Cushing Sendromu Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Cushing Sendromu

Home » Cushing Sendromu
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Airedale Terrier

Airedale Terrier İngiltere’de özellikle Sanayi Devrimi dönemine damgasını vurmuş olan ırklar arasında yer alır. Birinci Dünya Savaşı sırasında da İngiltere Ordusu’nda yer alan ve özellikle gözcülük konusunda harikalar yaratan ırklardandır. Genetiği üzerinde iyileştirmeler ve bilhassa koku duyusunun gelişmesi için Otterhound gibi farklı ırklar ile çaprazlanmıştır. Amerika’da da bilinen bu ırk o bölgede genelde av sırasında kullanılmaktadır.

Cushing Sendromu olan köpekler hangileridir, nasıl bakılırlar ve nasıl tedavi edilirler, biliyor musun? Kronik Cushing Sendromu olan köpekler nasıl tedavi edilir, hangi yöntemler geliştirilmiştir ve ciddi bir hastalık mıdır?

Cushing Sendromu aynı zamanda beyaz cüce sendromu olarak biliniyor. Fakat beyaz renk veya cücelik ile alakalı bir durum değil direkt olarak böbrek hastalığı olarak biliniyor. Belirtileri, tedavi yöntemleri ve hangi ırklarda görüldüğünü merak ediyorsan hemen içerikleri keşfetmeye şimdi başla.

Cushing Sendromu Hangi Köpeklerde Var?

Cushing Sendromu olan pek çok türden bahsedebiliriz. Özellikle bazı teriyer türlerinde yaygın olarak görülebiliyor. Beagle köpeklerinde Cushing sendromu görülebilir. Ayrıca poodle türleri ve küçük sınıf köpeklerde çoğu zaman beyaz cüce sendromu görülür.

Sen de sahiplendiğin bir köpek için herhangi bir risk olup olmadığını çeşitte belirtileri inceleyerek anlayabilirsin. Genellikle beyaz cüce sendromlarında aşırı susama ihtiyacı ve hızlı çok fazla su içtiklerini görebilirsin, elbette buna bağlı olarak sık bir şekilde idrara çıkarlar ve hatta idrara çıkmayı bırak oldukları yerde idrarlarını rahat bir şekilde bırakabilirler.

Böbreklerinin işlevsel fonksiyonlarını tam olarak yapamaması ve böbreklerin hemen yanında bulunan böbrek üstü bezleri ile alakalı bir hastalık olarak bilinmektedir. Genellikle belirtileri arasında mama tüketimlerindeki değişiklikler göze çarpmaktadır.

İştah artışları ve daha fazla beslenme ve hızlı tüketim bu hastalığın temel belirtileri arasında yer alabilir. Elbette böbreklere bağlı olarak deride çeşitli problemler görülebilir. Bakteri ve enfeksiyonlara daha sık rastlanabilir. Hem derileri incelir hem de kürk yapısı bozularak hızlı tüy dökülmeleri oluşabilir. Şayet o esnada sahiplenici tarafından kürk tıraşı yapılmış ise yeniden tüylerin çıkması sorun olabilir.

Beyaz cüce sendromu olan köpeklerde diğer organlarda elbette doğal olarak etkileniyor. Köpeklerin nefes alışverişi değişebildiği gibi nabız ve solunum işlevsel özelliklerinde değiştirebiliyor.

Halsizlik ve yorgunluklarından, oyun oynamak istemediklerini, enerjilerinin düşük olduklarını, egzersizlerde genel bir isteksizlik olduklarını görebilirsin. Dolayısıyla hastalığı olan köpekleri fazla egzersize zorlaman, onlarda ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bilinçli sahiplenicilerle hem tedavi süreçleri kolay atlatılır hem de hastalık çok fazla görülmez.

Cushing Sendromu

Köpeklerde Cushing Sendromu Tedavisi Var mı?

Cushing Sendromu tanımlanan beyaz cüce sendromu adrenal bezi hastalığı şeklinde tanımlanır. Böbrek üstü bezlerinin işlevsel özelliklerini yitirmesi nedeniyle görülebilen bir hastalıktır ve tedavisi vardır. Ancak tedavinin hangi periyotta uygulanacağı cerrahi müdahale ya da ilaç tedavisi gibi hangi periyotların uygulanacağı yine köpeğin ırkına, sağlık durumuna ve sendromun hangi boyutta olduğuna bağlı olarak belirlenmektedir. Köpeklerin mutluluğunu, psikolojik durumlarını, fiziksel acılarını etkileyen bir hastalıktır ve hızlı şekilde tedavi edilmesi şarttır.

Hiperadrenokortisizm adıyla tanımlanmış bu hastalık pek çok ırkta kalıtsal olarak görülebiliyor. Buna bağlı olarak yaşam koşulları, sağlık formları, beslenmeleri gibi pek çok etkiye bağlı olarak ya da hormon değişikliklerine bağlı olarak böbrek üstü bez hastalıkları görülebiliyor. Adrenal bezlerinin kortizol seviyesini aşırı şekilde üretmesiyle oluşan bir hormon dengesizliği olarak tanımlanmaktadır.

Üzüntü, stres, kaygı, zor beslenme ve köpeklerde iklim değişikliğine bağlı olarak görülebilen stres nedeniyle fiziksel olarak görülebilen etkilerden biridir. Kan şekerinin düzenlenmesi tam olarak yapılmadığı durumlarda Beyaz cüce sendromu görülür.

Bazı köpek hastalarda bu, tümör şeklinde görünmektedir. Hipofiz bezi tümörü olarak tanımlandığında mutlaka veteriner hekim tarafından tanısının konulması ve yapılacak tahlillere göre tedavi periyodunun geliştirilmesi önemlidir. Genellikle kan tahlili, idrar tahlilleri yapılabilir ve çoğu zaman ultrason görüntülemesi uygulanır.

Tümörler bazen iyi bazen kötü huylu olabiliyor. Kötü huylu tümörler direkt olarak kanser hücresi olarak tanımlanırlar ve bu durumda cerrahi müdahale çok fazla uygulanmaz.

ACTH ve LDDS testleri yapılarak klinik ortamlarda böbrek üstü bezleri tümörleri belirlenir. İlaç tedavisi, klinik muayeneler, takviyelerle, köpeğin ırkına genel sağlık durumuna bağlı olarak tedavi edilebilir. Ancak tanısı konulmuş bir köpekte tümörün tedavi edilmemesi ve hormon üretiminin sorunlu bir şekilde sürmesi köpeğin ölümüne de neden olabiliyor.

Ayrıca bu hormon dengelemenin bozuk olması ve tümöre bağlı olarak zihinsel yapı ve merkezi sinir sistemi etki altında olabilir. Nörolojik şekilde farklı hastalıklar görülebilir ve köpek kısa süre içerisinde yaşamını yitirebilir. Bu nedenle sen de sahipleneceksen ırkı hakkında ve hastalıkların tedavisi hakkında mutlaka bilgi edinmelisin.

Cushing Sendromu Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Cushing sendromu olan köpek sahipleniyor mu? Genellikle köpeğin testleri yapılmış ve beyaz cüce sendromu varsa çok fazla sahiplenici buna niyetli olmaz. Zira tedavi periyotları oldukça yoğundur ve kanser hücreleri var ise köpek sağlıklı gelişiminden söz bahsedilemez. Bu nedenle bu tamamen vicdani ve etik bir durumdur ve kişilerin sahiplenme konusunda yeterince bilgi almaları önerilir.

İlk etapta herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve bütün testlerini yaptırmışsan daha sonradan beyaz cüce sendromu görülebilir bazı ırklar vardır. Bu durumda onlara yeterince özen göstermen ilaç tedavileri veya cerrahi müdahalelerini yaptırman önerilir. Nitekim erken teşhis konulmuş olsa bile tedavi süreci uygulanmadığı durumlarda farklı hastalıklara neden olabilir.

Ameliyat tercihi genellikle iyi huylu tümörlerde uygulanır. Fakat kötü huylu kanser tümörlerinde genellikle ameliyat uygulanmaz ve bazen veterinerin önerisine göre kemoterapi programları dahi uygulanabilir. Düşük veya orta seviyedeki bu hastalıklar da kortizol seviyesine göre tedavi uygulanır. Testlerde zaten köpeğin vücuduna enjekte edilen kortizol oranına göre ve vücudunun bağışıklık sisteminin gösterdiği tepkiye göre tedavi periyodu belirlenir.

Cushing Sendromu Olan Köpek İyileşir mi?

Cushing sendromu teşhisi konulmuş bir köpek kimi zaman iyileşebilir, kimi zaman yaşamını sonlanabilir. Bu ne kadar kısa süre içerisinde teşhis edildiği ve tedaviye ne kadar hızlı yanıt verdiğine bağlı olarak belirtilebilir bir durumdur. Böbrek üstü bezlerinin tedavilerinde ilaç uygulanır ancak bunun tamamen geçeceği garantisi verilmez.

Adrenal bezi hastalığının beraberinde devam eden farklı hastalıklarda varsa mutlaka kullanılan ilaçlar hekime belirtilmeli ve buna göre şayet kesilecek ilaçlar var ise aşamalı şekilde kesilmelidir. Yeni uygulanacak ilaç periyotlarında mutlaka özen gösterilmeli. Zamanları, saatleri ve dozları kesinlikle aşılmamalıdır.

Elbette böbreklerin kurtarılması için mutlaka o süreçte veterinerin tavsiye ettiği mamalar ve beslenme periyotlarına harfiyen uyulması gerekir. Kimi zaman önlenebilir, kimi zaman tedavi edilebilir bir hastalık olarak bilinmektedir. Böbrek hastalıklarına yatkınlığı olan köpek cinslerine göre seçmen ve beslenme periyodlarını, yavruluk döneminden itibaren uygulaman hem böbreklerinin hem de böbrek üstü bezlerinin sağlıklı şekilde gelişmesine ve işlevlerinin sağlıklı bir şekilde devam etmesine neden olur.

Mineral zengini, protein kaynaklı ve tam ırkına uygun tavsiye edilen mamaları tüketmesi, onun daha sonraki aşamalarda sorun yaşamamasını destekleyecektir. Elbette beyaz cüce sendromu olan bir köpek iyileşebilir ancak bunun tam garantisi verilmez. Özellikle kötü huylu tümör hücreleri olan köpeklerde genellikle tedavi, operasyon yöntemiyle uygulanamadığı için bu süreç biraz daha farklı olabilir.

Edinmeyi düşündüğün veya sahiplendiğin bir köpekte böbrek üstü bezleri sendromunun yanı sıra diğer hastalıklar var ise onlara göre tedavi uygulanır. Yani sen bir köpek sahipleneceksen, sadece bakım ve mama masraflarına göre bütçe ayırmamalı, olası hastalıklarına göre hangi tedaviler uygulanacaksa kendini buna göre ayarlamalısın. Şayet senin zamanın, ilgin, sevgin ve bütçen buna uygunsa bir köpek sahiplenmeden önerilir.