Köpeklerde Kabızlık - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Kabızlık

Home » Köpeklerde Kabızlık

Köpeğinizin huzursuzluğunu giderecek bilgiler. İşte köpeklerde kabızlık ve kabızlık hastalığının detaylarına ilişkin açıklamalar. Kabız olan köpeğe ne iyi gelir?

<yoastmark class=

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de farklı nedenlerden kaynaklı olarak kabızlık görülebiliyor. Genellikle köpeğin kendini huzursuz hissetmesi ile ortaya çıkan bu durumda köpeklerde tıpkı insanlar gibi dışkılama konusunda problem yaşıyor. Ancak insanlarla köpeklerin kabızlığını bir olarak değerlendirmemek gerekir. İşte köpeklerde kabızlık hakkında bilmeniz gerekenler.

Köpeklerde Kabızlığın Nedenleri

Farklı belirtiler ile ortaya çıkan kabızlık birçok nedene bağlı olarak oluşabiliyor. Özellikle yeteri kadar iyi bakın gösterilmeyen ve kimi zaman yanlış beslenen köpeklerde kabızlık daha sık görülmektedir. Köpeklerde kabızlık için sık görülen nedenler şu şekilde;

  • Beslenme düzeninin lif eksikliği, yetersiz su alımı veya yanlış gıdalarla oluşturulması kabızlığa yol açmaktadır.
  • Fiziksel aktivite eksikliği köpeklerin sindirim sisteminin harekete geçmesini engellemektedir. Ayrıca bu da köpeklerde kabızlık probleminin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
  • Tüy yutma, yabancı cisimlerin yutulması da sindirim sistemi problemlerine sebep olur. Böyle durumlarda köpeğinizin bağırsak yollarının tıkanmasına kadar ciddi problemler yaşanmaktadır.
  • Aynı zamanda tıbbi durumlar ilaç kullanımı veya bağırsak obstrüksiyonu gibi nedenler de kabızlık sorununu tetikler. Kullanılan ilaçlar köpeğinize kabızlık yapıyor ise bunu veterineriniz ile görüşürsünüz.

Köpeklerde Kabızlığın Belirtileri

Köpeğinizde kabızlık belirtileri ise her bir köpekte farklılık göstermektedir. Ancak genellikle görülen bazı belirgin belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtileri anlamanın en kolay yolu ise köpeğinizi takip etmek olur. Özellikle azalan dışkılama sıklığı, zorlanarak dışkılama, sert veya kuru dışkı, karın ağrısı gibi işaretler gözlenmektedir.

Köpeğinizin dışkı yaparken rahatsız görünmesi veya uzun süre çaba harcaması da kabızlık belirtileri arasında sayılmaktadır. Ayrıca köpekler uzun süre yürümesine rağmen dışkılayamaz ve kendini bu süreçte çok huzursuz hisseder.

Köpeğinizin dışkılama durumunda iken normalde yaptığımdan daha az yapması ya da yapmış olduğu tuvaletin sert olması gibi durumlar da kabızlık belirtileri olarak kabul edilebiliyor.

Köpeklerde Kabızlık Tedavisi

Köpeğinizin kabız olduğunu fark ederseniz ya da kabız olduğundan şüpheleniyorsanız tedavi için kısa süre içerisinde veterinerimiz ile görüşmeniz gerekecektir. Köpeklerde kabızlık tedavisi veteriner hekimin yönlendirmesi ile yapılmalıdır.

Tedavi, beslenme düzenlemeleri, lifli gıdaların artırılması, su içeriğinin artırılması ve gerekli durumlarda yumuşak dışkı tutucular veya lubrikantlar kullanımını içermektedir. Veterineriniz köpeğinizin sağlık durumuna göre uygun ilaç tedavileri de önermektedir.

Genellikle kabızlık tedavisi için genel bir dikkat gerekir. Kabızlık köpeğinizle dikkat edilmemesi durumunda tekrar eder ve bu da köpeğinizin kronik hastalıklarına neden olmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle kabızlık tedavisi için mutlaka veterineriniz ile görüşerek doğru bir tedavi almanız gerekir.

Köpeklerde Kabızlığın Önlenmesi

Köpeklerde kabızlık oluşmaması için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler sadece esinde ileride oluşan kabızlık ya da sindirim sistemine yönelik problemlerin engellenmesi sağlanır. Bu yöntemleri şu şekilde açıklanır;

  • Köpek cinsleri kabızlığı önlemenin en iyi yolu, dengeli ve lifli bir beslenme düzeni oluşturmaktır.
  • Yüksek su alımı, düzenli fiziksel aktivite ve tüy yumağı veya yabancı cisim yutmasını engellemek için önlemler almak da önemlidir.
  • Aynı zamanda düzenli veteriner kontrolleri, köpeğinizin sindirim sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.
  • Köpeğinizde kabızlığın oluşmasını istemiyorsanız mutlaka veteriner tavsiyesiyle oluşturulan bir beslenme programını kullanmanız gerekir. Böylece köpeğiniz ileride yetersiz ya da yanlış beslenmeden kaynaklı olarak kabızlık yaşanmamaktadır.

