Köpeklerde iç parazit hapı köpeğinizin sağlıklı olması için çok önemlidir. Köpeğinizde oluşabilecek iç parazitler ve haplarla ilgili detaylar yazımızda.
İç parazitler, tatlı köpeğinize zarar veren iğrenç yaratıklardır. Daha da kötüsü, birçok parazit türü vardır ve tüm köpekler enfeksiyon riski altındadır. Sahibinin yapabileceği şey, enfeksiyonu önlemeye çalışmaktır ve eğer enfekte olursa, derhal yok etmeye çalışmaktır.
Köpekler İç Parazit Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
Spesifik semptomlar parazitin türüne bağlı olarak değişmektedir. Ancak örneğin bir pire veya kene tarafından ısırıldığında görülen tipik semptom şiddetli kaşıntıdır. Pire tükürüğü alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Ve ısırık yaraları ikincil enfeksiyonları tetiklemektedir.
İyi bilinen mide parazitleri, yuvarlak kurtlardır ve enfekte olduklarında görülen tipik semptomlar ishal ve kusmadır. Yuvarlak solucanlarda dışkıda veya kusmukta beyaz iplik benzeri solucanlar görülmektedir. Bu nedenle dışkıyı gözlemleyerek erken fark etmek mümkün olmaktadır. Köpeklerde iç parazit hapı parazit hastalığına karşı köpeğinizi korur.
Köpeklerde İç Parazit Muayenesi Nasıl Yapılır?
Yumurtaları doğrudan tespit etme yöntemi ve özgül ağırlık farkından yararlanarak solucan yumurtalarını askıya alma için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler:
- Yumurtaların ne zaman atıldığına ve köpeğin fiziksel durumuna bağlıdır. Ayrıca bağışıklık sistemine bağlı olarak tespit edilmesi zor olmaktadır.
- Dışkı incelemesi için kullanılan dışkı miktarı sınırlıdır. Ayrıca optimal saptama yönteminin her parazit için farklıdır. Bu nedenle gerçek saptama oranının düşük olduğu söylenmektedir.
- Tek bir dışkı testinde tespit edilemeyebileceğinden, birkaç kez dışkı testi yaparak parazitlerin varlığını kontrol edin.
- Özellikle yavru köpeklerde birden fazla dışkı testi yaptırın.
- Dışkı muayenesi için yaklaşık 6 aylık olana kadar ayda birdir. Ayrıca bundan sonra yılda bir veya iki defadır.
Düzenli dışkı testleri sadece köpeğinizi sağlıklı tutmakla kalmaz. Aynı zamanda insanlara bulaşma olasılığını da azaltır. Köpeklerde iç parazit ilacı muayene sonrasında kullanılmaktadır.
Köpeklerde İç Parazit Hapı; İç Parazitler Nelerdir?
Bağırsak parazitleri olarak da adlandırılan endoparazitler, genellikle bağırsak dahil olmak üzere sindirim sisteminde yaşayan parazitlerdir. Ancak sindirim sistemi dışındaki yerlerde de parazit olduğu için dikkatli olunmalıdır. Köpeklerde iç parazit ilacı kullanmanıza neden olacak en çok rastlanan iç parazitler:
- Yuvarlak Köpek Kurdu
Köpek yuvarlak kurdu, erişte gibi uzun bir parazittir. Ve ana enfeksiyon yolları, ağızdan enfeksiyon ve anneden çocuğa bulaşmadır. Genellikle sindirim sisteminde yaşarlar ve karbonhidratlar ve proteinlerle beslenirler. Parazitlendiğinde, köpek ascariasis gelişir, ancak birçok durumda hiçbir semptom görülmemektedir. Semptomlar ishal, kusma ve iştah kaybını içerir.
Nadir durumlarda, akciğerlerin yakınına da bulaşır ve bu durumda öksürük gibi semptomlar ortaya çıkmaktadır. Yuvarlak kurtlar insanlarda da parazit olabileceğinden köpek sahiplerinin dikkatli olması gerekmektedir.
- Filarya
Filariasis kelimesini daha önce duymuş olursunuz. Her yıl ilkbahardan sonbaharın sonlarına kadar veya tüm yıl boyunca birçok köpek sahibi, köpeklerine kalp kurdu önleyici ilaç vermek zorundadır. Filariasis, köpeklerin kalbi ve pulmoner arterleri gibi kalbin etrafındaki kan damarlarında yaşayan yetişkin ipliksi solucanlara dönüşen sivrisinek kaynaklı bir parazittir. Filariasis çok fazla erken belirti göstermez. Ancak kalp ve çevredeki kan damarlarını parazitlediğinden kan dolaşımı yavaş yavaş bozulmaktadır. Yorgunluk, öksürük ve şişlik de filariasis belirtileridir.
- Kancalı Köpek Kurdu
Köpek kancalı kurdu, köpeklerin ince bağırsağını parazitleyen uzun bir parazittir ve enfeksiyon yolları oral enfeksiyon, anneden çocuğa enfeksiyon ve deri yoluyla enfeksiyondur. Besin elde etmek için bağırsakları ısırır ve kan emer, bu nedenle parazitlenirse kansızlık, ishal ve kanlı dışkı gibi belirtiler ortaya çıkar.
Üç tip köpek kancalı kurdu semptomu vardır: yaklaşık 2 haftalık yeni doğan yavrularda görülen çok akut tip, genç köpeklerde görülebilen akut tip ve yetişkin köpeklerde görülebilen kronik tiptir.
Köpeklerde İç Parazitler Nasıl Bulaşır?
Köpeklerde iç parazit ilacı kullanılması bir sonuçtur ancak nedenine de bakmak gerekiyor. Köpeğinizi korumak istiyorsanız iç parazitlerin nasıl bulaştığını bilmelisiniz. İç parazitler:
- Ağızdan köpeğinize bulaşmaktadır.
- Anneden çocuğa iç parazit hastalığı bulaşabilmektedir.
Oral enfeksiyonda parazit bulaşmış bir köpek, daha sonra diğer köpeklere geçen solucan yumurtaları ve larvaları içeren dışkılar çıkarır. Dışkıya ek olarak, parazit bulaşmış solucanlar veya hamamböceklerinin yutulmasıyla da bulaşır. Anneden bebeğe bulaşma ise Parazit bulaşmış bir anne köpek hamile kalıp doğum yaptığında, yavrulara plasenta veya anne sütü yoluyla bulaşır. Plasenta yoluyla bulaşmaya plasenta enfeksiyonu, anne sütü yoluyla bulaşmaya süt enfeksiyonu denir.
Köpeklerde İç Parazitlerle Nasıl Baş Edilir?
Köpeklerde iç parazit hapı kullanmak parazitler ile baş etmenin en etkili yollarından biridir. Anneden çocuğa bulaşmaya ek olarak, yavru köpekler genellikle evcil hayvan dükkanlarında birçok köpekle birlikte yaşamak gibi parazit enfeksiyonlarına duyarlı ortamlarda yaşarlar. Bu nedenle, eve bir köpek cinsleri yavrusu getirdiğinizde parazit enfeksiyonlarına karşı özellikle dikkatli olmanız gerekir. Hastalığın şiddetli hale gelmesini önlemek için önleme ve solucan giderme gibi uygun önlemlerin alınmasının yanı sıra, sahibinin enfekte olmasını önlemek de önemlidir.
Parazitler ile baş etmek için:
- Parazitler, erken dönemde solucanları yok ederek insanlarda ağırlaşma ve enfeksiyon riskini azaltmaktadır.
- Düzenli olarak köpeklerde iç parazit hapı kullanılmalıdır.
- Yalnızca evcil hayvanların sağlığı için değil, aynı zamanda insanlara bulaşmayı önlemek için de düzenli olarak köpeklerde iç parazit hapı önerilmektedir.
Gelişmiş evcil hayvan ülkeleri olarak kabul edilen Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da bile düzenli ilaç kullanılmaktadır. İç parazitler için 2 haftadan 3 aya kadar 2 haftada bir, 3 aydan 6 aya kadar ayda bir, 6 aylıktan itibaren yılda 4 kez İlaçla düzenli olarak solucan giderme yaparsanız kurtlardan kurtulursunuz.
Köpeklerde İç Parazit Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Anneden bebeğe bulaşma durumunda yumurtalar yaşamın üçüncü haftasından itibaren dışkı ile atılır bu nedenle tanı dışkı yumurtalarının mikroskop altında görülmesi ile konmaktadır. İlk denemede tanı koymak mümkün olmaz. Bu nedenle tekrarlanması gerekir. Ascariasis teşhis edilirse, antelmintikler verilmektedir.
Ağızdan alınan ilaçlar ve sırta damlatılan lekeler gibi çeşitli antelmintik ilaçlar vardır. Bir doktora görünün ve reçete alarak köpeklerde iç parazit hapı kullanılmaktadır. Ancak antelmintikler solucan yumurtalarına karşı etkili olmadığından 3 hafta arayla 2 veya daha fazla kez solucan ilaçlaması yapmak gerekir. Bir antelmintik kullanıyorsanız, dışkısında beyaz iplik benzeri solucanlar gördüğünüzde şaşırabilirsiniz. İshal veya kusma gibi belirtileriniz varsa o zaman ilaç tedavisine bir süre daha devam edilmektedir.
İç parazit haplarını nisan ayından aralık ayına kadar ayda bir kere kullanarak da koruma ve önleme görevi olarak kullanırsınız. Küresel ısınma nedeniyle sıcakların yükselmesi hastalığın olanağını arttığından daha uzun bir süre ilaca devam ettirilir.
Köpeklerde İç Parazit Hapı Sık Sorulan Sorular
Köpeklerdeki iç parazit insanlara bulaşabilir. Özellikle çocuklar köpekler ile dikkatsiz temas ettiğinde parazit kapabiliyor.
İç parazit hapı köpekte kusma, kilo kaybı, dışkıda yuvarlar kurtlar, dökülen tüyler ve zayıf bir büyüme var ise şüphelenerek tahlil yapılır. Hastalık var ise o zaman ilaçlar kullanılır.