Köpeklerde kalp büyümesi belirtileri, tanısı ve tedavisi hakkında tüm bilgiler. Erken bilgiler sayesinde köpeğinizi ciddi problemlerden koruyun. İşte kalp büyümesi hakkında tüm detaylar.
Köpeklerde kalp büyümesi kalbin normal boyutlarının üzerine çıkarak genişlemesi ya da kalp kasının zayıflaması sonucu ortaya çıkan sağlık durumudur. Bu durum kalbin etkin bir şekilde kan pompalayamamasına ve vücuda yeterli oksijen ve besin maddesi taşıyamamasına neden olmaktadır. Kalp büyümesi tedavi edilmezse çok büyük problemlerin oluşmasına neden olur.
Köpeklerde Kalp Büyümesi Nedenleri
Köpeklerde kalp büyümesi için farklı birçok neden bulunmaktadır. Bu nedenler genellikle genetik faktörlere dayansa da kalp büyümesi oluşumuna ortam sağlayan durumlar şu şekilde özetlenmektedir;
- Genetik Yatkınlık: Bazı köpek ırkları genetik yatkınlık nedeniyle kalp büyümesine daha yatkın olurlar. Örneğin Büyük Danua, Boxer, Cocker Spaniel gibi ırklarda kalp büyümesi riski daha yüksek olmaktadır. Bu köpek ırklarında kalp büyümesi konusunda çok dikkatli olunması gerekir.
- Kalp Kapak Hastalıkları: Kalp kapaklarının düzgün çalışmadığı durumlar kanın geriye doğru akmasına neden olmaktadır. Bu da kalbin daha fazla çalışmasına ve büyümesine yol açar. Yani burada kalp büyümesi farklı bir hastalığın ikincil durumu olarak ortaya çıkar.
- Kalp Kasının Zayıflaması: Kalp kasının zayıfladığı durumlarda kalp daha fazla çaba harcar ve büyür. Bu zayıflama köpeğin yaşına, genetik yapısına veya bazı hastalıklara bağlı olarak gelişir. Genellikle kalp kasının zayıflaması daha yaşlı köpeklerde sık görülmektedir. Bu nedenle köpeğiniz yaş aldıkça kalp konusunda dikkat etmeniz gerekir.
Köpeklerde Kalp Büyümesi Türleri
Kalp büyümesi için farklı nedenler bulunduğu gibi her bir kalp büyümesi de aslında farklı bir tipe sahip. Köpeklerde kalp büyümesi farklı türlerde olur:
- Sol Ventrikül Hipertrofisi: Sol kalp odacığı olan sol ventrikülün duvarının kalınlaşması durumudur. Bu kalınlaşma kalp kasının daha fazla çaba harcamasına neden olur. Bu da köpeğimizin kalbinin büyümesine neden olmaktadır.
- Dilate Kardiyomiyopati: Bu türde kalp odacıkları genişler ve büyür. Bu durum kalp kasının zayıflaması ve kan pompalama işlevinin bozulmasıyla sonuçlanır. Kan pompalama işlevinin bozulması kalbin daha çok kan iletebilmesi için kalp büyüme ortamı oluşturur.
Her iki tür de köpeğin yaşına, ırkına, genetik yatkınlığına ve diğer faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Veteriner hekim göğüs röntgenleri, ekokardiyografi yani kalp ultrasonu ve diğer görüntüleme yöntemleri kullanarak kalp büyümesinin türünü belirler. Böylece en kısa zamanda tedavi yapılmaya başlanmaktadır.
Köpeklerde Kalp Büyümesi Belirtileri
Köpeklerde kalp büyümesi belirtileri köpeğin yaşına, büyümenin türüne ve ciddiyetine göre değişir. İşte yaygın kalp büyümesi belirtileri şu şekilde özetlenir;
- Köpeğinizin enerji seviyesinde azalma ve halsizlik gözlenmektedir. Genellikle kalp büyümesi köpeklerin enerji seviyesinin düşmesine neden olur.
- Köpek cinsleri sık sık solunum almakta güçlük çekiyorsa veya hızlı nefes alıyorsa bu durum nefes darlığının belirtisi olur. Kalp büyümesinden kaynaklı olarak solunum yolları etkilenmektedir.
- Özellikle geceleri veya egzersiz sonrası öksürük görülmektedir. Öksürük akciğerlerde biriken sıvının veya kanın bir sonucu olmaktadır. Bu da kalp büyümesine işaret eder.
- Kilolu köpeklerde kalp büyümesi nedeniyle yaşanan kilo kaybı gözlenmektedir. Eğer köpeğiniz hızlı bir şekilde kilo kaybetmeye başladıysa kalp büyümesinden şüphelenirsiniz.
- Kusma, iştah kaybı, karın şişkinliği gibi sindirim sorunları kalp büyümesi belirtileri olur.
- Kalp büyümesi bacaklarda ve karında sıvı birikimine neden olmaktadır. Bu durumda da köpeğinizin ayaklarında şişliğe yol açar.
Köpeğinizi kalp büyümesi oranına bağlı olarak bu belirtilerden bir ya da birkaçını görebilirsiniz. Ancak kalp büyümesi oranı arttıkça göreceğiniz belirtti sayısı da artmaya başlar. Eğer bu belirtilerden birkaçını görüyorsanız mutlaka veterinere danışmanız gerekir.
Köpeklerde Kalp Büyümesi Teşhisi
Köpeklerde kalp büyümesi teşhisi veteriner hekim tarafından yapılmaktadır. Teşhis için öncelikle klinik muayene yapılmaktadır. Köpeğin genel sağlık durumu değerlendirilir ve belirtiler incelenmektedir. Daha sonra tetkikler için gerekli testlere başlanır.
Kalp büyümesi durumundan şüphelenmesi durulduğunda yapılan ilk şey göğüs röntgenleri oluyor. Göğüs röntgenleri kalp ve akciğerlerin görüntülenmesine yardımcı olur. Böylece kalp büyümesi varsa kolaylıkla tespit edilebiliyor.
Daha sonraki adımda ise kalp ultrasonu çekilmektedir. Kalp ultrasonu ile kalbin yapısı boyutları ve işlevi detaylı şekilde incelenmektedir. Bu tetkik sonrasında artık köpek kalp büyümesi oranında bir sonuç elde edilmektedir. Son olarak ise kalp bitti elektriksel aktivitesinin değerlendirilmesi için elektrokardiyografi yani EKG testi alınmaktadır.
Tüm bu adımların ardından artık köpeğinizin kalp büyümesi tespit edilmektedir. Ne kadar seviyede büyüdüğü incelenmektedir ve köpeğinizin tedavisi için gerekli adımlara başlanır.
Köpeklerde Kalp Büyümesi Tedavisi Ve Bakımı
Tüm teşhis sürecinin ardından veteriner hekiminin büyüme oranı ve büyümenin etkisi konusunda kesin kararlara sahip olur. Köpeklerde kalp büyümesi tedavisi büyümenin nedenine, türüne ve köpeğin genel sağlık durumuna göre değişir.
İşte kalp büyümesi durumunda uygulanan tedavi yöntemlerinin bazıları;
- İlaç Tedavisi: Kalp büyümesi belirtilerini hafifletmek ve kalp sağlığını desteklemek için ilaçlar kullanılmaktadır. Üretikler yani sıvı arttırıcılar, kalp ilaçları ve ACE inhibitörleri gibi ilaçlar kullanılmaktadır.
- Diyet ve Egzersiz: Veteriner hekiminiz uygun bir diyet planı ve düzenli egzersiz önerileri sunar. Kilolu köpeklerde kilo verme ve kalp sağlığını desteklemek önemlidir. Köpeğinizin sağlıklı bir hayata sahip olması için mutlaka uygun bir şekilde beslenmesini ve sürekli olarak aktif olması önemli bir durum olacaktır.
- Tedavi Yönetimi: Köpeğinizin düzenli veteriner kontrollerine gitmesi gerekir. Bu kontrollerde kalp sağlığı değerlendirilir ve tedavi planı gözden geçirilmektedir. Kalp büyümesi genellikle kısa bir tedavi sonucunda iyileşmez. Kimi zaman bu süreç çok uzun yollar olabiliyor. Tedavi sürecinin değerlendirilmesi ve bir sonraki tedavi adımına geçirilmesi için mutlaka veteriner ile görüşülmesi gerekir.
- Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Köpeğin yaşam kalitesini artırmak için stresin azaltılması, düzenli egzersiz ve uygun bir çevre sağlamak önemlidir. Köpeğinizin yaşam tarzını bir rutin işsizlik bulunuyor ise mutlaka bu durum düzeltilmeli ve köpeğinizin çok daha sağlıklı bir hayata sahip olmasını sağlamalısınız.
Tedavi süreci tamamlansa dahi köpeğinize sunmuş olduğunuz beslenme programını korumalı ve mutlaka gün içerisindeki enerji ihtiyacını karşılamasına yardımcı olmalısınız. Özellikle köpekler yaşlandıkça ya da kilo aldıkça hareket etmeleri zorlaşır ve bu durumda kalp büyümesi için uygun ortamı sağlar.
Sık Sorulan Sorular
Nefes darlığı kalp büyümesi için de bir belirti olduğu için bu konuda çok dikkatli olunması gerekir. Genellikle nefes nefese kalma ya da hızlı bir şekilde nefes alıp verme halinde nefes darlığı görülür. Ayrıca nefes darlığı çeken köpekler herhangi bir hareket durumunda hemen zorlanır. Genellikle burun akıntısı da bu durumu destekler. Köpeğiniz hırıltı çıkarabilir ya da depresyon belirtileri de gösterebilir.
Köpeğinizin sağlığını korumak için mutlaka onu sağlıklı kilo tutmanız gerekir. Dengeli bir beslenme ve köpeğinizin gün içerisinde aktif kalmasını sağlamak amacıyla fiziksel aktiviteler sağlanması onun kalbine gelecek en iyi şeydir. Koşmak ya da yürümek gibi günlük egzersizler, ayrıca düzenlenmiş iyi bir diyet programı sayesinde köpeğinizin kalp sağlığını koruyabilirsiniz.