<yoastmark class=

Köpeklerde Kabızlık İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeklerde yaşanan kabızlık her ne kadar normal bir durum gibi kabul ediliyor olsa da aslında dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Görmezden gelmek yerine kısa süre içerisinde sonuç elde etmeli ve köpeğinizin sağlığı için mutlaka kabızlık problemini ciddiye almalısınız.

Köpeklerde kabızlık ile ilgili dikkat edilmesi gereken ilk nokta profesyonel veteriner hekim danışmanlığı oluyor. Eğer köpeğinizde kabızlık belirtileri fark ederseniz hemen bir veteriner hekime başvurun. Uzman görüşü köpeğinizin durumunu doğru bir şekilde değerlendirmeniz için kritiktir.

Ayrıca evde kendi kendine tedavi etme büyük bir risk taşıyor. Kabızlık durumunda evde kendi kendine tedavi yöntemleri denemek yerine mutlaka veteriner hekiminizin önerdiği tedavi planını takip edin. Yanlış müdahaleler sorunu daha da kötüleştirmektedir.

Kimi zaman kabızlık yalnızca yüzeysel bir sindirim problemi olarak ortaya çıkmıyor. Bazen çok daha derin altta yatan farklı nedenler olmaktadır. Kronik veya sık tekrarlayan kabızlık durumunda altta yatan nedenleri araştırmak önemlidir. Bu nedenle veteriner hekiminizle birlikte kabızlığın daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olup olmadığını değerlendirin.

Köpeklerde Kabızlık Yapan Yiyecekler

Bazı yiyecekler köpeklerde kabızlık oluşmasını tetikleyebiliyor. Özellikle bu yiyeceklerden kaçınmak köpeğinizin çok daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmasına yardımcı olmaktadır. Bu yiyecekleri özetleyecek olursak aşağıdaki yiyecek türlerinden bahsederiz.

  • Düşük Lif İçeriği Olan Yiyecekler: Düşük lif içeriğine sahip kuru mamalar veya besinler kabızlığa yol açar. Mutlaka tercih etmiş olduğunuz mamanın yeterince lif seçeneğine sahip olduğundan emin olmanız gerekir.
  • Aşırı Miktarda Kemik: Aşırı miktarda kemik tüketimi kabızlık riskini artırır. Çünkü kemikler sindirim sisteminde tıkanmalara veya obstrüksiyonlara yol açar. Özellikle küçük parçalı kemiklerden kaçınmalı ve yalnızca oyuncak kemik gibi ya da atıştırmalık kemikler gibi kemikler sayesinde köpeğinizin diş kaşıma işlemi gerçekleştirmesini sağlamalısınız.
  • Az Su İçeren Yiyecekler: Köpeğin beslenme düzeninde yeterli miktarda suyun olmaması dışkının sertleşmesine ve zorlanmaya yol açar. Köpeğinizin yeteri kadar su tükettiğinden emin olmanız gerekir.
  • Sıkıntılı Yiyecekler: Bazı yiyecekler köpeğin sindirim sistemini rahatsız eder ve kabızlık riskini artırır. Bunlar arasında aşırı yağlı veya baharatlı yiyecekler yer alır. Örneğin köpeğinize cips vermek ya da ev yemeklerini yedirmek onun kabız olmasına neden olur.
  • Az Lifli Etler: Az lif içeren etler köpeğin bağırsak hareketliliğini yavaşlatır ve dışkının sertleşmesine neden olur.
  • Laktozlu Ürünler: Köpeklerin sindirim sistemi laktoza tolerans göstermemektedir. Bu nedenle süt ve süt ürünleri tüketimi kabızlık riskini artırır. Köpeğinize inek sütü vermekten kaçınmanız gerekmektedir.
  • Hazır Atıştırmalıklar: Bazı hazır atıştırmalıklar ve köpek bisküvileri düşük lif içerir. Bu tür yiyeceklerin aşırı tüketimi kabızlık riskini artırır. Düşük lif içeriğine sahip olan hazır atıştırmalıklardan uzak durmanız köpeğinizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır.

Bunların dışında veteriner hekiminiz tarafından belirtilmiş olan yiyecekler de bu kimi zaman köpeklerde kabızlık yapabiliyor. Köpeklerin sindirim sistemleri her ne kadar birbirine benzerlik gösterse de farklı yiyecekler köpekleri kabız yapabilir.

Sık Sorulan Sorular

Kabız Olan Köpeğe Zeytinyağı Verilir Mi?

Köpeğiniz bir günden uzun süredir kakasını yapamıyorsa kabızlığı gidermek amacıyla çok az bir miktarda mamasına zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Ancak daha fazla beklemeden köpeğinizi bir veterinere göstermeniz tavsiye edilir. Uygulanan bu tedaviler kimi zaman yanlış sonuçların doğmasına neden olabilir.

Kabız Olan Hayvana Ne İyi Gelir?

Köpeğiniz kabız olduğu zaman yüksek miktarda su ihtiyacı duyar. Bu nedenle onu su içmesi için mutlaka teşvik etmeniz gerekir. Zeytinyağı uygulaması bazı kişiler tarafından tavsiye edilse de veteriner hekim ile görüşmeden kendinizin köpeğinize zeytinyağı vermesi farklı problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilecektir.

Bu nedenle bu tedavilerden kaçınmak ve en kısa zamanda köpeğinizi veterinere götürmeniz köpeğiniz için en iyi seçim olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları