Atopi
Cilt reaksiyonlarına sebep olan atopi alerjiktir. Atopi hastalığı olan köpekler çevresel alerjenlere karşı hassastır. Kronik atopi olan köpekler sorunu yıl boyu yaşar.
Ev akarları, toz, böcek ısırıkları gibi hassasiyetler ile ortaya çıkan atopi hastalığı köpeklerin bağışıklık sistemini etkiler. Deride kızarıklık, kaşıntı, iltihaplar gibi lezyonlara yol açar. Semptomların takip edilmesi, hastalık öyküsü değerlendirildikten sonra tanısı konulur.
Atopi Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?
Alerjik reaksiyonlara sebep olan alerjenlere tepki verilmesi sonucu ortaya çıkan atopi hastalığı köpeklerde sık görülen cilt problemidir. Hastalığa yatkın olan köpek ırkları arasında dalmaçyalı, golden retriever, beagle gibi birçok tür sayılabilir. Çevresel etmenlerin yanı sıra genetik yatkınlık hastalığın görülme riskini arttırır.
Ailesinde hastalık geçmişi bulunan köpekler daha fazla risk altındadır, sıcak, soğuk ya da nemli iklimlere karşı dayanıksız olan köpeklerde de risk oranı yüksektir. Hastalık çoğunlukla genç yaşlarda başlar ama yaş ilerledikçe şiddeti artar.
Belirtileri gözle görülür şekildedir, enfeksiyonlara tüy dökülmesi, bölgeyi yalamak gibi davranışlar eşlik eder. Rahatsızlığı hafifletmek isteyenlerin veteriner yardımına ihtiyacı vardır. Kaşıntı dışında duyulan rahatsızlık strese yol açmasından dolayı köpek sahipleri açısından ciddi endişe kaynağıdır.
Zayıf, seyrek tüy dokusunun yanı sıra kaşıntı, aşırı yalanma, ani görülen ağrılı ıslak deri lezyonları, ishal, mide bağırsak rahatsızlığı, gaz oluşumu gibi semptomlara yol açar. Kronik kulak enfeksiyonuna neden olan alerjiler arasında gıda alerjisiyle pire alerjisi gösterilir. Alerjenlerin varlığı dışında tiroid hastalığı da eşlik edici faktördür.
Çoğunlukla 1 ila 3 yaş arasında görülmeye başlanır, belirgin bir ırkın yatkınlığının olduğu söylenemez ancak melez köpeklerde sık rastlanır. Cilt sorunu yaşayan köpekler kulaklarını, patilerini kısacası bölgeyi yalar, ısırır ya da kaşır. Bu yüzden tüy dökülmesi kalınlaşma veya kızarma gibi durumlar yaşanır.
Kulaktaki salgı bezleri aşırı salgı ürettiğinden dolayı kir birikir bu enfeksiyon riskini büyük oranda arttırır. Köpekler alerjenlere karşı fazla tepki verir çünkü mast hücreleri daha yüksek orandadır. Alerjik dermatit kısaca zararsız maddeye karşı gösterilen alerjik semptom geliştirmeye yönelik kalıtsal yatkınlık şeklinde tanımlanabilir.
Beyaz tüylü köpeklerde daha sık görülmesinin nedeni derilerindeki melanin pigmentinin az bulunmasıdır. Köpeklerin büyük bölümünde semptomlar hafif ya da şiddetli olarak görülür, durum zaman içerisinde değişir. Semptomlar dikkate alınarak yapılan tıbbi geçmiş değerlendirmesi ve testlerin ardından tedavi sürecine başlanır.
Köpeklerde Atopi Hastalığının Tedavisi Var Mı?
Köpeklerde yaygın görülen alerjik reaksiyon türü atopi, atopik dermatit şeklinde adlandırılır. Tedavisinde ilk olarak semptomların hafifletilmesi ardından cildin iyileştirilmesi tekrarının önlenmesi gibi farklı yaklaşımlar sergilenir.
- Tıbbi geçmiş, aile geçmişi, semptomları incelenir.
- Köpeğin alerjenleri maruz kalması sınırlandırılır.
- Omega 3 ya asitleri ile cilt beslenir, kaşıntı hafifletilir.
- Enfeksiyonlar kortikor steroidler gibi ilaçlar ile önlenir.
- Kaşıntıyı azaltmak antihistaminiklerle sağlanır.
- Tahriş problemine karşı topikal kremler, şampuanlar kullanılır.
- İmmünomodülatör ilaçlar ile bağışıklık sistemi kontrol altına alınır.
Alerjenlere karşı yaşanan duyarlılığı azaltmak özel hipolarjenik diyet ile gerçekleştirilir. Alerjen iğne tedavisi bağışıklık sisteminin daha hızlı tepki vermesi adına kullanılır. Stres hastalığın görülmesinde etkili olduğundan dolayı egzersizlerle birlikte ayrıca rahat bir ortam sağlanarak azaltılır.
Cilt sağlığını desteklemek için probiyotiklerle takviyeler kullanılır böylelikle bağışıklık sistemi güçlendirilir. Uygulanan yöntemler semptomları hafifletmekle sınırlı kalmaz aynı zamanda yaşam kalitesini arttırarak kronik olmasının önüne geçer. İyileşme sürecinde köpeğin yatağı, yaşadığı ortam, bulunduğu alan düzenli şekilde temizlenmelidir.
Reçete edlren ilaçların uzun süre kullanılmamasına dikkat edilmelidir çünkü yan etkileri mevcuttur. Kullanılan ilaçlar veteriner hekimin yönlendirilmesi doğrultusunda uygulanmalıdır. Hastalığa sebep olan alerjenleri tespit etmek, bunlardan kaçınmak önemlidir aksi halde kronik bir durum haline dönüşebilir.
Atopi Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?
Köpek sahiplenmek insan yaşamına mutluluk katar ama sahiplenmeden önce birçok faktörün gözden geçirilmesi gerekir. Atopi hastalığı köpeklerin sıklıkla yaşadığı deri sorunu olmasından dolayı sahiplenme kararını olumlu ya da olumsuz etkiler.
Hasta bir köpeği sahiplenmek beraberinde belirli sorumlulukları ve zorlukları getirir. Bu yüzden karar vermeden önce veterinerlerle iletişime geçmek durumu değerlendirmek uygulanması muhtemel tüm seçeneklere göz atmak gerekir.
Atopik dermatit problemi yaşayan köpeğin sağlığına dikkat edilmesi bilinmesi gereken en önemli kuraldır. Bu nedenden iyi beslenme imkanı sağlayarak cilt sağlığı desteklenir, semptomlar ciddi oranda azaltılır.
Cilt bakımı için ayrı özen gerekir cilt tahrişlerini önlemek adına kullanılan şampuanlar ya da nemlendiriciler ekonomik olarak yük oluşturabilir. Kararınızı almadan önce sevginin zorlu süreçte en büyük yardımcı olacağı göz önünde bulundurulmalısınız.
Hastalık yönetilebilen, tedavisi olan bir cilt hastalığıdır, sahiplenilen köpeğin doğru bakımı ile yaşam kalitesi arttırılır. Eğer sahiplenme planınız varsa veterinerden rehberlik konusunda destek alabilirsiniz. İhtiyaç duydukları bakım dışında ayrıca sevginizi vererek mutlu yaşam sürmelerine yardımcı olabilirsiniz.
Hastalığa sahip köpeklerde zaman ve sabır çok önemlidir eğer yeterli zamanı ya da sabrı gösterebileceğinizden eminseniz sahiplenebilirsiniz. Teşhisin ardından sahiplendiğiniz köpeğin yaşam alanını temiz tutmak gibi sorumluluklarınızın farkına varmalısınız.
İyileşme sürecini yakından takip etmeli, semptomları kontrol altında tutabilmek için çaba göstermelisiniz. Atopik dermatit hastalığı olan köpeklerin sahiplenilmesinin çeşitli avantajları vardır öncelikle diğer köpeklere göre çok daha sevgi dolu hatta daha fazla sadakat gösterirler.
Tüy dökme oranları sağlıklı köpeklere göre azdır. Avantajlarının yanında dezavantajlarına bakıldığında düzenli yıkama, tüylerinin sık taranması gibi ihtiyaçları bulunur. Alerjenlerden koruyabilmek adına önlemler alınmak zorundadır hem bu durumun hem de tedavinin maliyeti yüksektir.
Atopi Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?
Köpekler çeşitli sağlık sorunlarına maruz kalabilir ve bunların başında atopi hastalığı gelir. Sık rastlanan alerjenlere aşırı duyarlılıktan ortaya çıkan cilt rahatsızlığının nedeni kesin olarak bilinmez ancak genetik faktörlerin etkisinin olduğu düşünülür. Ciltte ve kulaklarda enfeksiyon, kızarıklık, tahriş, tüy dökülmesi öne çıkan semptomlardır.
İyileştirmek adına çeşitli tedaviler uygulanır, kesin tedavisi olan hastalık olarak kabul edilir ama kronik hale dönmemesi için önlemlerin de önem kazandığını bilmek gerekir. Önlemlerin başında alerjiye neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması yer alır.
Beslenme değişikliklerinin yapılması kronik hale gelmesini önlemenin yanında belirtilerin hafifletilmesinde de yardımcıdır. Cilt bakımını sağlamak için temizlenmek, banyo yaptırmak hem kontrol altında tutmayı destekler hem de hastalığın kronikleşmesini önler ancak aşırı yıkama cildi kuruttuğundan dolayı tavsiye edilmez.
Hastalığın yönetilmesi tam anlamıyla iyileşti şeklinde algılanmamalı semptomların kontrol altına alınması için hastalığın mutlaka yönetilmesi gerekir. Tedavisinde doğru yöntemleri uygulayacak olan sadece veteriner hekimin yapmış olduğu değerlendirme sonucudur.
Köpeğinizi iyileşmesini istiyorsanız dışarıda çok fazla tutmamalı ya da dışarı çıkarırken koruyucu giysiler kullanmalısınız. Hem cildini temiz tutmalı hem de sağlığını düzenli şekilde takip etmelisiniz. Kaliteli mama seçimi yaparak alerjen içermeyen yiyecek takviyesiyle riski azaltabilirsiniz.
Veteriner ile birlikte yapacağınız işbirliği sayesinde koruyucu önlemleri alabilir konforunu hatta sağlığını rahatlıkla takip edebilirsiniz. İyileşme sürecinde kullanılan ilaçların yanı sıra diyet değişiklikleri çevresel değişiklikler gibi etkenler büyük rol oynar.
Birçok veteriner tarafından ozon terapisi, homeopati, akupunktur gibi çeşitli yöntemler kullanılır. Köpeğinizin mutlu yaşaması için düzenli veteriner kontrolünü atlamayın ve tedavi planını eksiksiz olarak uygulayın.