Köpeklerde Yemek Eğitimi - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Yemek Eğitimi

Home » Köpeklerde Yemek Eğitimi

45 günlük olduktan sonra köpeklerde yemek eğitimi verilmeye başlanabilir. Öncelikle yaş mamayla başladığınız besleme sürecine, yavaş yavaş kuru mamaya alıştıracak şekilde devam edebilirsiniz.

Köpeklerin türlerine ve tükettikleri enerjiye bağlı olarak yemek yeme oranları farklılık gösterebilir. Bazıları için günde bir kap mama yeterliyken bazılarında günde dört kaba kadar çıkabilir. Bekçi köpeklerinde, ava birlikte çıkılan köpeklerde ve süs köpeklerinde birkaç kat fark görülebilir. Köpeklerde yemek eğitimi ilk 1,5 aylık dönemde verilmemesi gereken eğitimler arasında yer alıyor. Bu süreçte yavrunun anneden ayrılmaması, gelişimi için son derece önemli olan anne sütünden mahrum bırakılmaması şarttır.

Köpeklere Nasıl Yemekler Verilmeli?

Köpeklerde yemek eğitimi verilirken ilk olarak hangi tür besinleri sevebileceği, hangilerinin köpeklerin yemesine uygun olduğuna dikkat edilmesi gerekiyor. Çiğ tavuk, kemikli besinler gibi birbirinden zararlı yiyeceklerin köpekler tarafından tüketilmesi halinde ölümcül sorunlarla karşılaşılabiliyor. Yavru ve yetişkin hayvanlar tarafından besinlere kısa sürede uyum sağlanabilmesi için besin listesini incelemelisiniz.

Çiğ halinin verilmesi hastalık ve çeşitli bakteriyel problemlere neden olmaktadır. Pişmiş balık, pişmiş patates, pişmiş yumurta, yoğurt ve peynir türü yiyeceklerle beslersiniz. Çiğ tavuk verilmemesi son derece önemlidir. Balıkların çip halinin verilmemesi de uzman tavsiyeleri arasında yer alıyor.

Köpeğinizin yanınıza gelmesi ve sizden o günün menüsündeki yemekleri istemesi sık karşılaşılan bir durumdur. Eğer köpeğinizi siz yemek yerken masadan uzak durması için eğitmez. Her gelişinde masadaki yemeklerden vermeye devam ederseniz alışkanlık haline gelmektedir.

Yemeğin ne olduğundan bağımsız şekilde, siz uzattığınız için yemeye başlamaktadır. İnsanların rahatlıkla tükettiği besinlerden bazıları hayvanlar için ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Birçok farklı sorundan ötürü köpeğinizin halsiz kaldığını, sürekli olarak ağrı çektiğini görürsünüz.

Köpeklerde Yemek Eğitimi

Köpeklerde Yemek Eğitimi

Köpekleri Beslerken Yemek Saati Olmalı Mı?

Köpeklerin beslenme stillerinde sahiplerinin sorumlu davranışları son derece önemli bir faktördür. Mama tek seferde köpeğin yemek kabına döküldüğü görülebiliyor. Açlık çekmiş bir köpeğe sahipseniz, hayvanınızın tüm mamayı tek seferde yemeye çalıştığını fark edersiniz. Bu tür durumlar hem sağlık açısından risk teşkil ediyor. Hem de hayvanın hayatta kalma mücadelesi verdiği hissini yaşatmak agresifleşmesine neden olur.

Köpeklerin gün içerisinde belirli periyotlarda besleneceklerini bilmelerine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin 12 saatlik veya 8 saatlik periyotlarla alarm kurabilirsiniz. Sabah kalkmak için kurduğunuz alarmın sesinin farklı olmasına dikkat etmelisiniz. Onun beslenmesini sağlayacağınız saat geldiğinde bu durumun onun tarafından da fark edilmesine yardımcı olmalısınız. Örneğin alarm çaldıktan sonra onu yanınıza çağırır. Mama veya yemek diyerek onun beslenme vaktinin geldiğini belli edersiniz.

