Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitimi - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitimi

Home » Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitimi

Köpeklerde sosyalizasyon eğitimi yetişkin ve yavru köpeğinizin hayvanlar, insanlar, kokular ve farklı ortamlara alıştırma sürecidir. Süreç sonunda köpeğiniz yeniliklere kolay uyum sağlar.

Köpeklerin sosyalleşmesi pek çok açıdan olumludur. Eğitim sonunda tüylü dostlarımız çok daha mutlu bir hayat yaşar. Ayrıca karışılan yeni durumlarda köpeğinizin endişe ve stres düzeyi artmaz. Sosyalleşen köpeklerin yabancılara ve çevrelerindeki hayvanlara yaklaşımı daha barışçıldır. Bu eğitimi almayan köpeklerde ise değişen durumlar uyum zordur ve yaşanılan korku yüzünde daha saldırgan olurlar. Sosyalleşme eğitimi, köpeğinizi rahatça dışarı çıkarmanızı sağlayan temel eğitimlerden biridir.

Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitimi Nedir?

Köpeklerde sosyalizasyon eğitimi ya da köpeklerin sosyalleşmesi, sevimli dostlarımızın değişen durumlarda, yabancılara karşı ve etrafındaki hayvanlarla daha rahat olmasını sağlar. Bu eğitim aslında köpeklerin farklı durumlara karşı tecrübe edinmesidir.

Köpeklerin diğer evcil hayvanlarla ve insanlarla birlikte yaşamasını kolaylaştıran temel eğitim sosyalizasyondur. Bu eğitim aslından köpeğinizin çevresini anlama ve sosyal etkileşimleri anlamasını sağlayan bir süreci ifade eder. Erken yavruluk döneminde daha başarılı olan köpeklerde sosyalleşme eğitimi verme çiş pedi kullanma ve itaat eğitimlerinin daha kolay olmasını sağlar.

Tüylü dostlarımızın yaşadıkları çevreyi tanımaları ve etraflarında olanları anlamaları çok daha mutlu yaşamalarını sağlar. Yavruların sosyalleşmesi yetişkin köpeklerden çok daha kolay bir süreçtir. Çünkü yetiştin köpeklerin temkinli olmasının aksine yavrular meraklı korkusuzlardır.

Ayrıca yavruların etraflarındaki dünya ve insanlara karşı olumsuz deneyimleri bulunmaz. Bu durum yavruların ergen ya da yetişkin köpeklerin sosyalleşme eğitimlerinin daha kolay sonuçlanmasını sağlar. İzlenecek basit adımlarla köpeğinizin çevresini kısa sürede tanımasını sağlayabilirsiniz.

Bu eğitim, köpeğinizin çevresiyle uyum içerisinde, korkusuz ve çok daha mutlu bir ömür yaşamasını sağlar. Ayrıca sosyalleşme eğitiminde başarılı olan oğlunuza ya da kızına diğer tüm eğitimleri rahatlıkla verebilirsiniz. Sokaktan sahiplendiğini arkadaşlarınız dahil her köpeğin sosyalleşmesi şarttır.

Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitimi

Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitimi Neden Önemli?

Sosyalizasyon eğitimi temelinde köpeğin yaşadığı çevredeki değişkenlere karşı deneyim kazanması yer alır. Daha mutlu bir yaşam sürmeyi sağlayan sosyalleşme eğitiminde köpeğinize seslerden renklere ve insanlardan diğer evcil hayvanlara kadar her şeyi öğretmeniz gerekir. Ayrıca sosyalleştirme, köpeğinizin kaygı- korku- saldırma benzeri eğilimleri olmadan daha sağlıklı iletişim kumasını sağlar. Sosyalizasyon eğitimi almış köpeklerde yabancılarla tanışma, farklı yerlerde gezme ile öteki evcil hayvanlarla beraber olma konusunda sorun yaşanmaz.

Verdiğiniz eğitim sadık dostlarınızın kaygı ve stres seviyesini azaltarak değişimlere ya da çevresindeki yabancılara olumlu tepkiler vermesini sağlar. Bu eğitim aynı zamanda köpeğin daha aktif olmasını sağlarken davranış problemlerinin de önüne geçer. Yüksek sesler ve değişik kokular köpeğiniz saldırganlaşmasına neden olmaz.

Sosyalleşme eğitimi almış olan köpeğinizin bakımlarını çok daha kolay yaparsınız. Tırnak kesme veya banyo işlemleri sırasında huysuzluk yapmazlar. Bu yüzden bakımları çok daha zahmetsiz ve acısız olur. Ayrıca yabancılara alışan sosyal köpekleri kuaförlere ve köpek otellerine götürebilirsiniz. Kısaca sosyalizasyon eğitimi, sevimli dostunuzun her yere sizinle gelmesini sağlar.

Sosyal köpekler çok daha fazla egzersiz yapmalarının yanında çok da eğlenirler. Çevresiyle uyum içinde olmayı öğrenen köpeğiniz mutlu olur. Çocuğunuzu farklı bir parka ya da yeni bir çevreye götürdüğünüzde daha rahattır. Üstelik bu köpeklerin bu eğitimi alması rutin veteriner kontrollerinin ve aşılarının sorunsuz yapılmasını sağlar.

Farklı ses, görüntü ve insanlarla alışkın olan sosyal köpekler daha rahattır. Ancak sosyalizasyon eğitimi olmayan ya da yanlış eğitilen köpekler farklı durumlarda saklanma eğilimi gösterir. Düzenli şekilde yeni ortamlara götürülen, yeni insanlarla tanıştırılan ve diğer evcil hayvanlarla bir araya getirilen köpeklerin saldırganlık eğilimleri ortadan kalkar.

Sosyalizasyon Eğitimi Köpeklerde Ne Zaman Başlamalı?

Köpeklerde sosyalizasyon eğitimi yavru ya da yetişkin köpeklerinizin çevrelerinde karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğu uyanlara karşı tecrübe kazandırma sürecidir.  Yani köpeğimizi yabancı insanlar ve farklı durumlarla kontrolümüz altında karşılaştırıyoruz.

Sevimli dostlarımızın insanlar, diğer köpek cinsleri, yavru köpekler ya da öteki evcil hayvanlarla tanışması sosyalleşme eğitiminin birer aşamasıdır. Üstelik kızın ya da oğlunuz etraflarındaki dünyayı nasıl çözecekleri konusunda deneyim sahibi olurlar. Böylece eviniz ve çevreniz değiştiğinde köpeğiniz kaygı yaşamaz.

Aslında köpeklerin sosyalleşme eğitimleri bir ömür sürer ama yavruların 3-14 haftalık dönemde sosyalleşme seviyeleri en üst düzeydedir. Bu dönem yavrularınızın ilk sosyalleşme deneyimi olan annesi ve diğer yavrularla iletişimlerini kapsar.

Ayrıca köpeğinizi 7-8 haftalıkken sosyalleştirmeye başlarsanız annesi yanında olmasa da kendisini güvende hisseder. Tüylü dostlarımızın erken sosyalleşmesi karakterleri ve iler ki yaşamları üzerinde pozitif etkiler bırakır.

Yetişkin köpeklerin sosyalleşmesi çok daha zordur ve uzun sürer. Yetişkin köpeğinizin sosyalleşmesi için onu diğer köpeklerle bire bir tanıştırmanız gerekir. Çünkü 1 yaşından büyük köpekler, tanımadıkları fazla ses yapan köpeklerin yanında olmayı istemezler.

Yetişkinlik dönemindeki çocuğunuzu, tek bir arkadaşla kısa süreli yürüyüşlere çıkarak sosyalleşme eğitimini başlatabilirsiniz. Bu yürüyüşlerde köpeğinizin tasmasını bol tutmanız gerekir. Çünkü köpeğiniz, yeni arkadaşından hoşlandığında ona yakın olmaya çalışır.

Yeni bir yavru sahiplenecekseniz sosyalizasyonun ilk evresi olan 7 ila 10 haftalık dönemi annesiyle geçirmesine dikkat etmelisiniz. Bu dönem köpeğinizin kardeşleri ve yavru arkadaşlarıyla beraber çevresine karşı ilk deneyimidir. Dolayısıyla etrafına olan tepkileri ile karakteri burada oluşur.

Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitimi

Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeğinizin diğer hayvanlar ve yeni insanlarla karşılaşmalarında saldırgan olmamalarını ve doğru iletişim kurmalarını sağlamaktadır. Eğitimin olumlu sonuçlanması için şu aşamalara dikkat edilmelidir;

  • Sosyalleşme Eğitiminde Aceleci Davranmayın
  • Yavruyu Annesinden Doğru Zamanda Ayırma
  • Diğer Evcil Hayvanlarla Bir Araya Getirin
  • Yeni Kokular ve Seslerle Tanıştırma
  • Değişik Makine ve Araçlarla Tanıştırma
  • Sabırlı, Disiplinli ve Tutarlı Olma

Sosyalleşme Eğitiminde Aceleci Davranmayın

Sosyalizasyon ya da sosyalleşme eğitimi köpekleri tüm hayatlarının etkileyen önemli süreçlerden biridir. Bu dönemde acele etmek tüm köpek ırklarının sosyal ve psikolojik gelişimlerine negatif etki eder. Sosyalleşme, köpeklerin etrafını tanına ve çevresinde yaşayan öteki canlılarla ilişki kurmasıdır.

Köpeklerin bütün hayatlarını etkileyen bu eğitimde yeterli süreyi vermek gerekir. Yeterli zaman vermeme, köpeklerin sosyalleşme süreçlerinin yarım kalmasına neden olur. Dolayısıyla köpeğiniz karşılaştığı yeni durumlar ile etrafına karşı kaygı ya da endişe geliştirir.

Bu yüzden eğitim boyunca sabırlı olmalı, köpeğinize çevresini keşfetmesi ve yeni olaylara alışması için yeterli zamanın tanımalısınız. Mesela, köpeğinizi yabancı insan yahut hayvanla birden baş başa bırakmadan kontrollü şekilde yalnız kalmalarını sağlamalısınız.

Her gün yeni bir kişiyle tanıştırma ya da farklı hayvanlarla temas etmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bu köpeğinizi yeni kişilerle yalnız bırakmadan evvel bir süre yanında kalmalısınız.

Böylece köpeğinizi gözlemleyerek bir sonraki aşamaya hazır olup olmadığını anlayabilirsiniz. Sevimli dostunuz, tanıştığı kişiye olumsuz bir tepki vermez ise onu ödüllendirmelisiniz. Tanışma sırasında saldırmaya kalkan köpeğinizi yanlışı konusunda uyarmanız gerekir. Böylece köpeğiniz hangi davranışın doğru hangisinin yanlış olduğunu anlar.

Yavruyu Annesinden Doğru Zamanda Ayırma

Köpeklerde sosyalizasyon eğitimi önemli kurallarından biri yavruyu annesinden doğru zamanda ayırmadır. Yavruların annelerinde ayrılmaları için doğru zaman 8 haftalık oldukları dönemdir.

Bu dönemde yavrunuz, annesinden hayatta kalma becerisi olmak üzere çeşitli sosyal davranışlar öğrenir. Köpeğiniz, annesinden oyun kurma ve itaat benzeri davranışları öğrenir. Bu davranışlar, sizin yavrulara ya da yetişkin köpeklere sosyalleşme eğitimi vermenizi kolaylaştırır.

Eğer yavruyu annesinden doğru zamanda ayırmazsanız yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde davranış bozukluklarıyla uğraşmak zorunda kalırsınız. Diğer taraftan yavruyu anneden ayırmakta gecikirseniz onun bağımsız olma becerilerinin gelişmesine engel olursunuz. Bu yüzden köpeğiniz 8 haftalık olduğundan annesinden ayırmanız şarttır.

Ayrıca köpekleri anneden geç ayırma yeni eve alışamama problemine neden olur. Üstelik annenin yavruyu süt kesme için onu itmesi ya da sert davranması köpeğinizin olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu yüzden tam vaktinde anne ve yavru birbirinden uzaklaştırılmalıdır. Böylece yavruları eğitmeniz çok daha kolay olur.

Köpeklerde sosyalizasyon eğitimi

Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitimi

Diğer Evcil Hayvanlarla Bir Araya Getirin

Sosyalleşme eğitiminde köpeğinizin diğer hayvanlarla bir araya getirmeniz gerekir. Oğlunuz ya da kızınızın etrafındaki diğer hayvanlarla tanışması sosyal becerileri açısından önemlidir. Köpeğinizin öteki evcil hayvanlarla bir araya gelmesi zihinsel ve fiziki sağlığını da olumlu etkiler. Bu aşamasında dikkat etmeniz gerekenler şunlardır;

  • Çocuğunuzu öteki köpeklerle yavru iken bir araya getirmeniz saldırmasını ya da korkmasını engeller.
  • Köpeğinizin aşılarının tam olmasına dikkat edin. Bu sayede hem kendi dostunuzun hem de diğer evcil hayvanlarında sağlığını korursunuz.
  • Sosyalleşme eğitimin parçası olan köpek buluşmalarını evcil hayvan kulüpleri, köpek sahibi bir arkadaşınızı evi ya da park benzeri güvenli yerlerde yapmalısınız.
  • Köpeğinizin evcil hayvanları önce koklamasına ardından yaklaşmasına en son ise oynamasına izin vererek kontrollü şekilde tanıştırmalısınız.
  • Öteki hayvanlarla iyi anlaştığı ve oynadığı için köpeğinizin övün ya da ödüllendirin. Bu durum onun bir sonraki buluşma için cesaretlenmesini sağlar.
  • Sosyalleşme buluşmalarında köpeğinizi takip etmelisiniz ki saldırgan davrandığı zaman sakinleştirin.

Yeni Kokular ve Seslerle Tanıştırma

Köpeklerde sosyalleşme eğitiminin önemli adımlarından biri de yeni kokuları ve sesleri tanıtmadır. Bu sayede çocuğunuz karşılaştığı gürültü yahut farklı kokular nedeniyle endişe yaşamaz. Özellikle yavru köpeklerin meraklı yapısı bu aşamanın sorunsuz tamamlanmasını sağlar.

Hem yetişkin hem de yavru köpekleriniz tanıştığı her yeni uyaran kaygı, endişe, saldırma ve stres benzeri duyguları geliştirmesini engeller. Yeni ses ve koku uyaranlarına maruz kalması için köpeğinizi orman, market, plaj, bahçe, veteriner ve sahil kenarı gibi yerlerde yürüyüşe çıkarmalısınız.

Bu durum köpeğinizin aynı anda hem yeni insanlara hem de değişen çevre koşullarına alışmasını sağlar. Kızınızı ya da oğlunuzu değişik ses kaynaklarıyla tanıştırmanız gerekir. Müzik çalar, televizyon, düdük, telefon ya da zil benzeri sesli enstrümanları köpeğinize dinleterek değişik ses ve tonlamalara aşina olmasını sağlamalısınız.

Sesli peluş oyuncaklar ya da toplarla oynamasını sağlayarak köpeğinizi farklı seslere alıştırabilirsiniz. Bu durum köpeğinizin farklı ses tonları ve bir anda yükselen seslerden korkmasını engeller. Sosyalleşme eğitimin tüm aşamalarında olduğu gibi burada da yavaş ve kontrollü olmalısınız. Yoksa köpeğiniz olumsuz etkilenir.

Değişik Makine ve Araçlarla Tanıştırma

Bu adımda köpeğinizin stres ve korku yaşamadan uyumlu kişilik geliştirmesi hedeflenir. Doğaları gereği meraklı olan köpekleri yeni makina ve araçlarla tanıştırdığınızda endişe ve stres yaşamamalarını sağlarsınız.

Saç kurutma makinası, araba, süpürge, motorlar ve tren benzeri gürültücü araçlar köpeğiniz tarafından tehdit unsuru olarak algılanır. Dolayısıyla sevimli dostunuzu bu makinalarla tanıştırmanız onların tehdit olmadığını anlamaları için gereklidir. Bu sayede köpeğiniz çok daha mutlu ve sakin bir hayat yaşar.

Sabırlı, Disiplinli ve Tutarlı Olun

Köpeğinize sosyalleşme eğitimi verirken sabırlı, disiplinli ve tutarlı olmanız gerekir. Aksi halde dostunuzun sağlıklı bir sosyalleşme süreci geçirmesini sağlayamazsınız. Bu aşamada yapmanız gereken ilk şey günlük minimum 30 dakika köpeğinizi çevresine alışması için eğitmektedir. Eğitim sırasında ekstra bir şey yapmanız gerekmez.

Köpeğinizi değişik insan, ses ve kokuların olduğu yerlerde gezdirmeniz sosyalleşme eğitimini her gün vermenizi sağlar. Sosyalizasyon eğitimi sırasında olumlu pekiştirme tekniğini kullanın. Köpeğiniz sizin istediğiniz şekilde davrandığında onu ödüllendirmeniz, sevmeniz veya alkışlamanız olumlu pekiştirmedir.

Bu durum köpeğinizin cesaretlenmesinin yanı sıra size güvenmesini sağlar. Ayrıca doğru davranışı ödüllendirmeniz eğitim sürecinde motivasyonu yükseltir. Eğitimi köpeğinizin anlayacağı kısa ve net komutlarla vermelisiniz.

Yönlendirmeleri yaparken yanlış yaptığında bağırmayın. Sesinizi yükseltmeniz köpeğinizi korkutur ve eğitimi olumsuz etkiler. Kızınızın ya da oğlunuzun kişisel özelliklerine uygun seviyede eğitimi verin.

Yetişkin Köpeklere Sosyalizasyon Eğitimini Etkileyen Unsurlar Nedir?

Köpeklerde sosyalizasyon eğitimi köpeğinizin hem kendi cinsi hem de diğer evcil hayvanlarla uyum içerisinde yaşamasını sağlar. Ayrıca bu eğitim, köpekler ila insanlar arasında daha iyi iletişim kurulmasını sağlar. Sosyalleşme için en elverişli dönem yavruluk olsa da yetişkin köpeklerde biraz sabır ve çabayla çevresine uyumlu hale gelir.

Köpeğinizin özgüveni artıran bu durum çeşitli etmenlere bağlıdır. Köpeğinizin ırkı, sosyalleşmesini etkileyen önemli faktörlerden biridir. Bazı cinsler daha sevgi dolu, dost canlısı iken bazı köpek ırkları özgür, bağımsız ve korumacıdır. Bu yüzden köpeğinizin özelliklerini iyi bilmeli ve sosyalizasyon eğitimini buna göre vermelisiniz.

Örneğin Golden Retriever cinsi köpekler daha sevecendir ve insanlarla iyi anlaştıkları için sosyalleşme süreçleri kolay geçer. Rotwailler cinsi ise sahiplerine sadık ve daha zor sosyalleşen köpeklerdir.

Köpeklerin yaşadığı ortamlar da sosyalleşme eğitimini etkiler. Bir yere kapatılmış ve değişik insanlarla karşılaşmamış köpekler zor sosyalleşir. Karşılaştıkları her yeni durum endişelenmelerine dolayısıyla saldırganlaşmalarına sebep olur.

Köpeğinizi devamlı farklı yerlere götürmeniz sosyalleşmeleri açısından faydalıdır. Üstelik evinizin odalarına girmesine izin vermeniz diğer aile üyeleri ve öteki evcil hayvanlarınızla iyi anlaşmalarını sağlar.

Bu unsurlara ek olarak sizin davranışlarınızda köpeğinizin sosyalleşmesini etkiler. Disiplinli, sabırlı ve sevgiyle yaklaşmanız çocuğunuzun öğrenmesini kolaylaştırırken size duyduğu güveni de artırır. Eğitirken köpeğinizi yönlendirmenizi, doğru yaptığında ödüllendirmeniz ve yanlışlarında kızmadan uyarmanız süreci pozitif etkiler.

Köpeklerde sosyalizasyon eğitimi

Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitimi

Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitiminde Yapılan Hatalar Nedir?

Temel köpek eğitimlerinden biri olan köpeklerde sosyalizasyon eğitimi sırasındaki bazı davranışlarınız bütün çabanın boşa gitmesine neden olur. Üstelik köpeğiniz sizden korkar ve psikolojisi bozulabilir. Köpeğinize sosyalleşme dahil eğitirken yapmamanız gereken davranışlar arasında bağırma, şiddet barındıran hareketler, acele etme vardır.

Ayrıca eğitime geç başlamakta sosyalizasyon sürecini olumsuz etkiler. Sosyalleşme eğitimini, ailenizin yeni üyesini eve getirdiğiniz zaman başlamanız gerekir. Ergen ya da yetişkin köpeklerinizin sosyalleşme eğitimini ev içinde ve ev dışında başlatmanız gerekir.

Eğer yavru sahiplendiyseniz ileri komutları anlayacak hale gelene kadar evde temel sosyalleşme eğitimini verebilirsiniz. Yavruların ilk sosyalleşmesi odaların tamamını gezmelerine izin verilmesidir. Böylece yavrunun merakı kolaylıkla yeni durumları kavramasını sağlar.

Diğer eğitimler gibi sosyalizasyon eğitimi de köpeğinizin yaşamı boyunca sürmelidir. En iyi şekilde eğitim verdiğiniz dostlarınıza pratik yaptırmalısınız. Köpeğiniz sosyalleştiğinde bile onu farklı yerlere götürerek ya da yeni insanlarla tanıştırarak eğitmeye devam edin.

Köpeklerin sosyalleşmelerini etkileyen en önemli hatalardan biri acele etmedir. Sabırsız davranma eğitimin olumsuz sonuçlanmasına neden olur. Çünkü öğrenme dostunuzun yaşı, zekâsı, cinsi ve önceden eğitim alıp almadığına göre değişir. Ayrıca köpeğiniz doğru şekilde motive etmenizde sosyalleşme eğitiminin süresini etkiler. Üstelik unutmayın köpeklerde eğitimin zaman sınırı net değildir çünkü bu akıllı hayvanlar tüm hayatları boyunca öğrenirler. Hızlı öğrenmesi için sabırsız davranmanız köpeğinizin motivasyonunu da olumsuz etkiler.

Sosyalleşme eğitimi boyunca tutarlı davranmanız gerekir. Eğer köpeğinizi uyarmanız gereken yerde severseniz onun doğru ve yanlış davranışları anlamasına engel olursunuz. Örneğin, park gezintisinde diğer hayvanlara saldırdığında uyarmanız gerekir. Uyarmak yerine başını okşarsanız, köpeğiniz yaptığının doğru olduğunu düşünür.

Ayrıca köpeğiniz bir anda farklı durumların içerisine bırakmamanız gerekiyor. Örneğin köpeğinizi seslere alıştırırken ilk olarak evde küçük denemeler yapmalısınız. Televizyon maç açmak ya da yüksek sesli müzik dinlemek başlangıç için iyi olur. Köpeğinizi seslere alışması için bir anda çok kalabalık ve gürültülü bir mekana götürmeniz ona travma yaşatabilir.

Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitimi Faydaları Nelerdir?

Köpeklerde sosyalizasyon eğitimi hem diğer canlılar hem de çevredeki cansız uyaranlara karşı deneyim kazanma sürecidir. Bu yüzden köpeğinize pek çok faydası dokunur. Eğitimin ilk ve öne çıkan yararı, köpeğinizin daha mutlu ve huzurlu yaşamasıdır.

Eğitimle endişe ve korkulardan uzaklaşan köpekler daha oyuncu, sevgi dolu ve dost canlısıdır. Özgüvenleri yükselen köpekler yeni durumlara kolay uyum sağlarlar. Sosyalleşen sevimli dostlarımızın agresif tavırları ila saldırgan tutumları en aza iner.

Daha önce de belirtiğimiz gibi sosyalleşme eğitimi, tuvalet dahil her türlü eğitimde daha başarılı olmayı sağlar. Çünkü sosyalleşme eğitimi köpeğinize karşısındaki kişinin davranışlarını, mimik ve jestlerini anlama yeteneği kazandırır. Üstelik eğitim sürecine aşina oldukları için bazı komutları kolaylıkla anlayıp uygularlar.

Bu eğitim tüylü dostlarımızın saldırganlık, stres, korku ve endişe benzeri olumsuz duyguları geliştirmesini engeller. Bu sayede daha az havlama ve ısırmama eğitimleri kolaylaşır. Eğitimin yararlı olması için tüm köpek cinslerin farklı özelliklere sahip olduğunu unutmamak gerekir.

Köpeğinize verdiğiniz sosyalleşme onun çocuklar ve öteki hayvanlarla iyi anlaşmasını sağlar. Ev ya da şehir değiştirme durumlarında sosyalleşen köpeklerde depresyona girme görülmez. Ayrıca küçük yaşta sosyalleşen tüylü dostlarımız kedilerle yaşayabilir.

Şiddete Maruz Kalmış Köpeklere Sosyalizasyon Eğitimi Verilebilir Mi?

Sokakta ya da evde şiddet gören köpeklerde diğer insanların yanı sıra hayvanlara karşı da endişe ve korku hisseder. Hissedilen korku ve stres köpeğin yaşamında olumsuzluklar yaratır. Bu durumu yaşayan köpeklerde yalnız kalma, çevresiyle iletişim kurmayı reddetme görülür.

Köpeklerde sosyalizasyon eğitimi şiddete maruz kalmış ya da istismar görmüş köpeklere de verilebilir. Bu eğitim sayesinde insanlardan korkan dostlarımız daha huzurlu yaşamayı öğrenirler. Sosyalleşme eğitimi şiddet mağduru canları psikolojisi üzerinde de olumlu etki bırakır. Sosyalizasyon bu köpeklerin sonraki yaşamların daha mutlu geçirmesini sağlar.

Şiddet gören köpeklerin sosyalleşme eğitimlerinde çok daha dikkatli olmak gerekir. İlk olarak köpeğin, size alışmasını sağlayarak sosyalleşme eğitimini başlatmalısınız.  Sonrasında yavaş yavaş güvenli yerlerde bir iki köpekle bir araya getirebilirsiniz.

Güvenli ortamda yapılan yeni köpeklerle tanışma sırasında şiddet mağduru çocuğunuzu zorlamamalısınız. Orda olmak istemediğinde uzaklaştırmalısınız. Dostunuzun diğer hayvanlara ve insanlara kendi isteğiyle yaklaşmasını beklemelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları