağız ve yanaklarda şişmeler, iltihaplar görülebilir.
- Salya artışı veya ağız kokusu görülebilir.
- İştah kaybı veya yemek yemede daha yavaş, daha uzun aralıklarla tüketim görülebilir.
- Lenf düğümü büyümesi bazen olabilir.
- Diş ağrısı veya diş aşınması olan köpekler genellikle sevilmeye çok yanaşmazlar ve özellikle yüz bölgeleri okşandığı zaman ağrıdan dolayı çekilebilirler.
- Çiğneme fonksiyonları ve davranışları farklılık gösterebilir.
Köpekler genetiksel olarak bu tür aşınma ve kırık dişlere rastlayabilir. Aynı zamanda kemik tüketmek, çiğnemek köpeklerin ağız ve diş sağlığını doğrudan etkilemektedir. Ayrıca kemirmeyi seven veya oyun oynamayı seven köpeklerde sert cisimleri sürekli olarak ısırmaya çalışmak veya onlarla oynamak da diş yapısının aşınmasına, dişlerin kırılmasına veya çürümesine neden olabilir.
Sahipleneceğiz bir köpeğin yediği mamalar fark etmeksizin düzenli olarak ağız ve diş bakımlarını yapman gerekiyor. Büyük cins veya küçük cins fark etmeksizin her köpek türünde ağız bakımı yapılmadığı zaman mutlaka enfeksiyonlar, tümörler, diş bozuklukları, çürükler gibi pek çok ağız hastalıkları görülebilir.
Diş Aşınması Olan Köpek Sahiplenilir mi?
Diş aşınması köpeklerin genellikle kemikleri çiğnemeleriyle oluşabiliyor. Kemikleri çiğnerken genellikle aşınmış dişlerini fark etmezler veya o esnada dişleri kırılsa bile fark etmez. Bu kemiklerle oynamaya, onları ağızları içerisine çevirmeye devam ederler.
Sert cisimlerle oynaması ağzında kemik ve benzeri ürünleri süreklilik halinde tutmaları köpeğin dişlerinde matlaşma, renk değişimleri, çürümeler, kırıklar ve aşınmalara neden olabiliyor. Sadece yaşlı köpeklerde değil, küçük yaştaki köpeklerde de diş aşınmaları rahat bir şekilde görülebilir. Diş aşınması olan köpekleri sahiplenmek genellikle çok sorun değildir ve yavruluk dönemlerde edinilen köpeklerde genellikle diş problemleri baş göstermediği için sahipleri bunu fark etmeyebilir.
Bunlar daha çok beslenmeye, sağlıklı yaşam koşullarına ve nasıl bakıldığına bağlı olarak ileriki dönemlerde görülebilir rahatsızlıklar olarak biliniyor. Ayrıca yaşlı köpeklerde diş formunun ve kemik yapısının gençlik zamanındaki formunu korumamasından dolayı aşınmalar görülebilir.
Ağız bakımının yapılması, hijyen standartlarına uyulması ve düzenli olarak diş fırçalanması halinde ileri yaştaki köpeklerin bile dişlerinin tam ve sağlıklı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle özellikle yavruluk döneminde bir köpek sahiplendiysen onu her aşamada özenli şekilde bakman ve yaşam boyu onu konforlu bir şekilde hayatını sürdürmesi için kontrollerini yaptırman önerilir.
Köpeklerde genel olarak bebeklik dişleri yani süt dişleri olarak tanımlanan seri 28 adetten oluşur ve azı dişleriyle birlikte yetişkinlik döneminde toplam 42 adet dişi bulunur. Bunların her birine özen gösterip düzenli olarak bakımlarını yaptığın sürece ne matlaşma, ne aşınma ne de kırıklar görülmez.
Diş Aşınması Olan Köpek İyileşir mi?
Diş aşınması olan köpeklerde elbette ilaçla muayene söz konusu değildir. Şayet diş etinde iltihaplanmalar, enfeksiyonlar var ise ilaç uygulanabilir veya çeşitli oral yolla alınabilecek tabletler veya gargaralarıyla da bu durum düzeltilebilir. Ancak kırık bir diş ancak dolgu implant veya kaplama diş gibi unsurlarla yerine getirebilir. Çoğu zaman cerrahi müdahale gerekebilir.
Uzun süre diş problemleri yaşamış bir köpeğin çene yapısında da çeşitli form bozuklukları veya çürümelerine bağlı olarak çeşitli fonksiyonlar görülebilir. Bu nedenle de aşınmış dişler mutlaka diş hekimine, veteriner hekime gösterilmelidir. İyileşmeleri kolaydır. Dişler yapıldıktan sonra köpek tekrar sağlıklı yaşamına döner ve beslenmesine tam olarak uyar.
Profesyonel şekilde bakılmaları ve sağlıklı bir diş yapısına sahip köpeklerde fırçalamanın yapılması, ağız ve genel sağlık yapısının devamlılığını sağlayacaktır. Küçük sınıf köpeklerde olabileceği gibi özellikle çoban köpeklerinde, av köpeklerinde bu tür hastalıklar görebilir. Kalsiyum, protein, vitamin, mineral gibi destekler mutlaka veterinerin önerdiği ve öngördüğü şekilde uygulanmalıdır.
Köpek için hangi elma tavsiye ediliyor ise mutlaka ona göre beslenmesi yapılmalıdır. En sağlıklı köpeklerde bile ağız ve diş bakımının tam şekilde yapılmamasından bağlı olarak çeşitli bozuklukları, diş kırıkları ve aşınmaları görebilir. Dolayısıyla sağlıklı edindiğin bir köpekte sorunlar oluşmaması için iyi bir şekilde bakman tavsiye ediliyor.