Köpeklerde dışarıda tuvalet eğitimi vermek sabır isteyen, istikrarlı periyot gerektiren bir dönemdir. Yavru köpeklerde ve yetişkin köpeklerde dışarıda tuvalet eğitimini vermek için tüm aşamalarını hemen keşfedebilirsin.
Cinslerine göre veya yaşlarına göre köpeklerin tuvalet eğitimi ilk birkaç gün içerisinde uygulanır. Nasıl mı? Önemli olan noktalara dikkat etmen ve belirli alanları seçmen, işini kolaylaştıracak.
Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeklerde dışarıda tuvalet eğitimi, köpeklerin ilk geldiği andan itibaren uygulaması gereken bir durumdur. Tuvalet eğitimi tam verilmeyen köpekler, evde istenmeyen yerlere çişlerini, kakalarını yapabilirler. Yavru köpeklerin eğitimi genel anlamda daha kolay olup, erişkin köpeklerde de iş sıkı tutulduğu zaman kolay süreçte hemen adapte olabilirler ve tuvaletleri geldiği zaman tutup, doğru ana götürdüklerinde rahatlıkla yapabilirler.
Dışarıda tuvalet eğitimi mutlaka günde en az 2 defa dışarı çıkarılmaları ile sağlanmaktadır. Köpekler sahiplenildikleri ilk anda hangi ev olursa olsun, geldikleri zaman bir işaret bırakırlar. O eve ait olduklarını göstermek için ilk yaptıkları şey eve işemektir. Bu onların iz bırakma, alan belirleme, bölge ve lokasyon belirleme hareketleridir.
Sadece evde yaşayan köpekler değil, dış alanlardaki köpekler, sokak köpekleri dahil belirli alanlara çişlerini yaparak iz bırakırlar ve o alanı koruduklarını, o alana ait olduklarını ifade ederler. Dolayısıyla sahiplenilen bir köpek, ilk eve geldiği zaman kendine uygun bir alan bulup oraya işer. Onu doğrudan tuvalete götürmen ilk yapacağın şey olmalı.
Şayet olur da yanlışlıklar herhangi bir yere çişini yaparsa bunu mutlaka yoğun kokulu, kimyasal ve temizleyicilerle temizlemelisiniz, ki koku kalmasın. Zira bir sonraki tuvaletinde o kokuyu takip edecek ve aynı noktaya çişini yapmaya özen gösterecektir. Sirke, lavanta yağı, nane ekstratı gibi ürünler kullanırsan, o idrar kokusu tamamen yok olacaktır. Böylelikle köpek bir sonraki seferde oraya işemeyecektir.
Temel Olarak Köpekler Tuvalet Eğitimine Hazırlanırken Yapılması Gerekenler
- Öncelikle tuvalet dışarıda yaptığında ise öğünleri ve su içme periyotları düzenli olmalıdır.
- Ev içerisinde tuvaletini yaptığında mutlaka alan belirlenmelidir. Ayrıca yaygın bir şekilde gazete serilmelidir.
- Köpek eve ilk geldiği andan itibaren tuvalet eğitimi başlatılmalıdır.
- Erişkin bir köpek ise daha önce komutları öğrenmiştir ve belirlediği şekilde belirlenen şekilde eğitimini aldığı şekilde tuvaletini yapacaktır. Bu konuda daha hassas davranılması gerekir.
- Köpeklerin öğün sayıları günlük olarak standarda bağlanmalıdır. Ayrıca bunun dışında mama- su verilmemelidir.
- Özellikle akşam saatlerinde beslenme periyodu uygulanmamalı ve belirli saatlerden sonra su tüketmesi çok fazla uygulanmamalıdır.
- Yemeklerden hemen sonra olacak şekilde tuvaleti yapmaya alıştırılması önemlidir.
- Mama saatlerinden 5-10 dakika sonrasında hemen dışarı çıkarmak onun tuvaletine alışmasını sağlar.
- Eğitimlerde öncelikle ödüllendirme ve destekleme yöntemine gidilmelidir. Ceza verilmemelidir.
- Yavru ve yetişkin köpeklere tuvalet eğitimleri verilirken gözlemlenmesi çok önemlidir. Ancak tuvaletini yaparken gözlemlemek onların hoşuna gitmez.
Köpekleri Dışarı Tuvaletini Yapması İçin Nasıl Eğitim Uygulanır?
Köpeklerde dışarıda tuvalet eğitimi dışarı alanlarda yapılacağı zaman sabah ve akşam ya da günde 3 öğün yemek tüketiyorsa günde 3 kez dışarıya çıkartılması gerekiyor. Yavruların veya yetişkinlerin ırklarına göre tuvaletleri belirli periyotlara göre hazırlanması önemlidir. Yani küçük bir ırk ve yürümekten fazla hoşlanmayan bir köpek cinsine sahipsen kısa mesafelerde dolaştırman onun tuvaletini yapabileceği rahat bir lokasyona götürmen önemli olacaktır.
Egzersiz ihtiyaçları yüksek olan köpeklerde ise daha uzun mesafeler uygulayabilirsin. Dışarı çıkarken kakasını temizlemek için mutlaka yanında poşet bulundurmalısın.
Köpekler genellikle kötü kokuların olduğu yerlere, daha önce idrar yapılan ve kaka yapılan bölgelere yönelirler. Şayet böyle bir koku yoksa kendileri alan arayışına girer ve alan bularak tuvaletlerini yapmaya özen gösterirler. Dolayısıyla köpeğini gezmeye çıkardığında tasmasını gevşek bırakmalısın. Böylece rahat dolaşıp ağaç diplerinde, toprak alanlarla veya tuvalet yapılan daha önceki alanları rahat keşfedebilsin.
Üstelik tuvaletini yaparken ona dikkatli şekilde bakmamanda fayda vardır. Bu onu rahatsız eder ve rahat şekilde tuvaletini yapmasını engeller. Normal sıradan davranışlar veya farklı bir alanla ilgilenerek rahat şekilde tuvaletini yapmasını sağlayabilirsin. Ancak mutlaka tuvaletini yaptıktan sonra kakasını poşete alıp temizlemeyi unutma.
Buradan anlayacağın; köpeklerin yemek yedikten hemen sonra tuvalete çıkarılması gerektiğidir. Mide ve bağırsaklarında oluşan baskıdan dolayı doğrudan tuvalet ihtiyacı hissederler ve huzursuz davranışa girerler. Genellikle ev içindeyse doğrudan tuvaletini yapabileceği bir bölgeyi seçmeye çalışır. Zaman içerisinde köpeğin alıştığında, yemeklerden neredeyse 5- 10 dakika sonra zaten otomatik olarak dışarıya çıkmaya yönelecektir.
Ancak ilk bir hafta özellikle yemeğini yedikten sonra 5 dakika dinlenmesine izin ver ve ardından hemen dışarı çıkar. Onu uygun bölgelere götür ve tuvaletini rahat bir şekilde yapmasını sağla. Ardından övgü dolu sözler söylemen, onu sevmen veya çeşitli destekleyici sözcüklerle onu ödüllendirmen, mutlu olmasını ve doğru bir davranış yaptığını anlamasını sağlayacaktır. Dolayısıyla sonraki tuvaletlerinde yine seni memnun etmek üzere doğru noktaya tuvaletini yapmak için bekler.
Yavru Köpeklerde Dış Alan Tuvalet Eğitimi Nasıl Uygulanır?
Köpeklerde dışarı tuvalet eğitimi aynı zamanda periyoda göre belirlenir. Yani bir köpeğin kaç defa dışarı çıkarması planlanıyorsa bu yaşına, yaşam evresine, sınıfına ve köpeğin genel durumuna bağlı olarak belirlenmektedir. Aynı zamanda beslenme periyodu, tuvalete ne zaman çıkacağını belirleyen asıl konudur.
Zira yetişkin köpeklerin genellikle günde 2 defa dışarı çıkarıldığı görülmektedir. Bu, günde 2 defa beslendiği beslendiğinden dolayıdır. Ancak yavru köpeklerde küçük miktarlarda sık öğün tekrarı olduğu için günde 4 defa veya 5 defa ve mama yemeleri mümkündür. Bu da doğrudan günlük 4-5 kez dışarı çıkmalarını gerektiren bir durumdur.
Köpeklerin eğitimi hem eve alışma süreçleri hem beslenme süreçleri hem de temel itaat eğitimleriyle birlikte verilmektedir. Bu eğitimlerin tamamı birlikte uygulandığı zaman emin ol, köpeğin kafası karışmayacak ve hepsini sistematik bir şekilde öğrenir. Ancak ilk yapılması gereken konu tuvalet eğitimidir.
Köpeklerin eğitim süreçlerinde pozitif ödüllendirme uygulanır. Yani onu cezalandırmamalısınız. Onu destekleyerek kimi zaman sözcüklerinle bu süreci daha kolay atlatmasına ve öğrendiklerini alışkanlığa dönüştürmesini sağlarsın.
Özellikle yanlışlıkla çiş veya kaka yaptığı zaman ceza vermemen veya yüksek sesle azarlamaman gerekiyor. Zira bazı hassas köpekler psikolojik olarak bunalıma girebilirler. Özellikle ilgiyi seven refakat köpeklerinde olumsuz davranışlar hastalanmasına neden olmaktadır. Köpek sahiplendiysen her eğitimini düzenli olarak vermeli ve her seferinde tuvalet için dışarı dolaştırmaya çıkarmalısın. Bir başka canlıya bakmak sorumluluk ister, özen ister.
İlk defa evcil hayvan sahibi olanlar için tuvalet eğitim konusu biraz zorlayıcı olmaktadır. Zira bazı cinsler tuvalet eğitimi konusunda aykırıdırlar. Çok kolay adapte olmazlar ve çoğu yaptığı kakayı yer.
Olumlu pekiştirme yöntemi, köpeklerin eğitim sürecinde uygulanması gereken ve en çok işe yarayan metotlar arasındadır. Yani doğrudan ödüllendirme olarak bilinen bu uygulamalar köpekleri teşvik etmek, desteklemek amacıyla uygulanır. Böylelikle ezberlerle çok daha hızlı sürece alışkanlığa dönüşür. Aynı zamanda tuvalet eğitiminde desteklemek ve ödüllendirmek daha faydalı olur.
Bebek Köpeklerde Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanır?
Köpeklerde dışarıda tuvalet eğitimi vermek için herhangi bir zaman kollamaya gerek yok. Yavru köpeklere neredeyse 2-3 aylıktan itibaren eğitimler başlayabiliyor. Yetişkin köpekler sahiplenildiği zaman ve bu biraz daha zorlayıcı olur. Ancak ceza vermemen, olumsuz davranışlarda bulunmaman da onun çeşitli travmalar yaşamaması, korkmaması açısından önem taşıyor. Böyle olduğu zaman daha farklı sorunlara, sağlık problemlerine neden olmaktadır.
Yavruluk dönemlerinden itibaren verilmeye başlanan eğitim süreçleri her zaman daha başarılıdır. Yeni doğmuş bir köpek edindiysen ilk eğitimlerine ve tuvaleti eğitimine 8 haftalık süreçten itibaren başlayabilirsin. Kurallarını uygulatmak konusunda ve sana itaat etmesi konusunda kararlı davranman çok önemli. Ancak sadece sözlerini dinlemesi için bir evcil hayvan edindiysen, çok doğru olmayacaktır. Bununla birlikte çok başarılı sonuçlar getirmeyecektir.
Yavru köpeğe ilgi gösterip olumlu davranışları yönlendirmek, her zaman daha çok işe yarar. Ayrıca bu en çok senin işini kolaylaştırır. İlk etaplarda yanlış yere kaka veya çiş yaptığında, evde istenmeyen şekilde tuvaletini yaptığında çok iyi şekilde temizlemen ve hiç koku bırakmamam gerekiyor. Sonraki tuvaletlerini de aynı yere otomatik olarak yönelmesini istemiyorsan mutlaka sirke kullanmalısın.
Köpek Tuvaleti Eğitimlerinde Alan Belirleme Önemli mi?
Köpeklerde dışarıda tuvalet eğitimi uygulamak için alan belirlenmekte çok önemlidir. Nitekim büyük şehirlerde özellikle tuvaletlerini yapması için alan belirlemek biraz sorun olabiliyor. Yeşil alanların park ve bahçelerin fazla olmaması, köpeklerin yaşamına uygun alanların olmamasından dolayı kaldırımlar, yollar, herhangi bir yerlere tuvaletlerini yapabiliyorlar.
Ayrıca mesafe ve lokasyon da çok önemlidir. Aşırı kalabalık olan bölgelerde köpekler çok rahat davranacakları için elbette tuvaletlerinde rahat bir şekilde yapamayacaklar. Bu nedenle ilk etapta yapman gereken dışarı tuvalete eğitiminde yer belirlemektir. Evine yakın mesafelerde ve her seferinde rahatlıkla çıkarabileceğini, ulaşabileceğin bir alan seçmeli ve her tuvalete çıkardığında aynı yönden, aynı lokasyon ile bölgeye ulaşmalısın.
Özellikle evcil hayvanların çok gezdiği yerlerde genellikle koku bırakmalar olur. Daha önceki köpeklerin yaptığı kokuları tespit ederek genellikle aynı yere tuvaletini yapmak için yönelecektir. Küçük ırklar ve yavru köpeklerin fazla yorulmaması gerektiğini bilmen gerekiyor. Dolayısıyla sahibi olduğun evcil hayvana göre ilk yapman gereken alan belirlemek ve her seferinde istikrarlı bir şekilde aynı noktaya aynı yollardan gitmeyi uygulamak olmalıdır.
Başladığın zamanlarda sık sık dışarı çıkarmayı ihmal etmemelisin. Zira yeni alıştığında veya herhangi bir mama değişikliği olduğunda ek gıdalara başladığında sindirim sorunları olur veya sindirim süreci farklılık gösterir. Mutlaka sık sık tekrar dışarı çıkarman gerektiğini bilmelisin. Özellikle yavru köpekler sık beslendiği için öğün sayıları fazla olduğu için yürüyüşlerini, egzersizlerini ihmal etmemen daha iyi olacaktır. Dolaşımını ve sindirimini destekleyeceği için yürüdükçe çok daha kolay tuvalete hazır hale geleceklerdir. Tuvaletlerini yaptıktan sonra mutlaka sevgi sözcüklerini ödüllendirme sözcüklerini ihmal etmemelisin.
Kafes Eğitimi İşe Yarar mı?
Köpeklerde dışarıda tuvalet eğitimi için yönlendirilen uygulamalardan birisi de kafes eğitimidir. Bu daha çok evde tuvalet eğitimi verilen köpeklerde uygulanabilir bir yöntemdir. Özellikle baskın karaktere sahip olan köpekler, koruyucu köpekler genellikle kafes eğitimiyle pek çok konuda daha donanımlı hale getirebiliyorlar. Söz dinlemeyen veya itaatte zorlanan köpeklerde, evde tuvalet eğitimi genellikle kafes içine kapatılarak yapılır.
Ancak bu ona zorbalık ya da işkence anlamında değil, sadece belirli eğitimlerin uygulanması aşamasında bir yöntemdir. Daha çok av köpekleri, vahşi sınıf köpekler, koruyucu köpeklerde bu uygulamalar yapılabiliyor. Çoğu zaman küçük köpeklerde itaat konusunda zorlama olduğunda veya tuvaletlerini yapmadıklarında kafes programları işe yarayabiliyor.
Ancak dışarıda tuvalet eğitimini düşünen köpekler için uygun değildir. Sadece evde tuvaletini yapacak türler, köpek kafesine kapatılarak tuvalet zamanları geçirilmesi ve tuvaletlerini rahat yapmaları sağlanır.
Tuvalet Eğitiminde Clicker Kullanılır mı?
Köpeklerde dışarıda tuvalet eğitimi verirken clicker kullanabilir. Köpeklerin algılanmasını güçlendirmek, eğitimlerini sağlamak için bir tür tıklama cihazıdır. Köpekler için geliştirilen bu cihaz, pek çok evcil hayvan sahibinin kullandığı bir yöntemdir.
Komutları öğrenebilmesi, eğitime itaat edebilmesi için kullanabilir. Bu küçük alet sayesinde tuvalet eğitimi rahatlıkla verilebilir. Pek çok köpek aksesuarı, eğitim donanımı bulunmaktadır. Bu cihaz genellikle küçük bir ses ileterek köpeğin komutları uygulamasını sağlar.
Tuvaletini Eve Yapan Köpekler Nasıl Cezalandırılır?
Köpeklerde dışarıda tuvalet eğitimi verilirken cezalandırılmaması, uzmanlar tarafından öneriliyor. Zira sadece tuvalet eğitiminde değil, diğer eğitimlerin tamamında da cezalandırmak çok işe yaramaz. Zira köpekler veya diğer evcil hayvanlar, sevgi paylaşmak, yaşamı paylaşmak, hayatı daha keyifli, daha eğlenceli şekilde sürdürmek için edinilen canlılardır.
Daha konforlu olması için bazı konularda eğitimler verilebilir. Ancak bunlar işkence veya zorbalıkla yapılması gereken şeyler değildir. Üstelik cezalandırma pek çok köpek cinsinde daha olumsuz davranışlara yönelmesi, köpeğin psikolojik olarak veya fiziksel olarak hastalanmasına neden olabilir. Ayrıca sahiplerine itaat etmek konusunda zorlanırlar. Hatta bunu istemez saklanır ve uzaklaşabilirler.
Ayrıca pek çok cins, cezalandırma ve olumsuz davranışlarda daha aykırı davranabiliyor. Bu istenmeyen sonuçların oluşmaması için cezalandırma uygulanmamalıdır. Ödüllendirmenin de dozu belirlenmelidir.
Köpeklerin Eve Ciş Yapması Nasıl Önlenir?
Köpeklerde dışarıda tuvalet eğitimi uygulanırken bazen istenmeyen durumlar olabilir. Hem yavru hem de erişkin köpeklerde yanlışlıkla evin farklı noktalarına çiş ve, kaka yapma gibi durumlar görülebiliyor. Bu tür durumlar çeşitli yöntemler uygulanarak önlenebilir.
İlk etapta dikkat edilmesi gereken; köpek yanlışlıkla başka bir noktaya kakasını veya çişini yaptıysa mutlaka koku kalmayacak şekilde temizlenmelidir. Zira köpeklerin kokuya karşı hassas olduklarına ve tuvalet kokusunu arayıp yine aynı yere yaptıklarını daha önce belirttik. Dolayısıyla yanlış bir yere kaka yaptığı zaman yoğun koku giderecek kimyasal temizleyiciler veya doğal temizleyiciler kullanarak bir sonrakini önleyebilirsin.
Bunun için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri de sirke yöntemidir. Zira hem hijyenik olduğu hem steril koşulları rahat sağladığı hem de kokudan iz bırakmadığı için sirke, temizlikte mutlaka kullanılmalıdır. Yanlış çiş yaptığı yeri sirkeyle yoğun bir şekilde temizleyip koku bırakmaman gerekiyor. Ancak doğru yere kakasını yaptıysa ikinci kez kakasını yapana kadar kesinlikle temizlememelisin.
Bunun yanı sıra yoğun baharat kokuları ve tarçın ve nane gibi kokular, özellikle köpeklerin yanlış yere kaka yapmasını önler. Bunun için de çeşitli yağlar ve köpek uzaklaştırıcı çeşitli spreyler bulunuyor. Bunları uygulayarak evde istenmeyen alanlara tuvaletini yapmasını doğrudan önleyebilirsin.
Köpekler Tuvalet Eğitiminde Ne Zaman Çıkarılmalı?
Köpeklerde dışarıda tuvalet eğitimi için genellikle uykudan sonra dışarı çıkarman gerekiyor. Ayrıca her öğünden sonra mutlaka çıkarmalısın. Oyun ve egzersiz zamanlarında da genellikle hareket halinde oldukları için sindirimi daha kolay hale gelir. Bu nedenle oyun ve eğitimler sonrası dışarı çıkarılmaları önem taşıyor. Ayrıca çeşitli heyecan, korku, stres gibi durumlar olduğu zaman hemen ardından tuvalete çıkarman, onun rahatlamasını sağlar.
Özellikle sosyal ortamlara katılacaksa veya herhangi bir arkadaş ziyaretine gideceksen mutlaka gitmeden önce tuvaletini yaptırmalısın. Veterinere götürmeden önce eğitim periyotlarından önce ve sonra, gece uyumadan önce de tuvaletini yapması için dışarı çıkarman olumlu olacaktır.
Eğitimleri verilen yavru ve yetişkin köpekler bu periyotlara alıştıktan sonra tuvaletlerini belirli bir süre tutabilirler. Örneğin köpekler genel olarak 5 ila 8 saate kadar tuvaletlerini yapmadan tutabiliyorlar. Dışarıda çişini yapmaya alışmış bir köpek, farklı saatlerde olduğunda veya dışarı çıkma imkanı olmadığı durumlarda da 8 saate kadar tuvaletini tutabilir. Herhangi bir sağlık problemi yoksa ve kaslarını ideal şekilde tutabiliyor ise ideal süre budur. Ortalama olarak 6 saate kadar tuvaletlerini yapmadan durabiliyorlar. Sen de evde yalnız kaldığı durumları buna göre ayarlayarak veya öğünlerine göre tam eğitimini verdiğin sürece bir sorun yaşanmayacaktır.