İnatçı köpekler sahiplerinin hayatını zorlaştırabiliyor. İnatçı köpekler neden bu ruh haline giriyor? Sahipleri bu durum ile başa çıkmak için neler yapmalı?
İnatçı köpekler mizacının yanı sıra geçmiş senelerde karşı karşıya kalmış oldukları olumsuzlukların da karakterleri üzerinde büyük bir olumsuz etkiye sahip olabileceğinin belirtilmesi lazımdır. Köpek sahiplerinin sürece ilişkin dikkat etmesi gereken hususların başında özellikle ruhsal dengenin de en az fiziksel denge kadar büyük öneme sahip olduğudur. Her ikisinin de sağlıklı sınırlar içerisinde olması için büyük çaba sarf edilmelidir. Köpeğinizde normalin dışında herhangi biri durum fark ettiğiniz anda uzmana danışmalısınız.
İnatçı köpekler beslenme düzenine dair büyük sorun yaratabilmektedir. Bu köpeklerin iştah sıkıntısı yaşadıkları dönemlerde normal koşullarda yemeleri gereken miktarın da altında beslendikleri görülüyor. Bu sorunun özellikle sağlıklı bir kilo dengesinin yakalanmasına ilişkin aksaklık yaratabileceğini bilmeniz gerekir. İnat sadece komutların yerine getirilmesinde değil aynı zamanda yemek gibi basit rutinlerde dahi etki sahibidir.
Boy ve kilo dengesinin kendi türünün standartlarının altına düşmesi bedensel rahatsızlıkların meydana gelmesine neden olabilir. Bunun tam tersi durumlar da söz konusu olabilmektedir. Örneğin köpeklerin boy ve kilo dengesi ile alakalı olarak sorun meydana getiren hususlardan bir diğeri de aşırı kilo alımıdır. Aşırı kilo alımı hareket kabiliyetini sınırlayabilmektedir. İnatçı köpeklerin beslenme düzeninde normalden daha fazla yemeye dair ısrarcı olabilecekleri ve hatta sahipleri sofradayken dahi sorun yaratabildikleri bilinmektedir.
İnatçı köpekler ile apartman dairelerinde zaman geçirmek oldukça zordur. Özellikle bedensel boyutlarının yüksek olması söz konusu ise bu köpeklerin apartmanlarda sıklıkla uyarılar ile karşı karşıya kalması olasıdır. Köpeklerin havlamaya dair inatçılık gösterebildikleri; istedikleri olana kadar havlamayı sürdürebildikleri de görülüyor. Bu tür durumların yaşanmasının sorun olmaması için kesinlikle müstakil olan ya da bahçeye açık erişimi olan evlerde bulunmanız sizin için her zamankinden çok daha kolay bir hal alacaktır. İnatçı köpeklere dair dikkate alınması gereken husus onların olabildiğince az baskı altında tutulmasıdır. Baskı ne kadar artarsa bu köpeklerin başına buyruk hareketleri de o kadar üst seviyeye çıkar.
İnat gösteren köpeklerin bir göreve adanması ve working group kapsamında değerlendirilmesi oldukça zordur. Köpeklerin dikkat etmeleri gereken hususlardan bir diğeri de onların komutları anlasalar dahi inatları nedeni ile yerine getirmemelerinin görevlendirildikleri alanda soruna sebebiyet verebilmesidir. Örneğin çobanlara eşlik eden köpek cinsleri olduğunu düşünelim. Bu ırkların bir sürüden sorumlu oldukları göz önünde bulundurulursa; ırkın inat nedeni ile komutları almamasının faturasının çok büyük olacağını bilmeniz gerekiyor. İnatçılıktan uzak durması için görev köpeklerinin özel eğitimlere tabi tutulduğu alanlar mevcuttur., bu konuda çok büyük çaba sarf etmeli konunun uzmanlarından yardım almalısınız.
İnatçı köpekler stres altında çok daha sert tepkiler vermektedir. Bu sert tepkilerden kasıt agresiflik değildir. İnatçı olan ruh hallerinin stres altında daha da inatçı bir hale bürünmesi söz konusu olabiliyor. Hayatlarını bedenen ve ruhen sağlıklı bir biçimde sürdürmeleri için stresten olabildiğince kaçınılması önerilmektedir. Bu köpeklerin özellikle çevresel faktörler nedeni ile bunaltılmasına izin verilmemelidir. Çevresel faktörlerden olan sıcaklık özellikle soğuk iklime alışkın olan köpekler için büyük bir tehlike arz edebilmektedir. Çevresel faktörlere ilişkin köpeğin ruh sağlığının iyiliğini kaybetmemek için çok dikkatli davranılmalıdır. Stres faktörünün inatçı köpeklerin ruhi dengeleri üzerinde yıkıcı bir etkisi olabilmektedir.
Bir bölgeyi farklı köpekler ile paylaşmamak hakkında inatçı olan ırklar da vardır. Evinizin ilk köpeğini seçerken göstermiş olduğunuz rahatlığı ikinci ya da üçüncü köpeği seçerken göstermeniz maalesef ki mümkün olmayacaktır. Bunun asıl nedeni köpeklerin birbiri ile uyum içerisinde olabilecek şekilde seçilmesidir. Bazı köpeklerin sosyalleşme konusunda başarısız olduğu ve başka köpekler ile bir arada hareket etmemekte inatçı oldukları görülmektedir. Bu inatçılık nedeni ile çok hassas davranmalı, onun ruhi dengesini baskı altına alabilecek olan köpek tercihleri yapmamalısınız. İnatçı bir köpeği olan kişinin özellikle uyumlu ve daha sakin olan köpeklerden yana tercihini yapmasının çok daha kolay bir hale geleceğini belirtmek gerekiyor.
İnatçı köpekler eğitim sürecinde sahipleri için büyük sorun teşkil edebilmektedir. Köpeklerin özellikle özel kademeli eğitimlerde sorun yaşayabildikleri ve eğitimin bireysel bazda yapılmasının bu nedenle imkansız hale gelebildiği de biliniyor. İnatçı köpekler ile alakalı olarak karmaşık komutların öğrenilmesi sırasında sorun yaratacak olan hususların başında kesinlikle komutların algılanması durumunda dahi meydana gelen aksaklıklar kendini göstermektedir. Köpekler komutları algılasa da sahipleri ile inatlaştıkları için sorun yaşayabilmektedir. Bu köpekler ile alakalı olarak inceleme yapıldığı zaman sert komutlar ile değil; onların anlayabileceği severek yapabilecekleri daha yumuşak komutlar üzerinden verilerin devamlılığı istenmektedir.
Daha yumuşak tavırlar ile alınacak olan sonuçların çok daha kolay bir hale geldiği düşünülmektedir. Özellikle yapılan eğitimlerde sert komutların verilmesi ve cezalandırmaların uygulanması bu köpeklerin verilen komutu dikkate almamasına neden olmaktadır. Uzmanlar köpeklerin ödüllendirme yolu ile inatçı davranışlarının kurulabileceği ve en azından eğitim sürecinde meydana gelebilecek olan sorunların ortadan kaldırılabileceği düşünmektedir.
Bu tip köpeklerin bir eşyayı sahiplenerek onu kendi hükmüne alma isteğinin çok yaygın olduğu da bilinmektedir. Özellikle dikkat çeken hususların başında bu eşyayı asla paylaşmak istememesi gelir. Örneğin size ait olan bir terliği gözüne kestirdiğini düşünelim. Bu şekilde kısa bir süre içerisinde zaman kaybetmeden onu sizden alır ve kendi bölgesine getirir. Bu terliği ondan almak için çaba sarf etmeniz durumunda asabileşebilir. İnatçı olan köpeklerin kendileri ile inatlaşan bir hayvan ya da insan bulunması durumunda agresif bir tutum benimseyebileceği biliniyor.
Köpekler ile alakalı incelemeler yapıldığı zaman sorun yaşanmaması için gerekli olan eğitimlerin kademe kademe alınması gerekir. Hem bu eğitimler üzerinden kısa sürede komutların inatlaşılmadan anlaşılması mümkün oluyor hem de inatlaşmayı takip eden agresifliğin ortadan kaldırılması için bir fırsat veriliyor. Köpeklerde eğitimler ile düzeltilmeyecek hiçbir davranış kalıbı bulunmuyor. Yeter ki köpeğinize ciddi bir şekilde eğitim verecek olan kişileri bulun ve tespit edin.
Köpeklerin sahiplenme süreci öncesinde bedensel ihtiyaçların yanı sıra ruhsal olarak nasıl bir ihtiyaç sergilediği hakkında da veri sahibi olmanız sizin için çok daha mantıklı olacaktır. Örneğin sizin inatçı bir köpek ile eğitim sürecinde başa çıkacak zamanınız ya da sabrınız yoksa bu aşamada daha muhlis olan ırklardan yana tercihin kullanılması daha verimli bir hal alacaktır. Köpeklerin sahiplenilme süreçlerinde çocuklu olan evlerin de inatçı köpeklere ilişkin dikkatli olmaları gerekir.
Çocuklar ile inatçı köpeklerin anlaşması sorun teşkil edebiliyor. Bilhassa çocukların onlar ile oynama taleplerinin inatçı köpeklerde genelde geri çevrilmesi çocukları üzebilmektedir. Çocukların da onlar üzerinde oynamak için baskı kurmaları çocuğu olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu hususları göz önünde bulundurarak çok hassas davranmanız gerekmektedir. Tek kişi yaşayan kişiler için inatçı köpekler çok daha mantıklı bir seçim olacaktır.