Köpeklerin hiyerarşisi nedir; köpek sahiplenecek olan kişilerin hayatlarına girecek en önemli kavram hiyerarşidir. Onun üzerinde güç sahibi olduğunuzu köpeğinizin muhakkak bilmesi gerekir!
Köpeklerin hiyerarşisi nedir; köpeklerin sizin hayatınıza entegre olmasını istiyorsanız muhakkak hiyerarşi kurmanız gerekir. Hiyerarşinin kurulmaması halinde ne disiplin sağlanır ne de evde huzur ortamı tesis edilir. Evin kuralları olduğunu, insan – köpek ilişkilerinde kuralların olduğunu kesinlikle köpeğinize yansıtmanız gerekir. Bu konuda başarılı olmamanız halinde kendinizi çaresiz hissetmemelisiniz. Anında alanının uzmanı olan isimler ile iş birliği kurarak sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz.
Hiyerarşi Nasıl Kurulur?
Köpeklerin hiyerarşisi nedir; köpeğin o alanda söz geçen otoritenin siz olduğunu bilmesi manasına gelir. Bu tesis edilirken dikkate alınması gereken hususlardan bazıları;
- Köpeklerle komut verme esnasında kesinlikle göz teması kurmalısınız. Göz temasından kaşınmanız halinde vermiş olduğunuz komutların etkisinin çok yüksek olmayacağını bilmeniz gerekiyor.
- Köpeklerde komut verme durumuna ilişkin aksaklık yaşanmaması için açık ifadeler tercih edilmelidir. İtaat sürecinin sonucunda ödül olmalıdır.
- Sizin üstünlüğünüzü kabul ederken aynı zamanda size itaat etmenin kendisi için faydalı olduğunun farkına varmalıdır. Klasik koşullanma kapsamında bu aşama olumlu pekiştireç olarak tanımlanmaktadır.
Detaylar oldukça dikkat çekicidir. Başarılı disiplin akışının sağlanmaması durumunda alanında liderliğini kanıtlamış olan ekiplerden yardım alabilirsiniz. Köpeklerde komutun verilmesinin akabinde disiplini yerle bir edecek olan unsur kararlı olunmamasıdır.
Köpekler Arası Hiyerarşi
Sadece insanla köpekler arasında değil aynı zamanda köpekler arasında da hiyerarşi vardır. Bir köpek sahiplendikten sonra ikinci bir köpeği sahiplenme aşamasına geçiş yaparken kesinlikle dikkatli olmanız gerekir. Her iki köpeğin de egosunun yüksek olması durumunda köpekler arası hiyerarşinin kurulmasında büyük aksaklıklar olur. Hiyerarşi sorununun ortadan kaldırılması adına en azından bölge kavgası çıkmaması için bir adet köpeğin daha pasif ve daha uyumlu ırklar arasından tercih edilmesi önerilmektedir.
Özellikle çoban köpekleri arasında bir alanın hakimi olarak kendini gören köpeğin daha sonrasında farklı bir ırkla görev paylaşımı yapılmasının istenmesi tüm dengeleri alt üst edecektir. Hayvan sahiplenme adımlarında tek başına mı yoksa kalabalık gruplarla mı daha mutlu olacağına dair fikir sahibi olmak çok önemlidir. Köpeklerin sadece sevimli ya da akıllı olmaları değil, aynı zamanda uyumlu olmalarına dair de araştırmalarınızı yapmalısınız.
Ast- Üst Dengesi Kurarken Kesinlikle Şiddet Uygulamayın!
Köpeklerin hiyerarşisi nedir; insanların en büyük sorun yaşadıkları hususların başında eğitim ve disipline etme süreçlerinde şiddet uygulanması gelir. Şiddet köpeklerin size saygı duymasını sağlamaz. Sadece ona fiziksel acı verdiğiniz için sizden korkar. Size karşı daha agresif bir tutum takınır. Bu tür olumsuzlukların meydana gelmemesi için hassasiyet göstermelisiniz. Disiplin oluşturma sürecinde asla şiddet uygulanmaması gerekmektedir. Şiddet uygulandığı anda sorun yaşanacak, onun size olan saygısı sanılan aksine artmayacak direkt azalacaktır.
Ayrıca ilerleyen aşamalarda hem diğer insanlara hem de diğer hayvanlara agresiflik sergilemesi de olası hal alır. Şuan piyasada agresif olarak tabir edilen köpeklerin çok büyük bir kısmının insanların eğitim süreçlerinde çok sert şiddete tabi tutması neticesinde bu karakteri aldığı bilinmektedir. Bu şekilde olumsuz tavırlar ile hayvanları suiistimal edildikten sonra hayvanların tehlikeli ırk şeklinde adlandırılmaları büyük bir ironidir.
Eğitim Hiyerarşi Olmadan Mümkün Değildir!
Köpeklerin hiyerarşisi nedir; köpeklerin eğitim adımlarının tamamlanması adına kesinlikle sahip ve köpek arasında hiyerarşi kurulması şarttır. Bu kademenin dengesinin şaşması halinde çok büyük sorunlar da beraberinde gelecektir. Örneğin kişilerin dikkat etmeleri gereken hususların başında kesinlikle göz teması gelir. Komutu verin ve göz teması kurun o sizin ne kadar kararlı olduğunuzu bilsin, ona göre hareket etsin, komutu uygulasın. Eğitim aşamasında köpeklerin ciddiye almadıkları bir kişiden eğitim almaları asla mümkün olmayacaktır.
Siz bir komut verdikten sonra onun zorlandığını gördüğünüzde komuttan vazgeçmeniz halinde kesinlikle hassasiyet göstermeniz gerekmektedir. Hiyerarşi olmaksızın, verilen komutta yapılan vazgeçişlerle onun size saygı duymasının önüne geçmiş olacaksınız. Kesinlikle sizin ondan üstün olduğunuzu, güçlü olduğunuzu bilmesi gerekir. Tabi ki bu da zaman alacaktır. İlk sahiplenildiği andan itibaren hiyerarşi kavramıyla tanıştığı zaman bu güç dengesine aşina olması kolaylaşır.