Köpeklerde Epilepsi - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Epilepsi

Home » Köpeklerde Epilepsi

Köpeklerde epilepsi görülür mü? Nöbet anında neler yapılması gerekir? Köpeğinizin epilepsi tedavisi mümkün mü? Köpeklerde görülen epilepsi ve bu hastalığa ilişkin altın bilgiler!

<yoastmark class=

Köpeklerde epilepsi merkezi sinir sistemi bozukluklarından kaynaklanan tekrarlayan nöbetlerle karakterize edilen nörolojik bir hastalıktır. Nöbetler beyindeki anormal elektriksel aktivitelerin sonucu olarak ortaya çıkar. Epilepsi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişir. Ancak bazı durumlarda sebep belirlenemez. Ölümcül tehlikesi bulunması da köpeklerin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkiliyor.

Köpeklerde Epilepsi Türleri Ve Nedenleri

Köpeklerde epilepsi farklı türlerde görülebiliyor ve aslında hepsinin altında benzer nedenler yatıyor. Ancak epilepsi kısmen genetik olarak görülen bir konudur. Ve henüz nasıl ve neden çıktığı tam olarak belirli olmamaktadır.

Temel (idiyopatik) epilepsi olarak adlandırılan herhangi bir belirgin nedeni olmayan bir türle başlar. Genellikle anlık olarak nöbetler görülmeye başlanmaktadır. Ve köpeklerde epilepsi tanısı konulmaktadır.

Genetik yatkınlık nedeniyle belirli ırklarda epilepsi riskini artırır. Özellikle sahiplenme istediğiniz köpeğin sağlık geçmişini bilmelisiniz. Ayrıca anne ya da babasının sağlık geçmişinde epilepsi olup olmadığını kontrol edersiniz.

Ayrıca beyin tümörleri, enfeksiyonlar, zehirlenmeler veya travma gibi nedenler de epilepsiye yol açar. Ancak yine de bunların tamamen epilepsi ile doğrudan neden olduğu söylenemez.

Köpeklerde Epilepsi Nöbetleri Ve Belirtileri

Epilepsi nöbetleri farklı tiplerde görülmektedir. Köpeklerde epilepsi nöbetleri ve bunların belirtilerini şöyle özetleriz;

  • Grand mal (tonik-klonik) nöbetlerde köpek ani bir şekilde bilincini kaybeder. Kas spazmları ve titremeler yaşar. Belirli bir süre içerisinde bu ani belirtiler ortadan kalkar. Belirtiler ortadan kalktıktan sonra ise kısa bir süre içerisinde köpek normal hayatına devam edebiliyor.
  • Parti̇el (fokal) nöbetlerde ise sadece belirli bir bölgede titreme veya anormal davranışlar görülmektedir. Kimi zaman bu nöbetlerin anlaşılması zor olabiliyor ya da sahipleri tarafından anlamlandırılamıyor. Nöbet sırasında tükürük salgısı artmaktadır, köpek sıkıntılı veya korkmuş bir görüntü sergilemektedir.

Eğer köpeğinizin epilepsi nöbetine girdiğini görüyorsanız öncelikle sakin kalmalısınız. Ve onun zarar görmesini önleyecek önlemler almalısınız. Ayrıca köpeğinizin yakınında olarak gerekli durumlarda ağzına müdahale etme davranışları gösterebilmelisiniz. Köpeğiniz nöbet anında iken ışığı ve sesleri azaltarak nöbeti hafifletebilirsiniz.

<yoastmark class=

Köpeklerde Epilepsi Teşhisi Ve Veteriner Muayenesi

Düşünüldüğü kadar olmasa da köpeklerde epilepsi görülebilen bir hastalık türüdür. Bu nedenle belirtilerin önceden bilerek köpeğinizi nasıl bir durum yaşadığını bilmek aslında teşhis ve tanı konusunda çok rahatlık sağlar.

Eğer köpeğinizde epilepsi belirtileri fark ediyorsanız bir veteriner hekimden yardım almalısınız. Veteriner hekim köpeğin tıbbi geçmişini alacak, fiziksel muayene yapacak ve laboratuvar testleri ile beyin görüntülemesi gibi yöntemleri kullanarak teşhis koymaktadır.

Yapılan teşhis sonrasında ise tedaviye başkanları ancak epilepsi tedavileri hastalığın ortadan kaldırılmasını değil azaltılmasına yönelik uygulanan bir tedavidir. Epilepsinin tamamen tedavi edilmesi gibi bir durum söz konusu değil.

Köpeklerde Epilepsi Tedavi Seçenekleri

Köpeklerde epilepsi durumunda en kısa zamanda tedaviye başlanmaktadır. ve köpeklerin en azından yaşadığı nöbet sayısı azaltılması amaçlanmaktadır. Ya da nöbetlerin çok daha kısa olması için belirli bir tedaviler uygulanır.

Epilepsi tedavisinin amacı nöbetlerin sıklığını azaltmak veya kontrol altına almak için ilaçlar kullanmaktır. Veteriner hekim köpek cinsleri durumuna göre en uygun antiepileptik ilacı belirlemektedir. İlaçları kullanmak düzenli olarak gerçekleştirilmektedir bu ilaçları bırakmak için herhangi bir süreç bulunmamaktadır.

İlaç dozajları ve kullanım talimatlarına sıkı sıkıya uyulmalıdır. Bu sayede köpeğinizin yaşayabileceği nöbetleri kontrol altına alarak epilepsi yüzünden görebileceği rahatsızlıkları ve hayat kalitesi düşüşünü bir nebze olsun giderirsiniz.

Köpeklerde Epilepsi İçin Evde Neler Yapılabilir?

Eğer köpeğinizin epilepsi varsa evde uygulayabileceğiniz bazı küçük noktalar bulunmaktadır. Özellikle nöbet anında dikkat etmeniz gereken noktalar sayesinde köpeğinizin bu nöbetleri çok daha kolay bir şekilde atlatmasını sağlarsınız.

Köpeklerde epilepsi anında evde uyguladığınız ve epilepsi sonrasında neler yapabileceğiniz hakkında şu detayları kullanırsınız;

  • Evde köpeğinizin nöbet sırasında güvende olmasını sağlamak için önlemler almalısınız. Özellikle düşük yani kısa eşyalar yerine daha yüksek eşyalar tercih ederek köpeğinizin epilepsi nöbetinde bir yere düşmesi durumunda alabileceği zararları azaltırsınız.
  • Nöbet sırasında köpeği sakinleştirmeye çalışın, nöbetin ne kadar sürdüğünü ve nasıl geçtiğini not alın. Maalesef ki nöbet sırasında uygulayabileceğiniz çok fazla durum bulunmuyor. Yapabileceğiniz en iyi şey köpeğinizin nöbeti sırasında en rahat alanda olmasını sağlamak.
  • Nöbet bittiği zaman köpeğinizi yalnız bırakmayın. Köpeğinizin tamamen rahatlaması için ona süre vermelisiniz. Bu süreçte onun yanında olmanız çok daha kolay bir şekilde rahatlamasını ve kendisini güvende hissetmesine yardımcı olacaktır.
  • Birinci nöbetin bitiminin ardından köpeğiniz sakinleşmededigi.se ya da ikinci bir nöbet anında başladıysa en kısa sürede veterineriniz ile görüşerek bu konu hakkında bilgi almanız gerekir.
  • Veterinerinizle iletişimde kalın ve nöbetleri takip edin. Çok uzun süreli nöbetler daha büyük riskler taşırken kısa süreli nöbetler köpeğinizin daha çok rahat olmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle de zaten tedavi kapsamı boyunca nöbetlerin engellenmesi ya da çok daha kısa olması için belirli tedaviler uygulanır.

Bu alacağınız küçük önlemler sayesinde köpeğinizin epilepsi hayatına yardımcı olmaktadır. ve gerekli kontrollerin yapılmasını sağlarsınız.

Köpeklerde Epilepsi Ve Yaşam Kalitesi

Epilepsi tanısı alan köpeklerin yaşam kalitesi uygun tedavi ve yönetim ile artırılmaktadır. İlaçların düzenli kullanımı köpeğinizin karşılaşabileceği durumları çok daha az bir duruma indireceği için mutlaka ilaçları göz ardı etmemeli ve her zaman düzgün bir şekilde kullanmasına yardımcı olmalısınız.

Veteriner kontrolleri epilepsi konusunda nasıl bir ilerleme yaşadığınızı inceler ve gerekli durumlarda doz artırımı ya da doz düşümü gibi tedavi yöntemlerine gidilmektedir. Köpeklerde epilepsi için veteriner kontrolleri çok önemli bir yere sahip.

Düşük stres ortamı sağlama daha köpeğinizin olası epilepsi nöbet sayısını azaltmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle bol bol hareket etmesini sağlayarak ve köpeğinizi stresten uzak tutarak epilepsi konusunda yardımcı olursunuz.

Uygun beslenme köpeğinizin yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler. Özellikle uygun bir diyet uygulamak hem köpeğinizdeki stresi azaltır hem de fazla bir kalori yüklenmesi olmadığı için köpeğiniz daha sağlıklı bir forma sahip olur.

Epilepsi tamamen tedavi edilebilen bir hastalık olmadığı için köpeğinizin yaşam kalitesini neredeyse ömrü boyunca etkiler. Bu nedenle ona uygun bir ortam sunmak yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisi olur.

Sık Sorulan Sorular

Köpeklerde Epilepsi Krizini Ne Tetikler?

Köpeklerde nöbetlerin en yaygın nedenleri olarak kalıtsal hastalık görülüyor bu köpeklerin genellikle stres ve ışık ya da yüksek ses gibi ortamdan etkilendikleri görülüyor. Ancak kimi zaman herhangi bir bağdaştırıcı bir şey olmasa dahi köpeğiniz epilepsi nöbeti geçirmeye başlayabilir. Yani tamamen bu epilepsi krizlerinin tetiklenmesi için doğrudan bir neden bulunamıyor.

Köpeklerin Epilepsi Krizi Geçirdiğini Nasıl Anlayabiliriz?

Köpekler genelde farklı türlerde epilepsi krizleri geçiriyor olsa da sıklıkla görülen belirtiler arasında boyun ve bacaklarda sertleşme, kontrol edilemeyen çiğneme, tökezleme ve düşme, ses çıkarma, uzuvların kürek çekmesi, şiddetli sarsılma, salya akması, mesane kontrolünün kaybı ve buna bağlı olarak idrar yapma ve korkmuş gibi görülen bir yüz ifadesi olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları