Köpeklerde Katarakt - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Katarakt

Home » Köpeklerde Katarakt

Köpeklerde katarakt neden olur? Katarakt probleminin tamamen ortadan kaldırılması mümkün mü? Köpeklerde katarakt nasıl anlaşılır? Sevimli arkadaşınızın göz sağlığı için bilmeniz gerekenler.

<yoastmark class=

Katarakt köpeklerde göz merceğinin opak veya bulanık hale gelmesi sonucu görüşün bozulduğu bir göz hastalığıdır. Göz merceği göz içindeki ışığı retinaya yönlendiren ve görüntünün odaklanmasını sağlayan saydam bir yapıdır. Katarakt oluştuğunda bu mercek saydamlığını kaybeder ve görüntü bulanıklaşır. Bu da köpeklerde katarakt oluşmasına neden olur.

Köpeklerde Katarakt Nedenleri

Köpeklerde görülen katarakt göz problemi için farklı birçok neden bulunabiliyor. Bu nedenlere bağlı olarak da bazı köpek türlerinde bu göz problemini görmek çok daha sık olmaktadır. Köpeklerde katarakt oluşumuna neden olan en sık görülen nedenleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

  • Yaşlanma: En yaygın neden yaşlanmadır. Köpek yaşlandıkça göz merceği de yaşlanmaktadır ve zamanla saydamlığını yitirir. Bu da katarakt oluşması için ortam oluşturur.
  • Genetik Yatkınlık: Bazı köpek ırkları katarakt geliştirme açısından daha yatkındır. Örneğin Cocker Spaniel, Poodle, Siberian Husky gibi ırklar genetik olarak katarakta yatkın olmaktadır. Bu nedenle bu köpek türlerinde daha çok göz problemlerine dikkat edilmesi gerekiyor.
  • Travmalar: Göz yaralanmaları veya travmalar göz merceğinde hasara yol açar ve katarakt oluşumuna neden olmaktadır. Köpeğinizin gözüne gelen travmalara karşı dikkatli olmak gerekir.
  • Diyabet: Diyabet köpeklerde katarakt riskini artırmaktadır. Diyabetin neden olduğu yüksek kan şekeri göz dokularında hasara yol açar.
  • İlaçların Yan Etkileri: Bazı ilaçlar uzun süreli kullanım sonucu köpeklerde katarakt gelişimine neden olmaktadır. Eğer köpeğinizin uzun süreli ilaç kullanması gerekiyor ise mutlaka uzun vadede elde edeceği yan etkileri danışmanız gerekmektedir.

Köpeklerde Katarakt Belirtileri

Kataraktın belirtileri köpeğin gözlerinde ve davranışında fark edilmektedir. Değişiklikleri ile belirlenmektedir. Köpeklerde katarakt için köpeğinizin davranışlarında ya da sizin doğrudan gözlerine bakarak görülen belirtiler aşağıdaki gibidir.

  • Gözlerdeki mercek saydamlığının kaybedilmesi nedeniyle görüntü bulanıklaşır. Gözlerdeki bulanıklaşması genellikle köpeğin davranışlarından anlaşılmaktadır.
  • Göz merceğinde beyaz veya gri renkte lekeler veya yamalar görülmektedir. Köpeğinizin gözlerine dikkatli bir şekilde baktığınız zaman bu leke ya da yamaları görürsünüz.
  • Köpek cinsleri objelere veya insanlara bakarken zorlanır veya gözlerini ovuşturur. Katarakt olan köpeklerde daha sık göz oluşturma problemi görülmektedir.
  • Kataraktı olan köpekler genellikle ışığa karşı daha hassas olurlar. Özellikle karanlık bir alandan açık bir alana geçtiklerinde gözleri uyum konusunda zorluk yaşar.
  • Köpek düşük ışık koşullarında daha zor görür. Bu da gece körlüğü olarak adlandırılmaktadır. Gece körlüğü ve katarakt doğrudan bağlantılıdır.

Köpeklerde Katarakt Türleri

Katarakt problemi her ne kadar yapı olarak benzerlik gösterse de köpeklerde katarakt farklı türlerde olabiliyor. Bu katarakt türlerine daha yakından bakalım;

  • Doğuştan Katarakt: Köpek yavrusunun doğumda sahip olduğu katarakta denir. Genetik faktörler veya annenin hamilelik sırasındaki enfeksiyonları bu tür katarakta yol açar. Köpek yavrusu bu nedenlere bağlı olarak göz problemleriyle doğar.
  • Yaşa Bağlı Katarakt: Yaşlılıkla ilişkili olarak gelişen katarakt en yaygın türdür. Köpeğin yaş aldıkça göz merceği de yaşlanmaktadır. ve saydamlığını kaybeder. Bu durumda da köpekler tıpkı insanlar gibi yaşlandıkça katarakt da olma ihtimali artıyor.
  • Travmatik Katarakt: Göz yaralanmaları veya travmalar sonucu gelişen katarakttır. Bu tür katarakt travmanın etkisiyle göz merceğinde hasara neden olmaktadır. Göze kaçan nesneler ya da göze çarpan bir nesne nedeniyle travmatik katarakt oluşmaktadır.
  • Diyabetik Katarakt: Diyabet hastalığına bağlı olarak oluşan katarakttır. Diyabetin neden olduğu yüksek kan şekeri göz merceği üzerinde olumsuz etkiler yapar. Bu da köpeklerin katarakt sahip olmasına neden olur.

Köpeklerde Katarakt Teşhisi Ve Tanısı

Yukarıda belirtmiş olduğumuz bir ya da birkaçını gördüyseniz köpeklerde katarakt teşhisi için mutlaka veteriner ile görüşmeniz gerekir.

Kataraktın teşhisi bir veteriner hekim tarafından yapılmaktadır. Göz muayenesi ve diğer görüntüleme teknikleri kullanılarak tanı konur. Bu aşamada köpeğin yaşının, ırkının, genel sağlık durumunun ve kataraktın şiddetinin belirlenmesi önemlidir. Bu durumlara bağlı olarak bir tedavi belirlenmektedir. Göz muayenesi sırasında gözün iç yapısı incelenmektedir ve kataraktın türü ve yaygınlığı belirlenmektedir.

Eğer köpeğinizin katarak seviyesi düşük ise köpeğiniz bu durumdan o kadar rahatsız olmaz. Ancak çok ileri düzeye geçmiş olan katarakt problemlerinde köpeğiniz için tehlike arz eden durumlar bulunmaktadır. Çünkü köpeğiniz önünü görmekte zorlanmaktadır.

<yoastmark class=

Köpeklerde Katarakt Tedavisi

Köpeklerde katarakt tanısı konulduktan sonra en kısa zamanda tedaviye başlanmalıdır. Kataraktın tek etkili tedavisi cerrahidir. Katarakt ameliyatı köpeğin görüşünü iyileştirmeyi amaçlar.

Bu ameliyat sırasında opaklaşmış olan göz merceği çıkarılmaktadır. ve yerine yapay bir mercek yani intraoküler lens yerleştirilmektedir. Ameliyat sonrası köpeğin gözüne antibiyotik veya anti-enflamatuar damlalar uygulanmaktadır. Böylece bölgenin hızlı bir şekilde gelişmesi sağlanırken mikrop kapması gibi durumlar da engellenmektedir.

Ameliyatın uygun olup olmadığı veteriner hekim tarafından değerlendirilmektedir. Özellikle genç köpeklerde ameliyat daha başarılı olur. Ancak bazı durumlarda ameliyat risklidir ve veteriner hekim alternatif tedavi seçeneklerini değerlendirilmektedir. Köpeğinizin katarakt problemini en azından daha az seviyeye indirilmesi için farklı tedavileri uygulanır.

Ameliyat dışında hiçbir tedavi yöntemi %100 çözüm sağlamaz. Ancak eğer köpeğinizin katarak seviyesi çok ileri derecede değilse veterineriniz ameliyat etme konusunda gereklilik görmez. Kimi zaman katarakt damlası kullanılması köpeklerde etkili bir tedavi sürecinin sağlanmasına yardımcı olur. Göz damlaları sayesinde köpeklerin göz küresinin daha sağlıklı bir ortama sahip olması sağlanır.

Köpeklerde Katarakt Sonrası Bakım Ve Önleme

Köpeğiniz tedavi için ameliyat olduktan sonra mutlaka bakım ve yeniden katarakt oluşumunun önlenmesi için önlemlerin alınması gerekir. Köpeklerde katarakt sonrası bakım ve önleme için bazı önemli kriterler bulunmaktadır.

Katarakt ameliyatı sonrası köpeğinizi veteriner hekimin önerdiği talimatlara göre takip etmek önemlidir.  Veterinerimiz belirtmiş olduğu tüm durumları doğru bir şekilde yerine getirmelisiniz.

Ameliyat sonrası ilaçları düzenli olarak kullanmak gözün enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca köpeğin gözlerini korumak için dış etkenlerden kaçınmak da önemlidir. Toz ve çamur gibi gözlerine zarar veren durumlardan kaçınmalısınız.

Genetik faktörler nedeniyle oluşan kataraktları önlemek zor olur. Ancak ırk seçimine dikkat etmek, cinsi seçerken genetik yatkınlıkları araştırmak, köpeğinizi düzenli veteriner kontrollerine götürmek bu konuda etkili bir sonuç almanıza yardımcı olmaktadır.

Diyabet gibi hastalıkların kontrolünü sağlamak katarakt riskini azaltmada yardımcı olmaktadır. Diyabeti olan köpekler mutlaka bu hastalığa yönelik olarak bir diyet uygulamalıdır. Böylece köpeklerde oluşan diyabet etkileri çok daha az bir seviyeye indirilebilir.

Sık Sorulan Sorular

Köpeklerde Kataraktın Ameliyatsız Tedavisi Var Mı?

Günümüzde katarakt hastalandım hem köpeklerde hemen insanlarda ameliyat olmadan bir tedavisi bulunmuyor. Ancak ameliyat her bir katarakt probleminde doğrudan uygulanacak çözüm olmayabilir. Bazen farklı koşulların sağlanması beklenerek ameliyat için uygun ortam ya da uygun tedavi için süreç belirlenir.

Köpeklerde Katarakt Kaç Yaşında Olur?

Katarakt eğer yaşa bağlı olarak oluşuyor ise genellikle köpeklerde ortalama 6 ya da 7 yaş civarına geldiklerinde her 2 gözde de başlayabilir. Genellikle bu süreden önce görülen katarakt probleminin altında genetik ya da farklı nedenler yatıyor olabilir. Belirli bir orana kadar katarakt bozulmaları normal kabul edilir. Ancak köpeğinizin görüşünü ciddi oranda etkileyen bir problem bulunuyorsa köpeğinizin sağlığı için farklı tedavi yöntemleri denenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları