Köpeklerde klozet eğitimi kategorisinde incelemeler yapıldığı zaman eğitim basamaklarının uyarıcı olmayan, komutların ne ve kesin bir biçimde verildiği bir alanda yerine getirilmesi gerekir. Klozet eğitimine ilişkin tüm hususlar burada!
Köpeklerde klozet eğitimi verilirken köpek sahiplerinin özellikle evin hijyen ortamının korunması için çok hassas davranması gerekir. Köpeklere gerekli olan eğitimin verilmemesi durumunda nerelere tuvaletini yapamayacağına dair zihninde bir bilgi olmayan köpeğin evin farklı ortamlarına hem idrarını hem de dışkısını yapması gibi bir sorunun da söz konusu olabileceği bilinmektedir. Bu tür durumların evin genel hijyen seviyesine ilişkin sorunları da beraberinde getireceği açıktır.
Dışkıların içerisinde parazitlerin de bulunabileceğini bilerek evde çok hassas davranılması gerekmektedir. Dışkılama sürecine ilişkin aksaklık yaşanmaması adına özellikle tuvalet eğitimine önem verilmelidir. İdrarın ya da dışkının yapıldığı alan ile temas halinde olmak kişilerin mikrop kapmasına neden olmaktadır. Tuvalet alışkanlıkları bakımından belirtilen komutları dikkate alır duruma gelmesi gerekir.
Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Eğitimi verilirken hangi püf noktalarına riayet edilmesi gerektiğini sizin için inceledik;
- Köpeklerde klozet eğitimi verirken bedensel olgunluğa erişmiş olduklarından emin olmanız gerekiyor. Bedensel olgunluğa erişmeden herhangi bir şekilde eğitim vermek doğru olmayacaktır.
- Köpeklerin almış oldukları tuvalet eğitimini tam olarak uygulayabilmeleri için ortalama 11-12 aylık olmaları gerekir. Ancak bu süreç içerisinde belirli bir süre tuvaletlerini tutma konusunda başarılı olabilirler.
- Köpeğin kesinlikle bir rutine ihtiyacı vardır. Sadece beslenme konusunda değil aynı zamanda tuvalete çıkma konusunda da o rutinin oluşturulması gerekir. Rutin içerisinde özellikle gün içerisinde 2 defa köpeğin sokağa çıkartılması lazımdır. Bu konuda gerekli zamanın ayrılmaması köpeklerde sorunların yaşanmasını da beraberinde getirir.
- Günlük beslenme alışkanlıklarının olmasının köpeklerin tuvalet eğitimi üzerinde büyük etki sahibi olduğu bilinmektedir. Bilhassa yüksek oranda su tüketilen bir günde sadece 2 kere tuvalete çıkmak yeterli olmaz.
- Köpeğinizi her gün dışarı çıkaracak uygun zamanınız bulunmuyorsa ped eğitimi verebilirsiniz. Evin içerisinde sadece bir noktaya ya da evin bahçesinin bir noktasına tuvaletini yapar.
- Evin belirtilen bu alanına tuvaletini yapması mümkün kılınımaktadır. Fakat ped eğitiminin köpeklerde kafa karışıklığına da sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır. Dışarı çıkararak tuvaletin yapılması ve köpeklerde biri rutin oluşturulması bağlamında kafa karışıklığına neden olacaktır.
Köpeklerde klozet eğitimi verilirken bu komutların yerleşmesinin zaman alabileceğini unutmamalısınız. Özellikle dikkati daha dağınık olan köpek ırklarında bu şekilde sorunların meydana gelebilmesi olasıdır. Eforun sarf edilmesi tuvalet eğitiminin eksiksiz biçimde oturması için uygun ortam oluşturur.
Köpeklerinize Bir Rutin Oluşturun
Köpeklerde klozet eğitimi verilirken bir rutin oluşturma konusunda da çok hassas davranmanız gerekmektedir. Rutin oluşturma adımlarında dikkate alınması gereken detaylardan bazıları şunlardır; program oluşturmak ve programa uymak! Köpeğinize tuvalet eğitimi verirken gün içerisinde uyanır uyanmaz ilk işiniz onu dışarı çıkartmak olmalıdır. Günün son aktivitesinin de köpeğinizi dışarı çıkartmak olması gerekiyor. Enerji sarf edip büyük miktarlarda su tükettikten sonra da köpeklerin tuvalete çıkartılması gerekmektedir.
Köpeklerde klozet eğitimi alınırken köpek sahiplerinin çok sabırlı olması lazımdır. Küçük köpeğin yerine koyun 12 saat boyunca tuvaletinizi tutmaya gücünüz var mı? Yanıtınız hayır ise ondan da bunu beklememelisiniz. Bir köpeğin ortalama 6 saat kadar tuvaletini tutma kabiliyeti mevcuttur. Köpek sahiplenmenin ne derece büyük bir sorumluluk gerektirdiği sadece tuvalet eğitim sürecinden dahi anlaşılmaktadır.
Köpeğimin Tuvaletinin Geldiğini Nasıl Anlarım?
Köpeklerde klozet eğitimi verirken tuvaletin geldiğini nasıl anlarım sorusunun da sıklıkla dile getirildiğini görüyoruz. Klozet eğitimi verilme sürecinde etrafın koklanması tuvaletin geldiğine dair bir işarettir. Köpeklerde bulunduğu alanda dönerek daireler çizmesi de bu konuda bir işarettir. Köpeğin tuvaletinin geldiğine dair bir diğer önemli işaret ise eşelemedir. Eşeleme neticesinde köpeğin sıkıştığını ve tuvalete çıkmak istediğini anlamanız gerekiyor. Köpek sahipleri bu bariz işaretler üzerinden net şekilde anlam çıkartabilecektir.
Tuvaletin geldiğinin anlaşılmasına ilişkin dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da köpeğin ani hareketler yapmasıdır. Mesanesi sıkışık olan bir köpeğin bu süreç içerisinde komut alması çok zordur. Olabildiğince hızlı bir biçimde onun tuvalet ihtiyacının yerine getirilmesi için çaba sarf etmeniz gerekir. Köpeklerin uzun süre tuvaletlerini tutmaları nedeni ile sorunlar da meydana gelebilmektedir. Sağlık sorunlarına sebebiyet vermemek için bu hususlar kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır.
Köpeğinizin Kendi Alışkanlıklarını Gözlemleyin
Köpeklerin kendilerine özgü tuvalet alışkanlıkları da söz konusu olur. Örneğin bazı köpekler heyecanlandıkları zaman tuvaletleri geliyor. Bazılarında ise yemek yedikten hemen sonra mesanede sıkışma meydana geldiği için tuvalete çıkma ihtiyacı yaşanıyor. Bu tip hususlara ilişkin çok hassas davranmalısınız. Rutin tuvalet eğitimini kazanması sizin için her zamankinden daha kolay olacaktır. Köpeği ne kadar yakından tanırsanız elde edilen eğitim başarısı da o denli artar.
Köpeklerde Ev İçi Tuvalet Eğitimi
Köpeklerde klozet eğitimi sırasında köpeklerin hangi alanlara tuvaletlerini yapmalarına izinlerinin olduğunun gözden geçirmeleri gerekmektedir. Hayvanın tuvalet için kullanmadığı bir bölgenin belirlenmesi gerekmektedir. Tuvalet eğitim süreci içerisinde kişiler dikkat etmesi gereken komutun zihinlerinde yerleşmesinin zaman alabileceğidir.
Zaman alabileceğinin farkında olarak ve vazgeçmeden komutları vermeye devam etmelisiniz. Bu tuvalet alanına genelde bir ped serilmektedir. Köpeklerde bu ped üzerine dışkılamanın yapılmasının sonrasında alanın temizlenmesi çok önemlidir. Bir köpeğiniz için belirlemiş olduğunuz tuvalet yapma alanının farklı köpekler tarafından kullanılmaması gerekiyor. Bu tür bir durumda köpekler arasında büyük bir rekabetin söz konusu olabileceğini de unutmamanız gerekir.
Klozet Eğitimi Verirken Uyarıcılara Dikkat Edin!
Köpeklerde klozet eğitimi kategorisinde incelemeler yaparken uyarıcılara büyük bir önem vermeniz gerekiyor. Etrafta köpeklerin herhangi bir şekilde dikkatini dağıtan unsurlara rastlanır. Klozet eğitiminin verilmesi de bir kademe daha zor bir hal almaktadır. Klozet eğitimine dair sorun meydana gelmemesi için ortamın eğitime uygun olması gerekmektedir. Etrafta dikkatlerini dağıtabilecek unsurların bulunması eğitim adımında komutların algılanmasını zorlaştırır. Tam da bu nedenle eğitim verilen alanın kesinlikle eğitime uygun olması gerekir. Oyuncak, ses çıkaran cihazlar, farklı köpekler bulunan ortamlarda eğitim adımlarının tamamlanmamasıdır.
Kesinlikle eğitimin kademeleri hakkında bilgi sahibi olmanızdır. Elde edilen verimlilik de o kadar yüksek olur. Köpeklerine klozet eğitimi vermiş olan kişilerden bu konuda destek almak büyük önem arz etmektedir. Dikkat etmenize rağmen komutların alınmasında bir türlü başarılı olunamıyorsa köpeğinizin henüz bedensel olgunluğunun tuvalet eğitimi için yeterli olmadığını anlamanız gerekecektir.
Köpek Eğitimlerinde Şiddetten Uzak Durun
Köpeklerde klozet eğitimi kategorisinde incelemeler yapıldığı zaman şiddet uygulanan ya da içerisinde sertlik barındıran herhangi bir eğitim metodunun başarıya ulaşma olasılığının çok düşük olduğunu bilmeniz gerekir. Köpeklerde disiplini sağlama süreçleri içerisinde her zaman için onun alanlarına saygılı olmalısınız. Köpeklerin de şiddete meyilli olmasını beraberinde getirmektedir. Hiperaktiflik ya da fevrilik durumların olması halinde karşı karşıya kalınacak sonuç çok vahim olacaktır.
Köpeklerin sahiplerine saygı duyabilmesi için disiplin bağının kurulması gerekiyor. Bu disiplin bağının kurulması için öncelikli olarak şiddetten uzak durulması gerektiği net olarak akla getirilmelidir. Bazı köpek ırkları hakkında agresif gibi yorumların yapıldığını da sıklıkla görüyoruz. Aslına bakılırsa köpekler agresif değildir. Asıl soruna sebebiyet verdiğinin de unutulmaması gerekiyor. Köpekleri yetiştiren bizleriz. Onları şiddet ile tanıştırmadan eğitim püf noktalarına dikkat ederek komutların yerleşmesine önem verilmelidir.
Köpeklerde Uyum Sorunu Neden Meydana Geliyor?
Yaşanan tuvalet uyum sorunu ile alakalı yanlış eğitim faaliyetleri vardır. Köpeklerin tuvaletlerini uygun zamanda uygun yerde yapmamaları köpek sahiplerinin köpeklerin burunlarını dışkıya değdirerek ceza verdikleri de görülüyor. Bu tür sorunlar ile karşı karşıya kalmak köpeklerin psikolojilerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Uyum sorunu meydana gelmemesi adına tüm bu detayların kesinlikle gözden geçirilmesi lazımdır.
Uyum sorunu verilen cezalardan kaynaklı da oluşabilmektedir. Bazı rahatsızlıklara ve eksikliklere sahip olmaları ile alakalı olabilir. Örneğin bazı vitamin eksikliklerinde köpeklerin odaklanma sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu tür odaklanma sorunlarının giderilmesi ve eğitimlere ilişkin komutların net olarak anlaşılması için vitamin değerlerinin dengeli bir seviyeye ulaşması lazımdır.
Uyum sorununa neden olan bir diğer unsur da köpeklerin geçmiş senelerde yaşamış oldukları travmalar ile alakalıdır. Siz köpeğinizin ilk sahibi değilseniz onun geçmiş travmaları hakkında bilgi sahibi olmanız sizin için çok büyük bir önem arz edecektir. Köpeklerde bu travmalara ilişkin en temel neden daha öncesinde şiddet görmüş ya da insanların herhangi bir şekilde zararına uğramış olanlardır. Bu sorunların ortadan kaldırılması için çok hassas davranmanız gerekiyor.
Özellikle sert komutlardan bilhassa uzak durmalı ve uyum içerisinde hassas komutlar ile onun travmalarının yeniden ortaya çıkmasına neden olmadan bu adımların gerçekleştirilmesi gerekecektir. Köpeklerde uyumun sağlanması için köpek ve sahip arasında bağın gelişmesi gerekiyor. Bu bağın sağlanması için en doğru nokta onunla sosyalleşmek olacaktır. Onunla sosyalleştikçe daha normal bir duygu durum yapısına kavuşması için bir şans verilmiş oluyor.
Köpeğiniz Stres Altında Olabilir
Tuvalet eğitiminin verilmesinin sonrasında sürece ilişkin herhangi bir sorun yaşanmamasına rağmen köpeğin komutlara uymamaya başlayabileceği de görülmektedir. Stres altında olması ile alakalı olarak dikkat etmeniz gereken unsur alınan eğitimlerin baskı altında olunan dönemlerde sorun ile karşılaşabilmesi ve uygulanmasının zorlaşabilmesidir. Köpeğinizin benimsediği ortama yeni bir köpeğin girmesi de bu stresi tetikleyebilmektedir. Evde tek köpek bakarken yanına bir yenisini almanızın hemen sonrasında mevcut köpeğin ilgi çekmek amacı ile normal koşullarda benimsemiş olduğu komutlara uymaması gibi durumlar yaşanabilir.
Aynı zamanda köpeklerin alan belirleme aşamasını tamamlamak için evin kendine ait olduğunu bildirmek için de etrafa dışkılayabildiği biliniyor. Bu nedenle eve ikinci bir köpek alırken; hem yenisinin bakım koşullarına dikkat etmelisiniz hem de eskisine vermiş olduğunuz eğitimlerin üzerinden geçmelisiniz. Herhangi ir sorun yaşanmaması adına her ikisinin de yeniden sıkı ve disiplinli bir eğitimden geçirilmesi gerekiyor. Köpekler kendilerini tehdit altında hissettikleri dönemlerde de tuvaletlerini kaçırabilmektedir.
Hata Payına Yer Açın
Köpeklerin ilk komutu aldığı andan itibaren direkt olarak tuvalet eğitimi konusunda başarılı olma olasılığının olmadığını bilmelisiniz. Bu durum sadece kedilere hastır. Kedilere nereye tuvaletlerinin yapılması gerektiği gösterildiği anda bunu benimseyecek ve gösterilen alanın dışında herhangi bir yere dışkılamayacaktır. Köpeklerde ise sabrın ve eğitim püf noktalarının ön planda olduğu bir yoğun süreç yaşanacaktır. Köpeklerin evin herhangi bir alanında yanlışlıkla bu süreç içerisinde tuvaletlerini kaçırmaları durumunda düzgün bir biçimde o alanı temizlemeniz gerekir.
Bu alanın temizlenmesinin hemen sonrasında köpeğin yeniden aynı alanı almış olduğu koku nedeni ile kullanmaması ve alışkanlık haline getirmemesi için de özel oda kokularını kullanması gerekiyor. Bu oda kokuları sayesinde köpeğin o alana daha öncesinde tuvaletini yaptığını hatırlaması söz konusu olmayacaktır. Köpeklerin alışkanlıklarının oluşması zaman alacaktır. Biraz sabırlı olarak büyük oranda verimliliği artırmanız da mümkün olacaktır.
Veteriner Kontrolüne Götürün
Eğitim süreci içerisinde tüm yöntemlere dikkat ederek tuvalet eğitimini vermiş olmanıza rağmen sorun devam ediyor ise veteriner kontrolüne götürmeniz gerekir. Tuvaletini kaçırmasının nedeni yaşamış olduğu fizyolojik bir sorun olabilir. Veteriner kontrolüne ilişkin çok hassas davranmanız gerekiyor. Bu konuya ilişkin dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir diğeri de kesinlikle kronik rahatsızlıklardır. Köpeklerde yaşanan ve oldukça yaygın olan böbrek rahatsızlıklarının büyük oranda tuvaleti tutmayı zorlaştırdığı da bilinmektedir.
Böbrek sorunları yaşayan köpeklerin sıradan mamalar ile değil, kendileri için özel olarak geliştirilmiş olan mamalar aracılığı ile beslenmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde mineral dengesi bakımından böbreklere zarar vermeyecek bir oranın belirlenmesi sağlanabilir. Düzenli olarak yapılacak olan veteriner kontrolleri ile karşı karşıya kalınacak olan bedensel sorunların üstesinden gelmek mümkün olacaktır. Sorun daha fazla büyümeden üstesinden gelmek adına düzenli veteriner kontrollerine büyük önem verilmelidir.
Küçük Köpeklerin Tuvalet Eğitimi Daha Mı Zor?
Küçük köpeklerin bir diğer adı ile toy group kapsamında tuvalet eğitimi vermenin büyük köpek ırklarına göre çok daha zor olduğu bilinmektedir. Bu tür köpeklerde mesanenin çok küçük olması nedeni ile onların sürekli olarak dışarı çıkarılması gerekebilir. Bu nedenle bakan kişilerin hem iş yaşantılarına hem de ev düzenlerine dair sorunlar yaşatabilmektedir. Küçük köpeklerde tuvalet eğitimi konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da disipline edilmelerinin daha zor olmasıdır.
Küçük köpekler kaytarmaya daha meyillidirler. Bu nedenle küçük köpeklerin kesinlikle disiplin konusunda sıkı denetimlerden geçirilmesi, verilen eğitimin her aşamasında hassas davranılması lazımdır. En ufak bir dikkat dağınıklığı uzun saatler boyunca yerleştirilmeye çalışılan komuta ilişkin sorunların meydana gelmesini de beraberinde getirecektir. Küçük köpeklerde ev içerisinde bir tuvalet yapma alanının ayarlanması ve aynı zamanda evin sterilliği için de ayrıca çaba sarf edilmesi önem arz ediyor.
Köpeğinizin Dışkısını Sokakta Bırakmayın!
Köpek sahiplerinin en sık düştükleri hataların başında köpeklerin sokağa dışkılamasının sonrasında bu dışkının sokakta bırakılmasıdır. Köpeklerin dışkısının sokakta bırakılmasının hem onunla temas edecek hayvanlar hem de insanlar için sorun teşkil edebileceğini unutmamalısınız. Aynı zamanda şehrin sterilliğinin korunması için da bu konuya dair hassasiyetin sergilenmesi gerekiyor.
Köpekleri yürüyüşe çıkartmanızın sonrasında elinize giyecek olduğunuz poşet ile beraber köpeğinizin dışkısını almalısınız. Poşet ile alarak çöp kutusunun içine bırakmalısınız. Bu aşamada siz de temas etmemelisiniz. Elinize poşeti giydikten sonra adeta bir eldiven işlevi görerek köpeğin dışkısının alınması büyük bir önem arz etmektedir.