Alerji Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Alerji

Home » Alerji
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Minyatür Schnauzer

Minyatür Schnauzer ırkının atalarının soyunun 1500lere kadar dayandığı biliniyor. Bu ırkın özellikle bir dönem Avrupa şehirlerinde oldukça büyük sorunlardan olan sıçan sayısındaki artışa karşı aktif bir silah olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Atik yapısı ile farelerin yakalanmasında tereddüt etmeden harekete geçebilmektedir. Bu ırkın temel gen stoku incelendiği zaman özellikle Continental kısmının baskın geldiği görülüyor.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
German Spitz

German Spitz ırkının bilhassa Taş Devri’nde yaygın olarak görülen Turba köpekleri ile akrabalıklarının bulunduğu bilinmektedir. Torfhund olarak da tanımlanmaktadır. Uzun yıllardır insanlar ile yakın ilişkiler içerisinde olan bu ırk dikkat çekici bir av yeteneği sergilemektedir. 1899 yılında ırkın standart hale getirilmesi için çaba sarf edilmeye başlanmıştır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Cardigan Welsh Corgi

Cardigan Welsh Corgi özellikle Galler Bölgesi’nde yaygın olarak bilinen ırklar arasında yerini almaktadır. Cardiganshire Krallığı ile özdeşleşmiş türler arasındadır. Menşe konusunda inceleme yapıldığı zaman Keltler’in Orta Avrupa’da yer alan bu köpek ırkını Galler Bölgesi’ne kadar getirdiği düşünülmektedir. Galler Bölgesi ise bu aşamanın sonrasında en çok görüldüğü alan olmuştur.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.0/5
Bilgilendirme
Norwich Terrier

Norwich Terrier 1800lerden bu yana yaygın şekilde sıçan avı ve bulunduğu alanın zararlı haşerelerden temizlenmesi konusunda çok büyük bir rol üstlenmiş durumdadır. Irkın özellikle atikliği ile en ufak haşerelerin yakalanması konusunda dahi yüksek performans sergilediği anlaşılmaktadır. Bu ırkın popülerlik kazanmasında Cambridge Üniversitesi’nin çok önemli bir yere sahip olduğu biliniyor. Üniversite öğrencileri kendi yatakhanelerindeki fareleri avlaması için bu türe büyük önem vermiştir.

Alerji olan köpekler hangileridir? Köpeklerin nelere alerjileri vardır ve bu ırklara göre değişir mi sence? Peki kronik alerji olan köpekler bakım ve beslenmede farklı periyotlar ister mi, nasıl bakılırlar?

Alerji türleri nelerdir, hangi köpeklerde görülür ve belirtileri nelerdir? Gibi konular için çeşitli araştırmalar yaptık. Köpeklerde genellikle akut alerjisi, yiyecek alerjisi veya böcek alerjisi gibi etkiler görülebiliyor. Bunları detaylarıyla hemen incelemeye başla.

Alerji Hangi Köpeklerde Var?

Alerji, pek çok köpek cinsinde görülebilir. Küçük sınıf, orta veya büyük sınıf köpeklerde yiyeceklere karşı pirelere karşı veya beslenmelerine karşı doğrudan alerji oluşabiliyor. Yaşadıkları ortamlara, iklim koşullarına bağlı olarak reaksiyon gösterebilirler. Av köpekleri, oyuncak sınıf köpekler veya büyük çoban köpekleri gibi farklı türlere göre alerjiler tespit edilebilir.

Yaygın olarak görülen bir hastalık türüdür. Köpeklerde alerji, bağışıklık sisteminin belirli kimyasallara karşı tepki vermesiyle oluşan durum olarak tanımlanır. Kimyasallar ise temel olarak alerjen ismiyle adlandırılırlar. Köpeğin aşırı şekilde reaksiyon göstermesi, alerjik hastalıktır ve bu uzun süreli devam ettiğinde de kronik alerji olarak tanımlanır.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi belirli kimyasallara karşı vücudun göstermiş olduğu reaksiyonlarda genel hastalığın tanımlıdır. Bu reaksiyonlar kimi zaman cilt sorunları olarak görülebilir, kimi zaman tüy dökme potansiyellerin de artış, solunum rahatsızlıkları veya sindirim sisteminde bozukluklar pek çok nedene bağlı olarak görülebilir.

Köpek cinslerinde görülen alerjiler genellikle insanlara benzerdir ve bunlar uzun süreli hale gelebilir. Yine insanlarda olduğu gibi alerjilerin kesin çözümü veya tedavi yöntemi yoktur. Ancak çeşitli ilaçlarla takviyelerle kısa süreli etkileri önlenebilir veya geliştirilebilir.

Köpeklerdeki bağışıklık sistemi ne kadar gelişkin ise o kadar iyidir ve köpeğin enfeksiyonlara karşı korunması, hastalıklarla mücadele etmesi açısından faydalıdır. Fakat alerjik durumlarda veya köpeğin maruz kaldığı alerjenlerden bu bağışıklık sistemi verdiği tepkileri değiştirir ve bu durumda bedene zarar verebiliyor. Genel olarak tüm alerjilerin kökeninde kimyasallar ve bunlara gösterilen aşırı tepkilerden bahsedilebilir.

Toy poodle cinslerinde veya av köpeklerinde çeşitli kimyasallara karşı alerjiler görülebilmektedir. Mast hücreleri olarak bilinen bu durumu tetikleyen durumlarda bağışıklık sisteminin karmaşık tepkileri belirlenir. Kanda bulunan antikorlar ile alerjen protein moleküllerinin birleşmesiyle mast hücreleri oluşur. Bu oluşan hücreler de elbette şişmeye, kaşıntıya, kızarma veya farklı cilt problemleriyle görülmektedir.

İşte alerjilerin gösterdiği bu tepkiler ve vücuttaki değişiklikler ise alerjik reaksiyon olarak adlandırılmaktadır. Bazı alerjiler çok tehlikeli ve riskli olup solunum krizlerine neden olabiliyor.

Alerji

Köpeklerde Alerji Hastalığının Tedavisi Var mı?

Alerji genellikle köpek sahipleri tarafından hızlı bir şekilde belirlenebilir. Köpek bedeninin veya davranışlarının gösterdiği tepkimelere göre aşağı yukarı tahmin edilebilir. Alerjiler elbette veteriner hekimin kontrolü ve yapacağı alerjen testleriyle belirlenebilir. Belirtiler genellikle ciltte kaşınmalar ve özellikle tüylü köpeklerde cilt bozuklukları, tüy dökülmeleri ve bunların kısmi olarak oluşması gibi nedenlere bağlı olabilir.

Elbette ciltteki kızarıklıklar, şişme ve sulanmalar ya da pul pul dökülmeler köpeği oldukça rahatsız eder ve yaşam kalitesini direkt olarak etkileyebilir. Solunum yolunda görülen alerjik reaksiyonlarda genellikle hapşırma olarak kendini belli eder. Çoğu zaman öksürme, yüksek sesli hırıltılar çıkarma, nefes alışverişinde hızlanma, yavaşlama veya tıkanıklık gibi belirtilerde alerji hastalığına dair işaretler olarak belirleniyor.

Alerji hastalığının genel olarak bir tedavisinden bahsedilemez. Bazen günler, bazen aylar sürebilir ve kronik vakalarda yıllarca alerjisi olan köpekler bilinir. Pirlere karşı veya kimyasallara karşı görülebilen alerjilerde mide ve sindirim sistemi doğrudan etkilenebilir.

Bu tür durumlarda köpeklerde iştahsızlık gibi belirtiler gözden kaçmaz. Çoğu köpekte bu tür alerjik vakalarda genellikle kusar. Akıntılar yüz bölgesinde yoğun olarak görünebilir. Polen veya çeşitli bitkilere karşı alerjileri olan köpeğin, ağız ve burun akıntısı, hırıltılar, halsizlik, enerji düşüklüğü ve karın ağrısı gibi hallerde genel belirtiler arasında biliniyor.

Pek çok türde görüldüğünü söylemiştik. Ancak genel olarak değerlendirirsek tüm köpeklerde çeşitli alerjiler bulunmaktadır. Ve bu alerjiler, yavruluk dönemlerinden itibaren beşinci ve altıncı aylardan itibaren görülmeye başlayabiliyor. Geçmiş zamanlarda sadece doğaya entegre olan köpekler, zamanla ev yaşam koşullarına çalıştırıldıkları ve dünya genetiğinin, bitkilerin, yiyeceklerin ve ekolojik sistemin tamamen değişmesine bağlı olarak, tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da pek çok alerjiler her türde görülmektedir. Bu nedenle tamamen geçmesi çok da söz konusu değildir.

Atopik alerji ve polenlere karşı olan çeşitli köpek alerjilere genellikle ırklara bağlı olarak kalıtsal şekilde ilerliyor. Daha çok 12 ay ve 24 ay arasındaki köpeklerde alerjenlerden etkilenme oranı daha yüksek olarak tespit edilmekte. Fakat ırkların yatkın olduğu hastalıklara bağlı olarak bazı alerjiler kronik şekle dönüşmektedir.

Alerji Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Alerji, köpeklerde birkaç farklı grupta değerlendirilmektedir. Bitkilere, yiyeceklere, ortama, iklime gibi farklı durumlara alerjisi olan köpekler olabilir. Bu yüzden köpek sahiplenirken mutlaka hangi iklimlere uyarlanabilir olduğu, ev veya apartman yaşamına uygun olduğu konusunda bilgi almalısın.

Kalıtsal rahatsızlıkları konusunda mutlaka iyi analiz yapman ve ona alerjik reaksiyon oluşturan ürünleri kullanmaman tavsiye edilir. Böcekler, pireler ve çeşitli hayvanlar bazı köpek cinslerinde alerjik etkilere neden olabiliyor. En çok küfler, nem ve ölü deri atıkları köpeklerde alerjiye neden olabilir. Ayrıca polen, bitkiler, özellikle pire ve küçük sinekler köpek alerjisini tetikleyen başlıca unsurlar arasında yer alır.

Köpeklerde alerjiler belirli gruplandırmalara göre değerlendirilmektedir ve bunlar şöyledir;

  • Besin alerjileri, kimyasal ve pire alerjisine göre sınıflandırma yapılır.
  • Köpeğin alerji geçirdiği duruma göre gruplandırma sağlanır ve vücuda girişine göre belirleme yapılır.
  • Köpeklerde alerjiler genellikle temas yoluyla beslenme yoluyla ya da uçucu olarak değerlendirilmektedir.
  • Ani tipte oluşabilen alerjiler olduğu gibi anaflaksi şeklinde değerlendiren, yani alerjinin oluşum türüne göre tespitlerinde gruplandırma yapılır.
  • Solunum yolu alerjilerinde bronşit türü hastalıklara göre değerlendirme yapıldığı gibi ciltlerine göre alerjik dermatit, cilt bozuklukları gibi gruplara göre tedaviler belirlenir.
  • Köpek cinslerine göre yatkınlık durumları atopik alerjiler olarak değerlendirilebiliyor veya bahara bahar mevsimlerinde görülen ya da mevsimlere göre göre görülen alerjiler şeklinde gruplar yapılır.

Alerjene ve alerjinin meydana geliş şekline göre uygulanacak ilaç ve veya takviye yöntemlere uygulanmaktadır.

Alerji Olan Köpek İyileşir mi?

Alerji, köpeklerde türüne göre nasıl tedavi edileceğini belirleyen ana faktördür. Örneğin böcek alerjisinde tedavi yöntemi farklıdır ve solunum alerjisinde uygulanabilecek periyotlar tamamen farklıdır. Böceklerin ısırması veya pire gibi alerjileri de genellikle enflamatuar uygulamaları yapılır.

Sivrisinekler, sinek ve böcekler, arılar ve pireler gibi çeşitli etkilere bağlı olarak görülebilir. Oluşan duruma göre enfeksiyon ilaçları veya cilt ilaçları kullanılmaktadır. Genellikle kaşınma ve tüyde aşırı dökülmeler görülebiliyor.

Antihistamin ya da kortikostreoid ilaçları genel olarak pire ve çeşitli böceklerin oluşturduğu etkileri önlemek geçirmek için kullanılır. Bazı köpeklerde görülen atopik alerjide ise uygulanan tedavi yöntemleri farklıdır. Bunlara genellikle bitkiler neden olmaktadır. Meşe ağaçları, sedir ağaçları veya ev ortamlarında bulunan küfler, nemli ortamlar, ev akarları, toz gibi pek çok etkiden oluşabilen alerjik reaksiyonlara uygun ilaç tedavileri de belirlenir.

İnhalan alerjik dermatit olarak bilinen ve hava yoluyla geçen bu tür alerjiler genellikle ciltte sorunlara neden olur. Kaşıntı, dökülme, şişme, kızarıklık gibi bu belirtiler yine veterinerin muayenesiyle beklediği ve önerdiği ilaçlara göre tedavi edilir.