Beslenme Düzensizlikleri Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Beslenme Düzensizlikleri

Home » Beslenme Düzensizlikleri
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Japanese Terrier

Japanese Terrier Japonya’da Edo döneminde dikkat çeken ve gelişimi için de çaba sarf edilen ırklar arasında kendini göstermektedir. Bu ırkın kökenlerinin Hollanda’ya dayandığı düşünülmektedir. Hollanda’ya dayanan bu ırkın tüccarlar tarafından Japonya’ya getirildiği biliniyor. Fox Terrier olarak da anılan ırkın yerel köpek ırkları ile çiftleştirilmesi sonucunda mevcut ırk standartları ortaya çıkmıştır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Sapsali

Sapsali Kore denildiği zaman akla gelen ilk köpek ırkları arasında kendini göstermektedir. Bu ırkın özellikle Kore’de koruma altına alınması ve sayılarının tehlike altına girmesinin önlenmeye çalışılması dikkat çeken hususlar arasında kendini göstermektedir. Bu ırkın özellikle Kore’nin Japon sömürgesi dönemlerinde kurban edilmek için kullanıldığı da tahmin edilmektedir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.8/5
Bilgilendirme
Miniature Dachshund

Minyatür Dachshund, 1500’lü yıllardan bu yana Almanya’da görülmektedir. 1800’lerde ABD’ye getirilmiştir ve sosis seven ABD sosis görünümlü bu köpeği çok sevmiştir. Av köpeği olsalar da tazılık vazifeleri için de eğitilmişlerdir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
3.3/5
Bilgilendirme
Saluki

Saluki ırkının ayırt edici en temel özelliğinin bilhassa 6000 yıl öncesine kadar dayanan arkeolojik kalıntılarda bu ırkın varlığını kanıtlayan unsurların bulunmasıdır. Irkın Mısır coğrafyasında bulunan antik mezarlarda kabartmalarda tasvir edildiği anlaşılırken; atikliği ile günümüzde dahi dikkat çekmeye devam etmektedir.

Beslenme düzensizlikleri olan köpekler konusunda ne kadar bilgiye sahipsin? Peki kronik beslenme düzensizlikleri olan köpekler hakkında hangi bilgilere ihtiyacın var? Köpeklerde beslenme bozuklukları ve ırklarına göre listeleri sana göre hazırladık.

Beslenme düzensizlikleri olan köpek türleri hangileridir? Bu konuda gerekli araştırmaları sahipleneceğin köpek cinsine göre değerlendirebilirsin ve beslenme bozuklukları, ırk ve cinsiyete göre farklı gösterir. Obeziteye yatkınlıkları, aşırı zayıflıklar veya dışkı yeme gibi fonksiyonların tamamı beslenme düzensizlikleri olarak adlandırılır.

Beslenme Düzensizlikleri Hangi Köpeklerde Var?

Beslenme Düzensizlikleri köpeklerin fiziksel özelliklerine göre belirlenir. Genel olarak köpek kulüpleri tarafından veya tıpta belirlenmiş karakteristik fiziksel özelliklerinin dışındaki durumlar genellikle beslenme düzensizlikleri ve gelişim bozukluklarıyla alakalı olarak tanımlanmaktadır.

Hem köpeklerin cinslerine göre hem de cinsiyet özelliklerine göre kilo belirlemesi yapılır. Örneğin ırklara göre belirtilen kilo aralıklarının en fazla %15 ila 20 üzerine kadar çıkılması köpeklerde obeziteye dönük olarak tanımlamalarına neden olur. Genellikle standart köpek kilolarının %25’i üzerindeki kilo artışlarında obezite olarak adlandırılıyor.

Aynı oranda eksi yönünde değerlendirilmesi, yani köpeğin standart kilo aralıklarının %15 ila %20 altında olması da beslenme bozukluklarına bağlı olarak aşırı zayıflık şeklinde yorumlanır.

Düzensiz beslenme veya ırkına uygun olmayan beslenme periyotların uygulanmasıyla görülebilen durumlardır. Çoğu zaman iyi bakılmayan, sağlıklı koşullarda yaşamayan ve köpeklerde bozukluklar görülebiliyor. Kimi zaman strese bağlı, üzüntü ve depresyona bağlı olarak iştahsızlık ve buna bağlı hızlı bir şekilde kilo kaybı da beslenme düzensizlikleri arasında yer alır.

Diyabet hastalığı, hipoglisemi, şeker, tansiyon veya köpeklerde görülebilen çeşitli kardiyo hastalıklara bağlı olarak hastalıklar, beslenme bozuklukları olarak tanımlanabilir.

Dolayısıyla köpekler yavruluk döneminden itibaren alındıklarında daima beslenmeleri rutin kontrollerle yapılmalı ve veteriner hekime sık bir şekilde götürülmelidir. Köpeklerde yaygın olarak görülen bazı hastalıklar vardır. Örneğin taş yeme alışkanlıkları, toprak yeme veya kendi dışkılarını yeme, başka köpeklerin dışkısını yeme gibi çeşitli bir beslenme bozuklukları vardır ve bunlar riskli hastalıklara dönüşebilir.

Beslenme Düzensizlikleri

Köpeklerde Beslenme Düzensizlikleri Tedavisi Var mı?

Beslenme düzensizlikleri arasında bilinen ciddi risklerden biri de taş- toprak yeme ya da dışkı yeme alışkanlıkları olarak tanımlanmaktadır. Kaliteli olmayan mama alışkanlıkları veya standart dışı beslenmeler yine bozukluk olarak değerlendiriliyor ve yavruların dünyaya geldikten sonraki ilk aylarında beslenme bozuklukları ve buna bağlı olarak diğer hastalıklar görülebiliyor.

Hem anne karnında hem de ilk 6 ay içerisinde vitamin ve mineral eksikliklerinin görülmesi ve bunların giderilmesi için bilinçli olmayan bakıcılar tarafından kalitesiz mamalar ve besin takviyelerinin verilmesiyle bu tür eğilimler görülebiliyor.

Köpeklerde kim zaman aşırı hareketlilik fazla enerji de yetersiz beslenmeyle sonuçlanabilir. Bunlar diğer durumlarda olduğu gibi çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirmekte. Genel olarak köpek hastalarda zayıflık veya şişmanlığa, iştahsızlık veya aşırı iştaha bağlı olarak değerlendirme yapılır ve buna göre tedavi yöntemine geçilir.

Tedavilerde hem ek gıdalar, takviyeler gibi etkiler kullanıldığı gibi hem de ilaç takviyeleri uygulanabilir. Örneğin beslenme düzensizliklerini herhangi bir sindirim bozukluğu, hastalığı veya parazit gibi etkiler varsa öncelikle bunların tedavi edilmesi planlanır. Örneğin mide hastalıkları veya mide dönmesi gibi durumlarda kilo alımı etkilenebilir ve daha riskli durumlar oluşabilir.

Ağız ve diş sağlığındaki sorunlar, diş aşınması, diş çürükleri ve çeşitli kayıplarda beslenme bozuklukları görülebiliyor. Dolayısıyla öncelikle yapılması gereken bu tür durumlarda veterinere götürülmesi ve uzman tarafından teşhisinin konularak tanıtımının yapılmasıdır. Daha sonraki süreçte ise bu periyoda göre bir beslenme çalışması yapılır ve bu diyete mutlaka uyulmalıdır.

Beslenme sorunları çok fazla endişe yaratacak durumlar değildir ve tedavi edilebilir. Sen de edinmek istediğin köpek cinsleri ile alakalı beslenme bozuklukları, yatkınlıkları varsa bilgi alabilir ve buna göre ona sevgi ve ilgi gösterebilir. Beslenmesine tam uyarsan herhangi bir sorun olmadan kaliteli bir şekilde yaşamını sürdürmenisini sağlayabilirsin.

Beslenme Düzensizlikleri Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Beslenme Düzensizlikleri farklı gruplarda değerlendirilebiliyor. Örneğin enerji fazlalığı özellikle büyük sınıf köpeklerde görülmektedir. Alman çoban köpeğinin kalıtsal olarak gösterdiği hastalıklardan birisi de enerji fazlalığına bağlı olarak görülebilen beslenme düzensizlikleridir. Ayrıca Alman Doggie cinslerinde genellikle beslenme bozuklukları ve ”Osteochondros Sendromu” görülmektedir.

Yavruluk dönemini tamamlamış ve erişkinliğe geçmiş köpeklerde bu tür beslenme bozuklukları genellikle aşırı kiloya dönüşür ve bu da obezite tedavisini getirecektir.

Aşırı kilo alımının kontrol edilmediği durumlarda sadece mide ve sindirim sistemi etkilenmez. Doğrudan eklemler, bacaklar ve iskelet sistemi etkilenebiliyor. Kalp ve damar sağlığı riske girebilir. Beraberinde karaciğer yağlanması akciğer sorunları baş gösterebilir. Organ yetmezliği gibi durumlarda beslenme düzensizliklerine bağlı olarak görülmektedir.

Köpeklerde tansiyon, göz tansiyonu, hipoglisemi gibi pek çok sorun genellikle yanlış beslenme ve kontrolsüz beslenme veya kilo alımı gibi etkilere bağlı olarak görülmektedir. Elbette anoreksiya da bu sorunlar arasında yer alıyor. Ne kadar bilinçli bir yetiştirici olursan köpeğin o derece sağlıklı olur ve üretimi düşünüyorsan doğacak yavrularda kilo kontrolü ve düzenli beslenme periyotlarında bağlı olarak sağlıklı şekilde dünyaya gelir ve kaliteli yaşamlarını sürdürürler.

Beslenme Düzensizlikleri Olan Köpek İyileşir mi?

Beslenme düzensizlikleri grubuna göre köpek sahiplenmeyi düşünüyorsan, sana bir de yetersiz beslenme unsurlarından bahsedebiliriz. Tıpkı aşırı kilo alımı ve fazla beslenme de olduğu gibi yetersiz beslenme de bazı sorunlara neden olabiliyor. Özellikle kalsiyum eksikliği, protein eksikliği, vitamin ve mineral yetersizliği gibi hastalıklar pek çok sağlık sorunlarını getirebilir ve bunlardan çoğu da riskli durumlara eğilimi arttırabilir.

Köpeklerin ihtiyacı olarak olan fosforun tam olarak alınmaması, kalsiyumun eksik olması, iskelet sistemini kemik yapısını değiştirir. Ayrıca kan yapısının ve hücrelerin bağışıklık sisteminin tam şekilde ve fonksiyonel şekilde çalışması için de beslenmenin gerektiği gibi ve zenginleştirilmiş mamalarla yapılması elzemdir.

Eksik beslenme periyotlarında sodyum eksikleri, köpeklerde önlenmesi gereken unsurlardan biri olarak biliniyor. Köpek mamalarında çoğu zaman sodyum yani tuz bulunmaz ve bazı köpeklerde aile köpekleri özellikle evde tüketilen besinlerle beslenebiliyor. Bu durumlarda tuz takviyesinin yapılması, onda sodyum eksikliğinin giderilmesini sağlayacaktır.

Küçük tüyolar alarak ve beslenme periyotlarında veteriner hekimin uyguladığı diyet listelerine ve mamalarına göre uygun davranman köpeğinin çok sağlıklı bir hayat sürdürmesini ve tüm eksikliklerin giderilmesine destekleyecektir.

Vitamin ve mineral eksiklikleri için özellikle sakatat beslenme periyodları tavsiye edilmektedir. Beslenme düzensizlikleri olan köpekler elbette iyileşir ancak ciddi boyutlarda ve farklı hastalıklar baş göstermemiş ise kısa sürede tedavi edilebilir.

Özellikle mamalar ve çeşitli takviyelerle birlikte bu süreç hızlı bir şekilde atlatılabilir. Biyotin takviyeleri, a vitaminleri, b vitaminleri, çinko, fosfat ve demir eksikliğini giderecek çeşitli maddelere tüketmesi, hızlı şekilde toparlanması ve beslenmedeki dengesizliklerin, bozuklukların hızlı bir şekilde giderilmesini sağlar.

Ancak bu süreçte de yeterli dozlar verilmesi çok önemli. Nasıl ki vitamin eksikliği sorun oluşturuyorsa Hybervitaminoz adı verilen vitamin fazlalığı hastalığından söz etmemiz mümkündür. Köpek beslenme periyotlarındaki bozuklukların giderilmesi d vitaminiyle de alakalı bir durum olabilir. Özellikle yumuşak dokular ve bağlardaki form bozuklukları eklemlerdeki kireçlenmeler ve kalp damar sağlığındaki sorunların önlenmesi genellikle bu vitaminin fazla alınmasıyla alakalı olabilir.