Ağız Enfeksiyonu Nedir? Tedavisi Var mı? - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Ağız Enfeksiyonu

Home » Ağız Enfeksiyonu
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog Britanya temelli ırklar arasındadır. Irkın standart hale getirilmesi için büyük çalışmalar yapılmıştır. Bu ırkın kullanım amacı özellikle küçük boyutlu hayvanların güdülmesidir. Irkın boyutlarının küçültülmeye çalışılmasının nedeni bu ırkın özellikle bulunduğu bölgede sıklıkla kıtlık sorunu ile karşılaşılması; daha az yiyen ve masrafsız bir köpek ırkına ihtiyaç duyulmasıdır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Border Terrier

Border Terrier ırkının İngiltere ve İskoçya arasında oldukça sık çatışmaların da yaşandığı sınır bölgelerinden kaynaklandığı görülmektedir. Ataları hakkında net bir bilgi vermek şuan için mümkün olmasa dahi, Dandie Dinmont soyunun bir parçasıdır. 1700lerden bu yana varlığını sürdürdüğü o dönemden kalma sanat eserlerinde resmedilmesinden de anlaşılır.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Pomeranian

Pomeranian Spitz ırk sisteminin parçası olan köpekler arasında yer alır. Bu ırkın asıl şaşırtıcı olan noktası ise atalarına nazaran oldukça küçük beden ölçülerine sahip olmalarıdır. Bu ırkın İngiltere Kraliyet ailesi tarafından severek ilgilenilen köpek ırkları arasında yerini aldığı düşünülmektedir. Hatta ırkın gelişim süreci içerisinde yapılan gen çaprazlamaları ile bu küçük boyutu aldığı bilinir.
Köpek Cinsleri:
YAVRU
Evcil Hayvan
* Can dostunu bulacağın yer burası olabilir.
4.3/5
Bilgilendirme
Kromfohrländer

Kromfohrländer uzun zamandır insanlar ile bir arada yaşamaya alışkın olan ve sosyal yapısı ile de dikkat çeken ırklar arasındadır. Almanya’da yaygın olarak yetiştirilen özellikle refakatçi ve eşlikçi köpek olarak bilinen ırklardandır. Maskot köpek olarak amaçlanan ve daha sonrasında çok daha geniş bir yaygınlaşma alanına ulaşan ırktır.

Ağız Enfeksiyonu olan köpekler hastalık taşır mı? Enfeksiyona yatkın olan ırklar hangileridir ve bunlar nasıl tedavi ediliyor? Peki sence kronik ağız enfeksiyonu olan köpekler çabuk iyileşir mi?

Ağız enfeksiyonu köpeklerde ağız bölgesinde görülebilen lezyonlardır. Yaralar, yumrular, kist türünde iltihabi oluşumların tamamı ağız enfeksiyonu olarak adlandırılıyor. Bunlar kısa sürede geçilebilen veya tehlikeli enfeksiyon türleri olabilir. Nasıl belirlenir, türleri nelerdir? Bunları hemen içeriklerinden incelemelisin.

Ağız Enfeksiyonu Hangi Köpeklerde Var?

Ağız Enfeksiyonu pek çok türde görülebilen bir hastalıktır ve farklı versiyonları vardır. Hem köpeğin dudaklarında, dilinde hem diş etlerinde hem de damağında görülebilir. Bu hastalık genellikle mukoza kisti olarak bilinir ve bir iltihap türüdür. Kalıtsal olarak görülebileceği gibi köpeğin yaşadığı durumlara, beslenmesi veya çeşitli enfeksiyonların geçmesiyle birlikte görülebilir.

Temel olarak ağız yaraları olarak yansır ve köpeğin sağlıklı beslenmesinden psikolojik durumuna kadar pek çok unsuru etkileyebilir. Temel nedenin incelenmesi veteriner hekimin klinik muayenesini gerektirir. Bazı durumlarda tüm tümör incelenmesi lezyonlara bakılması son derece önemlidir. Zira kansere dahi neden olabilir. Bazı enfeksiyonlar görülebiliyor.

Yaygın olarak hemen her türde enfeksiyon görülebileceğini söylemeliyiz. Özellikle küçük tür ve oyuncak sınıf köpeklerde veya karma ırklarda enfeksiyon riskleri yoğun olarak görülebiliyor.

Pemfigus adı verilen bir çeşit deri hastalığı genellikle ağız enfeksiyonlarına neden olur. Bağışıklık sisteminin gücünü azalttığı gibi aynı zamanda hücre ve dokular arasındaki iletişime saldıran bir enfeksiyon türüdür.

Ağız ülseri olarak tanımlanabilen bu tür enfeksiyonlar genellikle köpeklerde nefes kokusuna, salyalarının yoğun şekilde görülmesine bağlı olarak belirlenebiliyor. Ayrıca köpekteki iştah dengesinin değişmesi, yemek yeme ve su içmede acı çekmeden dolayı azalma göz önüne alınarak ülser tanısı konulabilir.

Hem egzersiz hem hareket etmede genellikle isteksiz olurlar. Halsizlik ve özellikle ağzını açarken acı çektiği ve ağrılar bulunduğu için genellikle sızıntı ve inlemeler görülebilir.

Ağız Enfeksiyonu

Köpeklerde Ağız Enfeksiyonu Tedavisi Var mı?

Ağız enfeksiyonu yapılacak klinik muayenelere göre belirlenir. Hem köpeğin ırkı hem genel sağlık durumu hem de tümörün türüne bağlı olarak ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir. Kimi zaman çok önemli olmayan enfeksiyonlarda gargara yöntemi, kremler ve enfeksiyon önleyici takviyelerle geçirilebiliyor.

Tedavi biraz konulacak tanıya bağlı olarak belirlenmektedir. Peki ağız enfeksiyonunun köpeklerde oluşturabileceği etkiler ve hastalıklar nelerdir? Bu konuda bilgi almak ister misin? Sana hemen şöyle sıralayalım;

  • Köpek salyası ve tükürüğünde genellikle kan olabilir.
  • Salya bırakmada aşırı yoğunluk görülür ve ağzını açmak istemez.
  • Beslenmeye karşı isteksizdir, iştahta azalma ve buna bağlı olarak kilo kaybı hızlı şekilde görülebilir.
  • Ağzının iç kısımları genellikle şişer, kızarır, yaralar görülebilir.
  • Dudak kıvrımları kızarabilir, şişebilir ve yarıklar oluşabilir.
  • Şiddetli şekilde görülebilen ağız kokusunun yanı sıra tükürükleri genellikle bulanık ve yoğun kıvamlı olabilir.

Ağız enfeksiyonu ya da ağız ülseri görülen köpeklerin mutlaka muayene edilmesi gerekiyor. Ayrıca evde farklı evcil hayvanlar varsa aynı kaptan beslenmemeleri ve diğer hayvanların bu enfeksiyon riskine karşı korunması son derece önemlidir. Köpeklerde görülen ağız enfeksiyonunun neden olduğu bazı hastalıklar şöyle belirtilir;

  • Hipoparatiroidzm ya da şeker hastalığı,
  • B 2 vitamin eksikliği ya da daha az proteinine bağlı yetersiz beslenme.
  • Ağızda kemik parçalarının veya çeşitli parçaların oluşturduğu yara ve enfeksiyon etkileri görülebilir.
  • Kullanılan diğer ilaçlara bağlı olarak toksik epidermal nekroliz size bağlı olarak oluşabilir.

Kronik ülseratif paradental stomatit (CUPS), bazı ırklardan mukozal yapıyla alakalı bir hastalık olarak görülmektedir. Özellikle sahiplenicilerin köpeklerin ağız ve diş bakımlarını düzenli olarak yapması tavsiye edilir. Zira kalıtsal bir yatkınlık veya dış faktörlere bağlı olmadan görülebiliyor.

Bu tamamen ağız ve diş temizliğinin yapılmaması ve zamanla bakteri oluşmasından, diş etrafında plak oluşumundan dolayı bağışıklık sisteminin farklı davranması ve buna karşı tepkisel olarak ağızda ülser çeşitli yaralar oluşturmasıyla sonuçlanabiliyor. Dolayısıyla bir sahiplenici olmayı düşünüyorsan, mutlaka evcil hayvanının her bakım periyodundan sonra su içmesini sağlamalı ve günlük olarak ağız diş bakımını yapmalısın.

Ağız Enfeksiyonu Olan Köpek Sahiplenilir mi?

Ağız Enfeksiyonu olan bir köpek sahiplenir mi? Elbette enfeksiyon esnasında köpeklerde çok fazla ağız kokusu veya ağrılar görüldüğü için çok kişi enfeksiyonlu olan köpekleri sahiplenmek istemeyebilir. Ayrıca dudak kenarında, dilinde veya ağzında görülebilen büyüklü küçüklü yaralar, ağız akıntıları veya kan, köpek sahiplenicilerini endişe ettirebilir.

Ancak enfeksiyon tedavisi görmüş bir köpeği sahiplenmekte genellikle sakınca yoktur ya da sahiplendikten sonra ileriki süreçlerde ağız enfeksiyonu oluşmuş ise erken teşhis ve tedavi yöntemine gidildiği sürece genellikle endişe edilmeyecek bir durumdur ve tedavi yöntemi vardır.

Dolayısıyla sahiplenmeden önce köpeğin sağlık geçmişi hakkında bilgi alman ve ne tür tedaviler gördüğü, hangi aşıları yaptığı konularda bilgi edinmen çok önemlidir. Tam sağlıklı bir köpek sahiplenmek pek çok kişinin istekleri arasındadır. Köpeğin dünyaya geldiği merkez, sağlık koşulları nasıl bakıldığı ve nasıl beslendiği de genellikle enfeksiyonların oluşup oluşmamasını belirleyen ana unsurlardır.

Sağlıklı bir yerde büyüyen ve düzenli mamalarla beslenen köpeklerde genellikle enfeksiyon riskleri görülmez. Genel olarak köpeklerde tanımlanan ağız enfeksiyonu çeşitli gruplarda tanımlanıyor. Bunlardan bazılarından hemen sana bahsedelim;

  • Dişeti hastalıkları genellikle ağızda yaralara enfeksiyon ve ülsere neden olabilir.
  • Irklara göre fazla derisi olan köpekler ve yüz derisindeki kıvrımların arasında kalabilen bakterilerden dolayı ülser oluşabiliyor.
  • Oral papilloma adı verilen virüs türü pek çok köpek cinslerinde görülebilir.
  • Genellikle 24 aydan daha küçük köpeklerde bu virüs görülüp ağızda yaralara neden olur.
  • Ağız bölgesi dil ve bazıları lenf bölümlerinde görülebilen kanserli tümör neden olabilir.
  • Sadece dil ve dudaklarda değil, diş etlerinde oluşabilen bazı doku bozuklukları nedeniyle ağız enfeksiyonları oluşabiliyor.

Dişeti Hiperplazisi şeklinde görülebilen ve bu dokuların hızlı aşırı şekilde büyümesine kaynaklı olarak oluşabiliyor. Genellikle kanser hücresi olarak tanımlanmazlar ancak mutlaka veterinerin kontrol etmesi gerekiyor. Tümör türünde görülebilen lezyonlardır.

Böbrek hastalığına yatkın olan ırklarda çeşitli dönemlerde ağız enfeksiyonları görülebiliyor ve böbrek hastalığı geçiren bir köpekte genellikle oral enfekte etkileri görülmektedir. Genel olarak tıp literatüründe köpeklerin böbrek yetmezliği belirtileri arasında ağızda oluşan enfeksiyon ve ülserlerden bahsedilir.

Ağız Enfeksiyonu Olan Köpek İyileşir mi?

Ağız Enfeksiyonu ne kadar sürede iyileşir ve enfeksiyon geçirmek için hangi tedaviler uygulanır? Kesin teşhisin konulması için veterinere mutlaka götürülmesi gerekiyor. Zira her ağız enfeksiyonunda durum farklı olabilir. Kimisi basit enfeksiyonlar, kimisi kanser hücreleri olarak görülebilir. Ancak genel anlamda kötü huylu bir tümör yok ise iyileşebilir bir durumdur.

Köpeklerde temel olan hastalığı tespit etmek ve ağız enfeksiyonuna neden olan temel hastalığı bulmakta nasıl bir tedavinin uygulanacağı ve dolayısıyla iyileşeceği konusunda bilgi verir. Röntgen, ultrasonografi ve klinik muayeneler yöntemiyle tedaviye ve genellikle hızlı bir şekilde başlanır.

Antikor üretimini destekleyen maddeler, genellikle bu hastalığın tedavi periyotlarında uygulanır. Tam kan sayımı yapılır, idrar tahlilleri ile belirlenebilir hastalıklardır.

Şayet ağızdaki tümörün kanserli olduğu tespit edilirse operasyon uygulanabilir veya çok yüksek seviyelerde bir kanser görülüyor ise genellikle veteriner tarafından kemoterapi tavsiye edilmektedir.