Albinizm Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Albinizm

Home » Albinizm
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
2.3/5
Bilgilendirme
Dobermann

Dobermann duyulan ihtiyaç üzerine Almanya’da özel olarak üretilmiş olan ve döneminde oldukça dikkat çekici bir popülariteye sahip olan ırklar arasındadır. Bu ırkın gelişim aşamasında Alman Çoban Köpeği ırkının büyük etkisi olduğu düşünülmektedir. Genetik standart belirleme çalışmalarının sonrasında 1900lerde kulüpler tarafından kabul edilmeye başlamıştır.

Albinizm

Genetik hastalık albinizm köpeklerde sık rastlanan durum değildir. Albinizm hastalığı olan köpekler beyaz renklidir. Yazımızda kronik albinizm olan köpekler hakkında bilgi paylaşıyoruz.

Melanin üretiminde bozukluk nedeniyle ortaya çıkan albinizm bir çeşit genetik durumdur. Köpeklerin göz, cilt, tüy renklerinin beyaz ya da soluk olması ile belirlenir. Albinizmli köpeklerin bakımı özenle yapılır sürekli korumak gerekir.

Albinizm Hastalığı Hangi Köpeklerde Var?

Renk belirleyen pigment eksikliği ya da düşük üretiminden kaynaklı ortaya çıkan hastalık güneşe karşı hassasiyetin yanında görme bozukluklarına sebep olur. Köpeklerde otozomal resesif gen ile aktarılırken anne ya da baba veya her ikisinde de gene rastlanır.

Akita, shiba ınu, malamute gibi ırklarda daha sık görülür. Melanin meranosit hücreleri tarafından üretilir ve sağlıklı köpeklerde renkleri geliştirir belirtileri arasında şunları sıralamak mümkün;

  • Beyaz ya da soluk tüy rengi.
  • Kırmızı veya pembe gözler.
  • Güneş ışığına karşı hassasiyet.

Hastalığı etkileyen ana gen tirozinaz enzimi kodlar mutasyonlar işlevini engeller ya da sınırlar, bu durum pigment üretiminde eksikliğe sebep olur. Genetik taşıyıcılık ebeveynlerde rastlanmış olmamasına rağmen hasta yavruların doğmasına sebep olabilir.

Albinizm

Albinizm

Genetik taşıyıcılığa sahip ebeveynlerden doğan yavruların hasta olma şansı %25 oranındadır. Birçok köpek ırkında görülmesine rağmen bazılarında yalnız tüyler beyaz bazılarında gözler farklı renktedir dolayısıyla ırkın özelliğine çoğu zamanda genetik kökenine bağlıdır.

Deri kanseri riskini artırdığından dolayı hem yaşam süresi azalır hem de kaliteli yaşam sürme olasılığı düşüktür. Taşıyıcı genleri tespit etmek yapılan testlerde ortaya çıkar. Hem hasta yavruların doğumunu önlemek hem de taşıyıcı köpekleri çiftleştirmemek hastalığın önlenmesinde etkilidir.

Genetik mutasyonun çıkma eğiliminin sık olmasının yanında kısmi lekelenme şeklinde de görülebilir, köpeğin göğsünde ya da kafasında beyaz noktalar bulunması hasta olarak kabul edilmemesini etkilemez.

Köpeklerde Albinizm Hastalığının Tedavisi Var Mı?

Doğuştan gelen genetik temele sahip albinizm hastalığının her hangi bir şekilde kesin çözüm sunan tedavisi yoktur yapılması gereken hayatı kolaylaştırmak görme sorunlarında destek sağlamaktır. Cilt UV ışınlarına çoğu zaman parlak ışıklara karşı hassas olduğundan dolayı koruma altına alınır.

Güneş yanıklarına savunmasız olan cilt güneş giysisi ya da kremi gibi destekler ile rahatlıkla korunabilir. Gözlerde sulanma, kızarıklık veya tahriş gibi hassasiyetlere sebep olmasından dolayı göz muayenelerinin düzenli olarak yapılması, önerilen damlaların kullanılması önem kazanır.

Beyaz soluk renkteki tüyler güneş yanıklarına karşı hassas olması sebebiyle korunmalı düzenli olarak kesilmeli, taranmalıdır. Sağlık sorunlarına olan yatkınlıkları göz önünde bulundurularak dengeli aynı zamanda düzenli beslenmelidir. Her ne kadar tedavisi mümkün olmasa da hastalığın ilerlemesi dışında kontrol altında tutulması mümkün.

İlerleyen süreçte cilt kanseri ya da tümörlerle ilerleme olasılığı söz konusu. Cilt kanserini önlemede güneşli saatlerde dışarı çıkartmamak ev içerisinde ışık seçimini doğru yapmak alınabilecek önlemlerdir. Basit tedbirler sayesinde görme yetisini kaybetme riski minimum seviyeye çekilebilir.

Hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz ama duyma problemleriyle karşılaşılmaması adına düzenli olarak testler yapılarak basit tedavi yöntemleri denenebilir. Hassas cildini önerilen bakım ürünleri kullanılarak tahriş etmeden temizleyebilirsiniz.

Ciltte oluşabilecek yaralar buna bağlı enfeksiyonlara karşı korumada hafif nemlendirici kremlerin yanında antiseptik içeren ilaçlar tavsiye edilir. Teşhis edilmesinin ardından yaşam standartlarında değişiklikler uygulanmalı böylelikle hastalığın kötüleşmesi önlenmelidir.

Duyma ile birlikte görme eksikliğiyle kontrol altına alınmaması durumunda cilt kanseri beraberinde tümör kaçınılmaz olarak karşımıza çıkar. İyi bakım süreci kontrol altına alınmasını sağlarken sağlıklı yaşam için yeterlidir.

Albinizm Hastalığı Olan Köpek Sahiplenilir Mi?

İnsanların en iyi arkadaşı olan köpeklerin büyük bir bölümü genetik hastalıklarla karşılaşır ya da bu şekilde dünyaya gelir. Albinizm hastası olan köpeklerin sahiplenilmesi kararı verilmeden önce detaylı incelemeler yapılmalı, hastalık hakkında geniş araştırmalarla fikir sahibi olunmalıdır.

Hassas deri ve gözlere sahip olmalarından dolayı sürekli olarak özel bir korumaya ihtiyaç duyduklarından dolayı sahiplenme kararı verirken ihtiyaçlarını karşılama konusunda kendinizden emin olmalısınız. Özel bakım gereksinimlerini karşılamak, daha fazla ilgi göstermek, çok dikkatli davranmak gerekir.

Sadakatleri fazla olduğundan dolayı sahiplendikten sonra aranızdaki bağı güçlü oluşturmalısınız. Çoğunlukla eğitilebilir zeki köpeklerdir bu yüzden doğru eğitim süreci, iyi sosyalizasyon sayesinde itaatkar evcil hayvanlar haline gelebilirler.

Hastalığın bilinirliğini arttırmak için çaba gösterip genetik sorunu daha iyi anlayabilir hem kendinize hem de çevrenize bilinçlenme konusunda fırsatlar sunabilirsiniz. Albino olan bir köpeği sahiplenmeden önce ev ortamınızı gözden geçirmeli tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde iç mekan oluşturmalısınız.

Cilt kanseri riskini göz önünde bulundurarak düzenli veteriner kontrollerini atlamamalısınız. Genetik hastalık sayısız sağlık sorununu beraberinde getirir hatta genetik deformasyona sebep olur. En belirgin problem hem gözlerin hem de cildin ışığa karşı duyarlılığıdır. Bu yüzden güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkartmamak en iyi fikirdir.

Melanositlerin pigment üretiminde gerekli tirosinaze enzimi eksikliğinden ortaya çıkan hastalığın görülme olasılığı köpek ırklarında azdır. Hasta bir köpeği sahiplenenler özel ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar bilgiye hatta deneyime sahip olmalıdır. Çünkü bakımı diğer köpek ırklarına göre farklılık gösterir bu yüzden bilgi edinmek önemlidir.

Düzenli sağlık kontrolleri diğer problemlerin önüne geçmekte ekilidir bu yüzden sahiplenmeye karar verdiğinizde sürekli iletişim halinde olabileceğiniz veteriner desteği en büyük ihtiyacınız olacak.

Sahiplenilen albinolu köpeğin beslenmesinde sağlıklı köpeklere göre daha fazla vitaminlere, minerallere ihtiyaç vardır. Dolayısıyla besinlerini buna uygun belirlemeli ve gerekli diyeti sağlamalısınız.

Sağlıklı köpeklere göre farklı olsalar da sevgi, ilgi ihtiyaçları aynıdır. Hastalığın yerel ve yaygın olmak üzere 2 çeşidi vardır. Yaygın deride, tüylerde ve iris de melanin yokluğundan kaynaklanır. Yerel çeşitte ciltte deri lekeleri görülür.

Albinizm Hastalığı Olan Köpek İyileşir Mi?

Köpekler de dahil birçok hayvanda görülen albinizm genetik sorunların başında yer alır, ciltte ve tüylerde renk üretimini etkiler. Yaşam boyu kalıcıdır dolayısıyla köpeklerin iyileşme olasılığı mümkün değildir. Hastalık nedeniyle melanin pigmentinin üretilmesi ya sınırlanır ya da engellenir.

İyileşme ihtimali olmadığından dolayı yapılması gereken köpeği hastalığın neden olacağı ciddi sağlık sorunlarına karşı koruma altına almaktır. Güneş ışığına karşı maruz bırakılmadığı takdirde hem güneş yanığı hem de deri kanseri riski ortadan kaldırılır.

Görme bozukluğuna yol açtığından dolayı hassaslaşan gözler için uygun tedavi yöntemleri uygulanır. Yaşam süresi sağlıklı köpekler ile aynıdır dolayısıyla hastalık yaşam beklentilerini kısıtlamaz.

Kalıtsal hastalıkla birlikte dünyaya gelen köpeklerin diğer köpeklere göre daha fazla sağlık sorununa yatkın olduğu unutulmaması gereken önemli bir gerçektir. Güneş yanığı başta olmak üzere işitme, göz problemleri, cilt kanseri, tümör oluşumu söz konusu olduğundan dolayı daha fazla bakım ihtiyacı bulunur.

Kesin tedavisi olmaması yaşam kalitesini iyileştirme konusunda engel değildir. Alınan küçük önlemler sayesinde albino hastası köpekler sanılanın aksine çok daha fazla yaşar hatta çoğu zaman daha sağlıklı ömür sürebilir.

Evet, genetik durum olduğundan dolayı tam anlamıyla iyileşemezler ama uzun yıllar sadık bir dost ve evin neşesi olabilirler. Sahiplenmek istediğiniz köpek albinolu ise asla tedirginlik ya da endişe yaşamayın, iyileştirmeniz mümkün değil öncelikle bunu kabullenin ardından en iyi bakımı sunun.