Köpeklerde pire ilacı önemlidir ve her köpek sahibi tarafından bilinmelidir. Köpeğinizi pirelere karşı savunmak için bilmeniz gerekenler yazımızda.
Pireler, evcil hayvanınızın kanıyla beslenmektedir. Onları tahriş eder ve alerjik dermatit ve tenya bulaşması gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Ayrıca pireler evinize girerek tatami hasırlar, halılar, mobilya arkaları arasındaki yarıklarda yumurta ve larva şeklinde ürerler.
Erişkin pirelerin sadece %5’i çevrede bulunmaktadır. Ve kalan %95’lik kısmın olgunlaşmamış pire (yumurta, larva, pupa) olduğu söylenir. Köpeklerde pire ilacı bu nedenle çok önemlidir.
Köpeklerdeki Pirelerin Özellikleri
Köpeklerde pire ilacı gerektiğinde kullanılmalıdır ancak önce pireleri tanımak gerekiyor. Pireler:
- Kedi pireleri, köpekleri enfekte eden en yaygın pire türüdür.
- Yetişkinler yaklaşık 1,5 ila 2 mm boyutundadır, kahverengidir ve köpeğin vücudunda hareket eder.
- Evcil hayvanınızın vücudunda pire bulamasanız bile küçük siyah dışkı veya 0,5 mm beyaz tane benzeri yumurtalar bulabilirsiniz.
- Köpeğinizle yürüyüşe çıkarsanız veya bir köpek parkına giderseniz ve pire kaparsanız. Bunun ana nedeni bol çimli bir alanda kalmaktır.
- Sıcaklık 13-14°C’ye ulaştığında pireler aktif hale gelir ve yumurtlamaya başlar. Yumurtaların yumurtadan çıkıp yetişkin hale gelmesi yazın yaklaşık 2 hafta sürer. İlkbahar ve sonbaharda ise yaklaşık 3-4 hafta sürer.
- Köpeğiniz eve pire getirdiğinde, sadece köpeğinizin vücuduna değil, aynı zamanda halılara ve yatak takımlarına da yumurta bırakacaktır.
- Önlem almazsanız pire sayısı patlayarak artacak ve kışın da kapalı ortamlarda aktif olmaya devam edeceklerdir, bu yüzden dikkatli olun.
Köpeklerde Pire İlacı Neden Kullanılır?
Köpeklerde pire ilacı köpeğinizde pire olduğunda kullanılmaktadır. Ancak bu durum çok daha önemlidir. Köpeklerde ki pireler:
- Pire alerjisi dermatiti, büyük olasılıkla pire istilasının neden olduğu bir köpek hastalığıdır.
- Bu, pirelerin hayvanların kanını emerken ürettikleri tükürüğe karşı alerjik reaksiyona neden olan ve etkilenen bölgede şiddetli kaşıntıya neden olan bir deri hastalığıdır.
- Kırmızı noktalı bir kızarıklık görünür ve çizilirse süpürasyon olmaktadır.
- Alerjik reaksiyonları olmayan köpeklerin, pire istilasına uğramış olsalar bile asemptomatik olmaları alışılmadık bir durum değildir.
- Buna pire ısırığı dermatiti denir ve döküntü, pirelerin ana yaşam alanı olan yer yüzeyine yakın olan dizlerin yakınında başlar.
İnsanlarda da benzer belirtiler görülmektedir. Köpeğinizi istila eden çok sayıda pire, bağışıklık sistemi zayıf olan genç veya yaşlı evcil hayvanlarda kansızlığa yol açar. Köpeğiniz kaşınma belirtileri göstermese bile, pire istilasını erken bulma ve tedavi etmek önemlidir. Kedi pireleri sadece dermatite neden olmakla kalmaz, aynı zamanda tenyaları (tenyalar) köpeğinizin vücuduna taşıyarak tenya hastalığına neden olabilirler. Bir köpek yanlışlıkla tenya yumurtaları içeren bir pireyi yutarsa, tenya köpeğin vücudunun içinde 50 cm uzunluğa kadar büyür. Köpeğinizin ishal ve kusma yapmasına neden olur. İnsanlar, pire yoluyla Bartonella ile enfekte olan bir köpek tarafından ısırılır veya çizilirse, kedi tırmığı hastalığına yakalanmaktadır.
Köpekler Bartonella ile enfekte olduklarında asemptomatiktir, ancak insanlarda ateş, şişmiş lenf düğümleri ve nadir durumlarda ensefalit gelişir. Pire kaynaklı enfeksiyonlara sadece evcil dostunuzda değil kendiniz içinde dikkat etmelisiniz.
Köpeklerde Pire Temizliği Nasıl Yapılır?
Köpeklerde pire ilacı tam olarak burada devreye giriyor. Köpeğinizin derisi üzerinde hareket eden pire gördüğünüzde, onları yakalayıp parmaklarınızla ezmek isteyebilirsiniz. Ancak dişi bir pire ise ezerseniz yumurtaları saçar. Köpeğinizdeki pireleri bulmanın ve onlardan kurtulmanın bir yolu, köpeğinizi bir pire tarağı ile fırçalamaktır. Yetişkinler gibi kaçmayan dışkı ve yumurtalar bazen ince dişli tarak kullanılmadan çıplak gözle de bulunabilmektedir.
Dışkı, ıslak bir kağıt mendil veya mutfak kağıdı üzerine konulduğunda kırmızı kan lekelerinin ortaya çıkmasıyla karakterize edilmektedir. Veteriner hekiminiz tarafından reçete edilen düzenli bir pire ilacı dozu, köpeğinizdeki pireleri bir veya iki gün içinde öldürerek üreme yaşam döngüsünü bozacaktır. Köpeklerde pire ilacı mutlaka veteriner hekim tarafından tavsiye edilmelidir.
Köpeklerde Pire Olduğunda Ne Yapılır?
Köpeğiniz içeride olsa bile, yürüyüşe çıktığınız sürece pireler köpeğinizi istila eder, bu nedenle bir antelmintik uygulamak gerekir. Evcil hayvanınızı istila eden çok sayıda pire bulursanız, hemen veterinere gidin. Evcil hayvanınıza daha önce bir antelmintik vermediyseniz, pire ve keneleri öldürmek için önce bir antelmintik veya spreyle tedavi etmeniz gerekir. İç mekanda büyüyen pireleriniz olduğunda, hepsinden kurtulma son derece zordur. Köpeklerde pire ilacı kullanmak bu nedenle çok mühimdir. Halı ve yatak takımlarının sık sık yıkanması ve sık sık süpürülmesi nüfusu azaltacağını da unutmayınız. Pire var ise onunla 24 saati çok iyi geçirmelisiniz. Pirelerin tamamen öldüğünü tespit edene kadar pire tedavisi uygulanmalıdır. Ve köpeğin temiz kaldığından emin olmalısınız.
Köpeklerde Pire Tedavisi
Köpeğinizde pire alerjisi dermatiti gelişirse, alerjik reaksiyonu azaltmak veya kaşıntıyı azaltmak için size ilaç verilmektedir. Köpeklerde pire ilacı tüm etkileri azaltmak ve köpeği rahatlatmaya yarar. Veterineriniz ayrıca cilt durumunun ciddiyetine göre size bir şampuan verir. Köpeğinizin cildi zaten iltihaplıysa, köpeğinizin cildini tahriş etmeden nasıl yıkayacağınızı sormak önemlidir. Bu konuda endişeniz varsa hayvan hastanesine bağlı tıraşlama salonundan şampuan isteyebilirsiniz.
Köpeklerde Pireye Karşı Hangi Önlemler Alınabilir.
Köpeğiniz için pire kontrolüyle ilgili en önemli şey, onun istila edilmesini önlemektir. Bu nedenle sık sık tüylerinin arasına, derisine ve dışkısına bakın. Köpekler için pire önleyici ürünler, veteriner hastaneleri dışındaki yerlerde satılmaktadır, ancak yine de veteriner hastanelerinde reçete edilmekte olup, sağlam bir önleyici ve haşarat önleyici etkiye sahip olması beklenmektedir. Sahibi dikkatsizce onları yanlış zamanda vermeyi unuttuğu için pire istilasına uğramış epeyce köpek var. Düzenli ilaçlarınızı unutmayınız ve pire ilacını düzenli vermek çok önemlidir. Bir pire kovucu olarak, yürümeden önce köpeğinizin uzuvlarına, midesine ve kalçasına toksik olmayan bir aromaterapi spreyi uygularsanız, pirelerin köpeğinizi istila etmesini önler. Spreyler de derinin üzerine pirelerin yapışmasını engellemek için kullanılmaktadır.
Köpeklerde Pire İlacı Nasıl Kullanılır?
Köpek cinsleri için pire ilacı kullandığınızda 3 ay boyunda pirelerin köpeğinize yerleşmesini engeller. Şampuan kullanıyorsanız yıkarken değil kurulama sonrası kullanmalısınız. Banyodan hemen önce kullandığınızda etkisi olmuyor. İlacı sürdüğünüz kuruyana kadar asla dokunmayın. Sıvı içerikler köpeğin vücuduna değmemelidir. Değme olduğunda düşükte olsa cilt sorunları yaşama ihtimali bulunmaktadır. Uygulamadan 10 dakika sonra köpeğinizin bölgeyi yalaması onun için sorun oluşturmamaktadır. Pire ilaçları genellikle pireleri 24 saat içerisinde öldürür. Tedavi sırasında pireler hala hayatta ise bir gün sonra %100 ölmüş olacaklarından emin olabilirsiniz. Hamile veya emziren köpeklerde pire ilacını kullanabiliyor. Ancak bu gibi özel durumlarda veterinere başvurmayı ve gerekir ise gerekli testleri yaptırmayı unutmayınız.
Sık Sorulan Sorular
Köpeğiniz pirelenir ise kan emen bölge olur ve çok kaşınır. Kırmızı yumrular oluyor ve kan emilerek vücuda yerleşiyor. Alerji meydana gelirken aynı zamanda tüy dökülmesi ve iltihaplanması da yaşanabilir.
Pireler yumurta bırakırlar. Bir pire günde 4 ile 20 arasında yumurta bırakabilmektedir. Yılda ise bu rakam 400’ü aşıyor. Bir tane bile görseniz kısmi olarak düşünmeyin ve pire ilacı kullanın.