Köpeklerde koruma eğitimi nasıl verilir; köpeklerin haneyi korumaları ve ek muhafaza yetenekleri kazanmaları için tüm ipuçlarını derledik!
Bazı köpekler bu eğitim aşamasında oldukça başarılı olurken bazıları da başarısızlık sergilemeye devam ediyor. Köpeklerde koruma eğitimi nasıl verilir; başarısızlığın bir diğer nedeni de köpeğin eğitilebilirliğinin düşük olmasıdır. Bazı ırklarda eğitim faaliyetlerine yatkınlık sorunlu olabilir. Yapılan yorumlara ve bu alandaki bilimsel çalışmalara da dikkat etmelisiniz. Genel olarak koruma köpeği olma alanında Mastiff olarak tanımlanan köpek ırkının büyük bir yatkınlığı mevcuttur. Fiziksel gücünün de müdahaleye uygun olması verimliliği artıran kıstaslar arasındadır.
Köpeklerde Koruma Eğitimi Püf Noktaları Nelerdir?
Köpeklerde koruma eğitimi nasıl verilir; köpeklerin öncelikli olarak yaşlarının eğitim sürecine uygun olması gerekir. Bunun haricinde koruma eğitimi verme adımlarında bilinmesi gerekenler;
- Köpeklerde koruma eğitimi nasıl verilir; köpeklerin gerekli olan olgunluğa bedensel ve mental açıdan ulaşmamış olması sorun yaratan ve eğitimi sekteye uğratan temel hususlardandır.
- Her köpek ırkının koruma köpeği olmak için uygun olmadığını da bilmelisiniz. Bu alanda çok hevesli olan köpek sahiplerinin belirttiğimiz bu kıstası kabullenmesi zor oluyor. Fakat, her köpeğin koruma köpeği olmasının mümkün olmadığını bilme gerekmektedir.
- Köpeklerde öncelikli olarak itaat eğitim adımının tamamlanması gerekir. İtaat eğitimi olmaksızın koruma köpeği eğitim adımına geçilmesi mümkün olmayacaktır. İtaat eğitimi komutların köpekler tarafından itiraza yer olmaksızın yerine getirilmesi olarak da tanımlanmaktadır.
- Köpeklerin sağlık durumlarında bu eğitime engel herhangi bir husus bulunmamalıdır. Kronik rahatsızlığı olan köpeklerin bu tür eğitimlerden başarılı çıkması maalesef ki mümkün olmamaktadır.
- Köpeklerin koruma köpeği olması için en temel kıstas olduğunu bilmelisiniz. Bir diğer kademe olarak da dayanıklılığın tesis edilmesi gerekiyor.
Köpeklerde koruma eğitimi nasıl verilir; eğitim adımının hemen sonrasında köpeklerde sağlıklı ve sorunsuz bir biçimde koruma güdüsünün kazandırılması ve hangi tehdit durumunda nasıl bir hareketin açığa çıkacağına ilişkin bilgi sahibi olmak da mümkün kılınacaktır.
Köpeklerin Yabancılara Karşı Tutumunun Belirlenmesi
Köpeklerin yabancı kişilere karşı tutumunun belirlenmesi eğitimin temel faaliyetleri arasında kendini göstermektedir. Yabancılardan gelen ödül mahiyetindeki hususların kabul edilmemelidir. Eğitimin en çok zora girdiği noktaların başında oburluk geliyor. İkram edilen bir ödül mamasını almamaları gibi bir durum neredeyse imkansız. Bunun sadece eğitim ile mümkün olacağını bilmelisiniz. Eğitimin yeterli özenle verilmesi durumunda yabancılardan gelen besinlerin köpekler tarafından reddedilmesi de mümkün olacaktır.
Yabancılara karşı tutumun belirlenmesinde asıl unsur verilen tepkidir. Tehditkar bir durum fark edildiği anda saldırının gerçekleşmesi de mümkündür. Yabancılara karşı tutumun belirlenme sürecinde aile ve güvenli bölgenin tespit edilmelidir. Koruma köpeklerinin kimin aileden olduğu kimin yabancı olduğuna dair tüm hususlara hakim olması gerekir.
Yabancı biri olarak görülmemesi için sahip ile bu yabancı kişinin yan yana gelmesi gerekiyor. Bu şekilde köpek onun tehlike arz eden biri olmadığını öğrenmiş olacaktır. Aileye yeni bir kişinin dahil olması özellikle koruma köpeklerinde çok hassas bir şekilde takip edilmelidir. Ayrıca yeni dahil olan kişinin bir tehdit gibi algılanmaması bağlamında öneme haizdir.
Koruma Köpeklerinde Neye Karşı Tepki Verileceği Çok Önemli
Köpeklerde koruma eğitimi nasıl verilir; köpeklerin hangi unsuru tespit ettiği anda tepki vereceği eğitimin en önemli parçalarından bir tanesidir. Köpeklerin sağlam koku duyuları sayesinde bu maddenin olup olmadığını tespit etmesinin sonrasında harekete geçmesi sağlanır. Köpeğin kontrolü kimde ise onun tasmasını çözdüğü anda köpek harekete geçecektir. Bu eğitimin en önemli kademesi köpeğin nasıl bir tepki vereceğidir. Köpeğin kişiyi zarar vermeden etkisiz hale getirmesi için çaba sarf edilmektedir. Koruma köpeklerinin neye karşı tepki vereceği durumunun zihinlerinde oturması için bolca tekrar yapılması gerekiyor.
Koruma köpeklerinin saldırma adımlarında vücudun hangi alanına saldıracaklarına dair komutlar dahi verilmektedir. Köpeklerde koruma eğitimi nasıl verilir; vücudun hayati bölgelerine değil sadece tehdidi ortadan kaldıran ve kişiyi etkisiz hale getiren alanlara saldırması gerekmektedir. Köpek eğitimi verirken köpeğinizin neden olabileceği sonuçları da kesinlikle göz önünde bulundurmanız gerekir. Koruma köpeklerinde verilen her bir komut köpek tarafından çok ciddi bir biçimde dikkate alınacaktır.
Köpeklerde Ödül Sistemi
Koruma eğitimi verilirken ödül sisteminin dikkatle göz önünde bulundurulması gerekir. Ödül davranışların ortaya çıkmasında en büyük etkiye sahip olan hususlar arasında kendini göstermektedir. Ödül sadece fiziksel olmaz aynı zamanda duygusal olarak da köpeğe ödül verilmektedir. Başını okşamak da aynı şekilde bir teşvik olarak karşımıza çıkmaktadır. Köpeklerde ödül sisteminin kilo kontrolünü zaman zaman olumsuz yönde etkileyebildiğini de görmekteyiz.
Beraber beslenme düzenine ekstra kalori alımının da en yaygın hususlardan biri haline geldiği anlaşılıyor. Özellikle koruma köpeklerinde çok hızlı kilo alımının sorun teşkil ettiğini bilmelisiniz. Ayrıca başını okşama, aferin deme adımların da aktif işleme alınması gerekiyor.
Köpeklerde Atletik Yapının Korunmasına Dikkat!
Koruma köpekleri için neredeyse en büyük öneme sahip olan hususlar arasında kendini göstermektedir. Koruma köpeklerinin caydırıcılığının yüksek olması adına bedensel kuvvetlerinin ön planda olması gerekiyor. Kilo almak ya da bedensel manada zayıf düşürecek hastalıklar taşınması köpeklerin caydırıcılığını çok büyük oranda olumsuz yönde etkilemektedir. Düzenli olarak egzersizlerin yapılması bu köpeklerin kondisyonunun korunması için çok büyük önem arz eder.
Onların eğitimde almış olduğu talimatların hayata geçmesi için gerekli olan desteğin de veriliyor olması çok önemlidir. Atletik yapının korunma sürecinde günlük egzersizler kadar kas sistemini besleyecek olan bir beslenme düzeninin oluşturulması da dikkat çeken ve büyük oranda katkı sağlayan hususlar arasında kendini göstermektedir. Köpeklerde atletik yapının korunma sürecinde en büyük engellerin başında kısırlaştırma ameliyatları gelmektedir. Köpeklerin kısırlaştırılmasının sonrasında kilo almaya meyilli oldukları ve iştahlarının da genel olarak açıldığı bilinmektedir.
Aile Ortamına Yeni Bir Köpek Sokacak Olanlar, Dikkat!
Yeni bir köpek sokacak olmanın büyük oranda risk almak olduğunu da unutmamalısınız. Bu köpeklerin saha sahiplenme durumu çok yaygındır. Ayrıca yeni bir hayvanın alınması; o hayvana zarar verilmesini beraberinde getirebilmektedir. Köpeklerde alan hakimiyeti düşüncesi büyük bir önem arz etmektedir.
Eğitim sonrasında tepki olarak komutların artık sergilenmemeye başlaması gibi durumlar da söz konusu olabilmektedir. Aile ortamına yeni bir köpek sahil edecekseniz vermiş olduğunuz tüm eğitimin risk altına alınacağını bilmelisiniz. Ayrıca bu riski göze alıyorsanız yeni bir köpek sahiplenmelisiniz.
Köpeklerin Tehdit Oluşturmaması İçin Neler Yapılmalı?
Dur komutunun da dikkatle köpek zihninde yerleşmesi gerekiyor. Harekete geçerek karşıdaki kişinin etkisiz hale getirilmesi kadar sahibin bırak dediği anda da bırakacak disiplinin oluşturulması gerekir. Aksi takdirde köpeklerin saldırdıkları kişiler için tehdit unsuru olmaları da mümkündür. Ayrıca harekete geçme talimatı kadar durma talimatının da direkt olarak anlaşılması gerekiyor.
Kontrol Sahibi Kişinin Belirlenmesi
Köpeklerde koruma eğitimi nasıl verilir; koruma köpeklerinin yetiştirilmesi sırasında köpek üzerinde kimin söz sahibi olacağı ve kimin komutlarının hayata geçirileceği çok büyük önem arz etmektedir. Kontrol sahibi olan kişinin net olarak belirlenmesi çok önemlidir. Uzmanlar komut verme yetkisinin sadece bir kişide olmasının daha mantıklı olduğu üzerinde durmaktadır.
Köpeklerde algı karışmaları ve akıl karışıklıkları da söz konusu olabiliyor. Köpek sahibinin belirlenmesindeki bir diğer önemli husus da kimin yabancı kimin güvenli olduğuna bu kişi üzerinden karar verilmesidir. Yabancı bir kişinin sahip ile yan yana görülmesi köpeğin bu kişinin zararsız olduğunu anlaması için yeterli olacaktır.
Koruma Eğitimi Neden Başarısız Olur?
Köpeklerde koruma eğitimi nasıl verilir; verilen eğitimin başarısızlıkla tamamlanma olasılığı da mevcuttur. Köpeklerde koruma eğitimi verilirken başarısız olunmasının nedeni köpeklerde fiziksel olgunluğun henüz bu eğitimi alma seviyede olmaması olmaktadır. Ayrıca köpeklerde fiziksel ve mental olgunluğun henüz uygun seviyeye gelmemiş olması sorun yaratabilen hususlar arasında kendini göstermektedir.
Köpeklerde Kızgınlık Dönemi ve Eğitim Sorunu
Köpeklerde koruma eğitimi nasıl verilir; eğitim verme adımlarında köpeklerin kızgınlık döneminde olmaları en temel sorunlar arasında yerini alıyor. Kızgınlık döneminde komutların anlaşılması ya da bir davranış olarak benimsenmesi aşamasında büyük oranda sorunlar yaşanacaktır. Özellikle kısırlaştırma yapılmamış olan köpeklerde komutların algılanmasının önüne geçen bir hormon yoğunluğu mevcut olacaktır.
Sadece yeni komutların anlaşılması aşamasında değil aynı zamanda köpeklerin kızgınlık döneminde daha öncesinde öğrendikleri komutların yerine getirilme konusunda da isteksizlik sergiledikleri bilinir. Bu tür olağanüstü dönemlere dair bilgi sahibi olmalı ve bu dönemlerde köpeklerin üzerine gitmekten kaçınmalısınız. Ayrıca kısırlaştırma operasyonuna tabi tutulması durumunda hayvanların eğitime ilişkin yaşadığı bu aksaklıkların odlukça aza ineceği de garanti ediliyor. Fakat kısırlaştırma sonrasında da köpeklerde aşırı yeme ve kilo alma gibi sorunlar kendini gösterebilmektedir.
Köpeklerin Tasma Eğitiminin Verilmesi
Köpeklerde tasma eğitiminin olması ona ne derece güvenebileceğiniz konusunda size ipucu verecektir. Örneğin tasma takılı olmamasına rağmen net şekilde sizin vermiş olduğunuz komutlara uygun davranıyor ise o köpeğin eğitim aşamasının çoktan tamamlamış olduğunu bilmelisiniz. Köpeklerin eğitim veren kişiyi dikkate alabilmesi için onunla arasında olan ilişkinin kuvvetli olması çok büyük bir öneme haizdir. Tasma ve itaat eğitimi konusunda başarılı olan köpeklerin koruma alanında alacakları eğitimlerden de büyük oranda başarı ile ayrıldıkları fark ediliyor. Köpeklerin tasma ile yürüyüş yaparken aynı zamanda yan kısımda tasmayı çekiştirmeden yürüyebiliyor olması da çok büyük öneme sahip olan hususlardandır. Ayrıca tasmanın çekiştirilmesi o köpeğin yeterli olan itaat eğitimlerini almadığının göstergesi olacaktır.
Köpeklerde eğitim verilen alanın komutların anlaşılması için oldukça sakin olması gerekiyor. Bir alanda çok fazla ses ya da ışık olması köpeklerin dikkatinin çok çabuk bir biçimde dağılmasını da beraberinde getirmektedir. Eğitim veren kişinin bu alana hakimiyeti kadar eğitim verilen alanın da komutların anlaşılmasını kolaylaştıran nitelikte olması çok önemlidir. Bir alanda farklı köpekler bir arada eğitilmemelidir. Farklı köpeklerin bir arada olması süreci olumsuz yönde etkilemektedir.
Köpeklerde eğitim verilirken net ifadeler kullanılmalıdır. Akıllarda soru işareti oluşturacak ve köpeği şüpheye düşürecek olan ifadelerden kesinlikle kaçınmanız gerekmektedir. Eğitim safhasında köpeklerin zihin yapısını tanımalısınız. Köpekler komutları daha net anlamak adına tekbir alana odaklanmalıdır. Seri şekilde birkaç farklı komutun verilmesi, verilen komutların hiçbirinin algılanmamasını da beraberinde getirebilmektedir. Bu tip sorunlara ilişkin çok hassas davranmanız gerekiyor. Ayrıca köpeklerde eğitim sürecine dair net ifadeler kurmakta zorluk çekiyorsanız daha öncesinde bu eğitimini köpeklerine vermiş olan kişilerden tavsiye almak da katkı sağlayabilir.
Koruma Köpekleri Ne Kadar Genişlikte Bir Alandan Sorumlu Olmalıdır?
Aldığı eğitimin tipine göre sorumlu olduğu alanda da değişimler söz konusu olacaktır. Koruma eğitiminin sadece hane için alınması durumunda benimsemiş olduğu hanenin korunması için çaba sarf edilecektir. Köpeklerde birden fazla alanda kademe kademe eğitimler verilmektedir. Bir bahçenin korunması için de eğitim verilmektedir. Bu bahçe eğitimlerinde köpeklerin yakından geçen yabancı kişilere dahi tepki gösterebildiği bilinmektedir. Aynı zamanda diğer köpek ırklarına göre daha saldırgan bir tutum benimsemeleri de söz konusu olabilmektedir. Köpeklerde eğitim süreci içerisinde mesul olacağı alana göre alması gereken disiplin komutları da farklılık göstermektedir.
Köpeklerin özellikle apartman dairelerinde yaşayacak olması durumunda koruma eğitiminin sıkıntılara neden olabildiği de bilinmektedir. Koruma eğitimi nedeni ile sorun meydana gelmemesi için dikkat edilmesi gereken ana husus tehlikenin geldiğinin havlama ile belirtiliyor olmasıdır. Bu durum köpeklerin komşulardan uyarı almasını da beraberinde getirebilmektedir. Tüm bu detaylar göz önünde bulundurularak işlem akışının hayata geçirilmesi gerekmektedir. Köpeklerde havlamanın koruma eğitimi ile artması nedeni ile bir de havlamanın kontrol altına alınması işçin ek eğitimlerin verilmesi söz konusu olabilmektedir. Köpeklerin havlama seviyelerinin kontrol altına alınması büyük ırklarda oldukça zordur. Bilhassa saldırganlık özelliği kazandırılan köpeklerin kendilerini sıklıkla havlayarak ifade ettikleri de görülmektedir.
Komutları Anlamayan Köpeklerde Sürece Dair Israrcı Olmayın
Her köpeğin her alanda başarılı olması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Her ırkın başarılı olduğu farklı bir alan mevcuttur. Tam da bu nedenle köpeklerde ırkın koruma köpeği olma konusunda yetenek göstermesi gerekir. Irkın koruma köpeği olacak özellikleri göstermemesine rağmen bu alanda ısrarcı olunmasının sorun yaratabileceğini de eklemek gerekmektedir. Komutları algılamada en baştan sorun yaşayan köpeklerde daha fazla ısrarcı olmanın bir manası olmayacaktır. Bu köpekler de sizin henüz keşfetmediğiniz farklı alanlarda yetenekli olmaktadır.
Önemli olan yetenekleri keşfetmek. Yetenekler arasında oyunculuk, terapi köpekliği gibi farklı alternatifler olmaktadır. Son senelerde en az koruma köpeği eğitimleri kadar ön planda olan hususların başında kesinlikle terapi köpekleri gelmektedir. Özellikle palyatif dönemde olan hastalar için adeta bir destek kuvvet sergilenmektedir. Terapi köpeği olmak için korumacı köpeklere kıyasla çok daha mülayim bir yapının benimseniyor olması lazımdır. İnsan ilişkilerinde başarılı olan köpekler tercih edilmelidir.
Köpeklerde Eğitim Sırasında Ceza Olmalı Mı?
Köpeklerde koruma eğitimi nasıl verilir; eğitim süreci içerisinde şiddet içeren cezaların yer bulmaması gerekir. Şiddet içeren cezaların başında fiziksel olarak köpeklere acı veren tavırlar gelir. Bu durumun köpeklerin özellikle agresiflik seviyesini büyük ölçüde artırdığı da tespit ediliyor. Günümüzde tehlikeli köpek ırkları olarak adlandırılan hususların hemen hepsinin köpeklerin eğitim süreçlerinde insanların yanlış takındığı tutumların büyük etkisi olduğu anlaşılmaktadır. Köpeklerin uzun seneler boyunca dövüş köpeği olarak yetiştirilmesinin sonrasında onlardan mülayim olmalarını beklemek ne derece doğrudur? Bu nedenle eğitim alanı her ne olursa olsun şiddet ile eğitimin bir arada bulundurulmaması gerekir.
Eğitimde cezanın yer bulmaması çok büyük bir önem arz eder. Ceza sadece dövmek ile ilişkili değildir. Köpeğe bağırılması sert bir mimik takınılması da eğitimde ceza olarak ele alınır. Aslına bakılırsa disiplin adımının yerleşmesi için çok büyük bir önem arz etse de genelde aileler tarafından yanlış şekilde uygulanıyor. Ödül ile ceza kıyaslandığı zaman güdülemenin artırılması için ödülün çok daha önemli yer tuttuğu yapılan bilimsel çalışmalarda da net olarak kanıtlanmıştır. Eğitimde şiddet disiplin demek değildir. Tabi ki disiplinsiz bir eğitim süreci düşünülemez. Disiplin köpek ile kurulan düzgün ilişkide şiddet uygulanmadan komutların özenle alınmasını sağlar.