Köpeklerde ileri itaat eğitimi nedir, gerekli bir şey mi? Köpeğinin sana itaat etmesini, sözünü dinlemeni istiyorsan mutlaka eğitimini vermen gerekiyor. Çok zorlayıcı programlar değildir ve sıkı tutarsan güzel sonuçlarla başarı elde edebilirsin.
Evcil hayvan sahiplerinin yavruluk dönemlerinden itibaren vermesi gereken bazı eğitimler bulunmaktadır. Hem apartmanda yaşama uygun hale gelmeleri hem birlikte sosyal zamanlar geçirebilmeleri için temel ve ileri itaat eğitimlerinin mutlaka uygulanması gerekmektedir. Irklara göre uygulanır eğitim periyotları hakkında bilgi alarak, sen de ilk aşamadan itibaren köpeğinin daha donanımlı, söz dinleyen ve seni yormayacak bir canlı haline gelmesini sağlayabileceksin.
Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nasıl Olur?
Köpeklerde ileri itaat eğitimi nedir ve nasıl olmalıdır? Köpeklerin ırklarına ve yaşlarına göre öncelikle eğitim periyodu belirlenmelidir. Şayet kendin eğitim vereceksen mutlaka öncesinde bir planlama yapmalı ve bunu harfiyen uymalısın. İkinci bir alternatif olarak eğitimini almış bir köpek sahiplenebilirsin.
İleri itaat eğitimleri, temel eğitimlerden farklı olarak daha özgür, daha serbest program türleridir. Köpeği çok yormayacak şekilde ve onun sıkı bir eğitim sürecine tabi tutulmadığı şekilde eğlenerek, serbest zamanlar geçirerek uyanır süreçler olarak bilinmektedir. Bunu kısaca şöyle tanımlarız;
- İleri itaat eğitimleri, yavruluk döneminden ve ortalama dokuzuncu aya girdikten sonra başlanır. En geç 12 aydan itibaren uygulanmalıdır.
- İleri itaat eğitimleri bir aylık bir süreci kapsar. Bazı ırklar daha hızlı öğrenebiliyor.
- İtaat eğitimlerinin tamamında istikrarlı olmak, kararlı olmak ve sevecen olmak önemlidir.
- Cezalandıran programlardan kaçınılmalı, ödüllendirme destekleri almalıdır.
- İleri itaat eğitimleri; köpeğin zorlayıcı unsurlar ve nesneler olmadan eğitimini gerçekleştirdiği programlardır.
- Temel itaat eğitimlerinin bir üst aşamasıdır.
- Köpeklerin ırkına ve yetiştirilme amaçlarına göre eğitimleri verilmektedir. Şayet bekçi olması planlanıyor ise bu konuda ekstra eğitim verilmesi gerekmektedir.
Köpeklere verilen itaat eğitimlerinde ilk olarak bilinen temel itaati; genellikle tıklama aletleri, tasma ve çeşitli objeler kullanılmaktadır seçeneklerdir. Kimi zaman kafes eğitim programları bile uygulanabiliyor. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra köpeğin artık bunları uygular hale geldiğini anlamak için tasma, kafes veya tıklama aletleri olmadan bu eğitimleri vermeyi kapsayan programlardır.
Bu eğitimi aldıktan sonra hangi alanda yetiştirilen ise ekstra eğitimlere hazır hale gelmektedir. Örneğin koruma köpeği olmak için profesyonel koruma eğitimi verilmektedir. Bekçilik eğitimi verilmektedir ya da şov amaçlı yetiştirilirdiğinde bu tür eğitimler verilmektedir. Ayrıca işaret eğitimi ve davranış dili eğitimleri de yine ileri itaat programları tamamlandıktan sonra verilmelidir. Temel olarak buradaki amaç; köpeğin tasmasız şekilde dolaşırken, sahibinin komutlarını yerine getirmesidir.
Köpeklere İleri İtaat Eğitiminde Neler Öğretilir?
Köpeklerde ileri itaat eğitimi nedir, neler öğretiliyor? Genellikle sahibi ve köpek arasında çeşitli komut geliştirme yöntemleri uygulanır. Örneğin çok sesli ortamlarda da sahibinin sesini duyamayacağı zaman el işaretleriyle veya çeşitli davranışlarla konutları uygulaması için pek çok fonksiyon öğretilmektedir. En basit komutlardan başlanarak uygulama gittikçe geliştirilr. Örneğin otur, yat, kalk, gel, git, sus, havla gibi çeşitli fonksiyonlar bu tür eğitimlerle verilmektedir. Ayrıca tuvalet eğitimi de yine bu eğitim periyotları içerisindedir.
Takip komutu olarak bilinen komut, yine köpeğin tasması olmadan sahibinin yanında serbest bir şekilde dolaşması için uygulanan bir komuttur. Bekle ve çık komutları ile ileri itaat eğitimleri sürdürülmektedir. Genellikle fiziksel aktivite konusunda da bu tür eğitimler vardır. Örneğin çık ya da hop komutları bir engelin üzerine çıkması üzerinden atlaması için uygulanan komut seçenekleridir.
İtaat eğitimlerinde verilen emirler ile komutlardan sonra köpeğin normal sürecine dönmesi için de serbest komutu öğretilmektedir. Bu komutu duyduktan sonra köpek eğitimini tamamlandığını düşünür ve normal sürecinde devam eder.
Köpeklerde İşe Yarayacak Komutlar Nelerdir?
İleri itaat eğitimi nedir, en önemli komutlar hangileridir? Bu biraz da köpeğin cinsine ve senin yaşamına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Köpekler yeteneklerine ve ırklarına göre bazı konularda da eğitilmektedir. Örneğin gazete getir, poşeti getir, terliklerimi getir gibi konularda da eğitilen bazı köpekler bulunmaktadır.
Bunun yanı sıra koruma köpeği olarak yetiştirilen profesyonel köpekler, özellikle savunma ve saldırma amacıyla oldukça profesyonel olurlar. Örneğin dön komutu ileri itaatlerde kullanılan bir komuttur. Bu daha çok köpekle oyun oynamak, eğlenceli zamanlar geçirmek veya şov amaçlı sahne sanatları için uygulanan bir komuttur. Dön komutunu duyduktan sonra köpek kendi etrafında döner.
Egzersiz uygularken veya köpeğinle oyun oynarken en çok işine yarayacak komutlardan birisi de aport komutudur. Özellikle istediğin bir eşyayı köpeğinin getirmesi için öğreteceğin bir komuttur. Oyun oynarken de örneğin topu aradığında, bulup getirmesi için akort komutunu verebilirsin.
Bulduktan sonra tutup sana getirecektir. Fakat bunu vermesi için de bırak komutunu söylemen gerekiyor. Yoksa bulduğu nesne ağzında bekleyecektir. O yüzden bırak komutunu da öğretmen gerekiyor.
Köpeklere otur komutu verildiği zaman oldukları yere doğrudan oluşturabiliyorlar. Ancak karşıma komutu verildiği zaman sahibinin karşısına geçip oturması sağlanıyor.
Köpeklerde Havlamama Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeklerde ileri itaat eğitimi nedir, havlamaları kontrol edilebilir mi? Aşırı havladıkları için bazen apartmanda sorun oluşturabiliyorlar. Bu konuda özellikle eğitim verilmesi gerekiyor. Bazı köpeklere de havlama için eğitim verilmektedir. Bunlar bodyguard köpekleridir. Yani alan koruma, şahıs koruma gibi görevlerde eğitilen köpeklerdir.
Caydırıcılık unsuru olarak genellikle havlarlar. Sahiplerinden havla komutunu aldıklarında gür ve yüksek sesle havlayarak çevredeki riskleri, tehlike faktörlerini doğrudan uzaklaştırırlar. Bazı köpeklerde heyecan, stres gibi durumlarda oyun ihtiyaçlarında veya acıktıkları pek çok durumda fazlasıyla havlayabiliyorlar. Bu köpeklere de havlamama eğitimleri genellikle verilmektedir. Clicker adı verilen alet kullanılarak havlamama eğitimde başarılı sonuçlar elde edildiği genellikle belirtiliyor.
Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeklerde ileri itaat eğitimi nedir, tuvalet eğitimi nasıl programlardır? Tuvalet eğitimi tüm eğitimlerden önce verilmesi gereken ilk önemli önemli unsurdur. Bir köpek sahiplenildiğinde ve yaşayacağı alana geldiği zaman doğrudan tuvaletini yaparak alanı işaretler ve burayı sahiplendiğini gösterir.
Dolayısıyla ilk etaptan itibaren mutlaka tuvalet eğitimi verilmelidir. Bunun için 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Hem ev içerisinde belirlenen bir alanda tuvaletini yapma hem de dışarıda tuvaletini yapma gibi seçeceğin yönteme göre eğitimini verebilirsin. Bu, zorlayıcı bir dönem olmaktadır. Fakat bazı köpeklerde bir hafta içerisinde bazı köpeklerde de 3 ila 4 hafta içerisinde tuvalet periyodu tamamen oturur.
Yavru köpeklere 2 aydan itibaren tuvalet eğitimi mutlaka verilmeye başlanmalıdır. Ev içerisinde belirli alan seçildikten sonra gazete veya kum gibi unsurlar kullanılarak doğru yere tuvalet yapması sağlanır. Yemeklerden hemen sonra tuvaletini yapana kadar o alanda tutmak hızlı şekilde öğrenmesini sağlayacaktır. Dışarıda tuvalet eğitimi verilirken de her öğünden sonra mutlaka dışarı çıkarılmalıdır. Ayrıca yürüyüşlerde mutlaka tuvaletinin yapılması sağlanmalıdır.
Köpeklerde İtaat Eğitiminde Neler Gerekli?
İtaat eğitimi verilirken, çeşitli unsurlar ve nesneler kullanılmaktadır. Genellikle temel itaat eğitiminde yani eğitimlerinin ilk aşamasında tasma, yular, ipler veya kafes gibi unsurlar kullanılmaktadır. Ancak ileri itaat eğitimlerinde herhangi bir donanım kullanılmamaktadır. Zaten bu eğitim süreci; tamamen özgür şekilde eğitilmesi anlamına gelmektedir.
Ancak tuvalet eğitiminde de çeşitli unsurların kullanılması gerekli olmaktadır. Örneğin çiş pedleri kullanılmaktadır. Köpeklerin belirli alanlarda tuvalet yapmasını öğrenmesi açısından kullanılmaktadır unsurlardır. Özellikle küçük ırklarda bu tür pedler kullanılmaktadır. Ya da herhangi bir ziyarete gidildiği zaman köpeklere uygun bezlerin kullanımı yanlış yerlere kakasını yapmasını önlemektedir.
Köpeklerin tuvalet eğitimi uygulanırken kullanılan aksesuarlardan birisi de çanlardır. Yani tuvalet çanı olarak bilinen bu tür zilleri kapıya yakın bir yere astığın ve eğitimini verdiğinde köpek her tuvaleti geldiğinde dışarı çıkmak için bu zilleri çalmaktadır. Dolayısıyla sen de ne zaman dışarı çıkarman gerektiğini kolaylıkla öğrenirsin.
İleri İtaat Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Köpeklerde ileri itaat eğitimi nedir, nelere dikkat etmek gerekiyor? İtaat eğitimlerinde özen göstermek gereken bazı hususlar vardır. Örneğin ileri itaat seviyesine geçmesi için öncelikle temel itaati mutlaka almış olması gerekiyor. Diğer eğitimlere geçmek için de ileri itaat eğitimini tamamlamış olması önemlidir.
İstikrarlı olmak, kararlı olmak ve destekleyici olmak bu sürecin en önemli parçasıdır. Yanlış bir davranışta bulunduğu zaman kızmadan, onu cezalandırmadan davranışlarda bulunulmalıdır. Özellikle inatçı mizaca sahip bazı karakterler bulunmaktadır. Sadece inatçılıklarından değil, genetiksel özellikleri bakımından da baskın karaktere sahip olan bazı köpekler vardır.
Bunlar liderlik vasıflarından dolayı genellikle söz dinlemeye alışkın değillerdir. Fakat kararlı olarak davranma, eğitim sürecinin daha kolay aşamasını desteklemektedir.
İleri itaat eğitimlerinde tekrar yapmak, pratik yapmak çok önemlidir. Bazı köpekler ırklarının getirdiği genetiksel özelliklere bağlı olarak 10 ila 15 tekrarda öğreniyor. Ancak bazı köpekler çok zeki sayılmadıkları için 25 veya 30 tekrarda ancak öğrenirler. Dolayısıyla bir konuda komutları öğretirken, tekrar yapmanın, alıştırma yapmanın çok önemli olduğunu unutmamalısın.
Eğitim zamanlarını ayrı ayrı yapman, onun bu konuyu algılamasının daha iyi sağlamaktadır. Eğitime özel programlar hazırlanmalısın. Örneğin günde 15, 20 dakika veya 30 dakikayı ayırarak tamamen eğitime çalışmalısın. Onun dışında oyun zamanları daha farklı olmaktadır. Buna göre daha sonraki vereceğin eğitimlerde öğreteceğin komutlarda ön hazırlık yaparsın.
Temel İtaat mi, İleri İtaat mi?
Köpeklerde ileri itaat eğitimi nedir, ileri itaat verilmezse olur? Başına buyruk bir köpek istemiyorsan mutlaka itaat eğitimi vermelisin. Zira temel itaat eğitimi, onun evde istediği her alana tuvaletini yapmasını önleyecektir. Veya köpeğinle dışarı dolaşmaya çıktığında ne kadar mesafeye kadar uzaklaşabileceği konusunda sınırlarını çizmelisiniz.
Dolayısıyla köpeklere verilen eğitimler, tamamen sahipleri için kolaylaştırıcı unsurlardır. Ne zaman yemek yiyeceği ne zaman gelmesi ne zaman havlaması gerektiği gibi konulardır. Ancak bunlar emrivaki şekilde değil, daha çok destekleyici türlerde olmalıdır. Temel itaat ve ileri itaat birbirinden ayrılmayan bütünlerdir. Temel itaat, ilk aşamasıdır. Mutlaka temel itaat biter bitmez ileri itaat eğitimine geçilmelidir.
İlk seviyesi bittikten sonra farklı davranışlara geçer. Veya temel itaat eğitimini aldığı davranışları uygulamamaktadır. Köpeği zorlayıcı unsurlar, aksesuarlar ve donanımları gösteren temel eğitim süreçleridir. Mutlaka uygulanması gerekir.
İleri İtaat Eğitimi Alabilen Köpekler Hangileri?
Köpeklerde ileri itaat eğitimi nedir, hangi ırklara bu eğitimler verebilir? Köpekleri besleme amaçlarına göre eğitim süreçleri değişmektedir. Örneğin çiftliklerde çoban köpeği olarak kullanılan ve sürüyü güden bir köpek yetiştirme isteniyorsa, elbette çoğu zaman eğitime ihtiyacı olmamaktadır veya eğitimleri çok daha farklı olur.
Koruma köpeği olarak yetiştirilecek bir ırk, sadece şahsı korumak üzere, yani sahibini korumak üzere savunma ve saldırma protokollerinde eğitilmektedir. Refakat köpekleri genellikle yaşlılara yardımcı olmak üzere eğitilirler. Bunun yanı sıra av köpeklerinde eğitim programları vardır. Genel olarak her birinin eğitim programları, itaat üzerinedir.
Yani söz dinleme ve aldığı komutları yerine getirme, uygulama üzerine eğitilmektedirler. Köpekler genel olarak sahiplerine karşı yüksek sadakat içerirler ve itaatkârlık özelliklerinden dolayı kolay şekilde eğitilmektedir. İleri itaatte ve özellikle koruma köpeği olarak başarılı sonuçlar veren cinsler arasında Alman Çoban köpekleri yer alıyor. Rottweiler, Doberman ve K9 köpekleri özellikle ileri ve profesyonel eğitimde tercih edilen köpek cinsidir. Onun yanı sıra ileri itaatte; Snauzer, Border Collie, Poodle, Golden Retriever ve Labrador cinsleri, başarılı sonuçlar vermektedir.
İleri eğitimlerini aldıktan sonra farklı alanlarda yetiştirilebilir ve yüksek verim alınmaktadır köpek cinsel olarak biliniyorlar. İleri itaat eğitimleri, sahibini benimsemek onun otoritesine göre verdiği komutlara göre eksiksiz ve anında yerine getirme protokolleri olarak biliniyor.
İtaat Eğimine Ne Zaman Başlanır?
Köpeklerin eğitimlerine genellikle 8 haftalıkken ileri itaat olarak başlanır. Ancak koruyucu köpeklerin eğitimleri 12 aydan önce başlamaz. Öncesinde mutlaka temel ve ileri itaat eğitimlerini tamamlamış olması gerekiyor.
Ortalama bir ay kadar süren ileri itaat ve temel itaat; köpeklerin ırkına, genetiksel özelliklerine, mizaçlarına bağlı olarak da farklılık gösterebilir. Genellikle çok hızlı kavrayıcılık özelliği olmayan, çok zeki olarak sayılmayan köpeklerde bu süreç 5 veya 6 haftaya kadar uzar.
İleri itaat dönemlerinde uygulanan programlarda oldukça önemlidir. Yani aylık toplam 90 saat süreci genellikle ileri itaat seviyesi için tavsiye edilen programdır. Bu 3 aylık süreci, her gün uygulanacak 3 saatlik bir periyottan oluşur. Yani her gün 3 saatlik bir bölümü eğitime ayırmak, bir ay sonucunda ideal şekilde sonuç almayı sağlar.
Köpeklerin Eğitim Alması Ne Kadar Önemli?
Köpeklerde ileri itaat eğitimi nedir, eğitim vermek ne kadar önemlidir? Köpeklerin serbest şekilde özgürce sahiplerinin yanında dolaşabilmeleri, komutlarını yerine getirmeleri, onlarla daha keyifli zamanlar geçirmeyi sağlayacaktır. Özellikle parklarda ve bahçelerde köpeğin tasmasını çıkarttığın anda kaçıp gitmesini veya büyük ırklarla pozisyonlara girmesi çok hoş olmayabilir. Bu nedenle onu serbest bıraktığın zamanda da senin sözünü dinliyor olması için ileri itaat eğitimlerini alması gerekiyor.
Köpeklerde ileri itaat eğitimi nedir, profesyonel eğitimlere ne zaman geçilir? Özellikle farklı amaçlar için yetiştirilen köpeklerde eğitimin alınması için öncelikle ileri seviye eğitimini tamamlamış olması gerekiyor. Bodyguard, arama kurtarma köpekleri, av köpekleri gibi profesyonel aşamaya geçmesi için mutlaka ilk 2 adımdan geçmesi ve bunları harfiyen yerine getirilmesi gerekiyor.
Zira ileri itaat eğitimleri eksik verilmiş veya tam sonuç alınamamış köpekler diğer konularda da tam eğitim alamazlar ve bu çeşitli riskleri oluşturabilir. Sahibinin sözünü dinliyor olması, özellikle bodyguard köpeklerde tehlikeyi yok etmeleri, saldırmaları açısından önemli unsurdur.
Sahibini tam anlamıyla dinlemeyen, komutları yerine getirmeyen veya bunları algılanmayan köpekler, pek çok konuda risk oluşturabilirler ve tehlikeli durumlara neden olabilirler. Bu nedenle aksatmadan ya eğitimlerini vermelisin ya da profesyonel eğitmenlerden eğitimini almasını sağlamalısın.
Temel itaat eğitimleri için genellikle 6 aylık süreç ile 12 aylık süreç en ideal dönemler olarak belirtiliyor. Ancak koruma köpeği veya farklı amaçlarla eğitilmek isteniyorsa 12 aylık sürece kadar hem temel itaat hem de ileri itaat eğitimlerinin mutlaka alınması önemlidir. Zira 12 aydan itibaren bodyguard eğitimleri verilir.
Profesyonel avlarda, sürü avında kullanılmak üzere yavruluk dönemde sahiplenilen köpeklerde de aynı protokoller ve özen uygulanmalıdır. İtaat etmeyen bir köpek, avlanma konusunda da çok başarılı olamaz. Bu nedenle özveri, istikrar, kararlılık önemlidir. Sabırlı olmak, nazik davranmak ve ödüllendirmeyi ihmal etmemek gerekiyor. En başarılı sonuçlar pozitif değerlendirme ve ödüllendirmeler ile elde edilen sonuçlardır. Irkının özelliklerini ve köpeğinin şahsına münhasır davranışlarını iyi analiz etmeyi ihmal etme.