Köpeklerin dişlerini ne sıklıkla temizlemelisiniz: Her gün temizlenmesi gerekiyor. Ancak bazıları izin vermediği için haftada en az iki kere fırçalamalısınız.
Köpeğinizin sağlıklı yaşam sürmesini sağlayan etkenlerin arasında diş temizliği de bulunmaktadır. Ağız bakımının yapılmaması farklı hastalıkların oluşmasına zemin hazırlar. Bunu önlemenin kolay yolu ise düzenli fırçalamayla mümkündür. Yoğun nefes kokusunu, dişlerdeki çürük ve kayıpları aksatmadan yapılan bakımlarla engellenmektedir. Sevimli dostlarımızın genel sağlığını korumanın ilk adımı dişlerinin temizlenmesidir.
Köpeklerde Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?
Köpeğin diş bakımının yapılması fazlasıyla önemlidir. Çünkü bakımsızlık sebebiyle meydana gelen diş tartarları hem kötü kokuya hem de sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebeptir. Tüylü çocuklarımızda sıkça yaşanan diş problemi tartar oluşmasıdır.
Yaygın rastlanan bu sorunu, birkaç basit uygulamayla azaltabilirsiniz. Ayrıca veterineriniz, diş taşlarını kolayca temizlemektedir. Bundan dolayı yılda en az bir defa genel diş muayenesi yaptırmalısınız. Eğer küçük ırklardan dostunuz varsa senede iki ziyaret daha iyi olur.
Yaş mama tüketen çocuğunuzda diş taşı, daha fazla meydan gelir. Kuru mamaların önerilme sebebi, yemek sırasında taşların ete tutunmasını engellemesidir. Yaşlanma sorunun artmasına zemin hazırlamaktadır. Bu yüzden can dostunuzun dişini günlük doğru macun ve fırçayla fırçalayın.
Ayrıca dişte tartar oluşmasını önleyen solüsyonları kullanarak ekstra hijyen sağlayabilirsiniz. Yaptığınız her işlem, köpeğinizin ağzındaki kokuyu yok eder. Sizde onu severken rahatsız olmazsınız.
Köpeklerin dişlerini ne sıklıkla temizlemelisiniz: Ağzına uyan fırçalarla dairesel şekilde günlük fırçalamalısınız. Tartaların varlığı, dişlerin dışındaki sarıdan siyaha doğru değişen renklerden anlaşılmaktadır. Tedavisi, veterinerin medikal aletlerle temizlemesidir.
Ardından antibiyotik yahut anti-bakteriyel bakım sularının kullanımı tavsiye eder. Taşları, kendiniz temizleyemezsiniz sadece rutin bakımla oluşmasını geciktirebilirsiniz. Bunların önlenmesinde etkili yöntemler içerisinde çiğneme oyuncakları bulunmaktadır.
Üstelik bazı likit veya toz formundaki köpek diş taşı gidericileri deneyebilirsiniz. Böylelikle tükürük ph değerinde değişim yaratarak tartarın gelişmesini engellersiniz. Unutmayın dostunuzun uzun yıllar yanınızda kalması bakımlarının yapılmasıyla alakalıdır.
Köpeklerin Diş Etleri Kanar Mı?
Dişini temizlemeniz yetersiz kalırsa çeşitli hastalıklara sebebiyet verir. Kanamalar, köpeğinizin diş etinde enfeksiyon oluştuğunun göstergesidir. Yani evet köpeklerinizin dişlerinde kanmama oluşmaktadır.
Köpeklerin dişlerini ne sıklıkla temizlemelisiniz: haftada minimum 1 kere temizliği yapılmalıdır. Bunun dışında bazı oyuncaklarla plak ve tartarın gelişmesi önlenebilir.
Bazen ırklarda iltihaplanma gözle görülmez, dişlerin beyazlığı aynı şekilde kalır. Fakat detaylı veteriner kontrollerinde enfeksiyon ortaya çıkar. İşte bundan ötürü her zaman dediğimiz gibi köpeğinizi mutlaka genel muayene götürün. Her şeyiyle size muhtaç olan tüylü arkadaşlarınıza sağlıklı yaşama şansı verin.
Köpeklerde Diş Sağlığı Oyuncakları Nelerdir?
Çiğneme oyuncakları hem diş sağlığında hem eğlenmede etkilidir. Sevimli ev arkadaşınız, oyuncağıyla uğraşırken egzersiz ihtiyacının da karşılar. Doğasının parçası olan çiğneme gereksinimini giderir.
İp ile kemik biçimindeki eşyalar, köpeğinizin dişlerinde plakların gelişmesini önler. Düzenli yapmaları gereken etkinlikleri yaparken eğlenceli zaman geçirirler. Çeşitli materyallerden üretilen oyuncakların cinslere uygun seçilmesi önemlidir.
Aksi halde istenmeyen kazalar yaşanır. Dişin yapısına uymayan ürün, yarar yerine zarar verir. Bazı oyuncaklarda renkli dolgular bulunmaktadır. Böylece ilgiyi üzerine toplarlar, köpeğinizde uzun süre oyuncağını kemirir.
Köpeklerin dişlerini ne sıklıkla temizlemelisiniz: Gün aşırı fırçalanması gerekiyor ama vaktiniz yoksa haftalık birkaç defa yeterlidir. Ayrıca kaliteli, kauçuk yahut plastik çiğneme aparatları tercih etmelisiniz.
Biraz sert olmaları gerekir çünkü plakları dişin yüzeyinden kazırlar. İpler kasların kuvvetlenmesini sağlar. Dostunuzun sağlıklı dişlere ulaşmasını bahsi geçen ürünlerle destekleyebilirsiniz.
Köpekte Ağız Kokusu Neden Oluşur?
Köpeğin ağzının kokmasının değişik sebepleri mevcuttur. Mama kaynaklı veya hastalık işareti olabilir. Mamalardan yaşanan kokma tehlikeli olmaz. Kullanılan mama değiştirildiğinde geçer.
Hastalıkların neden olduğu koku ise tedavisiz yok olmamaktadır. Dişin yüzeyine yerleşen plaklar, problemin temel nedenlerindedir. Bağırsak, sindirim sistemi, ciğer iltihapları kokuyu artırır. Beslenme alışkanlığı, yaşam koşulları, düzgün bakılıp bakılmadığı dahil pek çok unsur etkilidir.
Kokunun yoğunluğu, oluşama sıklığı hastalığının ciddiyetini gösterir. Dolayısıyla geç kalmadan veterinerin muayene etmesi şarttır. Köpeklerin dişlerini ne sıklıkla temizlemelisiniz: belirli aralıklarla yapılan fırçalama işlemi kokuyu azaltabilir.
Beslenme rutinini değiştirmek koku problemini yok edebilir. Bakteri üremesi olmayan kuru mamalar, ev arkadaşınızın ağız bakımını destekleyerek kötü kokunun artmasını engeller.
Parkta veya bahçenizde çöpleri yemesi, köpeğin nefesinin kokmasının sebebidir. Yemekleri atıklarındaki baharatlar, ona dokunur dolayısıyla rahatsızlıklarını tetikler.