Köpeklerde Bodyguard Eğitimi - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Bodyguard Eğitimi

Home » Köpeklerde Bodyguard Eğitimi

Köpeklerde Bodyguard eğitimi nedir, nasıl verilir ve hangi köpeklere koruyucu olur? Şayet bir acemiysen köpekler nasıl eğitilir, nasıl profesyonel bir koruyucu haline getirilir hemen öğrenmen gerekiyor.

Köpeklerde alan koruma, şahıs koruma eğitimleri yetişme döneminden itibaren verilmektedir. En ideal sonuçları en kısa sürede almak için bazı unsurlara özen göstermek gerekiyor. Özellikle ırklarından dolayı Bodyguard olmaya yatkın olan bazı özel köpekler bulunmaktadır. Bunlar gerçek bir profesyonele dönüşür. Şayet ideal şekilde eğitimleri verilmektedir.  Bodyguard eğitimi vermek istiyorsan hemen özel noktaları keşfetmelisin.

Köpeklerde Bodyguard Eğitimi

Bodyguard Eğitimi Hangi Köpeklere Verilir?

Köpeklerde Bodyguard eğitimi, sadece profesyoneller tarafından verilmektedir. Şahıs koruma ve alan koruma eğitimleri yarı vahşi sayılmaktadır. Veya zor zapt edilen köpeklere verilen eğitimler olduğu için acemiler bu konuda başarılı olamazlar.

Özellikle ilk kez evcil hayvan sahibi olacaklar veya deneyimi olmayan kişiler, bodyguard eğitimi veremezler. Bu eğitimler, özel programlarla ve özel eğitmenler tarafından verilen unsurlardır. Kimisi polis, jandarma koruma köpekleri olarak yetiştirilirler. Bunun için sadece profesyonel şekilde eğitilmeleri önem taşıyor. Ayrıca acemiler bu konuda zarar görmektedir.

Ancak sen bu köpekleri edinme istiyorsan profesyonel eğitim alan bir bodyguard cinsini sahiplenirsin. Pek çok köpeğe daha yavruluk dönemlerinden itibaren profesyonel eğitimler verilmektedir. Bunun için adeta bir savaşçı ya da gerçek bir koruyucu haline dönüşürler.

Ayrıca köpeklere koruma eğitimi sadece bazı ırklara verilmektedir. Herhangi bir refakat köpeği ya da çanta köpeğinden koruma köpeği olmaz. Bodyguard ırk özelliği taşıyan ve buna yatkın olan köpekler sadece bu konuda eğitilirler.

Ayrıca Bodyguard eğitimi bebeklik döneminde verilmemektedir. 12 ayını tamamlanan bir köpeğe eğitim verilmeye başlanır. Bu tür eğitimlerde uygulanan teknikler ilk başta sesin kullanmasıdır. Yani hangi durumlarda havalanması gerekiyor? Risk gördüğü zaman nasıl davranması gerekiyor? Bu öğretilmektedir ve aldığı komutlara göre temel itaat eğitimleri verilmektedir. Ayrıca koruma köpeklerine bırak ve tut komutları verilmektedir.

Risk durumunu sezdikleri zaman karşı taraftaki kişileri tutarlar ve sahiplerinden komut alana kadar bırakmazlar.

Köpeklere Bodyguard Eğitimini Herkes Verebilir mi?

Köpeklerde Bodyguard eğitimi, az önce de belirttiğimiz gibi sadece gerçek eğitmenler tarafından verilmektedir. Elbette pek çok evcil hayvan sahibi koruma eğitimi verir ancak bu çok başarılı olmaz. Karakteristik özelliklerinin tam olarak belirlenmesi için bir yıllık sürecin beklenmesi gerekmektedir.

Eğitmenler 12 aylık süreçten sonra komut eğitimlerine ve havlama eğitimlerine başlarlar. Daha öncesinde verilen eğitimlerde ise pek başarılı sonuçlar alınmaz.

Köpeklerde Bodyguard Eğitimi

Hangi Köpek Irkları Bodyguard Olabilir?

Köpeklerde Bodyguard eğitimi verilirken doğru ırk seçilmelidir. Sadece Bodyguard özelliği taşıyan köpeklere bu eğitim verilmektedir. Diğer köpeklerde böyle bir şey söz konusu olamaz. Bodyguard özelliği olmayan köpeklerin ısırma kuvveti, ısırma yatkınlıkları veya tutma yatkınlıkları yoktur.

Örneğin Türkiye’de ve dünyada en çok koruma köpeği olarak yetiştirilen cinslerden birisi de Alman Kurdu olarak bilinen çoban köpeğidir. Esasen çoban köpeği statüsündedir. Fakat en iyi, eğitim alıp koruma uyguladıkları için K9 köpekleri olarak tüm dünyada, özellikle kolluk kuvvetlerinin vazgeçilmezleridir.

Bunun yanı sıra da Doberman ve Dogo Argentino köpekleri yaygın olarak body guard türünde yetiştirilen köpeklerdir. Ayrıca İngiliz Mastiff köpekleri ya da Rotweiler köpekleri de dünyada en popüler koruma köpekleri olarak bilinmektedirler. Bunlar daha çok şahıs koruma için eğitilmekle birlikte K9 köpekleri; alan koruma, bölge koruma, şahıs koruma, arama kurtarma gibi pek çok faaliyette yetiştiriyorlar.

American Staf, Schauzer ve Akita cinsi köpekler yaklaşık bir yaşından itibaren koruyucu köpek olarak yetiştirilirler. Fiziksel kapasiteleri bakımından bu ırklar oldukça yatkındır. Ayrıca mental şekilde ve zihinsel olarak her biri koruma köpeği yönünde eğitilmeye uygun canlılardır. Onlar sahiplerinin yanında en sağlam yaren ve en sağlam koruyucu olarak gelişmeye devam eden cinslerdir.

Bodyguard Köpek Nedir, Nasıl Olur?

Köpeklerde Bodyguard eğitimi nedir ve nasıl uygulanabilir? Öncelikle bunu bilmen gerekiyor. Şayet acemi isen bu eğitimleri veremeyeceğini ancak köpeğin için bu eğitimleri aldırabileceğini bilmelisin.

Yavru döneminde bir bodyguard’lığa yatkın köpek sahiplenmişsen ilk 1 senesini onunla oyunlar oynayarak, eğlenceli zamanlar geçirerek sürdürebilirsin. Daha sonra eğitim için profesyonel merkezlere bırakır veya eğitimini alan, tam profesyonel bir köpek sahiplenirsin.

Bul ırklar, sahiplerinin kontrolünde savunma yapabilirler ve aynı zamanda saldırı yapabilirler. Özellikle polis, jandarma ve askerlerin yanlarında bulunan veya bekçilerle ile birlikte çalışan köpeklerdir. Hırsızlık veya azılı insanlar, cinayet veya çeşitli gasp, kaçma gibi durumlarda bu eğitimli köpekler riskli, tehlikeli kişileri anında yakalayabilirler. Tutarlar ve sahiplerinden komutlarını alana kadarda bırakmazlar.

Özellikle tehlike sezdikleri anda bu tehlikeyi tamamen etkisiz hale getirmeye yönelik profesyonel şekilde eğitim almışlardır. Hem herhangi bir şeyi nesneyi korumak üzere hem kişi koruma hem alan koruma hem de obje koruma alanlarında eğitimleri vardır. Örneğin bir bankaya transfer yapan para yüklü bir aracı korumak için gayet profesyonel şekilde alan koruması yapabilen köpeklerdir.

Bodyguard eğitimi verilen köpeklere aynı zamanda emanetçi köpekler de denilmektedir. Zira onlara uygulanan emanetleri en iyi şekilde korumak üzere profesyonel eğitim almışlardır. Genellikle köpeklere verilen eğitimlerde Almanca dilinde verilmektedir.

Özellikle K9 köpeklerinden yola çıkarak dünya çapında genellikle bodyguard olarak eğitilen köpekler için kullanılan dil, Almancadır. Daha çok tut, bırak, saldır gibi kısa komutlarla köpeğin ne yapması gerektiği belirlenmektedir. Sahibi şayet bir nesne ya da kişi gösterip tut, demişse, o köpek o anda karşıdaki kişiyi doğrudan etkisiz hale getirir, tutar veya bırakmaz.

Bu eğitimler uzman merkezler tarafından yapıldığı için genellikle öncelikle karakteristik test uygulanmaktadır. Karakterlerine göre eğitimleri verilmektedir. Şayet karakter bakımından uygun olmayan köpekler varsa onlara eğitim verilmemektedir.

Bilinmesi gereken diğer bir husus ise Bodyguard eğitimini alan köpeklerin öncesinde temel ve ileri itaat eğitimlerini tamamlaması  gerekmektedir. Bu aşamalar tamamlanmadan koruma köpeği olamazlar.

Köpeklerde Bodyguard Eğitimi

Köpeklere Hangi Koruma Eğitimleri Verilir?

Köpeklerde Bodyguard eğitimi aşamaları nelerdir, hangi eğitimler verilir? Bodyguard eğitiminden önceki aşama temel itaat eğitimidir. Yani köpeğin, sahibinin komutlarını uygulaması gerektiğidir. Bunlar kolay ve uygulanan komutlardır. Pek çok köpek bu temel itaat eğitimini ilk sahibinden alabiliyor.

Genellikle yürü, otur, kalk, bekle gibi kısa komutlar vardır. Güncel hayatta işini kolaylaştıran bu komutlar arasında ayrıca yat, kal, ya da kalk gibi seçenekler de bulunmaktadır. Gel, git gibi komutları uygulayan köpekler genel anlamda temel itaat eğitimlerini almış köpekler olarak bilinirler.

İleri itaat eğitiminde ise daha özgür şekilde program uygulanır. Tasma kullanılmadan yapılan eğitim süreçleridir. Burada yine temel itaat eğitimde verilen komutların uygulanması söz konusudur. Tasmasız şekilde köpeğin sahibinin yanında yürümesi ve özgür şekilde komutları uygulamasıdır.

Bodyguard eğitiminde ise verilen eğitime bağlı olarak genel hedef; sahip kontrolünde saldırı gerçekleşmesidir. Bu hem savunma amaçlı olur hem de saldırı amaçlı olamaktadır.

Verilen diğer koruma eğitimlerinden birisi de alan koruma programıdır. Şahsı korumaya yönelik görevlendirildiği bir alanı, en iyi şekilde korumak yani kısaca bekçilik yapmaktır. Herhangi bir tehlikeli durumda havlamak ya da tehlikeyi etkisiz hale getirmek üzere eğitimlerdir. Şahsi ev ve özel araziler olur, fabrika, çeşitli iş yerleri olur veya herhangi bir kamuya ait bir alan olmaktadır. Köpek hangi bölgede konumlandırılıyor ise o alanı korur ve riskli durumu yaklaştırmaz.

Köpeklere Koruma Eğitimi Verilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeklerde Bodyguard eğitimi uygulanırken dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunuyor. Zira tehlikeli sınıfta yer alan köpeklere verilen bir eğitim olduğu için deneyimi olmayan veya profesyonel olmayanlar tarafından denenmesi gerekiyor. Ayrıca korumak köpeklerine eğitim verilirken bazı noktalara özen göstermek gerekiyor. Bu tür eğitimlerden kısaca şöyle bahsedebiliriz;

  • Koruma köpekleri sahiplerinin yanından ayrılmazlar. Bu nedenle sahibi ile yaşaması çok önemlidir.
  • Köpek, yavruluk döneminden itibaren sahibinin tüm davranışlarını, yakın çevresini, ailesini, akrabalarını öğrenmelidir.
  • Sahibinin temel ve ileri itaat eğitimlerini uygulamış olması gerekiyor.
  • Koruma köpeğinin mutlaka sahibinden havlama ve havlamama eğitimlerini almış olması gerekiyor.
  • Koruma eğitimi programı boyunca hem sahibiyle hem de profesyonel eğitmeniyle birlikte senkronize eğitimlere katılmalıdırlar.
  • Kişinin amacına göre alan, bölge, şahıs koruma konularında köpek ayrıca eğitilmelidir.
  • Eğitimlerden önce mutlaka karakter testi yapılmalıdır. Ayrıca köpeğin saldırganlık potansiyeli yoksa bu eğitim verilmemelidir.
  • Bodyguard eğitimi için mutlaka 1 yaşı ve beklenmelidir ve doğru ırklar eğitilmelidir.

Köpeklerin eğitim süreçleri boyunca mutlaka kazanmasına çabalamak ve onun başarabileceği komutları, yönergeleri uygulamak önemlidir. Başaramayacağı yani kendi kapasitesinden yukarıda görevleri vermemek, onun kendine olan inancının azalmaması ve özgüveninin düşmemesi açısından önem taşıyor.

Bu tür köpekler genellikle dikkat ve konsantrasyonu yüksek köpeklerdir. Ancak bazı ırklarda, bazı köpeklerde dikkat dağınıklığı, dikkat eksikliği gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Bu nedenle eğitim süreçlerinde mutlaka dikkat eğitimleri verilmelidir.

Köpeklerde Alan Koruma Eğitimi Nasıl Uygulanır?

Köpeklerde Bodyguard eğitimi, gelişimini tamamlamayan köpeklere verilmektedir. Bu hem fiziksel anlamda hem de zihinsel anlamda gelişimlerinin tamamlama ve profesyonelliğe geçiş adımı olarak değerlendirilmektedir. Yani köpeğin performansının tam şekilde uygulananımı için yeterliliğinin olması oldukça önemlidir.

Yabancı tanımını iyi bilmelidir. Zira şahıs koruma konusunda şayet sahibinin sık ziyaret eden bir çevresi varsa, arkadaş ve aile gibi sosyal çevreleri bulunan kişilerin tamamını tanıyor olması gerekmektedir. Bu tür köpekler genelde yabancılara karşı saldırma protokolünde görevlerini yerine getirirler. Dolayısıyla sahibinin mutlaka onunla zaman geçirmesi ve tanıdık kişi- yabancı kişi tanımını köpeğin iyi kavramasını sağlaması önem taşıyor. Ayrıca verilen eğitimlerde saldırganlığın da kontrol edilebiliyor olması gereklidir. Zira yabancı olarak algıladığı veya tehlike olarak algıladığı bir kişiyi tuttuğunda bırakmaması sorun yaratmaktadır. Dolayısıyla sahibinin kontrolünde ve sahibine itaat ederek davranışlarını yerine getirmelidir.

Köpeklerde Bodyguard eğitimi

Köpeklerde Bodyguard Eğitimi

Köpekler Koruma Eğitim Programına Nasıl Alıştırılır?

Köpeklerde Bodyguard eğitimi, öncelikle bir hazırlanma aşamasıyla yapılır. Az önce de bahsettiğimiz gibi fiziksel özellik, karakteristik özellikler, yeterlilik, dikkat testleri ve saldırganlık testleri öncelikle aşama olarak uygulanmalıdır ve köpeğin potansiyeli bu eğitime elverişli ise eğitimi verilmelidir.

Sadece yabancılara değil, saldırganların etkisiz hale getirilmesi üzere verilen bu eğitimlerde çoğu zaman yabancı olmayan kişilerden de zarar gelir. Bu tür senaryolara karşı köpek eğitimli ve donanımlı hale getirilmektedir. Dolayısıyla en önemli husus köpeğin saldır komutunu tam olarak öğrenmesidir. Sahibinin ne zaman saldır komutunu vereceği konusunda farklı senaryolar, farklı testler uygulanarak yapılması gerekiyor.

Ödüllendirme önemlidir. Bu tür eğitimlerde genelde ödüllendirme yapılmaktadır. Ancak kötü niyetli kişilerin köpekleri kandırmak için mama veya ödüllerle yaklaşmaları da söz konusu olmaktadır. Bu konuda dikkat eksikliği giderilmelisiniz. Köpeği kandırdıkları çeşitli senaryoların önüne geçilmelidir.

Bodyguard köpeklerini eğitmek bir başarıdır ve eğitimden başarılı sonuçları almak en önemli husustur. Zira eğitimlerini almış bir köpek defalarca test edilmemişse bu daha sonraki zamanlarda yanlış kişilere saldırmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla eğitimin başarılı şekilde geçtiğini anlamak için defalarca test edilmesi gerekiyor. Saldır ve bırak komutlarına harfiyen uyması, bunun dışında davranmaması yine bu köpeklerin eğitiminde uygulanan periyodlardır.

Bodyguard olarak yetiştirilen köpeklerde şahıs koruma ve alan koruma ayrı ayrı verilmektedir. Şahıs korumaya odaklanan bir köpek alan korumada çok başarılı olmaz. Veya alan korumak üzere yetiştirilen bir koruma köpeği şahıs koruyamaz.

Köpeklerde Koruma Eğitimi ve Temel İtaat Eğitimi

Dolayısıyla temel itaat ve eğitimlerini almış ırklara verilen eğitim, ilk aşamadan belirlenmelidir ve onun kafasının karışması önlenmelidir. Fiziksel yetkinliklerinin tam olması, zihinsel yeterliliğinin eksiksiz olması gerekmektedir. İyi işitmesi, iyi görmesi çok önemlidir. Zira sahibi çeşitli durumlarda kısık ses veya uzaktan ses ile saldır komutunu verir. Bu tür durumlarda hem sahibine alışkın olması hem de fiziksel yeterliliğinin ideal seviyelerde olması çok önemlidir.

Sosyalleşme eğitimleri bu periyotların bir sürecidir. Özellikle şahıs koruma eğitimlerinden önce temel itaat ve sosyalleştirme eğitimleri verilerek, köpekler daha donanımlı hale gelir. Standart köpeklerde verilen eğitimlerde hata olsa da eksiklik olsa da bunlar çok fazla sorun değildir ve daha sonradan düzeltilmektedir. Ancak koruma köpeklerinde eğitiminin yanlış veya eksik verilmesi tehlikeli sonuçlara neden olmaktadır.

Yarı vahşi ya da vahşi olarak sayılan bu köpekler yanlış kişilere zarar verebilirler. Bunların önlenmesi sadece profesyonel eğitimlerle defalarca tekrar yapılarak sağlanmaktadır. Sosyallik eğitimlerinde ani durumlar veya beklenmedik durumlara karşı davranışlar eğitilmektedir. Yani köpeğin panik yapmaması, paniklemeden sosyal durumlardaki değişikliklerde davranabilmesi için çeşitli uygulamalar yapılmaktadır.

Sahibini sessiz ve sakin ortamlarda nasıl korunması gerekmektedir. Veya kalabalık ortamlarda, stres yüklü ortamlarda nasıl davranması gerektiği gibi her konuda ayrı ayrı eğitim süreçlerinin eksiksiz olarak tamamlanması gerekir.

Köpeklerde Şahıs Koruma Eğitimi Nasıl Veriliyor?

Köpeklerde Bodyguard eğitimi şahıs koruma üzerine verildiği zaman tek bir kişiyi korurlar. Köpek sahibini benimser ve onu herkese karşı korumayı vazife bilir. Bu eğitimlerde genel olarak uygulanan sahibinin yanındaki bir arkadaş veya herhangi bir kişi baz alınarak eğitim verilmektedir. Bu durumda bu köpeğin sahibi ve arkadaşı birlikte yürürken ve özellikle sahibine karşı yapacağı sıra dışı davranışlarda köpeğin, sahibini koruması için davranması gerekiyor. Bunun için elbette profesyonel eğitmenler tam donanımlı koruyucu kıyafetlerini giyerek hazır hale gelirler.

Her eğitimden sonra köpeklerin ödüllendirilmesi ise bu işin daha kolay yapılmasını sağlar. Köpeklerin sevilmesi, aferin ve bravo sözleriyle desteklenmesi, ödüllendirme ve mama verilmesi, bu davranışı ne kadar doğru yaptığımın göstergesi olacaktır. Üstelik hiç sıkılmadan defalarca bu sahneler tekrar edilmeli ve köpeğin yanlış bir davranışa girmesi mutlaka önlenmelidir.

Köpek eğitiminde uygulanan tekniklerden biri de farklı bir köpek unsurudur. Şayet köpek hem sahibini hem de alanı korumakla görevlendirmek üzere eğitiliyor ise onun cesareti ve korkusu test edilir. Şayet köpek, yabancılara veya farklı köpeklere karşı korkuyor ise onun cesaretlendirilmesi, korkusuz hale getirilmesi hedeflenir. Bunun için de yeterli cesaret ve eğitim verildikten sonra farklı bir köpekle teste alınır. Yani koruma olarak seçilen köpeğin her durumda her zaman ve farklı bir köpek de söz konusu olduğu zaman, hızlı ve atılgan davranması, cesur olması ve sahibini her koşulda koruyor olması temel eğitimin konusudur.

Köpeklerde Bölge Koruma Nasıl Eğitime Dönüştürülür?

Köpeklerde Bodyguard eğitimi, öncelikle temel eğitimler ve havlama komutları ile başlar. Köpek ne zaman havlayacağını mutlaka sahibinden öğrenmedir. Genel anlamda tehlike olmadığı durumlarda havlaması istenmez. Bu nedenle ilk verilecek komut havlama olmalıdır.

Saldır, otur, kalk, bırak, yakala gibi konular öğretilir. Pek çok durumda herhangi bir saldırı gelişmeden doğrudan havlamaları istenir. Havlama sesini duyan tehlikeli kişiler genellikle saldırmaktan, hırsızlık yapmaktan veya amaçları neyse pek çok durumdan vazgeçebilirler. Dolayısıyla köpeklerin havlaması caydırıcı olabiliyor. Sahipleri bu konuda havla komutunu öğreterek, köpeklerin caydırıcı fonksiyonunu sağlayabiliyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları