Köpeklere saldırı eğitimi nasıl verilir: Köpeklere saldırı eğitim vermek her ne kadar uzman işi olsa da bazı komutların doğru bir şekilde uygulanması ve öğretilmesinin ardından sonuç alabilirsiniz.
Köpeklere saldırı eğitimi nasıl verilir: İnsanların en büyük ve en sevimli dostlarından birisi olan köpekler, bazen koruma amacıyla da kullanılmaktadır. Tek başına yaşayanlar, özel ve bahçeli mülkte oturanlar ya da hırsızlık durumlarıyla karşı karşıya kalan kişiler, işte bunun nasıl yapılması gerektiğini merak ediyorlar. Yanıtları ise yazımızda sizi bekliyor.
Köpeklere Saldırı Eğitimi Nedir?
Köpeklere saldırı eğitimi nasıl verilir: Köpeklere saldırı eğitimi farklı nedenlerden dolayı köpeğin kendisini savunması ve için öğretilen bilgilerdir. Elbette bunun çok kolay olmadığını hemen ifade etmek lazım. Ancak belli şeylere dikkat edilmesi durumunda başarılı sonuçların alınması mümkündür.
Köpeklere Saldırı Eğitimi Neden Verilir?
Köpeklere saldırı eğitimi nasıl verilmektedir: Köpeklere saldırı eğitimi farklı nedenlerden dolayı verilmektedir. Ayrıca bunların başında her zaman güvenlik gelir. Bu firmaların iki değişik amaçları söz konusudur. Bunlardan birisi insanları korumak iken diğeri de olası tehlikelerin önüne başarılı bir biçimde geçmektir.
Aynı zamanda iş amacıyla da bu eğitimin verildiğini rahatlıkla söylemek lazım. Köpekler; arama kurtarma, patlayıcı, narkotik gibi amaçlarda tercih edilmektedir. Bunlara saldırı eğitimin verilmesi durumunda görevlerini daha kolay bir şekilde yapmaları söz konusudur. Elbette son olarak sadece hobi için de bu saldırı eğitiminin verildiğini rahatlıkla söylemek mümkündür.
Köpeklere Saldırı Eğitimi Hangi Irklar İçin Uygundur?
Her köpek saldırı eğitimi için uygun değildir. Hayvan sahiplerinin işte tam da burada bekçi ve saldırı köpeği ayrımını çok iyi bir biçimde yapması şarttır. Bekçi köpeklerinin temel görevi hırlayarak ya da havlama olarak bilinen tepkiyi vererek mülk, insan ya da herhangi bir canlının korunmasını sağlamaktır. Aşırı derecede saldırgan olmamaları en temel özellikleri arasındadır.
Fakat saldırı köpeklerinde tam tersi bir durum söz konusudur ve bunların başarılı bir biçimde eğitilmesinden sonra istenen sonucu rahatlıkla alabilirsiniz. En iyi örnekleri arasında ise;
- Alman Çoban
- Cane Corso
- Boksör
- Bullmastiff
- Doberman pinscher
- Dev Schnauzer
- Komondor
- Belçika Malinoisi
- Akita
- Rodezya Ridgeback bulunmaktadır.
Köpeklere Saldırı Eğitimi Aşamaları Nasıldır?
Köpeklere saldırı eğitimi her zaman belli aşamalara göre verilmelidir ve bunlar ise şöyledir;
Temel itaat eğitimi: Temel itaat eğitiminin verilmesi ana kural olarak karşımıza çıkar. Elbette bunun detaylarının arasında otur, kalk, yürü gibi komutların da bulunması şarttır. İşte bunlar temel öğeler olmasından ötürü hiçbir şekilde unutulmamalıdır.
Saldırıyı tetikleyecek uyaranların belirlenmesi: Bir köpeğe saldırı eğitimi verilmesi sırasında en önemli aşamaların arasında elbette saldırıyı tetikleyecek olan uyaranların tanımlanması öne çıkar. Buna göre hayvanın tehlike olarak görebileceği şeyler ifade edilmelidir. Köpekler genellikle korku, acı hissetme, savunma gibi durumlarda saldırgan olurlar. Bunun hem belirlenmesi hem de teşvik edilmesi mühim bir detaydır. Bu sayede istenilen eğitimin verilmesi mümkündür.
Saldırıyı tetikleyecek uyaranların sunulması: Saldırıyı tetikleyecek uyaranların sunulması denildiğinde özellikle bu konuda bir arkadaşınızdan destek alabilirsiniz. Ancak burada dikkatli olmak ve köpeğin tasmasını hiçbir şekilde bırakmamak mühimdir. Daha önce görmediği arkadaşınızı bir saldırı tetikleyicisi olarak kullanmak en sık başvurulan yolların arasında öne çıkar. Bunun başarılı bir biçimde sunulması ve hayvanın da ona göre tepki vermesi gerekmektedir. Bu süreç içinde unutulmaması gereken detayların arasında bulunmaktadır.
Saldırıyı durdurma komutunun eğitiminin verilmesi: Bir köpek saldırı eğitimi alırken sahibinin kontrolü hiçbir şekilde elden bırakmaması şarttır. Buna göre gerçekleştirilen saldırının ardından kesinlikle bunun durdurulması da gerekiyor. İşte bu sayede olası olumsuzlukların önüne başarılı şekilde geçmiş olursunuz. Bunun için ise komutlar öğretilmelidir. Dur, genel olarak en çok kullanılan komuttur.
Saldırıyı gerçek bir tehdit halinde kullanma: Saldırı eğitimi sırasında elbette gerçek ve sahte tehdit ayrılmalıdır. Bu da hayvana vereceğiniz özel eğitim ile çok zor değildir. Hangi durumlarda saldırılması belli aşamaların tamamlanmasının ardından hayvan tarafından öğrenilmektedir. Elbette tüm bu sırada unutulmaması gereken hususların arasında yer alan şeylere dikkat edilmelidir.
Saldırı Eğitimi Verirken Köpeklerde Nelere Dikkat Edilir?
Köpeklere saldırı eğitimi nasıl verilir: Eğitim sırasında da uygulanması başarılı sonuç alınması açısından öneme sahiptir. Buna göre kesinlikle daha farklı hususlar da karşımıza çıkar. Bunların arasında her daim hayvanın iyi bir biçimde gözlemlenmesi ilk sırada gelir. Davranışlarının etüt edilmesi şarttır.
Daha sonra ise geçmişinin öğrenilmesi aşamasına geçilmektedir. Tabi ki bu durum köpeği daha yavru iken almadıysanız geçerlidir. Geçmişte bir kavgaya karışmış veya saldırıya uğramış olan köpeğin kesinlikle daha sıkı bir biçimde eğitimden geçirilmesi mühimdir. Buna mutlaka dikkat ediniz.
Genel olarak en çok kullanılan ve anlamı global olarak da dünyanın her yerinde kabul edilen şu detaylar karşımıza çıkar;
- Dur, her zaman köpeğin durması için öğretilmesi gereken özel bir komuttur. Bundan dolayı hayvan sahiplerinin işte bunu unutmaması lazım. Bu komut sayesinde olası saldırı sonlandırılmaktadır.
- Saldır ise bunun tam tersi özelliklerine sahiptir.
- Genellikle köpeğin yatması ya da oturması için kümes komutu çok sık bir biçimde kullanılmaktadır.
Bu kurallara göre hareket edilmesi durumunda artık önünüzde bir sorun kalmaz ve saldırı eğitimi sayesinde kendinizi çok daha güvende hissedebilirsiniz.
Köpeğe Geri Çekilme Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeklere saldırı eğitimi nasıl verilir: Köpeğe geri çekilme eğitimi, onun istenmeyen veya tehlikeli olan bir durumda bırakması demektir. Detaylar ise şöyledir;
- Temel itaat eğitimi hiçbir şekilde unutulmamalı ve tamamlanmalıdır. Bundan zaten yazımızın başında detaylı bir biçimde bahsetmiştik.
- Bunun yanı sıra her daim dikkatinin çekilmesi lazım. Geri çekilme sırasında işte buna uygun uyaranların kullanılması mühimdir. İşte burada genellikle çok lezzetli bir mama veya ödül maması tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.
- Geri çekil demek ya da bundan farklı olarak dur kelimesini kullanmak yeterlidir. Bu hem bir emir hem de teşvik olmasından ötürü büyük önem arz eder.
- Yönlendirme ise daha farklı bir yöntem ve aşama olarak karşımıza çıkar. Genellikle birçok insan işte tam da bu sırada hayvanın gözlerine çok dikkatli bir biçimde bakarlar. Ellerin de kullanılması sayesinde geri çekilme işlemi tamamlanır.
- Hayvan sizi dinleyerek geri çekilmeye başladığında ise onu mutlaka ödüllendirmeniz lazım. İşte bu sırada onun hareketini onaylamış olursunuz. Köpeğiniz işte bunun sonrasında her daim komut verildiğinde geri çekilmelidir.
- Zaman zaman pratik yapmak ve ilgili hareketi denemek, kontrol etmek de mühimdir. Tekrarlar her daim ilgili eğitimin pekiştirilmesi söz konusu olduğunda öne çıkan bir durumdur. Bu sayede mevcut becerisi de gelişmiş olacaktır.
- Farklı mekanlarda, çevrelerde ve parklarda uygulanması esastır. Böylelikle her koşul altında hayvanınız ilgili eğitimi başarılı bir biçimde alarak bunu uygulamış olmaktadır.
- Her eğitim sürecinde olduğu gibi burada da öne çıkan temel noktalardan birisi köpek sahiplerinin sabırlı olmasıdır. Saldırı eğitimi ve bunun özelinde de geri çekilme eğitimi emek ister. Hemen vazgeçmemek, devam etmek, hayvanı teşvik etmek mühimdir. Zaman zaman bazı köpek sahiplerinin en fazla yaptığı hataların arasında cezalandırma gelir. İşte bundan mutlaka kaçınılmalıdır.
Bunların uygulanması ve ilgili kurallara dikkat edilme halinde başarılı sonuç almak kesinlikle çok basittir.
Köpeğe Saldırı Eğitiminin Verilmesinin Avantajları Nelerdir?
Köpeklere saldırı eğitimi nasıl verilir: Köpeklere saldırı eğitimi farklı ve bilinmesi gereken birden çok avantajı da her daim beraberinde getirir. Bunlardan birisi tabi ki güvenliktir. Çünkü çok iyi bir eğitim almış olan köpek sayesinde hem sizin hem mülkünüzün eğer kırsalda hayatınıza devam ediyorsanız tabi ki arazinizin korunması söz konusudur. Bunun yanı sıra ilgili eğitim sayesinde elbette diğer insanlara karşı özellikle hayvan çok saldırgan ise bu davranışlar da kontrol altına alınmalıdır.
Toplumsal kabul işte burada öne çıkan daha farklı bir detaydır. Bu tip köpeklerin daha baskın olması, onların kişiler ve hayvanlar tarafından üstünlüklerinin kabul edilmesi, birden fazla avantaj olarak karşımıza çıkar. Böylelikle hem açık alanlarda hem de parklarda onun daha serbest bir biçimde gezmesinin de önü açılmaktadır.
Saldırı eğitimi sonrasında hayvanın itaati yüzde yüz artar. Sadece sizin vereceğiniz komutlar ve ifade edeceğiniz direktifler sonrasında harekete geçecektir. Tehdit algısının azaltılması ise daha farklı bir kazanımdır. Çünkü bu eğitim ile beraber köpeğiniz sadece belli başlı durumları ya da kişileri bir tehlike olarak görürler. Son olarak ise mevcut eğitim sırasında etik durumları, agresyon olarak bilinen kötüye kullanım gibi detayları da hiçbir zaman unutmamak ve eğitimi buna göre vermek şarttır.