Köpeğinizin kafes eğitimi var mı? Kafes eğitimi olmayan köpekler sahipleri de dışarı da zaman geçirirken zorlanırken kafes eğitiminin birçok faydası da var. Köpeklerde kafes eğitimi nasıl verilir? Ve kafes eğitimine dair her şey yazımızda.
Köpeğiniz genellikle nerede? Köpeğinizin kafes veya sandık gibi sakinleşebileceği bir yer sağlamak önemlidir. Ancak tüm hazırlıklara rağmen köpeğinin eve girmemesinden rahatsız olan pek çok sahip var. Köpeğinize ev eğitimi verebilmek sadece günlük yaşamda değil aynı zamanda felaket zamanlarında da yardımcı olacaktır.
Köpeklerinizin ev içerisinde kafes eğitimi biraz zaman ve çaba gerektirebilir. Ancak çeşitli yöntemler bu durumun iyileşmesinde yardımcı olmaktadır. Tüm ev kurallarını öğrenene kadar eve sınırlı erişiminin olması için köpek kafeslerini kullanırsınız. Köpeklerde kafes eğitimi vermek son derece önemlidir ve hayatın pek çok alanında avantajları bulunur.
Köpeklerde Kafes Eğitimi Nedir?
Kafes, kulplu ve kapısı olan kutu şeklinde bir evdir. Köpekler yuva gibi küçük alanlara yerleşme eğilimindedirler. Bu nedenle köpeğinizi yuvaya benzeyen bir kafese alıştırmaya çalışırsanız rahatlar ve kendilerini rahat hissederler. Bir felaket durumunda, evcil hayvanınızın tahliye merkezine kadar eşlik etmesi için bir kafes gerekir. Köpeklerde kafes eğitimi verilmesi bu nedenle çok önemlidir.
Küçük ve acınası bir şey olduğunu düşünürsünüz. Ancak köpekler başlangıçta delik gibi küçük, karanlık yerlerde uyurlar. Dolayısıyla kafes kendilerini güvende hissedebilecekleri tek yer haline gelir. Böyle düşünerek kafes vermemek, köpeklerde kafes eğitimi yapmamak yazık olur.
Yılın 365 günü, günün 24 saati stres altında olmaları oldukça streslidir. Kafes eğitimi, köpeğiniz yetişkin olduktan sonra da yapılmaktadır. Aynı zamanda, köpeğinize güvenli ve rahatlatıcı bir alan sağlar. Ve acil durumlarda, hastaneye kaldırılmada, taşınmada gibi çeşitli faydalara sahiptir.
Köpeklerde Kafes Eğitimi İçin Kullanabilecek Ürünler
Köpeklerde kafes eğitimi verilirken kullanılan birden fazla kafes türü bulunuyor. Öncelikle hangi kafes türünü kullanmak istediğinizi seçmeniz eğitim vermeden önce karar verilmesi için önemlidir. Kafes denilince akla dört tarafı kapalı olan, küçük bir tarafta kapısı olan ürünler tercih ediliyor. Üreticiye bağlı olarak bazı kasalar seyahat sırasında veya afet durumunda kullanılma üzere katlanmaktadır.
Toplu taşıma araçlarına binerken evcil hayvan kasalarını belirtir. Boyut, köpeğin büyüklüğüne ve kullanım amacına bağlı olarak değişir. Biraz daha büyük bir kafese sahip olmak daha gerekir. Araba vb. yolculuklarda kullanırsınız. Etrafında dönen kadar büyük ve yüz üstü yatırılan bir kafes kullanmak en doğrusu olur. Çok büyükse, hareket ettirdiğinizde çok fazla sallanmaktadır. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir.
Kafes olarak tabir edilen ise her tarafının çeşitli materyallere çevrili olduğu açık ancak örülü alanlardır. Kafes temel bir köpek odası görevi görüyor. Bolca alana sahip olabileceğiniz bir alana ihtiyacınız varsa kullanabilirsiniz. Ayrıca bu kafesler köpeğinizi veterinere götürdüğünüzde bekleme yapılması içinde kullanılan yerdir.
Köpeklerin taşınması için yine toplu taşıma araçlarında kullanılan genellikle boyutları küçük olan çantalarda bulunmaktadır. Bunlar genellikle kafes veya taşıma sandığı gibi dayanıklı değildir ve bezden yapılmaktadır. Sahibinin kullanması ve köpeğini çantasına koyarak yanında taşıması gereken zamanlarda kullanılmaktadır.
Son kafes şekli ise sırt çantasıdır. Çoğunlukla küçük köpekler tarafından kullanılırlar ve kafesler veya sandıklar kadar dayanıklı değildirler. Boyutu ise köpeğin boyutuna göre değişir ancak kullanımı genellikle küçük köpekler içindir.
Köpeklerde Kafes Eğitimi İçin Kafese Alıştırma
Öncelikle evcil hayvanınıza uygun bir kafes seçin. Köpeğinizin ayağa kalkmasına ve yön değiştirmesine olanak tanıyan bir kafese sahip olmak iyi bir kılavuzdur. Kafes eğitimi veya ev eğitimi, köpeğinize güvenli bir yer sağlamak ve ona dinlenebileceğini öğretmekle ilgilidir.
Dışarı çıkarken bile kafeste (evde) güvenli bir şekilde dinlenmesi ve uyuyabilmesidir. Köpeğinizi zorlamak veya ceza olarak hapsetmek için kafesi kullanmayın. Köpeğiniz kafesi dinlenme için güvenli ve emniyetli bir yer olarak tanımaktadır.
Kafesi köpeğinizin en sevdiği yer haline getirmenin kolay bir yolu vardır. Bu da ödül mamaları ve oyuncaklar gibi köpeğinizin ilgi duyduğu şeyleri kullanmaktır. İlk önce kaderin kapısını çıkarın, içine bir havlu serin ve kurun. Köpeğin doğal bir şekilde içeri girmesine izin vermektir. Diğeri ise “ev” ve “içeri” gibi komutları kullanarak insanların içeri girmesine izin vermektir. Bu iki işi paralel olarak yapacağız.
Kafes Eğitimi İçin Maddeler
Doğal girişi teşvik edin
Yiyecekleri ve oyuncakları kafesin içindeki bir havluya saklayın, böylece köpeğiniz doğal olarak içeri girecektir. “Ev” gibi komutları kullanmayın. Köpeğiniz içinde hiçbir şey olmasa bile, içinde iyi bir şey olması beklentisiyle kafese girmeye başlayacaktır. Köpeğinizin kafese gönüllü girişini güçlendirmek için kafes içinde beslemek iyi bir fikirdir.
İkramlarla köpeğe rehberlik edin ve köpek içeri girdiğinde komutlar verin ve övün.
Komutları için “ev” ve “içeri” gibi komutlar vererek köpeğin içeri girmesini sağlama alıştırması yapın. Öncelikle köpeğe ödülü gösterin, bir ödül olduğunu fark etmesini sağlayın ve onu kafese götürün. Tüm vücut içeri girdiğinde, Sen iyi bir çocuksun’ diyerek onu övün ve ikramı kafese bırakın.
Hemen dışarı çıkar ama içeride kalırsa tekrar “ev” deyin ve ona bir ikram verin. Konaklamasını uzatmak için bunu tekrarlayın. İkramı biraz uzaktan kafese atın veya koymasına izin verin.
Bir dahaki sefere ona ikramınız olduğunu gösterin ama biraz uzaktan kafese atın. Köpek içeri girdiğinde “Aferin oğlum/kızım” diyebilirsiniz. Biraz uzakta olsanız bile kendi başına girebileceği bir uygulamadır. Yavaş yavaş birbirinizden uzaklaşarak içeri de bir süre zaman geçirmesine olanak verebilirsiniz.
Ödülü atıyormuş gibi yapın ve içeri girdikten sonra ikramı verin.
Bir sonraki aşamada sadece ikramı uzaktan atıyormuş gibi yapın ve ikramı içine koymayın. Daha önce ikram kafesteydi. Dolayısıyla bu bir hazırlık görevi görüyordu. Ancak bu sefer bunu, ikramın kafese girdikten sonra geleceğini öğrenecek şekilde değiştireceğiz. Köpek içeri girdiğinde “Ev, aferin oğlum/ kızım” deyin ve ona bir ödül verin.
Kafesin yönünü ve size göre konumunu değiştirerek tekrarlayın.
Her zaman kafesi önündeyse ve komutlar veriliyorsa, köpek sahibi olmadan hiçbir şey yapamaz hale gelmektedir. Köpeklerde kafes eğitimi sahibine bağımlı hareket etmesini sağlamak için değildir. Bu nedenle, kafesin yönünü değiştirmek gibi köpeğin konumunu değiştirerek komutlar vermeyi deneyin. Bunu arkadan yaparsanız, yiyeceği atamazsınız. Bu nedenle bu ancak köpek komutu gerçekten anlarsa yapılmaktadır.
Köpeklerde Kafes Eğitimi Nasıl Verilir?
İlk başta onları kafese girmeye yönlendirecek çeşitli fikirler kullanın. Eğlenceli değilse köpeğiniz kafese girmeyebilir. Öncelikle kapıyı kapatmadan açık bırakın. Ve çocuğunuzun kafese girmenin eğlenceli olduğunu ve güzel şeylerin olduğunu öğrenmesini sağlayın. Yukarıda sizlere köpeklerde kafes eğitimi öncesi kafese girmesini sağlayacak birkaç yöntem açıkladık. Kafes eğitimi için:
- Köpeğiniz aşırı derecede temkinli ise acele etmeyin ve acele etmeden kafes eğitiminde sabırlı olun.
- Sökülebilir bir kafesiniz varsa, üst yarıyı çıkarmayı ve yiyecekleri veya ikramları dağıtmayı veya beslemek için bir tabak kullanmayı deneyin.
- Eğer onu bir kafese koyarsanız, bir sonraki adım üst yarıyı takıp kapıyı çıkarmak, ardından ona yiyecek ve ikramlar verip nasıl olduğunu görmek olacaktır.
- Bir adım olarak, köpeğinizi korkutmamak için onunla konuşmayı unutmadan, bir kapı takabilir ve köpeğinizin alışmasını sağlamak için kapı açıkken eğitime devam edebilirsiniz.
- İlk başta kapıyı kapatmanıza gerek yoktur. Tek yapman gereken içeri girmesini sağlamaktır.
- Köpeğiniz kafeste rahat hissettiğinde, bir sonraki adım kapıyı kullanarak ona kafeste kalmayı öğretmektir.
- Bu noktadan sonra kapı kapandığında köpeğiniz havlamaya başlayacak ve sizden onu dışarı çıkarmanızı isteyecektir.
- Bazı köpekler havlayarak ya da kafesi tırmalayarak direnebilirler ama eğer onlara alışkanlıkla kafeste yiyecek verirseniz, yemek vaktinin geldiğini anladıklarında kafesin içine uçarlar ve doğal olarak kafeste kalırlar.
Ayrıca köpeğinizin kafes içerisinde çiğneme oyuncakları ile oynamasına ve uzun süre içeride kalmasını sağlayabilirsiniz ancak yönteme bağlı olarak bazı köpekler oyuncağı küçük bir alanda koruyacaktır bu nedenle kendinizi tek bir yöntemle sınırlamayın.
Köpeğiniz kafese alışınca buranın güvenli bir yer olduğunu ve buranın onun bölgesi olduğunu ona bildirin. Köpeğiniz kafeste sakin bir şekilde yemek yiyebildiğinde, orayı kendi yeri olarak tanımış olmalıdır, o yüzden bunu yapmaya devam edin. Güvenli bir yer olduğunun bilincinde olarak kapıyı açık bırakırsanız kediniz sadece gece uyurken değil, gün içinde de yorgun olduğunda veya dinlenmek istediğinde kendi başına kafese girecektir.
Köpeklerde Kafes Eğitiminin Avantajları Nelerdir?
Sevdiğiniz evcil hayvanınızın aniden hastaneye kaldırılabilir.. Bazen evcil hayvanınızı evcil hayvan oteline bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda köpeğiniz kafeste dinlenme alışkanlığı edinirse ortama sorunsuz bir şekilde uyum sağlayabilecek ve köpeğin üzerindeki stres azalacaktır. Köpeklerde kafes eğitimi arabayla seyahat etmek için güvenlidir.
Yolcu koltuğunda veya arka koltukta %100 sakin kalabiliyorsa sorun yok ama ani frenleme nedeniyle idrar yapma, koltuktan düşme veya düşüp yaralanmanıza engel olamama riskiniz var. Güvenlidir çünkü kafeste kalırsa bunu önleyebilirsiniz. Ayrıca titremeyi azaltır, araba tutmasını önler ve köpeğinizin sakin kalmasını sağlar.
Deprem gibi bir felaketin yaşanması durumunda köpeklerin, bazı insanların köpeklerden rahatsız olabileceği geçici tahliye alanlarında kafeslerde tutulması gerekecek. Acil durumlar için de planlama yapmak gerekir ve bu öncelikle köpeğin kafes eğitimi alması ile mümkün olabilir.
Evcil hayvanların kabul edildiği konaklama yerlerinde bile, onların insan yatağında uyumasına izin vermek görgü kurallarına aykırıdır. Her zamanki kafesinizi yanınızda getirirseniz her yerde huzur içinde uyuyabilirsiniz.
Son olarak ise köpekleri sevmeyen biri evinize geldiğinde, uysal olsa bile onu bir kafese koymalı veya farklı bir odaya taşımalısınız. Lütfen bir evcil hayvan sahibi olarak sorumluluklarınıza ve görgü kurallarına saygı gösterin.
Köpeklerde Kafes Eğitimi İçin Önemli Noktalar Nelerdir?
Köpeklerde kafes eğitimi yaparken önemli olan, sahibinin amacının evcil hayvanın günlük olarak direnç göstermeden kafese girmesini sağlamak olduğunu kesin olarak anlamasıdır.
Eğer onları sırf insanlara kolaylık olsun diye bir kafese koyarsanız, sonunda kafesten nefret edebilirler. Kafese girmeye şiddetle direnen köpekler için bunu yapmanın bir yolu, onları zorlamadan yiyecek vermek veya kafes içindeki oyuncaklarla oynamaktır.
Köpeğiniz havlarken kafesi açmak köpeğinizin taleplerini tehlikeye atıyor, bu nedenle aileniz arasında, köpek sessiz olduğunda köpeğinizi daima kafesten çıkarmanız gerektiğine dair bir kural oluşturduğunuzdan emin olun. Eğer havlamanın kafesin anahtarı olduğunu düşünür ise o zaman sık sık havlayarak kafesinden çıkmak isteme alışkanlığı kazanacaktır.
Köpeğin kafesine koyar koymaz yüksek sesle havlaması köpeklerde bir tür talep havlamasıdır. Memnuniyetsizliklerini kafesten çıkıp özgürce vakit geçirmek isteyerek ifade edebilirler ya da kafese girmeyi evde kalma sinyali olarak algılayabilirler ve bu aynı zamanda geride kalmak istemediklerinin de bir ifadesidir.
Köpeğinizi kafeste tutmak aileniz için bir zorunluluktur, bu nedenle köpeğinizi sırf havlıyor diye hemen kafesten çıkarmayın, gürültü yapıyorsa köpeğinizi azarlamayın. Bu tür havlamalarla baş etmenin etkili bir yolu onu görmezden gelmektir. Prosedür, havlarken köpeğinizi görmezden gelmek ve sessizleştiğinde kafesi açmaktır.
Başarının anahtarı, evcil hayvanınızı asla dışarı çıkarmamak ve etrafınızı görmemesi için kafesin tamamını bir battaniyeyle örtmektir. Köpek kafesini kullanırken, köpeğinizi kafes içindeyken azarlamak veya ceza olarak kafese kilitlemek gibi kafesle ilgili herhangi bir zarar vermemeye dikkat edin.
Köpeğinizin kafesteyken ne olursa olsun güvende olduğunu anlaması, kafesteyken bir kez bile zarar görse kafesten korkmaya başlayacağını anlaması önemlidir. Köpeklerde kafes eğitimi köpeğin kendisini kafeste güvende hissetmesi ile başlar ve güvende hissettiği sürece kalacağını bilerek devam eder. Bu nedenle öncelikle amacınız ona her zaman güvende hissettirmektir.