Beyaz Cüce Sendromu Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Beyaz Cüce Sendromu

Home » Beyaz Cüce Sendromu
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Amerikan Eskimo Köpeği

Amerikan Eskimo Köpeği olarak anılsa da bu köpek ırkının yaygın şekilde bilinen Eskimo halkı ile bir bağlantısı yoktur. Amerika’ya gelen özellikle Amerika’nın Orta Batı kısmında yaygın şekilde etkisi hissedilen Alman göçmenlerin etkisi ile bilinirliği artmış olan bir ırktır. Özellikle tarım alanında yaygın şekilde kullanılan bir ırk olarak ortaya çıksa da daha sonrasında şov dünyasının bu köpeği keşfetmeye başlaması ile tarım alanlarında kullanımı azalmıştır.

Beyaz Cüce Sendromu olan köpekler hangi türlerdir ve ne kadar yaşarlar? Cushing sendromu yani kronik Beyaz Cüce Sendromu olan köpekler sahiplenilmeli mi? Tavsiyeler nelerdir?

Beyaz Cüce Sendromu köpeklerde tehlikeli bir hastalık olarak tanımlanır. Böbrek üstü bezleriyle alakalı Cushing Sendromu olarak tanımlanır. Peki hangi köpeklerde kalıtsaldır, merak ediyor musun? Sahiplenmeden önce mutlaka hastalığın detaylarını incele.

Beyaz Cüce Sendromu Hangi Köpeklerde Var?

Beyaz Cüce Sendromu Adrenal bezleri ile alakalı bir hastalık türüdür. Böbreklerde görülür. Böbreklerin hemen yanında bulunan böbreküstü bezleriyle alakalı ve köpeğin yaşam kalitesini düşüren bir hastalık türüdür. Tedavi edilmesi şarttır.

Poodle, Boston Terrier ve Beagle köpek cinsleri arasında genel olarak görülebilen bir hastalık olarak tanımlanıyor. Böbreküstü bezlerinin aşırı derecede kortizol hormonu salgılamasına birlikte gelişen bir hastalıktır. Tıp literatüründe ise tanımlanması hiperadrenokortisizm şeklinde olur.

Köpeklerin işlevsel özelliklerini bedenindeki tüm fonksiyonları düzenleyen adrenal bezlerinin yarattığı bir durum olarak biliniyor. Kortizolün aşırı derecede üretilmesiyle hormon dengelemi bozulur. Bu genellikle köpeklerde kan şekerinin düzenlenmesi için salgılanır. Bazen stres, kaygı ve heyecan gibi durumlarda tepki göstermeleri ile üretilebiliyor.

Ayrıca beslenmeye bağlı olarak sağlıklı gelişimleri veya kontrolsüz kilo alımlarında enfeksiyonlara karşı bedenin savaşması ve daha güçlü olması için vücutta üretilen bir hormon türüdür.

Cushing hastalığı aynı zamanda hipofiz bezi ya da adrenal bezi tümörü olarak adlandırılıyor. Mutlaka teşhis edilmesi, klinik ortamlarda tanısının yapılması için muayenelerinin görüntülenmesi ve kan tahlillerinin yapılması gerekiyor. Zira bu bahsedilen tümör 2 farklı türde görülebilir. İyi huylu ya da iyi kötü huylu olarak ancak veteriner tarafından tespit edilebilir.

Beyaz Cüce Sendromu

ACTH testleriyle tanımlanan adrenal bezi hastalığı, tümörün gelişimini destekler. Bu tümörün ne kadar büyüyeceği yine hastalığın kontrol altına alınması veya köpeğin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hastalığın belirtileri yine farklı olabilir ve farklı cinslerde daha değişik semptomlar ile gözlemlenebilir.

Böbreklerle alakalı bu hastalık zaman içerisinde tedavi edilmez yani tümör fazlasıyla büyür ve hormon üretimi devam eder ise nörolojik bir hastalığa dönüşebilir ve direkt beyin sistemini etkileyebilir. Bu da köpeğin yaşamını riske sokabilir.

Hangi ırkların yatkın olduğu konusunda bilgi alman ve sahipleneceksin köpeğin tavsiye edilen testlerinin yapılmış olmasını incelemen gerekiyor. Zira daha sonradan sorun yaşamamak veya şayet hastalık sahibi olan köpeklere yeterince ilgi ve zaman ayıramayacaksan, bütçe ayırıp onların tedavileriyle ilgilenmeyeceksen beyaz cüce sendromu olan köpekleri sahiplenmemen önerilir.

Köpeklerde Beyaz Cüce Sendromu Tedavisi Var mı?

Beyaz Cüce Sendromu teşhis ve tanı konulduktan sonra tedavi yöntemine geçilir. Az önce de bahsettiğimiz gibi iyi veya kötü huylu tümör olmasına bağlı olarak elbette hekimin tavsiye ettiği ve belirlediği periyotlara göre tedavi uygulanır.

İyi huylu olarak bahsedilen yani kanserli hücre olmayan tümörlerde genellikle operasyon uygulanır. Cerrahi müdahaleler için klinik ortamların tercih edilmesi ve alanında uzman veterinerlere müracaat edilmesi çok önemlidir. Bu hastalığın cerrahi operasyonlarda da olsa kesin geçeceği veya köpeğin sağlıklı şekilde yaşamını sürdüreceği konusunda güvence verilmez.

Tamamen tedavi edilmesi için tam garantili bir tedavi yöntemi olmadığı biliniyor. Öncelikle testleri yapılır ve ultrasonografi görüntüleme periyotlarıyla tümörün varlığı veya büyüklüğü kontrol edilir. Belirtilerin görüldüğü köpeklerde testler yapılırken, genellikle vücuttaki kortizol seviyesine bakılır ve enjekte edilen kortizol ile köpek bedenindeki verilen tepki analiz edilir. Bunun için de daha çok LDDS testleri önerilir.

Beyaz cüce sendromu olan köpeklerin hormon üretimine bağlı olarak daha sonradan beyni etkilemesi yani nörolojik vakaya dönüşmesi de yaygın olarak görülmekte ve hastaların genellikle %16 ila %20 arasında nörolojik hastalıklara dönüşme potansiyeli yüksek olarak tanımlanır.

Beyaz Cüce Sendromu Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Beyaz Cüce Sendromu olan köpekleri sahiplenmek doğru mudur? Veya daha sonradan Cushing sendromu görüldüğünde neler yapılmalıdır? Sadece hastalığı olan köpekler değil, sağlıklı köpeklerde dahi onlarla ilgilenebilecek bakım ve özeni gösterebilecek kişilerin sahiplenmesi önerilebilir. Şayet ilk sahiplenildiği zaman herhangi bir sağlık sorunu olmasa da daha sonra görülebilir bu tarz durumlarda köpekleri bırakmak veya onların tedavilerini üstlenmemek çok da etik değildir.

Sadece beslenme, bakım maliyetleri gibi bütçeler değil ırkın yatkın olduğu hastalıklar araştırmalı ve tedavi süreçlerinde neler öneriliyor? Ne kadar bütçe ayırmak gibi konularda bilinçli sahiplenici olmak oldukça önemlidir.

Kilo kontrolü ve yönetimini yapabilecek ve ırklara göre veterinerin önerdiği beslenme periyotlarında mamalara uyum sağlayacak sahiplenicilere tavsiye edilmektedir. Ayrıca ilaç tedavileri olabildiği gibi şayet iyi huylu tümör görülürse de ameliyat gerekebilir.

Ameliyatları üstlenebilecek, öncesi ve sonrasındaki durumlarda onlara yeterince bakabilecek kişilerin sahiplenmesi önerilmektedir. Beyaz cüce sendromu çoğu zaman köpeklerde ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle ilk testlerinin yapılmış olmasına ya da sahiplenecek kişilerin ırka önerilen testleri yaptırmaları ve buna göre sahiplenmeleri tavsiye edilmektedir.

Zira sadece böbreküstü bezleriyle değil, daha sonradan nörolojik sorunlara neden olabilir yaşamı doğrudan riske girebilir. Genellikle beyaz cüce sendromu görülen köpekler yetiştirme merkezlerinde tedavi edilirler. Bu nedenle sahiplenme söz konusu tamamen kişiye bağlı olur ancak. Tümörü oluşmuş ve yeterince büyük hale gelmiş bir sendromlu köpeğin çok fazla sahiplenilmediği bilinmektedir.

Sana kısaca bu hastalığın köpeklerdeki belirtilerinden bahsedelim;

  • Aşırı susama ve aşırı sıvı tüketme,
  • Beslenme periyotlarında artış ve iştahının yükselmesi daha fazla tüketime,
  • Daha sık idrara çıkma ve idrar kaçırma,
  • Kürkünde daha yoğun dökülmeler ve kürk yapısının sağlığını kaybetmesi,
  • Cilt sorunları, enfeksiyonlar ve cilt yapısında incelemeler,
  • Genel olarak hareketsizlik hali, yorgunluk ve fazla egzersiz yapmama,

İle nefes alışverişlerinin değişmesi, daha hızlı nefes almaya başlaması gibi etkinlikler görülebiliyor. Ayrıca köpeklerin cildinde ve tüylerinde çok fazla değişiklik olup enfeksiyonlar görülebilir. Bunlar da kokuyla veya görüntüyle saptanabilir.

Beyaz Cüce Sendromu Olan Köpek İyileşir mi?

Beyaz Cüce Sendromu olan köpeklerde iyileşme süreci biraz hastalığın boyutuna bağlı olarak veya tümörün boyutuna bağlı olarak belirlenmektedir. Kötü huylu tümör olduğu durumlarda elbette operasyon yapılmıyor. Bunun nedeni ise bu tümörün bedenin diğer alanlarına yayılmasıdır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kanserli hücrelerde cerrahi müdahale söz konusu olamaz.

Ancak iyi huylu bir adrenal bezi tümörü ise genellikle cerrahi müdahale yapılır ve bu durumda köpek iyileşebilir. İlaç tedavileri genellikle hastalığı tamamen geçirmez ve fakat kontrolü altına alınması ve çoğu zaman bu tümörlerin küçülmesi doğrudan köpeğin kaliteli bir yaşama geçmesi için desteklenir. Erken tedavi tüm hastalıklarda olduğu gibi beyaz cüce sendromunda da önem taşıyor.

Genellikle steroid grubu ilaçlar uygulandığı durumlarda ilaç dozajları belirtildiği şekilde uygulanmalıdır. Kötü huylu tümör tespitlerinde sadece ilaç tedavisiyle önlenme yoluna gidilmektedir. Ancak bu ilaçların kullanım periyotları çok farklıdır. Ve ilaçların doz artırımları ve kesilirken yavaş yavaş uygulamaları tamamen veterinerin uyguladığı şekilde olmalıdır.

Son derece bilinçli davranılmalı ve sadece ırkına uygun bir şekilde profesyoneller tarafından tavsiye edilen ilaç destekleri ve operasyonlar ile bakılmalıdır. Hangi ırklar yatkın, hangi testler yapılır mutlaka incele ve ona göre sahiplen.