Hayvanların kısa süre içerisinde sahipleriyle bağ kurabilmeleri, kendilerini beslediklerinin bilincinde olabilmeleri önemli bir durumdur. Ona zarar vermek istemediğiniz, her durumda yanında olacağınız net bir şekilde belli edilmelidir.  Ailenin farklı bireyleri tarafından yemek esnasında yaklaşılması halinde agresif tepkiler göstermektedir. Aslında hayvan hem yemeğini korumak istiyor hem de baskın karakterini etrafındakilere göstermeye çalışıyor.

Hangi besini yemesine karar vermenize izin veren köpeklerle dışarıda da herhangi bir sorun çekmezsiniz. Ağzına bir şey almaması gerektiğini çok kolay bir şekilde öğretebilirsiniz. Bunun için öncelikle oyuncakları atıp, getirmesini isteyerek başlayabilirsiniz. Benzeri bir komut verdiğinizde hemen ağzını açmasını sağlamanız gerekiyor. Bu sayede köpeğinizle komut uyumu yakalarsınız, nasıl davranmasının uygun olduğunu sizin komutlarınızla belirlemesini kolaylaştırırsınız.

Köpeğinizi düzenli olarak beslerken, sizinle arasındaki bağın kopmamasına ve güveninin sarsılmamasına özen göstermeniz gerekiyor. Onu yemesine izin vermiyorsanız hemen farklı bir besinle tatmin olmasına özen göstermelisiniz. Örneğin her 8 saatte bir beslenmesi için mama veriyorsanız aç bırakmamaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde huysuzluk yaşamaktadır, size tepki göstermeye başlamaktadır, etrafındaki nesnelere zarar vererek dikkatinizi çekmeye çalışmaktadır.

Köpek Mamaları Zamanla Değiştirilmeli Mi?

Köpeklerin hayatları boyunca aynı mamayı kullanmaları pek önerilmemektedir. Birkaç aylık periyotlarda değişiklik yapar. Ayrıca farklı türlerdeki mamaları da verirsiniz. Fakat sürekli olarak farklı türde mamalar verilmesi doğru değildir. Köpeklerde yemek eğitimi verilirken onun hangi mamaları sevdiğine, hangilerini sevmediğine dikkat edilmesi gerekiyor. İstediğiniz bir şeyi yaptığı zaman onu mutlu etmek için mutlaka sevdiği bir mamayı vermelisiniz.

Farklı mama tiplerindeki beslenme stillerinin oluşturulması uygun değildir. Uygun gördüğü mamayı sıkça değiştirmek beslenme sorunlarına da yol açar.

Her şeyi yiyebilen bir köpek haline gelmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Dışarıda güzel kokulu bir besin gördüğünde onu yememesi için ikna edemez hale gelebilirsiniz. Verilecek eğitimler sayesinde gider fakat bir süre sonra sürekli farklı şeyler yemek istemektedir.

Köpeklerde Yemek Eğitimi

Köpeklerde Yemek Esnasında Agresiflik Neden Olur?

Başınızda durması, bir şeyler söylemesi ve hatta temas etmesi sizi de çok gergin hissettirir. Köpeklerin sahipleri dahi olsa bir süre boyunca aynı tavrı koyduklarını görmek son derece normaldir. Köpeklerde yemek eğitimi verilirken zarar verme amacınızın olmadığını belli etmeniz gerekiyor.

Hayvan yaklaştığında onlar tarafından kendi alanının işgal edilmesine izin vermeyen köpeklerde sert tepkiyle karşılaşılabiliyor. Farklı hayvanların yanında baskın karakteri öne çıkıyor. Ancak komut dinleme modundan çıkarak, hayatta kalmaya çalışan bir canlı haline geliyor. Tepkilerin azaltılması için sakin olması, durması, beklemesi için komutlar verirsiniz. Yemeği önüne dökmek yerine yavaş yavaş, elinden alacakmış hissini yaşatmadan beslemeye çalışabilirsiniz.

Köpeklerde Yemek Agresifliği Nasıl Geçer?

Yemek esnasında agresiflik yaşanması, ısıracak kadar sert tepkiler vermesi bazı köpeklerin doğasında olan bir durumdur. Özellikle bir süre sokakta yaşayan köpekler o yemeği savunmak zorunda kalmaktadır. Kendilerinin bu şekilde davranma nedeni, diğer baskın köpeklerin de onlara aynı şekilde davranıyor olması. Sokakta özellikle bazı küçük türlerin, büyükler yemeklerini bitirene kadar yemek yeme fırsatı olmuyor. Süs köpekleri daha önce hiç sokak görmeseler dahi özellikle sahiplerinin yanlarına yaklaşmasını istemeyebiliyor.

Köpeğinizi yemek konusunda sakinleştirmenin en net yolu, yemeğin sizin tarafınızdan verildiğini kavramasını sağlamaktır. Acıktığında size gelmesi gerektiğini veya bir şekilde dikkatinizi çekmesi halinde mama vereceğinizi bilmesi gerekiyor. Bazı köpekler yemek saatlerinin dışında sahiplerini rahatsız etmezken, kendilerinin rahatsız edilmesini de istemezler. Özellikle tanımadığı insanlar tarafından kendisine temas edilen bir köpeğin devam ettiği takdirde ısırdığı bilinmektedir.

Acıkınca Saldırganlaşan Köpek Nasıl Eğitilir?

Eğer evinizde baktığınız köpeğin sürekli olarak yanınızda durduğunu görüyorsanız pasif tepkiyle karşılaşmışsınızdır.

Hayvanların aşırı derecede acıktığı, kendi besinini kendilerinin bulmak istediği durumlarda sahiplerini dahi yok sayabildiği görülmektedir. Köpeklerde yemek eğitimi verilirken sadece evde değil dışarıda da başına buyruk hareket etmemesi için temel komutlara dikkat edilmelidir. Dur, gel, sakin, sus, havla, mama, park gibi terimlerle köpeklerin size uygun hareket etmesini sağlayabilirsiniz.

Bir isteği olan köpek öncelikle bu isteğinin karşılanmasını ön planda tuttuğu için sakinliğini koruyamaz. Aşırı havlama eğilimi, terlikleri ısırma ve evin içinde koşma eğilimi görülmektedir. Sesli uyaranla mama vermeye başladığınızda, evde o sesi duymak için beklemeye başlayacaktır. Acıktığını fark ettiğinizde, ek öğün olarak bir alarm benzeri ses çıkarır ve mama vermektesiniz. Böylece eskisine kıyasla çok daha sakin bir tavra sahip olduğunu fark edebilirsiniz.

Köpeklerde Yemek Eğitimi

Köpeklerde Yemek Eğitimi

Köpeğimi ­Kuru Mamaya Nasıl Alıştırabilirim?

Sert besinleri tüketmeye çalışması ağız çevresinde ve midesinde ciddi hasar yaratmakadır. Bu süreçte yumuşak, ıslak mamaları tercih edebilirsiniz. Özellikle her gün miktarını arttırarak içine daha fazla kuru mama atabilirsiniz.

Başlangıçta %90 yaş mama, %10 kuru mama atıyorsanız, bir aylık dönemin sonunda %50 yaş, %50 kuru vermeye başlayabilirsiniz. Zaman içerisinde yaş mamanın miktarını daha da azaltarak, köpeğinizin seveceği kuru mamaları vermeye başlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri, farklı kokulara ve tatlara sahip olan kuru mamaları birbiriyle karıştırmamanızdır. Eğer köpeğiniz somon veya tavuk sevmiyorsa, bu tatlara sahip olan kuru mamaları vermemeye özen göstermelisiniz.

Köpeklerde yemek eğitimi verilirken hayvanın ağız tadına, neleri sevdiğine ve neleri sevmediğine dikkat etmek gerekiyor. Kendinizi onun yerine koyarak, uzun süre boyunca yemeniz gereken yemeğin aslında sevmediğiniz bir yemek olduğunda ne hissedeceğinizi hayal etmeniz gerekiyor. Ne kadar aç olduğundan bağımsız şekilde bir mamayı çok hızlı ve iştahlı şekilde yerken, diğerini yemeye başladığında etraftaki nesneler ve olaylar daha fazla ilgisini çekiyor olabilir. Yemekten başını kaldırdığı, yavaş yavaş yemeyi sürdürdüğü bir mamayı vermeye devam etmemelisiniz.

Hem tadı son derece leziz geldiği için hem de heyecanlı oldukları anda yemeyi sevdikleri için bu tür mamaları tercih edebilirsiniz. Günlük yemek esnasında bir veya iki tane onlardan da mama kabının içerisine atarak iyi hissetmesini, dopamin salgılamasını sağlayabilirsiniz.

Korku Yaşayan Köpekler Yemekle Eğitilir Mi?

İnsanlarda ve diğer canlılarda olduğu gibi hayvanlarda da acıkma sadece fiziksel bir durum değildir. Mental durum, stresli olup olmama, o an yaşadığı hisler de doğrudan açlığı ve davranışları etkileyebiliyor. Şiddet gördüğü için veya ötekileştirildiği için her şeyden çekinen köpeklerle çok sık karşılaşılıyor.

Korku yaşayan, çok gergin hisseden, tehlike altında olduğunu düşündüğü için yemek yemekten çekinen köpeklerin sakinleştirilmesi gerekiyor. Yavaş yavaş yaklaşmayı, sevgi göstermeyi, kucağınıza almayı, size temas ettiğinde herhangi bir problem oluşmadığını fark ettirmeyi deneyebilirsiniz. Yemeği direkt olarak önüne koyup beklemek yerine ona temas edebilir, başını severken bir yandan yemek verebilirsiniz.

Korkak köpeklerin yanından diğer hayvanları uzaklaştırdığınızda nasıl davrandığına dikkat etmelisiniz. Eğer yanından kardeşlerini aldığınızda daha fazla bağırıyor ve stresli hissediyorsa, kardeşlerinin olduğu bir ortamda elinizle beslemeyi deneyebilirsiniz. Islak mamayla beslemeye başlayarak, yemeği verirken tatlı sözler ederek onun için zararlı olmadığınızı fark etmesine yardımcı olabilirsiniz. Birkaç dakikalık gerginliğin ve ağlamanın ardından eğer köpek çok açsa yemek yemeye başlayacaktır.

Köpeklere Ödül Maması Vermek Zararlı Mı?

Köpeklerde yemek eğitimi verilirken yapılan en büyük hatalardan biri, normalde günlük tüketmesi gereken miktar kadar eğitim esnasında ekstra mama verilmesidir. Bu durum köpek tarafından yavaş yavaş besinlerin tüketilmesi nedeniyle açlık hissinin bastırılmasına yardımcı olmayacağı gibi kilo alma aşırı hızlanacaktır. Obezitenin oluşması, karaciğer yağlanmasıyla karşılaşılması kaçınılmaz bir sonuçtur.

Köpeğim Her İstediğinde Yemek Vermeli Miyim?

Annelerinin beslememeye başladığı andan itibaren yaşadıkları, hayatının geri kalanındaki davranışlarını etkiler. Köpeklerde yemek eğitimi doğumdan hemen sonra anne tarafından verilmeye başlanır. Anne köpekler yavrularının ne zaman acıkacağını, ne zaman yemek yemesi gerektiğini bildiği için, yavruları tarafından her sıkıştırıldıklarında beslemek için uzanmazlar. 2 aylık olduktan sonra köpeğinizin 4 saatlik periyotlarla, 6 saatlik periyotlarla ve 12 saate kadar ulaşacak şekilde bu aralıkları attırarak yemek vermeye başlayabilirsiniz.

