Köpeklerde Yürüme Eğitimi - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Yürüme Eğitimi

Home » Köpeklerde Yürüme Eğitimi

Köpeklerde yürüme eğitimi verilirken hayvanın rahat hissetmesine, tasmasının sürekli olarak çekiştirilmemesine dikkat edilmelidir. Liderliği hayvana bırakmadan, kontrolü elinize almalısınız.

Köpeklerin, sahipleriyle uyumlu bir şekilde yürüyüş yapabilmeleri için ilk 6 ay içerisinde komut eğitimi ve yürüme eğitimi almış olması son derece önemlidir. Eğer sokaktan aldığınız bir köpeği veya ilk yıllarında eğitmediğiniz bir köpeği eğitmek, sizin belirlediğiniz şekilde yürüyüş yapmasını sağlamak isterseniz eğitim süreci uzamaktadır.

Köpeklerde yürüme eğitimi verilirken köpeğinizin baskın karaktere sahip olup olmaması fark etmeksizin dikkat etmez. Kullanmanız gereken tasma tipi, ne sertlikte davranacağınız köpeğin türüne bağlı olmayan faktörlerdir. Köpeğiniz temel komutları da biliyorsa çok hızlı bir şekilde sizinle uyum içerisinde yürümeye başlar.

Köpeklerde Yürüme Eğitimi

Köpeklerde Yürüme Eğitimi

Köpek Sahibiyle Yürümeye Nasıl Alıştırılır?

Başına buyruk bir şekilde davranmaya başlaması en istenmeyen durumlar arasında gösteriliyor.  Sus, dur, gel gibi temel komutları 1 yaşını tamamlamadan önce net bir şekilde öğretmelisiniz.

Komutlara uymaması halinde parkta gezme eğlencesinin sona ereceğini bilmesi gerekiyor. Çeşitli ödül mamalarıyla mutlu edileceğinin de zihninde kodlanması son derece önemlidir. İlk 1 yıl içerisinde hem nasıl davranması gerektiğini öğretir. Hem de fiziksel aktiviteler esnasında sahibiyle nasıl bir uyum yakalaması gerektiği hakkında bilgi verirsiniz.

Sürekli olarak gözünün sahibinde olması sağlanmalıdır. Köpeklerde yürüme eğitimi ilk 6 ay içinde verildiğinde sahibiyle uyum içerisinde hareket eder. Gel, dur, devam et, bekle gibi temel komutları verirken tasmayı çekiştirmemeye özen göstermeniz gerekiyor.

Yürüyüş Esnasında Ödül Maması Vermeli Miyim?

Başka şeylere odaklanmaya başladığını, sizden bağımsız şekilde hareket etmeye başladığını görebilirsiniz. Hareketlerinizi takip etmesi, ödülü almak için komutlara ekstra özen göstermesi için mama verebilirsiniz. Komutları uygulama konusunda çok daha istekli davranmalarını sağladığı bilinen hayvanlar arasında köpekler yer alıyor. Özellikle yürüme eğitimi verilirken ceza yerine ödüllerden yararlanılmaktadır.

Birçok köpek türünün yürüyüş eğitimini başarılı bir şekilde tamamladığı görülmektedir. Nerede yavaş ve nerede hızlı yürümesi gerektiğine uyması için komutlar belirli periyotlarla sıralanmalıdır.

Köpeklerin boyun tasmalarıyla birlikte parklarda sıkı tutularak gezdirilmesi gerekiyor. Bir elinizde tasma dururken diğer elinizde mamaları tutarsınız. Komut verdiğinizde bu komutları yerine getirdikçe tek tek mama vermeye devam edersiniz.

Köpeklerde Yürüme Eğitimi

Köpeğim Dışarıda Beni Sürekli Çekiştiriyor Ne Yapabilirim?

Sahibinin ne kadar pasif ve eğitimden yoksun bir yaşam sürdürdüğüne göre davranışları değişebiliyor. Köpeklerde yürüme eğitimi verilmeden dışarıya çıkarması halinde hayvanın davranışları değişir.

Tedirgin gitmeye başlayan köpeğin birkaç ay sonra tamamen kendi istediği yönlere doğru gittiği görürsünüz. En önemli nedenlerinden biri sahibinin pasif kalması, yürüme sürecinde köpeğe istediği şeyleri dikte edememesidir.

Hayvanseverler, köpeğin dışarıda özgür gibi hissetmesine ve sahibini hiçbir şekilde umursamamasına neden olabiliyor. Boyun bölgesinde duran, gövdenin tamamını sarmayan bir tasma kullanmanız tavsiye ediliyor. Bu sayede sizi çekmek için tüm gücünü kullanmaz. Eğer sizin istediğiniz yöne gitme girişiminde bulunmazsa direkt olarak boynundan çekileceğini bilir. Bunun için daha yumuşak davranmaya başlar. Bacağınızın yanında, maksimum üç adım uzaklıkta olacak şekilde köpeğinizin yanınızda veya arkanızda kalmasına dikkat etmelisiniz.

Yürüme Eğitiminde Tasma Uzunluğu Nasıl Olmalı?

Köpeğin dikkatini dağıtan her türlü nesne veya olay için yanınızda dikkati kendinize çekmektir. Bunun için oyuncak kullanır. Veya direkt olarak onun sevdiği oyuncağı gösterip, koklamasına izin verirsiniz. Diğer köpeklere koşmaya çalışması, sizi yok sayması, bir eğitimin boşa gitmesindeki temel faktörlerden biridir.

Köpeklerde yürüme eğitimi evde verilebileceği gibi dışarıda da verilmektedir. Tasmanın uzunluğuna dikkat edilmesi köpeğin bu eylemi sizinle birlikte yaptığını unutmamasıdır. Her hareketine dikkat etmesi, davranışlarını size göre ayarlamasıdır. Aksi durumda boynundan çekileceğini bilir. Bunun için birden koşmaya başlamaz. Çekiştirme nedeniyle yaşayabileceği rahatsızlığı göz önünde bulunduracaktır.

Gövde için kullanılan tasmalar yürüme eğitimi için önerilmemektedir. Başlarda bu eğitimin verilmesi ve köpek tarafından anlaşılması halinde diğer tür tasmaları tercih edebilirsiniz. İki metreden kısa tasma tutuşlarıyla hızını size göre ayarlaması son derece önemlidir.

Köpeklerde Yürüme Eğitimi

Köpeklerde Yürüme Eğitimi

Yürürken Köpeğe Ödül Ve Ceza Nasıl Verilmeli?

Ceza sisteminin özellikle dışarıda sizinle birlikte yaptığı bir etkinlik esnasında uygulanmaması tavsiye ediliyor. Yanlış yaptığı komutu doğru yapana dek tekrarlamalısınız. Bu süre boyunca herhangi bir mama vermemelisiniz. Doğru yaptıktan sonra ödüllendirdiğinizde, tekrardan aynı komutu uygular. Ayrıca yeniden doğru yapması halinde tekrar ödül mamasını vermelisiniz. Böylece neyin yanlış, neyin doğru olduğunu çok daha kolay bir şekilde anlamasını sağlamış olacaksınız.

İsyan etme girişimlerine net bir şekilde tavır koymanız gerekiyor. Beklentilerinizi düşürmenize bir anda eğitimi keserek onun istediği gibi davranmanıza gerek yok. Fakat istemediğiniz şeyleri yapmaya başladığında onu sevmeye ve yaptığının doğru olduğunu hissettirmemeye dikkat etmelisiniz.

Köpeğim Sürekli İstediği Yere Gidiyor Ne Yapmalıyım?

Kendi istediği yere gitmeye çalıştığıyla ilgili durumlar geliyor. Hareket ettiği ortam tanınırsa, sahibinin beklentilerini önemsemeyecektir. Sadece sahibi ısrar ettiği takdirde onun belirlediği yöne doğru gitmeye çalışır. Zorlanmadığı farklı köpeklere ve çevredeki diğer insanlara yönelme eğiliminde olan türlerin eğitilmesi zor olacaktır.

Köpekler ilk dışarı çıkmaya başladıkları dönemlerde nasıl davranmaları gerektiğini sahiplerinden öğreniyorlar. Köpeklerde yürüme eğitimi verilirken, köpeğin önden gitmesine göz yumulmamalıdır.

Tasmayı olabildiğince kısa tutarak, yanınızda yürümesini veya sizin arkanızda kalmasını sağlamanız gerekiyor. Önden giderek veya onun yanında giderek siz olduğunuzu anlamasını sağlamanız son derece önemlidir. Eğer onun önden gitmesine karşı çıkmaz. Ayrıca ilk yaşlardan itibaren bu şekilde bir gezme süreci geçirirseniz sizi umursamayacaktır.

Köpeğim Benimle Gelmek İstemiyor Ne Yapabilirim?

Keyif alan köpekler, sahiplerinin ne istediğini ve nereye gitme amacı olduğunu hiç umursamayacaktır. Bir süre boyunca bu şekilde davrandıktan sonra sizin istediğiniz yere geleceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Eğitimli bir köpekle 10 dakikada gidebileceğiniz yere eğitimsiz köpekle 20 dakikadan uzun sürede varırsınız. Sahibinin nereye götürmek istediğine dikkat etmemesi, kendi isteklerini yapmasıdır.

Köpeklerin özellikle sahipleri konuştuğunda yüzlerine dahi bakmadığı görülmektedir. Sahibinden bağımsız gibi davranmaya alışmış köpeklerin beklenmedik hareketler sergilemesi normaldir. Sahibini hiç umursamıyor gibi görünmesine rağmen bir anda karşıdan gelen insanın paçasına yapışmaktadır ve ısırmaktadır. Fakat eğitim sayesinde kendisini dizginlemesi, davranışlarına şekil vermesi sağlanmaktadır.

Köpeklerde yürüme eğitimi verilmediği takdirde binlerce hayvansever tarafından olduğu gibi siz de köpeğinizin sizinle olan bağında ciddi sorunlar yaşadığını görebilirsiniz. İkiniz arasında güç mücadelesi oluşacaktır. Ani hareketlerden, canını yakacak şeylerden kaçınmanız gerekiyor. Sizin belirlediğiniz yere gitmesine özen göstermeniz en önemli noktalar arasında yer alıyor.

Köpeklerde Yürüme Eğitimi

Uzun Tasmayla Yürüyüş Yapmak Zararlı Mı?

Uzun tasma kullanımı, eğitim için uygun değildir. Çevredeki diğer köpeklere veya insanlara zarar vermeyecek karakterdeyse uzun tasma tercih edersiniz. Köpeğin özgür hissetmesinden hoşlanan hayvanseverler uzayabilen tasmaları tercih ediyor. Bu tasmaların eğitimsiz köpeklerde kullanılmaması, her yere gidebilecekleri gibi ağaçların arasında dolaşmaları nedeniyle dolanabilecekleri bilinmelidir.

Kısa süre içerisinde hayvana yakınlaşma gerekmektedir. Sağlam olmayan, köpeğinizin ani bir hareketinde kopan tasmaları tercih etmemelisiniz. Aynı zamanda tasmanın kullanım amacı, sahip ile köpek arasındaki bağın kopmamasını sağlamaktır. Eğer bir komut verecekseniz bu durumu tasmaya yapacağınız ufak bir hareketle belli edebilirsiniz. Kısa ve sağlam tasmalar kullanarak, hayvanın sürekli olarak kendi istediği yerlere doğru çekmesinin önüne geçebilirsiniz.

Yürüyüşte Nasıl Tasma Tercih Edilmeli?

Köpeklerde yürüme eğitimi ilk aylardan itibaren, boyutuna uygun şekilde kullanılan boyun tasmalarıyla vermektedir. Boyun ve bel çevresini saran tasmaların kullanılması, köpeğin başlangıçtaki yürüyüş eğitimini aldıktan sonra uygulanan yöntemlerden biridir.

Yürüyüşte herhangi bir şekilde lider sahiple gezme tecrübesi bulunmayan, her istediği yere gitme özgürlüğüne sahip gibi hisseden köpekler kısa tasmayla eğitilmektedir. Sürekli olarak sahibini peşinden koşturan, bir ağaç gördüğünde veya farklı bir köpek gördüğünde hiç durmadan üzerine koştuğunu düşünen birçok köpek bulunmaktadır.

Sokak köpeklerinin dahi birbirinden farklı koşulları göz önünde bulundurduğu, en azından kendilerine bir zarar geleceğini düşünerek bazı hayvanlara yaklaşmadığı görülmektedir. Tasmalı fakat eğitimsiz olan köpekler ise nasıl olsa sahiplerinin kendilerini koruyacağını düşünerek her şeye burnunu sokmaya çalışabiliyor. Tasmanın sağlam bir şekilde tutulması, boyun tasmasının tercih edilmesi tüm komutlarınıza uymak zorunda kalmasını sağlayacaktır.

Dikkati Dağınık Köpekle Nasıl Yürünür?

Dikkati dağınık olan, farklı nesnelere ve hayvanlara odaklandığı için sahibini gözü görmeyen köpeklerin eğitilmesi çok daha zor olabiliyor. Dikkat dağınıklığını ortadan kaldırmak, hayvanseverler tarafından uygun bir eğitim programı oluşturularak her gün belirli komutları tekrarlamak çok işe yarayabiliyor. Farklı olaylara, seslere ve görüntülere karşı aşırı derecede duyarlı olan bazı köpeklerin özellikle de sahiplerinin komutlarını duymuyor gibi davrandığı durumlarla karşılaşılıyor.

Köpeklerde yürüme eğitimi verilirken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında köpeğin davranışları size uymadığında onu sert bir şekilde çekiştirmek geliyor. Eğer sinirlerinize hakim olamıyorsanız, beklentileriniz karşılanmadığı takdirde fiziksel bir tepki gösterme eğilimindeyseniz, tasmayla gezdirirken sakin olmanız gerekecektir. Aksi takdirde normalde birkaç gün içerisinde çok büyük bir ilerleme kaydedilen köpeğin sizinle olan bağını koparır, sizden korkmasına ve gergin hissetmesine neden olursunuz.

Dikkat dağınıklığının bir anda geçmesi, küçük yaşlarda karşılaşılan bu durumun köpek büyüdükçe kendiliğinden ortadan kalkması söz konusu değildir. Oturup beklemesi için komut verdiğinizde, gözlerini sizden ayırmadan bakmasını sağlayabilir ve başını sevebilirsiniz. Çevredeki olayları umursamaması için her durumda bu taktiği kullanabilir ve etrafta kaos varken dahi gözlerinin sürekli olarak sizde olmasını sağlayarak bağınızı kuvvetlendirebilirsiniz. Gerginliğinizi hayvana yansıtmamanız, onun başka şeylerle ilgilenme hevesini kırmamanız, dışarı çıktığına pişman olmasını sağlamamanız son derece önemlidir.

Sahibini Sürekli Çeken Köpekle Nasıl Yürünür?

Sahibiyle arasında sağlam bir bağ kuramayan köpekler, yaşadıkları hissiyatı beklentilerin dışına taşıyabiliyor. Normalde evde hiçbir gerginlik yaşamayan köpeklerin dışarıda istediklerini yapma eğilimleri ve buna uygun hareket etmeyen sahipler nedeniyle sıkıntı çekmelerine neden olabiliyor. Sahibini sürekli olarak farklı noktalara çeken ve bu çekişlerinin ardından istediğini elde etmeyi başaran köpeklerin gelecekte aynı şeyleri yapmaması için hiçbir sebep bulunmuyor.

Birkaç dakika önce nereye gitmek isterse, zor da olsa gitmeyi başarmış olan bir köpeğin biraz sonra da sahibi tarafından çekiştirilme pahasına aynı şeyleri denemesi normaldir. Köpeklerde yürüme eğitimi verilmediği takdirde bu durumların 10 yaşından sonra dahi görüldüğü vakalarla karşılaşılıyor. Köpeklerin kendi isteklerini yerine getirmekteki azimleri, eğitimli ve eğitimsiz oldukları durumlara göre farklılık gösteriyor.

Eğitimli olanlar sahiplerinin isteklerine uyduklarında ödüllendirileceklerini ve başlarına bir şey gelmeden gezilerini sonlandıracaklarını biliyorlar. Eğitimsiz olanlar ise cahil cesaretiyle her şeyi yapmaya kalkışıyor ve sonucunda yaralanarak veya acı çekerek özel tecrübeler kazanabiliyorlar. Sahibini her zaman çekmesi ve her seferinde de başarıya ulaşması nedeniyle bir köpeğin karakterinin değişmesi gerekmez. Çekiştirmesine rağmen her denemesinde sahibinin istediği yere gitmeye başlayan, her çekiştirmesinde tasmanın uzunluğu daha da kısalan bir köpek ise çok daha dikkatli davranacaktır.

Köpeklere Yürüme Eğitimi Ne Zaman Verilir?

Hayvanseverlerin davranışları, köpeğe özgürlük alanı tanımak ve dışarıda olduğu için mutlu hissetmesini sağlamak temelinde şekillenebiliyor. Bu tutum genel olarak yanlıştır. Köpeğiniz ona her türlü özgürlüğü sağlasanız da sizin yanınızda tamamen komutlarınıza uymak için odaklanmasını sağlasanız da mutlu hissedecektir. Köpeklerde yürüme eğitimi verilirken tasmayla nasıl davranması gerektiğinin yanı sıra tasmasızken nasıl davranması gerektiği de öğretilir. Tasması yokken yapacağı şeyleri tasması varken de yapmasını sağladığınızda eğitimi tamamlamış olursunuz.

Sırf tasmayı açtığınız için bir anda sizden uzaklaşarak tamamen özgür hissetmenin verdiği rahatlıkla kaçıyorsa, eğitim yetersiz kalmış sayılır. Aksine tasmayla ve tasmasızken arasında ciddi bir karakter farkı bulunmuyorsa eğitiminiz son derece başarılı sayılır. Bu eğitim süreci ise 3 aylık olduğu dönemden itibaren verilebilir.

Birkaç ay aralıksız ve ısrarcı şekilde devam ettirildiğinde, gelecek yıllarda yürüyüş esnasında ağzınızı dahi açmanız gerekmeden aranızda telepatik bir bağ oluştuğunu fark etmeye başlayacaksınız. Köpeklerin sert davranışlar yerine kendilerine hükmedecek, pasif davranmayacak sahiplere ihtiyacı olduğunu söylemek mümkündür. 90 gün ile 180 gün arasında sağlam bir eğitimle hem komutları öğretebilir hem de nasıl yürüyüş yapabileceğini anlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları