Köpeklerde Uyuz - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Uyuz

Home » Köpeklerde Uyuz

Köpeklerde uyuz evcil hayvanınızı çok rahatsız edecektir! Köpeklerde oluşabilen rahatsızlıklardan biri olan uyuz hakkında her şey sizlerle…

<yoastmark class=

Köpeğin çok kaşındığını görmek sahibi için çok üzücüdür. Ayrıca kaşıntının pek çok farklı nedeni vardır, ancak buna özellikle şiddetli kaşıntı eşlik ettiğinde uyuzdan etkilenmektedir. Köpeklerde uyuz istenmeyen bir deri hastalığıdır.

Köpeklerde Uyuz Nedir?

P. scabies akarlarının neden olduğu bir hastalıktır. Oldukça bulaşıcıdır ve insanlara bulaşır, bu nedenle dikkatli olunmalıdır. P. scabies köpekleri intradermal olarak enfekte eder ve yoğun kaşıntılı bir deri hastalığına neden olur.

Akarların boyutu 250-300 mm olup çok küçüktür ve çıplak gözle görülmesi zordur. Köpeklerin derilerine açılan tünellerde (uyuz tünelleri) yaşarlar ve P. scabies’in dişileri yumurtalarını bu tünellere bırakır. Ayrıca yumurtadan çıkan larvalar yetişkin olmak için kepeği ve kiri yerler.

Köpek uyuzu kabuklu uyuz ve alerjik uyuz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Keratotik dermatite çok miktarda kepek eşlik eder. Ve alerjik uyuzlar atopik dermatit gibi dermatitlere neden olur. Köpeğinizin vücudunun her yerindeki derisinde aşağıdaki belirtileri fark edebilirsiniz. Özellikle yüz, kulak çevresi, dirsekler, ön ve arka bacaklarda belirtiler görülüyorsa dikkatli olunmalıdır.

Köpeklerde Uyuz Neden Olur?

Uyuz akarları o kadar küçüktür ki çıplak gözle görülemezler. Bu akarlar, zaten istila edilen köpeklerle temastan kepek ve kabuklar yoluyla yayılmaktadır. Doğrudan temasınız olmasa bile, sadece parazit bir köpeğin vücudunu sallamakla yayılmaktadır ve parazit haline gelmektedir. Ayrıca uyuz akarları, köpeğin vücudunun dışında çok uzun süre hayatta kalmaz, ancak enfeksiyon, yeni istila edilen bireyler bulunduğunda kurulmaktadır.

Uyuz akarları yumurtalardan çıkar ve yumurtalarını bıraktıkları parazitin derisine girerler. Derinin içine girdikleri için veteriner klinikleri onları tespit edemez. Mevcut durum deri kazıma testi denilen cilt yüzeyinin ovulup kazındığı bir yöntemle dahi tespit oranı %100 değildir. Köpek koşuları ve evcil hayvan otelleri gibi belirsiz sayıda köpeğin gelip gittiği yerlerde asalaklık yayılmaktadır. Bunun yanı sıra köpek dışındaki hayvanlardan da bulaşır. Uyuz nedenleri:

  • Hastalık köpekler arasındaki temas yoluyla bulaşır.
  • Bu nedenle köpek koşu parkurları, evcil hayvan otelleri, kuaför salonları, hayvan hastanesi bekleme alanları gibi köpeklerin toplandığı yerlerde enfeksiyon kapma riski vardır.
  • Nematod akarları, yumurta bırakmak için derinin stratum korneumunda tüneller oluşturur.
  • Yumurtalar yavru akarlara, genç akarlara ve yetişkin akarlara dönüşür ve yaşam döngüsünün 2 ila 3 hafta olduğu söylenir.

Uyuzun görüldüğü gibi belirli bir nedeni yoktur. Ve her canlı bu tehlikeye her an maruz kalır.

<yoastmark class=

Köpeklerde Uyuz Semptomları Nelerdir?

Uyuz akarı adı verilen akarlar, köpeklerin derilerinde tüneller oluşturarak burada yaşarlar. Daha fazla hasara neden olan ve ağrıya benzer yoğun kaşıntıya neden olan bir dizi tünel oluşur. Ayrıca kaşıntı, köpeğin istila edilen bölgeyi kaşımasına neden olur. Aşırı kaşıma kanamaya ve ülser adı verilen bir duruma yol açar. Kaşıma, kan damarlarından sızan kan ve doku karışımı neden olur, bu da sulu ve nemli bir duruma ve ayrıca bakteriyel enfeksiyona yol açar ve sıklıkla piyoderma gibi komplikasyonlara neden olur. Oldukça bulaşıcı bir parazittir, bu nedenle uyuzlu bir köpeğiniz varsa çok dikkatli olmalısınız.

Köpeklerde uyuz olduğunda en sık görülen belirtiler:

  • Semptomlar en çok kulaklar, dirsekler, dizler ve karın gibi uyuz akarlarının istila etmesi muhtemel yerlerde belirgindir.
  • Kırmızı yumrular, saç dökülmesi, kabuklanma vb. görülmektedir ve tüm cilt kırmızımsı olur.
  • Ev tozu alerjilerine uyuz neden olur ve uyuz dışında benzer cilt lezyonlarına neden olan cilt hastalıkları vardır.
  • Cildi çok kalınlaşır ve vücudunda kötü koku oluşur.
  • Saç kaybı yaşayabileceği gibi tüylerinde de normale göre fazla döküntü oluşur.
  • Ayrıca uyuz denilince ilk akla gelen çok fazla kaşıntısı olur.

Bu belirtiler sonucunda köpeğinizi en yakın veteriner kliniğine götürmeniz tavsiye edilmektedir.

Köpeklerde Uyuz Teşhisi Nasıl Konulur?

Köpeklerde uyuz teşhisi köpeğin bazı dönemlerinden bağımsız olarak ortaya çıkar. Köpek cinsleri normalde yaygın olarak kaşınmıyorsa veya kaşıntı mevsimden bağımsız olarak tüm yıl boyunca devam ediyorsa uyuzdan şüphelenilmelidir. Kesin uyuz teşhisi, epidermisin kazınmasıyla uyuz akarlarının saptanmasını gerektirir. Teftişler genellikle birden çok yerden gerçekleştirilmektedir, ancak uyuz akarlarının saptanma oranının düşük olduğu, % 20 ile % 50 arasında olduğu söylenmektedir.

Bu nedenle tüm vücutta şiddetli bir kaşıntı varsa ve uyuz olma ihtimali varsa uyuza uygun tedavi verilmektedir ve yanıt varsa uyuz tanısı konulur, yanıt yoksa uyuz değildir

Köpeklerde Uyuz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeğiniz uyuz teşhisi konuldu ise hemen tedaviye başlanması gerekir. Bunun nedeni, uyuz akarlarının köpekten köpeğe temas yoluyla kolayca bulaşmasıdır. Geçmişte, kireç-kükürt ve amitrazlı banyolar uyuz tedavisinde en yaygın olarak kullanılırken, şimdi nadiren kullanılmaktadır. O zamandan beri, yaygın olarak avermektin adı verilen ilaçlarla tedavi edilmektedir. Buna ek olarak, her 30 günde bir selamektin uygulamasının yurtdışında uyuz tedavisi olarak onaylandığı görülmektedir.

Uyuz tedavisi, tüylerin tamamen ayrılmasıyla birlikte yeterli dozda selamektin kullanılmasını gerektirir. Evde sadece bir köpeğiniz varsa, sadece köpeği tedavi edebilirsiniz. Bununla birlikte, çok köpekli hanelerde, semptom göstermeseler bile temas halindeki tüm köpekler tedavi edilmelidir. Bunun nedeni, belirtileriniz olmasa bile uyuzunuz olur. Köpeğinize uyuz teşhisi konduysa ve ailenizde kaşıntı varsa, bir dermatolog görmelisiniz. grup halinde gezen bir köpekte var ise tüm köpeklerin de tedavi edilmesi günümüzde tercih ediliyor.

Uyuz Önlenebilir Mi?

Köpeklerde uyuz %100 engellenemez ancak yakalanma riski düşürülmektedir. Uyuz akarı enfeksiyonunu önlemek en iyi korunmadır. Uyuzdan korumak için:

  • Köpeğinizin yaşam ortamını düzenli olarak temizleyin ve şampuanlayın.
  • Şampuanlamak ilaç tedavisine ek olarak da kullanabiliyor.
  • Şampuanı yaparken cildine kuvvetli bir şekilde baskı uygulamayın ve sert bir şekilde ovalamayın aksi durumda tahriş olur.
  • Uyuzu uyuzdan ayırt etmeyi kolaylaştırmak için pire ve keneleri düzenli olarak uygun şekilde yok etmek de önemlidir.
  • Ayrıca, direnciniz zayıflarsa, enfeksiyon hızla kötüleşecek ve tüm vücudunuza yayılacaktır, bu nedenle cildiniz de dahil olmak üzere fiziksel durumunuza dikkat edin.
  • Kronik veya şiddetli hale gelirse enerji ve iştah kaybı gibi tüm vücudu etkiler.
  • Kaşıntı fark ederseniz, bir veterinere gidin ve onlara “ne zaman”, “nerede başladı” ve “semptomlarda ne tür bir değişiklik” olduğunu söyleyin.

Aile bireylerinde kaşıntı, kızarıklık gibi deri semptomlarının varlığı da tanıya yardımcı olur. Köpeklerde uyuz olmanın bir aşısı yoktur ve bu nedenle sürekli tetikte olmak gerekir. Bu hastalık köpeklerde çok fazla rahatsızlığa neden olabiliyor. Özellikle yavru köpekler yetişkin ve yaşlı köpeklere göre daha fazla risk altındadır. Dişi köpeklerin ise üreme bölgesi temiz ve her zaman sağlıklı tutulmaya özen gösterilmelidir.

Sık Sorulan Sorular

Köpeklerdeki uyuzun insanlara etkisi var mıdır?

Köpeklerde oluşabilecek uyuzlar insanları da etkiler. İnsanlarda da şiddetli kaşıntıya neden olabilir ve sizde hemen bir dermatoloğa gidebilirsiniz.

Köpeklerde uyuz tedavisi ne kadar sürer?

Uyuz tedavisi yaklaşık olarak bir ay sürmektedir. Bir ay içerisinde tek bir doz ile de köpeklerin iyileşebildiği görülebiliyor. Ancak iyileşme süreci uyuzun şiddetine ve köpeğin durumuna göre değişebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları