Köpeklerde kalp kurdu tehlikeli mi? Peki kalp kurdu olduğu nasıl anlaşılır? Sevimli dostunuz sağlıklı mı? İşte aklınızdaki tüm soruları gidereceğiz yanıtlar!
Köpeklerde kalp kurdu sivrisinekler aracılığıyla bulaşan paraziter bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon parazitin köpeğin kalp ve akciğer damarlarında yaşayarak ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu bir durumdur. Kalp kurdu dünya genelinde sıcak ve nemli bölgelerde yaygın olarak görülebilen bir hastalıktır. Ülkemizde çok sık bir şekilde görülmemektedir.
Köpeklerde Kalp Kurdu Enfeksiyonunun Yayılımı Ve Bulaşma Yolları
Kalp kurdu enfeksiyonu bulaşması için aslında çok fazla farklı bir neden bulamıyor. Köpeklerde kalp kurdu özellikle bazı sivrisinekler aracılığıyla bulaşan bir hastalık türüdür.
Köpeklerde kalp kurdu bulaşması için enfekte sivrisinekler parazitin larvalarını taşırlar ve ısırık yoluyla köpeğin cildine aktarabilirler. Bu larvalar köpeğin cildinden geçerek kan dolaşımına girer ve kalp ile akciğer damarlarına yerleşir. Larvalar bu damarlar içinde büyüyerek erişkin parazitlere dönüşürler. Kısa tüylü köpekler ya da tüysüz olan hani cinsler için büyük tehlike oluşturuyor.
Köpeklerde oluşan kalp kurdu genellikle Güneydoğu Asya, Latin Amerika ve Afrika, Ortadoğu ve Akdeniz bölgesi, Güney Amerika Birleşik Devletleri üzerinde görülen bir hastalık türüdür. Bu bölgelerde bulunan sıcak havalar kalp kurdu oluşmasına neden olan sivrisineklerin yaşaması için uygun ortamdır.
Köpeklerde Kalp Kurdu Belirtileri
Köpeklerde kalp kurdu enfeksiyonunun erken dönemlerinde belirtiler hafif veya fark edilmezdir. Ancak zamanla enfeksiyon ilerledikçe belirtiler kendilerini göstermeye başlar. Görülen belirtiler ise genellikle şu şekildedir;
- Öksürük: Köpeklerde oluşan kalp kurdu enfeksiyonunun belki de en yaygın belirtisi öksürüktür. Öksürük akciğer damarlarında biriken sıvı veya kanın neden olduğu bir reaksiyon olarak ortaya çıkar. Kalp kurdu yalnızca kalpte değil akciğer ve etrafında da oluşur.
- Nefes Darlığı: Enfeksiyon ilerledikçe köpeklerde nefes darlığı görülmektedir. Özellikle egzersiz veya hareket sonrası nefes alma güçlüğü yaşanmaktadır. Köpeğiniz nefes alma konusunda zorluk yaşamaya başlar ve kimi zaman burun akıntıları görülmektedir.
- Yorgunluk ve Halsizlik: Kalp kurdu enfeksiyonu köpeğin enerji seviyelerini etkiler. Köpeğiniz daha hızlı yorulur ve halsiz hisseder. Genellikle uyuma eğilimleri çok daha artar.
- İştah Kaybı ve Kilo Kaybı: Enfekte köpeklerde iştah kaybı ve kilo kaybı görülmektedir. Bu enfeksiyonun metabolizmayı etkilemesinden kaynaklanır. Köpeğiniz buna bağlı olarak da bağışıklık sistemini kaybetmeye başlar.
- Karında Sıvı Birikimi: Kalp kurdu enfeksiyonu karın ve bacaklarda sıvı birikimine neden olur. Bu da şişliklere yol açar. Özellikle karın ya da göğüs bölgesinde görülen ve oldukça sert olan şişlikler karında sıvı birikimine işaret eder.
Köpeklerde Kalp Kurdu Tanısı
Köpeklerde kalp kurdu tanısı koymak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu tanılar aşağıdaki gibi adamlar ile uygulanarak tam kesin bir tanımı sağlanır;
Öncelikle kan testleri yapılmaktadır. Veteriner hekim kan örneklerini inceleyerek kalp kurdunun varlığını tespit eder. En yaygın kullanılan testlerden biri parazitin larvalarının dolaşım sistemine geçmiş olan mikroskobik parçacıklarının kan içinde tespit edilmesine dayanan mikrofilarya testidir. Bu test sayesinde larvalar kolaylıkla yakalanır.
Daha sonra kalp ultrasonu çekilmektedir. Ekokardiyografi ile köpeğin kalbi ve akciğer damarları incelenmektedir. Bu test kalbin büyüklüğünü ve parazitin varlığını tespit etmek için kullanılmaktadır. Bu adımın ardından ise göğüs röntgenleri çekilmektedir. Göğüs röntgenleri kalp büyümesi veya akciğerdeki değişiklikleri göstermede yardımcı olmaktadır.
Tüm adımların ardından teşhis konulmaktadır ve tedavi sürecine başlanmaktadır. Ancak tedavi süreci köpekten köpeğe göre değişiklik gösterebiliyor ve kimi zaman hiç de kısa sürmüyor.
Köpeklerde Kalp Kurdu Tedavisi
Kalp kurdu tedavisi enfeksiyonun şiddetine ve köpeğin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Köpeklerde kalp kurdu tedavisi için genellikle şu adımlar izlenir;
- İlaç Tedavisi: Eğer kalp kurdu enfeksiyonu teşhis edilirse veteriner hekiminiz özel parazit öldürücü ilaçlar reçete edilmektedir. Bu ilaçlar parazitleri öldürmek ve enfeksiyonun ilerlemesini durdurmak için kullanılmaktadır. Böylece en azından oluşan belirtiler ya da sorunların azaltılması amaçlanmaktadır.
- Tedavi Planı: İlaç tedavisi genellikle birkaç ay sürer. Ayrıca tedavi sırasında veterineriniz köpeğinizin sağlığını düzenli olarak izlemek ve gerekli testleri yapmak ister. Tedavi planı genellikle köpeğinizin güncel durumuna göre sürekli olarak güncellenir ve gerekli durumlarda ilaç doz artırımı ya da yeni ilaç eklenmesi gibi durumlar sağlanmaktadır.
Tedavi sürecinin sonunda ise artık köpeğiniz rahatlamış olacaktır. Bu hastalığın tamamen ortadan kaldırılabilmesi mümkün. Ancak köpeğiniz iyileşirse sağlık konusunda dikkat etmeniz gereken noktalar bulunmaktadır.
Köpeklerde Kalp Kurdu Tedavisinin Zorlukları
Köpeklerde kalp kurdu tedavisinin bazı zorlukları olabiliyor. Bu zorlukları şu şekilde özetleyebiliriz;
- İlaç tedavisi köpek cinsleri parazitlerini öldürmeye yönelik olsa da bu süreç zaman almaktadır ve birkaç ay sürer.
- Eğer parazitler ölürse köpeğin vücudu parazitlerin artıklarını temizlemeye çalışırken iltihaplanma gelişir.
- Köpeğin ilaç tedavisine düzenli olarak uyumu sağlamak önemlidir. İlaçların düzenli olarak alınmaması enfeksiyonun devam etmesine ve ilaç direncine yol açar. Ayrıca ilaçlar kimi zaman köpeğinizde farklı reaksiyonlar oluşmasına neden olmaktadır.
- Tedavi sırasında veteriner hekimin önerdiği kontrolleri ve testleri düzenli olarak yapmak önemlidir.
Köpeklerde Kalp Kurdu Korunma Ve Önleme
Köpeğinizin sağlığını korumak amacıyla köpeklerde kalp kurdu korunma ya da önlenmesi için bazı uygulanması gereken noktalar bulunuyor. Uygulayabileceğiniz bazı küçük önlemler sayesinde köpeğinizin ileride yeniden bu hastalığa yakalanmasını engelleyebilirsiniz.
Kalp kurdu enfeksiyonu sivrisinekler tarafından bulaştığı için sivrisinek popülasyonunu kontrol altına almak önemlidir. Bu amaçla evinizde sivrisinekleri engellemeye yönelik önlemler alabilirsiniz. Örneğin pencerelerinize sineklik takmak bu konuda etkili olabilir.
Köpeğinizin dışarıda olduğu zamanlarda sivrisinek kovucu spreyler veya boyun tasmaları kullanabilirsiniz. Ancak kullanacağınız ürünlerin veterineriniz tarafından onaylandığından emin olmalısınız. Böylece köpeğinizin dışarıda sinekler tarafından ısıtılmasını engellersiniz.
Sivrisineklerin yanı sıra kene ve pire gibi diğer parazitleri de kontrol altına almak önemlidir. Düzenli olarak kene ve pire koruma ürünleri kullanarak köpeğinizin parazitlere karşı korunmasını sağlayabilirsiniz. Bu ilaçları belirli aralıklarla kullanmak avantaj sağlayacaktır.
Veteriner hekiminizin önerdiği aşıları ve koruyucu ilaçları düzenli olarak uygulamak köpeğinizin parazitlere karşı direncini artırabilir. Ayrıca sık sık veteriner kontrolleri yapmak da köpeğinizi hem genel sağlık durumu açısından hem de kalp kurdu bakımından denetlenmesini sağlar.
Ayrıca köpeğinizi gezdirmek için gündüz saatlerinde çıkmayı çok daha kısıtlı tutabilir ve akşam saatlerinde çıkmayı tercih ederek sivrisineklerden korunmayı amaçlayabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Kalp kurdu genellikle köpeklerde görülen bir hastalık türüdür. Ayrıca bazen kedi, kurt ya da tilki gibi diğer hayvanlarda da görülebiliyor. Çok nadiren insanlarda da görülmesi mümkün. Köpeğinize bulaşmış hastalık size doğrudan bulaşmaz. Fakat köpeğinizi ısınmış olan taşıyıcı sivrisinek sizi de ısırmış olabilir.
Köpeklerde oluşan kalp kurdu enfeksiyonu için iç parazit aşısı bulunmuyor. Bu hastalık sivrisineklerin taşıdığı parazitlerden gelen bir hastalıktır. Köpeğinizi kalp kurduğundan korumak için yapmanız gereken tek şey sivrisinekleri kontrol altına almak olacaktır. Köpeğinizle beraber yaşam alanınızda sivrisinek kovucu ürünler kullanmak ve dışarı çıktığınızda ilaç ya da tasmalar sayesinde köpeğinizin korunmasını sağlamanız gerekir.