Köpeklerde Yemek Eğitimi

Köpeğim Yemek Saati Dışında Yemek İstiyor?

Köpeklerde yemek eğitimi tamamen sahibin nasıl bir karaktere sahip olduğuna bağlı olarak verilebilen eğitimlerin başında geliyor. Köpeğinin aşırı derecede acıktığını, açlıktan öleceğini düşünerek her saat başı yemek veren birçok hayvanseverle karşılaşılıyor. Bu tür tavırlar köpeğinizin hoşuna gitse de sağlık sorunları yaşaması için son derece büyük bir etki yapacaktır. Köpeğinizin acıkması, gözlerinizin içine bakması normal bir durumdur. Her gözünüzün içine baktığında yemek vermeniz gerekmiyor.

Hayvanseverler tarafından köpek beslemenin en etkili yolunun güzel besinleri sık bir şekilde vermek olduğuyla ilgili düşüncesi yanlıştır. Düzenli olarak, belirli periyotlarla beslemeye dikkat etmeniz gerekiyor. 8 saatlik, 10 saatlik ve 12 saatlik aralıklarla yapacağınız beslemeler sayesinde, gece veya siz evde yokken köpeğinizin çok acıkması halinde beklemesi gerekecektir. Bir süre sonra hayvanlar kendi mama saatlerine alıştığı için aşırı tepki vermeden, sizin mama vereceğinizden emin olarak sakin bir şekilde yaşamlarına devam edebiliyorlar.

Köpeğimin Dışarıda Yemek Yememesi İçin Ne Yapabilirim?

Evcil hayvanların eğitimsiz bir şekilde dışarı çıkarılmaya başlandıkları dönemde her şeyi koklamaya, her yere tuvaletlerini yapmaya yönelik ihtiyaçları oluşuyor. Bunun yanı sıra dışarıda buldukları her suyu içmeye, her yemeği yemeye, her dışkıyı ve idrarı koklamaya yönelik karşı konulamaz bir istek duyduklarını fark edebilirsiniz.

Köpeklerde yemek eğitimi verilirken, dur komutunun aksatılmaması, hayır dendiği zaman o an itibariyle köpeğin hata yaptığının bilincinde olması şarttır. Önünde en sevdiği oyuncak veya yemek olsa dahi sizin izin vermediğiniz sürece ona temas etmemesi için hayır, dur gibi komutlar vermelisiniz. Sizin sözünüze uyduğunda ise ödül mamasıyla ödüllendirmelisiniz.

Yavru Köpeklere Yemek Eğitimi Nasıl Verilir?

Yavru köpeklerin 45 günlük olana kadar ihtiyacı olan tek besin anne sütüdür. 6 haftalık olduktan sonra köpek mamasıyla beslemeye başlayabilirsiniz. Yavru köpeklerin sürekli olarak enerjik tavırlar sergilemesi, evin her yerini gezmesi son derece normal bir durumdur. Evin içinde yemek bulduğunda sürekli olarak kendi çabasıyla bir şeyler bulup yediğini fark etmesi, sizinle çok etkili bir bağ kuramamasına neden olacaktır.

Yavru köpekler, sahipleri tarafından sevilirlerken ve eğitilirlerken mutlaka arada sırada ödül mamalarıyla beslenmelidir. Yemeğin sizin tarafınızdan verilmesi, istediğiniz şeyleri yaptığınız takdirde verilmesi, köpeğin zihninde ödül sisteminin ve komut sisteminin kolayca anlaşılmasını sağlayacaktır. Eğitim verirken sakin olmanız, çok fazla ödül maması vermemeye dikkat etmeniz gerekiyor. Bir süre sonra sadece mama istediği için yanınıza gelecek ve şımarmaya başlayacaktır. Mama istediği için değil, eğitimde istenenleri yaptığı için ödüllendirmeye özen göstermelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları