Köpeklerde kuduz belirtileri detaylıca incelenmeli ve her köpek sahibi tarafından kuduz rahatsızlığına dair gerekli önlemler alınmalıdır.
Köpeklerde kuduz belirtileri oldukça keskindir. Diğer rahatsızlıklar ile karıştırılması söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle tespit edilmesi kolaydır. Tedavi aşamasının zorlu olduğunu ve hatta bazen imkansız hale geldiğini bilmelisiniz. Köpek bakan ve köpekler ile sıklıkla temasta bulunan kişilerin bu ölümcül rahatsızlığın nedenleri, belirtileri ve tedavi sürecine ilişkin bilgi sahibi olması önerilmektedir.
Kuduz Hangi Hayvanlarda Görülür?
Kuduz bilinenin aksine sadece köpeklerde görülmemektedir. Aynı zamanda kokarcalarda, kurtlarda, tilkilerde ve hatta memeli hayvanların büyük bir kısmında oluşur. Hayvanlar arasında yayılım seviyesinin üst raddede olması asıl tehlikeli boyuttur.
Köpeklerde Kuduz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde kuduz belirtileri arasında diğer hayvanlara karşı vahşi tavırların en temel unsurlardan biri olduğu görülmektedir. Hastalık tam olarak yerleşmeye başladığı zaman en yaygın görülen belirtiler;
- Köpeklerde ilk dönemde dışarıya karşı saldırganlığın oldukça yüksek seviyeye çıktığı görülmektedir. Normal koşullarda ilgi duymayacağı cisimlere ilgi duymaya başlar.
- Aynı şekilde normal koşullarda tatmayacağı besinleri yemek için büyük bir isteklilik duyar. Bir sonraki süreçte ise beslenme kesilmektedir. İştahsızlık başlar. Artık vücut kendini adeta kapatır.
- Köpeklerin özellikle bu süreç içerisinde vücudunu tamamen izole etme isteği ortaya çıkar. Karanlık alanlara saklanma, her kim olursa olsun ona saldırmaya başlama dönemi ortaya çıkar.
- Bu hastalığın en kötü noktalarından biri de hayvanların kendilerine bakım veren kişileri tanımamasıdır. Yani bu rahatsızlığa yakalanan bir köpeğin sahibiyseniz size bir şey yapmayacağı ümidi ile yanına yaklaştığınız zaman büyük bir sorunla karşılaşabilirsiniz.
Köpeklerde kuduz belirtileri ortaya çıktığı zaman hayvanın tedavi edilmesinin oldukça güç olduğunu bilmelisiniz. Kuduz hastalığının tedavisinden ziyade yayılımının önlenmesinin sizin için asıl hedef noktalarından biri olması gerekiyor.
Kuduz Hastalığında Felç Dönemi
Köpeklerde kuduz belirtileri kapsamında artık felç döneminde kuduzun geri dönülmeyn bir hal aldığı görülmektedir. Hayvan felç olmaya başlar. Özellikle kuduz diğer hayvan tarafından hangi bölgesinden ısırıldıysa o bölge başta olmak üzere vücudunu kontrol edebilme yetisini kaybeder.
Bunun yanı sıra en belirgin sembollerin başında da ağızda köpürme ve salyalanmaya rastlanır. Kuduzun belki de en net işaretleri arasındadır. Bu evreye gelindikten sonra felç sürecine girmiş olan köpeğin yapılan tedaviler ile kurtarılmasının çok da mümkün olmadığını bilmelisiniz.
Belirtilerin sonrasında yaklaşık olarak 1-2 gün içerisinde felç hayvanın tüm vücudunu ele geçirir. Bu süreçten sonra klinik belirtilerin eşlik etmesi ile beraber geri dönüşü olmayan ölüm başlayacaktır. Hayvanların evreye gelmeden önce kesinlikle aşılamasının yapılması gerekir. Aşılamanın yapılmasının rahatsızlığın ortaya çıkışını engelleyeceği bilinmektedir. Düzenli olarak kamu görevlilerinin bu aşamada inisiyatif alarak hayvan sağlığını ve bölge halkının sağlığını korumak adına aşılamanın yaygınlaştırılması hakkında bilgi vermesi gerekir.
Köpeklerde Kuduz Belirtileri; Kuduz Nasıl Bulaşır?
Köpeklerde kuduz belirtileri kadar kuduzun bulaşma yolları hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Kuduz sadece ısırılma yolu ile bulaşmaz. Tabi ki en yaygın görülen durum köpeğin ısırılması ile bulaşımın meydana gelmesidir. Bunun yanı sıra salyanın temas etmesi ile de bulaşmasıdır. Örneğin salyanın açık bir yaradan içeri girmesi, ağza girmesi ya da göze bulaşması sonucunda da kuduzun hayvanlar arasında geçiş yapabileceği bilinmektedir.
Bu sürecin en zorlayıcı özelliklerinin başında yayılımının çok hızlı olması gelir. Kontrol altına almak da bir o kadar zordur. Tam da bu nedenle kuduz vakalarının kontrol edilemeyen bir hale gelmemesi için kuduzun görüldüğü yerde karantina uygulaması başlatılır. Bunun bir halk sağlığı sorunu olduğunun farkına varmalısınız.
Sokak Köpekleri ile Evde Bakılan Köpeğinizin Temasına Dikkat!
Köpeklerde kuduz belirtileri ortaya çıkmasa da kuduzun henüz başlangıç aşamasında olduğu hasta köpek cinsleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle evde izole bir ortamda baktığınız köpeğiniz ile sokak köpeklerinin temas etmediğinden emin olmanız gerekir. temasın olabildiğince sınırlı seviyede tutulması lazımdır. Herhangi bir şekilde yakın temas sergilendiği zaman hijyen bakımından gerekli önlemler alınmalıdır. Köpeğinizin düzenli olarak tüm aşılarının yapılması durumunda bu temastan doğacak olan sorunların en düşük seviyeye indirilmesi mümkün olacaktır.
Sokak Köpeklerinin Düzenli Kontrolleri Yapılmalı
Sokakta yaşayan köpeklerin sağlık kontrollerinin düzenli aralıklar ile yapılması gerekmektedir. Bu kontrollerin düzenli şekilde yapılması durumunda kuduzun görülme sıklığının büyük ölçüde sınırlandırılması mümkündür. Aynı zamanda toplu olarak görülen diğer rahatsızlıkların da kontrol altına alınması sağlanabilir.
Belediyelerin barınak şartlarını iyileştirmesi de temel adımlardandır. Bu rahatsızlıkların çok kolay şekilde bulaşması nedeni ile barınak gibi toplu ortamlarda görülmesi durumunda direkt olarak bu barınağın neredeyse tamamına yayılabilmektedir. Barınaktaki tüm köpeklerin bu nedenle telef olduğu hastalıkların oldukça fazla vaka ile örneklendirilebildiği bilinmelidir. Barınakların koşullarının ve hijyen durumlarının olabildiğince iyileştirilmesi gerekir.
Köpeklere Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Genel olarak kuduz aşısının yapılması için yavruluk döneminin tamamlanması beklenir. Özellikle çok küçükken bu aşının yapılması durumunda köpeklerin bünyesinin dayanamayıp yaşamlarını kaybedebildikleri ya da çok ağır yan etkiler ile karşılaşabildikleri de bilinmektedir. Kuduz aşısı ile alakalı olarak dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeri de tekrarlanma sıklığıdır. Ülkemizde aşıların tekrarlanma sıklığının kontrol edilmesi için mikroçip uygulamasına geçilmiştir. Bu şekilde köpeklerin sağlık durumları ve aşı rutinleri hakkında takip daha kolay hale getirilmiştir.
İnsanlarda Klinik Bulgular ve Ölüm
İnsanlara bulaşmasının sonrasında gerekli sürede tespit edilememesi ve klinik bulguların meydana gelmesinin hemen sonrasında ölüm yaşanacaktır. Tedavisinin çok zor olduğu ve insanın genel bedensel kontrollerini kaybetmesine neden olan bir sorun olduğunu da eklemek gerekir. Gerekli olan belirtiler ortaya çıkmadan önce ısırılır ısırılmaz aşının olunması ve aşının belirli sürelerde tekrarlanmasına da özen gösterilmesi durumunda kurtulmanın mümkün olduğunu gösteren örnekler de vardır.
Tedavi sürecinin muhakkak insanlarda klinik bulgular başlamadan yerine getirilmesi gerekir. Klinik bulguların ortaya çıkması hastalığın artık vücutta yerleştiğinin işaretlerinden biri olacaktır. Öncelikli olarak iştahsızlık ve kırgınlığın ön planda olduğu bilinmektedir. Adeta sanki grip olmuşsunuz gibi hareket etmede güçlük ve vücut direncinde düşüş kendini gösterecektir. Ayrıca buna karın ağrısı, boğaz ağrısı ve yoğun iştahsızlık da eklenecektir. Bu durumların diğer hastalıklar ile karıştırılması en temel sorunlar arasındadır.
Hastalık ilerlemeye başladığı zaman kuduz hastalığının bulaştığı kişinin de saldırganlık göstereceğini bilmelisiniz. Zaten bu evreye gelmesinin akabinde tedavinin mümkün olmayacağını bilmeniz gerekiyor. Artık son raddeye gelindiği zaman aynı köpeklerde meydana geldiği gibi felç vakası ortaya çıkacaktır. Felç sonrasında bu sürecin geri dönüşünün olmadığını da bilmeniz gerekiyor. Vakanın tedavi edilebilir olması için ilk zamanlarında anında tedavi planının işleme alınması gerekir. Aksi takdirde durum umutsuzdur.
Köpeklerde Kuduz Belirtileri Sık Sorulan Sorular
Kuduz virüs kaynaklı bir hastalıktır. Bu hastalık neticesinde son raddede beyinde iltihaplanma gerçekleşir.
Kuduzun en temel sakıncalı durumlarının başında kesinlikle merkezi sinir sistemini etkiler yapıda olması gelmektedir. Kuduzun bu nedenle asla hafife alınmaması ve hem hayvan sahiplerinin hem de hayvan severlerin bu rahatsızlığın önlenmesine ilişkin dikkatle çalışmalara katkı sağlaması gerekiyor.