Köpeklerde Aşılama Takvimi - Köpek Cinsleri | Köpek Cinsleri Fiyatları

Köpeklerde Aşılama Takvimi

Home » Köpeklerde Aşılama Takvimi

Bir köpekle yaşıyorsanız sahibi olarak aşı yaptırmalısınız. Köpeklerde aşılama takvimi nasıl olmalı? Köpeklerin aşıya neden ihtiyacı var gibi tüm sorularınıza yazımızda yanıt bulacaksınız.

<yoastmark class=

Bir köpekle yaşamaya başladığınızda, sahibi olarak sağlam bir aşı programı yapmanız gerekir. Bu, sahibi olarak sizin sorumluluğunuzdur. Köpeğinize aşılama şeklinde bakmak, köpeğinizin sağlığını yönetmek için çok faydalıdır.

Köpekler İçin Aşı Nedir?

Aşı, köpeğinizi bulaşıcı hastalıklardan korumanın bir yoludur. Biri kuduz aşısıdır. Ayrıca bu, sahibinin yasal bir yükümlülüğüdür ve yılda bir kez kuduz aşısı yaptırmak zorunludur. Diğeri ise karma aşıdır. Bu, bakterilere, virüslere vb. karşı direnç oluşturarak enfeksiyonu önlemek içindir. Çoğu köpek koşusu ve evcil hayvan oteli, aşı sertifikalarının ibraz edilmesini gerektirir. Ayrıca bu nedenle köpeğinizi karşıladığınızda bu ikisine karşı aşılanacağınızı unutmayın.

Köpekler için yavruluktan yetişkinliğe kadar mevsimsel aşılar çok önemlidir. Çok sevdiğiniz köpeğinizi bulaşıcı hastalıklardan korumak için aşılarının usulüne uygun olarak yapılması zorunludur. Örneğin, bir köpek yavrusu yetişkin bir köpeğe dönüştüğünde ve bir köpek koşusunda veya bir seyahat noktasında kaldığında, neredeyse her zaman bir aşı sertifikası ibraz etmek gerekir.

Bu nedenle köpeklerde aşılama takvimi çok önemlidir. Bir sahibi olarak, yıllık etkinliklerden biri olarak aşılamanın zamanını ve mevsimini bilirseniz, bir anda aşı olmak için acele etmezsiniz.

Köpeklerde Aşı Çeşitleri Nelerdir?

Köpeklerde aşılama takvimi için dört aşı vardır: kuduz aşısı, karma aşı, temel aşı ve temel olmayan aşıdır.

Temel Aşılar

Herhangi bir köpeği etkilen hastalıkları önlemek için tasarlanan aşılardır. Ayrıca çekirdek olmayan aşılar, belirli hastalıkları önlemek için tasarlanan aşılardır. Kombine aşılar, yalnızca temel aşılardan ve temel aşılardan ve temel olmayan aşılardan oluşur ve kombinasyon, ilaç şirketine bağlı olarak farklılık göstermektedir.

Kuduz Aşısı

Kuduz aşısı, %100 ölüm oranı olan ölümcül bir hastalıktır. Geliştikten sonra etkili bir tedavisi yoktur. İnsanlar dahil tüm memelileri enfekte edebilen ve 1956’dan beri  görülmeyen zoonotik bir hastalıktır. Ancak dünyada her yıl yaklaşık 55.000 kişinin kuduz nedeni ile öldüğü söyleniyor. Çekirdek Aşılar, herhangi bir köpek için ölümcül olan enfeksiyonları önlemek için tasarlanan aşılardır. Kuduz bunlardan biridir. Canine distemper, canine parvovirus enfeksiyonu, canine adenovirus tip II enfeksiyonu ve enfeksiyöz hepatite karşı direnci artırmak için aşılanmıştır.

Temel Olmayan Aşılar

Köpeklerde koronavirüs enfeksiyonu, köpeklerde parainfluenza enfeksiyonu ve köpeklerde leptospira enfeksiyonu gibi spesifik bulaşıcı hastalıkları önlemeye yönelik aşılardır. Enfeksiyon riski, yerel salgın ve üreme ortamına bağlı olarak değişir. Lütfen veterinerinize danışın ve risk yüksekse evcil hayvanınızı aşılatın.

Karma Aşı

Birden fazla aşı içeren bir kombinasyon aşısı. 2 ila 11 tipi vardır ve kombinasyon ve maliyet ilaç firmasına göre değişir. Aynı anda birden fazla aşı yapıldığından, bazı köpeklerde yan etkiler görülmektedir. Ayrıca köpeğiniz için uygun olup olmadığını veterinerinize sorarsınız.

Köpekler Neden Aşı Yaptırmalı?

Her gün bakteri ve virüs gibi patojenlerle çevriliyiz ve bunlardan bazıları köpekler için hayatı tehdit ediyor. Aşılamanın amacı, bu tür tehlikeli patojenlerin ortaya çıkmasını önlemek ve enfeksiyonun şiddetlenmesini önlemektir. Direnci zayıf olan köpek yavruları ve yaşlı köpekler hastalığa özellikle duyarlıdır ve ciddi hastalık geliştirme olasılığı daha yüksektir, bu nedenle aşılama bir cankurtaran halatıdır Köpeklerde aşılama takvimi var ve sahipleri bu aşılama takvimini düzenli olarak uygulamalıdır.

<yoastmark class=

Köpeklerde Uygun Aşı ve Sayısı Nedir?

Köpeklerde aşılama takvimi belirlidir.  Köpekler için uygun aşılama köpeğin yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak değişebiliyor. Aşılama için tavsiye edilen:

  • 1 yaşın altındaki yavru köpekler üç kez, yetişkin köpekler ise yılda bir kez aşılanmalıdır.
  • Yavrular, anne köpekten kolostrum yoluyla bağışıklık alırlar, ancak etki 45 ila 90 gün arasında azalır. Bu nedenle, doğumdan yaklaşık 2 ay sonra ilk aşının zamanıdır.
  • 1 dozdan yaklaşık 3 ila 4 hafta sonra 2. doz ve 2. dozdan 3 ila 4 hafta sonra 3. Doz bulunmaktadır.
  • Bu “3 dozluk aşı” dünya çapında tavsiye edilmektedir. Son 3 dozdan yaklaşık 1 yıl sonra yetişkin bir köpeğe ilk doz verilmektedir.

İnsan aşılarında olduğu gibi yan etki olasılığı sıfır değildir. Aşılamadan sonraki bir saat içinde kusma veya morarma gibi anafilaktik şok belirtileri fark ederseniz, evcil hayvanınızı hemen bir veterinere götürün. Bazı durumlarda aşıdan birkaç saat sonra yüzde şişlik ve kaşıntı olmaktadır. Brakisefal köpeklerin de nefes almakta zorlanabileceğini unutmayın. Yan etki riski olsa bile, aşı yapmazsanız enfeksiyon riski çok yüksektir, bu nedenle aşılama, köpeğinizi korumanın etkili bir yoludur. Köpeklerde aşılama takvimi köpeğin sağlığı içindir.

Karma Aşı Ne Zaman Yaptırılmalı?

Köpeklerde aşılama takvimi karma aşı, doğumdan yaklaşık 2 ay sonra ilk zamanlamadır. Bundan sonra, her 3 ila 4 haftada bir aşılayın. 3 dozu tamamladıktan sonra yılda bir kez aşı yaptırmak olağandır. Ancak son yıllarda bağışıklığın bağlanma şeklinde bireysel farklılıkların olduğu araştırma sonuçları rapor edilmektedir. Kombine aşılar diğer adı ile karma aşılar aynı anda birden fazla aşı ile aşılanır. Ancak kalıcılıkları köpekten köpeğe değişir. Etkili olan temel aşıların her yıl vurulması gerekmez. Ancak kuduz aşısı ve çekirdek aşı uzun sürmez, bu nedenle yıllık aşılama gerekir.

Köpeklerde Aşılarla Önlenebilen Hastalıklar Nelerdir?

Karma aşılar ile köpeklerde birçok hastalık önlenebiliyor. Köpeklerde aşılama takvimi bu nedenle ilk olarak köpeğin yaşına göre yapılıyor. Belirli bir zaman ile tekrarlanması ile dostunuzu birçok hastalığa karşı koruyabilirsiniz.

Köpek cinsleri hastalığa karşı korunur. Ölüm oranı %50-90 olan ölümcül bulaşıcı bir hastalıktır. Etkili bir ilaç olmadığı için tedavi esas olarak dehidratasyonu önlemek için intravenöz damla gibi semptomatik tedavidir. Köpek bulaşıcı hepatit hastalığından korunmasını sağlar.  Küçük yaralanmalar burun akıntısına neden olabilir, ancak hastalık yavru köpeklerde yüksek ölüm oranına sahiptir. Ana semptomlar arasında uyuşukluk, iştahsızlık, kusma, ishal, ateş, bademciklerin şişmesi ve korneanın bulanıklaşması yer alır.

Köpek parvovirüs enfeksiyonu kapma olasılığını çok aza indirir. Şiddetli kusma ve ishal dehidrasyona neden olduğundan tedavi için hastaneye yatış gerekir. Dehidrasyonu önlemek için damla verilmesine ek olarak, tedavi bağırsak bakterilerinin neden olduğu enfeksiyonu baskılayan ilaçları içerir.

Köpek parainfluenza virüsü enfeksiyonuna karşı da koruyucudur. Köpek adenovirüs tip II gibi, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Ana semptomlar öksürme, hapşırma, burun akıntısı, ateş ve iştahsızlıktır. Diğer virüsler veya bakterilerle kombine enfeksiyon pnömoniye neden olabilir. Köpek koronavirüs enfeksiyonu çok tehlikeli bir hastalıktır ve mutlaka korunulmalıdır.  Oldukça bulaşıcıdır ve köpek parvovirüsü ile birleştiğinde şiddetli olabilir. İshal ve kusma ana semptomlardır. Etkili bir ilaç olmadığı için dehidratasyonu önlemek için damardan damlatma ve ishal önleyici ilaçlar gibi semptomatik tedavi yapılır.

Köpeklerde Aşılama Takvimi Sık Sorulan Sorular

Hangi köpekler kuduz aşısı olmamalıdır?

Isırılmış köpekler, ağır kalp yetmezliği olan köpekler, daha önce şok geçirmiş köpekler ve ciddi açık yarası olan köpeklerin kuduz aşısı olması önerilmez.

Köpekler için en uygun aşılama saati nedir?

Köpeklerde aşıların sabah yaptırılması tavsiye edilir. Bu sayede herhangi bir yan etki oluşması halinde hızlı reaksiyon gösterebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Girilen Irklar
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları
Özellikleri: Bakımı + Fiyatları