Ömrü 9 Yıl Olan Köpekler
Ömrü 9 Yıl olan köpekler çeşitli hastalıklara yatkın olsa da iyi bir bakımla daha uzun yaşar. Farklı ırklara ait olan hayvanlar dengeli beslenme ve eğitimle mutlu hayat geçirir.
9 sene yaşayan cinsler genelde sağlıklı bireylere sahiptir. Fiziki özellikleri, kişilikleri ve yaşam koşullarına uygun bakımla hayat kaliteleri yükselir. Bunun için ilk dikkat edilmesi gereken temiz suyu eksik etmek ve özelliklerine uygun mamalarla beslemektir.
Genelde doyma problemi yaşarlar, öğünleri ile porsiyonları buna göre hazırlanmalıdır. Aktiflik oranları, günlük egzersiz miktarları, yaşları, cinsiyetleri beslenmede önemlidir. Bunlara uygun şekilde veterinerin önerdiği protein, karbonhidrat, omega yağ asitleri içeren mamalar verilmelidir.
Günlük düzene uyma sindirim sistemi problemlerini yok eder. Ayrıca onlara kendi yediğiniz her yemeği vermeniz ciddi riskler yaratır. Soğan, çikolata gibi besinleri onlara yerdirmemeniz gerekir. Ev yapımı yemekleri onun ihtiyacına özel olarak hazırlayıp vermelisiniz.
Yavrulara, yetişkinlere, yaşlılara uygun besin değerleri içeren kaliteli mamalar kullanmaya özen gösterin. Çünkü köpeğinizin enerji ve besin ihtiyacı gelişimi sırasında değişir. Yavruların gelişimi için protein oranı daha yüksek yiyecekler tüketmesi gerekir. Tüm bunlara özen gösterdiğinizde onun yaşamını uzatırsınız.
Ömrü 9 Yıl olan köpekler listesinde German Shepherd, Curly- Coated Retriever, Cavalier King Charles Spaniel, Molossus Of Epirus bulunur. Bahsettiğimiz gibi düzgün bakım ömürlerine birkaç yıl katabilir.
Günlük ve haftalık bakımları aslında ondaki tuhaflıkları görmenizi sağlar. Önceden olmayan kistler, deri lezyonları, kulak ya da vücuttan gelen kötü koku hastalık belirtileri olabilir. Bu yüzden bunları gördüğünüz anda sağlık kontrolü yaptırmalısınız.
Ortalama 9 yıl yaşayan köpeklerin sıkça yakalandığı hastalıkları kalça displazisi, kanser, mide problemleri, kalp sorunları, parazit, epilepsi görülebilir. Bunlar belirti verebilir ya da semptom göstermez. Bu yüzden rutin veteriner kontrolleri çok önemlidir. Şimdi bu ırkların hastalıklarından söz edelim.
Ömrü 9 Yıl olan köpekler alerji görülebilir. Nedenleri içerisinde gıda, solunum problemiyle tetiklenen, kimyasallara temas vardır. Besin alerjileri mamalarda bulunun katkı maddeleri sebebiyle görülür. Yapay aromalar, koruyucular, renklendiriciler onun için ciddi tehlikelerdir.
Solunum alerjilerinde mevsim geçişlerinin ve polenlerin etkisi bulunur. Bu durumda ciltte çatlama ile kuruma meydana gelir.
Temas alerjisinde ev kullandığınız temizlik ürünleri dostunuzda tepkime yaratabilir. Deterjan, halı temizleme ürünleri, kışın yollara atılan buz eritici kimyasallar alerjik reaksiyona sebeptir.
Böyle bir sorunla karşılaştığınız zaman serinletici banyo, özel hazırlanan diyet yemekleri verme, günlük cilt onarıcı krem uygulama, omega-3 takviyesi ile veterinerinizin söylediklerini uygulayın. Ayrıca alerji sebebiyle hassaslaşan deri yüzeyini bebek örtüsüyle sarabilirsiniz.
Bazı cinslerde görülen rahatsızlıklardan biri epilepsidir. Beyin hastalığıdır, belirli nedeni veya olağan dışı beyin lezyonları olmadan ortaya çıkar. Titreme, seğirme, spazm, kasılma semptomları vardır.
Bugün hastalığın genetik olduğu inancı bulunmaktadır. Erkek köpeklerin epilepsi hastası olma ihtimali daha yüksek olarak belirtilir. Genellikle ilk nöbet 1-5 yaş aralığında yaşanır.
Nöbet her köpekte farklı şekilde ortaya çıkar. Bazılarında tüm vücut bazılarından ise bedenin bir bölümü etkilenir. Çoğunlukla bütün vücuda etki eden epilepsi nöbetleri yaşanır.
Düşme, tökezleme, salya akıtma, kontrolsüz dışkılama, mesane kontrol edememe, şiddetli sarsılma ile devamlı havlama en çok rastlanan nöbet belirtileridir. Bu rahatsızlığa sahip bir köpeğiniz varsa ne yapmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.
Ömrü 9 Yıl olan köpekler epilepsi hastası ise genelde nöbet engelleyici ilaçlar kullanılır. İlaca devam ettikleri sürece yeni nöbet yaşanmaz. Kesin tedavisi olmadığı için ömür boyu ilaç kullanımına devam edilir. Nöbetlerin bittiği düşüncesiyle ilacı bırakmak yanlıştır. Böyle bir durumda epilepsi nöbetlerinin şiddeti artar.
Irklarda çoğunlukla göz enfeksiyonları meydana gelir. Kaşıntı ve ağrı yapan rahatsızlığın ilk göstergesi gözün yaşarmasıdır. İltihaplar bakteri, virüs, fiziksel yaralar, diken benzeri yabancı maddeler sebebiyle görülebilir.
Gözde şeffaf, beyaz yahut yeşil akıntı görülür. Sık sık göz kırpma, patiyi devamlı gözlerle sürme gözlemlenir. Söz konusu semptomlar köpeğin ırkı, iltihap miktarı, yaşı benzeri nedenlerle şiddetli olabilir.
Veteriner kontrolü olmadan kendi başınıza herhangi bir şey yapmamalısınız. Ayrıca iltihabın kendiliğinden geçmesini beklememelisiniz. Her zaman dediğimiz gibi köpeğinizde herhangi bir anormallik gördüğünüz anda sağlık kontrolüne götürmelisiniz.
Cinslerde görülen hastalıklar içerisinde cilt kanserleri de yer alır. Bunlar vücutta ortaya çıkan anormalliklerle fark edilir. Ancak tüm kitleler kanser demek değildir. Bunları fark ettiğiniz anda ev arkadaşınızı veterinere götürmelisiniz. Böylece erkenden tedbir almış olursunuz.
Cilt tümörleri güneş ışınları, virüs ile cildin temas ettiği kimyasallar nedeniyle oluşabilir. En yaygın çeşitleri mast hücreli tümör, fibrosarkom, malin melanom vardır.
En ciddi olanı malin melanom olarak belirtilir, hızlı büyümesi ile vücuda hemen yayılması tehlikeli yapar. Ağız, dudak, pençeler çoğunlukla görüldükleri yerlerdir. Kabarık, açık yara şeklindeki yumrular bu kanserin göstergesidir. Pençelerde oluşan kanserde ayaklar şişer. Buradaki kanserli hücreler ikincil hastalıklar nedeniyle belirlenemeyebilir.
Ömrü 9 Yıl olan köpekler düzenli sağlık kontrolleri sayesinde fazla yaşar. Bunu sağlama için ilk olarak evcil hayvanınızı tanımanız gerekir. Tanımazsanız bakımı ile diğer ihtiyaçlarını doğru şekilde yapamazsınız. Her şeyden önce hayvan sahiplenmeye karar verdiğinizde veterinerde araştırmalısınız.
Çünkü tıpkı insanlar gibi onlarında düzenli kontrol edilmesi ve aşılarını olması gerekir. Yavru iken başlayan aşılar arasında parazit önleyiciler vardır. Bunlar onun tüm hayatı boyunca olması gereken aşılardandır.
Ayrıca köpek bakımı hakkında bilgi edinmelisiniz. Bunun için veterinerlere danışabilirsiniz. Aynı evde yaşayacağınız dostunuzu anlamazsanız bakımını, mutlu olmasını, sağlıklı yaşamasını sağlayamazsınız.
Dengeli, stressiz yaşam onların ömrünü uzatan faktörlerdendir. Dolayısıyla ırk, cinsiyet, yaş, enerji seviyesi gibi etkenlere dikkat ederek egzersiz programı oluşturmalısınız. Ayrıca kaygıyı azaltan en iyi yol eğitimlerini doğru zamanda vermektir.
Onların eğitimleri evinize geldikleri anda başlamalıdır, değişen çevreleri tedirginlik yaratır. Özel bir alanın olması, parkta diğer hayvanlarla zaman geçirmesine izin vermelisiniz. Tüm bunlar köpeğinizin yaşam standartlarını artırır.
Bakımları sırasında tırnak ile diş sağlığına dikkat etmelisiniz. Bu işlemler çoğunlukla profesyonel yardımla yapılmalıdır. Çünkü tırnaklarda kan damarları bulunur, işlem sırasında onlara zarar verebilirsiniz. Dişlerin fırçalanmasına genelde izin vermezler.
Evinizin yeni üyesine uygun program oluşturduğunuzda işiniz daha kolay olur. Ortak alanda yapmaması gerekenleri öğrenerek düzenli yaşam sürerler. Tıpkı çocuk gibi ilgilenmeniz gereken dostlarınızın uzun ömürlü olması sizin elinizdedir.
Gerek duyduğu ilgiyi, sevgiyi, bakımı sunduğunuzda huzurlu olurlar. Yaşlarına uygun besin değerleri olan mamalar ise dengeli beslenmelerini sağlar. Hepsinin sonucunda uzun yıllar yanınızda kalacak dostunuz olur.