Köpeklerde göz kanlanması neden oluşur? Köpeğinizin gözleri kanlandıysa tehlike içerir mi? Göz kanamasına ne iyi gelir? Tüm soruların yanıtları yazımızın detaylarında!
Köpeklerde göz kanlanması gözün beyaz kısmının veya konjonktiva adı verilen dokusunun kızarık ya da kanlı bir görünüm alması durumunu ifade eder. Göz kanlanması göz yüzeyindeki damarların genişlemesi veya iltihaplanması sonucu meydana gelir. Bu durum köpeğinizin sağlığını etkiler.
Köpeklerde Göz Kanlanması Nedenleri
Köpeklerde göz kanlanması oluşması için farklı birçok neden bulunmaktadır. Bu nedenler arasında en çok öne çıkan ve sıklıkla köpeklerin göz kanlanmasına neden olan durumlar şu şekilde;
- Yaralanmalar ve Travmalar: Köpeğinizin gözüne çarpma, tırmalama veya yabancı cisimlerin kaçması gibi travmatik olaylar sonucu göz yüzeyinde kanlanma görülmektedir. Genellikle bu kanlanmalar belirli bir süre sonra kendiliğinden kaybolmaktadır.
- Enfeksiyonlar ve İltihaplar: Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar gözün konjonktiva tabakasının iltihaplanmasına neden olarak göz kanlanması ile sonuçlanır. Bu kanlanmaların giderilmesi için mutlaka uygun tedavi uygulanması gerekmektedir.
- Alerjiler: Çevresel alerjenlere veya göze temas eden maddelere karşı alerjik reaksiyonlar göz yüzeyinde tahriş ve kanlanmaya yol açar. Özellikle köpeğinizin alerjisi olduğunu biliyorsanız bu kanlanmalar normal karşılanmaktadır.
- Glokom: Glokom göz içi basıncının yükseldiği bir durumdur. Yüksek göz içi basıncı gözün kan damarlarına baskı yaparak göz kanlanmasına neden olur. Bu durum çok büyük tehlike arz eder.
Köpeklerde Göz Kanlanması Belirtileri
Genellikle göz kanlanmaları dışarıdan bakış ile çok kolay bir şekilde anlaşılmaktadır. Köpeklerde göz kanlanması belirtileri şunlar olmaktadır:
- Gözün beyaz kısmında kızarıklık veya kanlı lekeler görülmektedir. Genellikle damar şeklinde kanlanmalar görülmektedir.
- Köpeğiniz göz yüzeyinde tahriş veya rahatsızlık hisseder. Bu nedenle gözlerini ovalar veya kaşır. Köpeğiniz sıklıkla gözünü kaşıyor ise kanlanmaktadır.
- Göz kapaklarında şişlik veya çapaklanma olmaktadır. Ayrıca göz etrafında da fark edilebilen bir şişme görülmektedir.
- Gözlerde artan sulu akıntı veya göz kapaklarının yapışması göz kanlanmasının belirtileri olur. Genellikle yoğun çapaklanma da bunlarla birlikte görülmektedir.
- Köpeğinizin göz yüzeyinde iltihap ya da kızarıklık da görürsünüz. Genellikle iltihaplanmalar göz yüzeyinin etkilenmesine neden olur.
Göz kanlanması için bu belirtilerden yalnızca bir tanesi ya da hepsi görülmektedir. Eğer köpeğinizde göz kanlanması var ise ve uzun zamandır geçmiyorsa ciddi bir kanama olur.
Köpeğin genellikle gözlerine baktığınızda bu belirtileri kolaylıkla görebiliyorsunuz. Bu nedenle aslında göz kanlanması oldukça kolay fark edilen bir durumdur.
Köpeklerde Göz Kanlanmasında Yaralanmalar Ve Travmaların Etkisi
Göz kanlanması köpeğin gözlerine yönelik yaralanmalar veya travmalar sonucunda ortaya çıkar. Köpekler aktif ve hareketli hayvanlar olduğundan dış etmenlere karşı gözlerine zarar veren durumlarla karşılaşırlar.
Örneğin bir nesneye çarpma, tırmalama, kazma veya dikenlerin göze kaçması gibi travmatik olaylar göz yüzeyinde tahrişe ve damarların genişlemesine yol açar. Tüm bu durumlar da köpeklerde göz kanlanması için neden olmaktadır.
Ayrıca köpeğiniz ev ortamında da oyun oynarken ya da uyurken farkında olmadan bir yere çarparak yaralanma ya da travma nedeniyle göz kanlanmasına sahip olmaktadır.
Köpeklerde Göz Kanlanması; Enfeksiyonlar Ve İltihaplar
Göz kanlanması göz yüzeyinin enfekte olduğu veya iltihaplandığı durumlarda da görülmektedir. Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar gözün konjonktiva adı verilen dış tabakasını etkileyerek iltihaplanmaya neden olmaktadır. Bu iltihaplanma da köpeğinizin gözünün rahatsız olmasına neden olur.
Bu durumda enfekte olan bölgedeki kan damarları genişler ve gözün beyaz kısmı kızarır. Gözde sulanma, akıntı, kaşıntı ve hafif rahatsızlık da enfeksiyonun belirtileri arasında olmaktadır. Köpeklerde göz kanlanması enfeksiyonlar ve iltihaplar aracılığı ile de sıklıkla oluşuyor.
Enfeksiyonlar ve iltihaplar aracılığıyla oluşan planlamalarda genellikle köpekler sıklıkla bu alanı kaşıma eğiliminde bulunmaktadır. Ayrıca köpeği henüz gözünü açamayacak şekilde kapatır ya da sık sık o gözünü kapalı tutarak dinlendirmeye çalışır.
Glokom Ve Göz İçi Basınç Nedeniyle Köpeklerde Göz Kanlanması
Glokom köpek cinsleri hususundan bağımsız olarak göz içi basıncının normalden daha yüksek olduğu bir durumdur. Genellikle yüksek göz tansiyonu olarak da değerlendirilmektedir. Bu durumun altında yatan farklı nedenler bulunuyor olmaktadır. Bu nedenle asla göz kanlanmaları arasında en tehlikeli kanlanma denir.
Yüksek göz içi basıncı optik siniri ve gözün yapısını etkiler. Bu da gözde kanlanma ve ağrıya yol açmaktadır. Gözdeki kan damarlarının genişlemesi göz yüzeyinde kanlı veya kızarık bir görünüm oluşturur. Ayrıca bu kanlanma türünde köpeğinizin göz içerisinde yer alan damarları çok belirgin hale gelir ve olduğundan daha büyük görünür.
Glokom ilerledikçe görme kaybı da görülmektedir. Bu nedenle eğer köpeğinizin göz içi yüksek basıncı var ise en kısa zamanda tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde ilerleyen dönemlerde daha büyük problemlerle karşılaşılması mümkün olmaktadır. Köpeklerde göz kanlanması kimi zaman ciddi problemler oluşmasına neden olacak durumlara sahip olmaktadır.
Bu kanlanma türünü ayırt etmek için köpeğinizin göz kaşıma ya da kızarma durumuna bakabilirsiniz. Genellikle yüksek göz içi basıncı nedeniyle oluşan kızarmalarda kaşınma görünmez. Yani köpeğiniz gözünü kaşımadığı halde kızardıysa bu durumdan şüphelenebilirsiniz.
Köpeklerde Göz Kanlanmasını Tedavisi Ve Bakımı
Köpeğinizde göz kanlanması belirtileri fark edildiğinde bir veteriner hekime danışmanız önemlidir. Veteriner hekim göz muayenesi yaparak sorunun nedenini tespit edecek ve uygun tedavi planını önermek için gerekli adımları atacaktır. Genellikle dışarıdan da yapılan inceleme ile göz kanlanması anlaşılmaktadır.
Ancak neyden kaynaklı göz kanlanması yaşandığının anlaşılması için belirli incelemeler yapılmaktadır. Köpeğinizin gözü dikkatli bir şekilde incelenir ve testlere tabi tutulur. Böylece göz kanlanması altında yatan faktör anlaşılmaktadır.
Tedavi köpeklerde göz kanlanması nedenine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bu tedavilerin temel amacı altta yatan sebebin kaldırılmasıdır.
Yaralanma veya travmaya bağlı ise yaralanan göz bölgesinin temizlenmesi, antibiyotik veya anti-enflamatuar ilaçların kullanılması gerekebilir. Enfeksiyon veya iltihap varsa antibiyotik veya antiviral tedavi uygulanabilir. Ayrıca göz damlası ve benzeri tedavi yöntemleri de kullanılır.
Glokom durumun tedavi göz içi basıncını düşürmeyi amaçlar. İlaçlar veya cerrahi prosedürler göz içi basıncını kontrol altına almak ve görme kaybını önlemek için kullanılabilir. Eğer göz içi tansiyonu yüksekliği çok yüksek değilse genellikle ilaçlar yardımı ile bu basıncın azaltılması sağlanır.
Sık Sorulan Sorular
Köpeklerin göz temizliği için steril gazlı bezler ya da köpeklere özel olarak üretilmiş olan göz bakım ürünlerini tercih edebilirsiniz. Göz temizleme işlemi için veterineriniz tarafından verilmiş ya da tavsiye edilmiş ürünler dışında hiçbir şey kullanmamalı, göz damlası ya da solisyon ile temizleme yapılmamalı. Ayrıca çay ya da nemli bir pamukla temizleme gibi işlemler konusunda da dikkatli olmalısınız.
Köpeklerde görülen göz enfeksiyonu genellikle travma ya da göz tansiyonu gibi nedenlerden kaynaklanıyor ise insana geçmeyecektir. Ancak mantar ya da o alanda oluşmuş olan enfeksiyondan kaynaklı göz kızarması bulunuyorsa bu durumda dikkat edilmesi gerekir. Özellikle köpeğinizin gözlerine dokunduktan ya da gözlerini temizledikten sonra ellerinizi iyice dezenfekte etmeden kendi göz bölgenize dokunmamalısınız. Dikkat etmeniz durumunda bulaşma olmayacaktır.