Dikkat bu evde köpek var! yazısını azmak demek bu evi koruyan bir köpek var demektir. Köpeklerde alan koruma eğitimi verilmesine dair tüm detaylar yazımızda.
Bir köpek aldığınızda o köpek sizin için sadece yeni bir can, eşsiz bir dost değildir. Aynı zamanda bu köpeğe doğru eğitim verirseniz korumanız da olur. Köpeklerde alan koruma eğitimi ile hem bulunduğu ortama güven verirken dışarıdan gelen tehlikelere karşı her zaman bir çift gözünüz daha olacak!
Köpeklerde Alan Koruma Eğitimi Nedir?
Bir köpek insanları veya mülkleri korumak için eğitilen bir köpek olur. Şaşırtıcı görünmektedir ancak birçok köpek saldırma için eğitilmemektedir. Aksine onlara nasıl savaşılmaması gerektiği insanlar tarafından öğrenilmelidir. Örneğin, nöbet tutmak ve sahiplerini kendilerine yönelik yaklaşan (veya potansiyel) tehlike konusunda uyarmak için havlar. Kullanmak üzere eğitim verirsiniz.
Köpeğinizi bekçi köpeği olarak eğitmek biraz zaman ve sabır gerektirir. Ancak uygun eğitimle köpeğiniz sizi yalnızca tehditlerden korumakla kalmaz. Aynı zamanda normal durumlarda da sakin ve uslu olur. Köpeklerde alan koruma eğitimi bulunduğu ortama dair bir tehlike olduğunda beklemeden savunmaya geçmektedir. Burada temel olarak amaç köpeği saldırgan yapmak değildir. Bir saldırı ancak kendisine veya bulunduğu ortama saldırı olur ise gerçekleşmektedir. Köpeklerde alan koruma eğitimi bir nevi bekçi köpeğinin tehlikelere ve yabancılara karşı tetikte olmasıdır.
Köpeklerde Alan Koruma Eğitimi
Alan koruma köpeği denilince çoğu insanın aklına saldırı köpeği eğitimi gibi gelebiliyor. Ancak saldırı köpeği ve alanı korumak için eğitilen köpekler arasında vardır. Sahibini yabancıların veya davetsiz misafirlerin varlığına karşı havlayarak veya hırlayarak uyarmak üzere eğitilen bir köpektir. Bu köpek emir üzerine saldırma veya yabancılara karşı saldırgan davranma için eğitilmemiştir. Bu nedenle bekçi köpekleri genellikle iyi saldırı köpekleri değildir. Alan koruma eğitimi alan köpeklerin bekçi köpeği olarak nitelendirilmesi yanlış değildir.
Saldırı köpekleri genellikle polis ve kolluk kuvvetleri tarafından istihdam edilmektedir. Komuta üzerine saldırmak ve tehditlere ve davetsiz misafirlere agresif bir şekilde tepki vermek üzere eğitilmişlerdir. Saldırı köpekleri sıkı bir şekilde eğitilmektedir ve bakıcıları tarafından yönlendirilmedikçe saldırgan olmazlar. Ancak iyi eğitilmemiş saldırı köpekleri de aniden saldırganlaşarak insanları ve diğer hayvanları tehlikeye atar. Köpeğiniz standart koşullarda yaşıyorsa muhtemelen bir saldırı köpeğine ihtiyacınız yoktur.
Köpeklerde Alan Koruma Eğitimi Hangi Köpeklere Verilir?
Öncelikle köpeklerde alan koruma eğitimi her köpeğe verilmektedir. Ancak her köpek bunu aynı ölçüde gerçekleştirilir diye bir kural yoktur. Bugün her insanın farklı karakter özellikleri olmasıyla meslekler oluşur değil mi? Alan koruma eğitimini de bazı köpekler aldığında tam olarak bir bekçi köpeği oluyor. Ayrıca dış tehlikelere karşı her zaman daha tetikte oluyor. Çoğu köpeğin bekçi köpeği olarak eğitilir olduğunu unutmamalısınız. Eğitim verdiğinizde oda dışarıdan gelen tehlikelere karşı uyanık olur. Melez köpekler arasından alanını en iyi koruyacaklardan birini sahiplenirsiniz. Melez köpekler bile mükemmel bekçi köpeği olacak şekilde eğitilmektedir. Bir köpek tipik bekçi köpeği davranış özellikleri sergiliyorsa sahibini koruma köpeği olarak eğitilmektedir.
Alan Koruma Eğitimi Alabilecek Köpekler
Köpeklerde alan koruma eğitimi verilmeden önce köpeğinizin kişiliğini tanımanız çok önemli. Alan eğimi alan köpek iyi bekçi köpekleri korkudan veya saf düşmanlıktan dolayı tepki vermezler. Genellikle çok bölgeseldirler ve sahiplerini ve mülklerini korumaya çalışırlar. Öte yandan sahiplerinin talimat ve emirlerine sadıktırlar.
İyi bir alan koruma eğitimi alan köpek kendine güvenen ve çevresinin farkında olan bir köpektir. Kendine güvenen bir köpek yabancıları ve yeni yerleri merak eder. Yabancılardan çekinmez veya korkmaz. Bu güven doğuştan gelen bir özellik olur, ancak aynı zamanda sosyal hayata uygun şekilde uyum sağlanarak da geliştirilir. Bu köpekler aynı zamanda saldırganlık eğilimi de gösterir. Ancak bu saldırgan ya da küstah olmak anlamına gelmez. Daha ziyade bu, köpeğin kendisini istediğini elde eden konuma getirmekten korkmadığı anlamına gelmektedir. Ayrıca kendilerine güvenirler ve yeni durumlarla veya yabancılarla karşılaştıklarında geri adım atmazlar.
Sosyalleşme aynı zamanda iyi bir alan koruma eğitimi alan köpeğinin önemli bir unsurudur. Sosyal hayata uyum sağlayan bir bekçi köpeği, sahibinin evine yabancı bir kişinin girdiğini fark eder ve onu uyarır, ancak saldırmaz veya gereksiz yere saldırganlaşmaz. Köpeğin eğitilmesinin kolay olması da önemlidir. Bazı köpek cinsleri yabancılara karşı eğitim almasa bile daha şüpheci ve tedirgin yaklaşır. Bu da onları doğuştan alan koruması özelliğine sahip köpekler yapar. Ayrıca her köpek sahibine karşı çok sadıktır. Bazıları sadece lider olarak kabul ettiği kişiye sadakat gösterirken bazı köpekler ise yaşadığı yerde ki tüm aile bireylerine aynı bağlılığı hisseder. Köpeklerde alan koruma eğitimi verilmeden önce bunun gibi köpeğin kişiliğinin mutlaka bilinmesi gerekiyor.
Köpeklerde Alan Koruma Eğitimine Nasıl Başlanır?
Bir alan koruma köpeği eğitimi alacak köpeğin öncesinde iyi bir sosyalleşme yaşaması gerekiyor. Yeterince sosyallik geliştirdiyseniz, günlük ortamlarda huzur içinde yaşayabileceksiniz. Ayrıca çok korkmamaları ve sinirlenmemeleri de gerekiyor. Öte yandan, alışılmadık, tehlikeli durumlara karşı sağlıklı bir şüpheli şekilde büyütülmesi gerekiyor. Yavru köpeğinizin sosyalleşmesi için en iyi dönem 3 ila 12 haftalık dönemdir. 12 haftadan sonra köpeğiniz yeni durumlara karşı giderek daha temkinli hale gelecektir, dolayısıyla onu bunlara alıştırmak zor olacaktır. Köpeğinizin topluma alıştığı dönemde, her zamankinden farklı bir ortamda çeşitli insanlarla tanışmaya ve etkileşimde bulunmaya çalışın. Bir yavru köpeğe sosyalleşmeyi öğretmek oldukça büyük bir iştir, bu nedenle onu birden fazla parçaya ayırma ve zamanla yavaş yavaş alışmasını sağlamak daha kolay olmaktadır. Yavru köpeğiniz kaliteli zaman geçirirken olumlu destek kullanın ve bol miktarda ödül (evcil hayvanlar, ikramlar, daha fazla oyun süresi vb.) verin.
Eğer zamanınız yok ise ve köpeğinizin yeterince sosyalleşmesini sağlayamıyorsanız bunun için yavru köpekler için verilen çeşitli eğitim kurslarına da kayıt ettirebilirsiniz. Ancak kayıtta önce mutlaka aşılarının yaptırılması gerekir. Eğer yetişkin köpeklerde alan koruma eğitimi verilecek ise bu durumda sosyalleşme zamanını geçmiştir ve doğrudan eğitime başlayabilirsiniz.
Köpeklerde Alan Koruma Eğitimi Öncesi Temel Eğitim
Köpeğinizi temel komutları takip etmesi için eğitmelisiniz. Alan koruması eğitimine başlamadan önce, “bekle”, “otur” ve “uzan” gibi temel komutları ezberlediğinden emin olun. Temel komutları takip etmek, uyarı havlaması ve nöbet tutma gibi savunma tekniklerinin öğrenilmesinin temelini oluşturur. Köpeğinize bu komutları kendiniz öğretirsiniz. Alternatif olarak köpeğinizin bir disiplin kursuna katılmasını sağlarsınız.
Köpek sahiplenirken eğitim şarttır. Bunun nedeni, köpeklerini tehlikeden korumak ve başkalarına sorun yaratmasını önlemek için sahipler ve köpekler arasında kuralların oluşturulmasının gerekli olmasıdır. Öncelikle sahip ile köpek arasındaki hiyerarşik ilişkiyi netleştirmek ve sahibinin lider olduğunu fark etmesini sağlamak önemlidir. Köpeklerde koruma alan eğitimi verilmeden önce de sizi kabul etmeli ve yaşadığı yerin güvenilir olduğundan emin olmalıdır.
Köpekler sahiplerinin kendileriyle eşit olduğunu düşünürlerse dinlemezler. Sevgiyle liderlik etmek için lider olmanız gerekir. Kurallara uymazsanız, köpeğiniz başkalarına zarar verecek ve havlamaya devam eden gürültülü, gürültülü bir kişi haline gelecektir. Sevdiğiniz evcil hayvanınızı bırakmak zorunda kalacağınız bir durumdan kaçınmak için, onu insanlarla birlikte yaşayabilecek şekilde eğitmek önemlidir.
Köpeklerde Alan Koruma Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeğinizin öncelikle uyarı havlaması yapabilmesi için eğitilmesi gerekiyor. Köpeklerde koruma alan eğitimi için bir uyarıcı veya tetikleyici kelime seçmelisiniz. Köpeğinizi, bir yabancı kapınıza geldiğinde veya mülkünüze girdiğinde sizi uyarması için eğitirken, bir tetikleyici kelime seçip onu bir komut olarak belirleyerek başlayın.
Örneğin “havlama” kelimesini seçmeyi deneyin. Bazı sahipler, üçüncü şahısların komutlarının anlamını anlamalarını önlemek için havlama dışında konuşma kelimelerini de seçebiliyor. Kelimelerinizi seçtikten sonra talimat verirken her defasında aynı ses tonunu kullanın. Ayrıca havlama komutunu her verdiğinizde aynı kelimeleri kullandığınızdan emin olun. Köpeğinizi komutlara uyması için eğitmek en büyük adımdır. Köpekler doğal olarak havlarlar, bu nedenle yaklaşan ayak seslerini veya ani bir gürültü duyarlarsa, komut olmadan bile havlayacaklardır. Havlamasını kontrol altına almak ve köpeklerde koruma alan eğitimi vermek için:
- Önemli olan köpeğinizin talimatlarınıza göre havlamasını sağlamaktır. Öncelikle köpeğinize bir tasma takın ve onu mutfak masasının ayağına veya bahçenizdeki çite bağlayın.
- Köpeğinizin bekleme alanından uzaklaşıp görüş alanından uzaklaşırken ikramı sunun.
- Köpeğinizin bir ses çıkardığını duyar duymaz, köpeğinize dönün ve tetikleyici olarak seçtiğiniz kelimeyle birlikte onu övün.
- Ödülünü ise hiç bekletmeden hemen verin ve onu pekiştirin.
- Bunu birçok kez tekrarlarsanız, köpeğiniz havlamayı kafasındaki ödülle ilişkilendirmeye başlayacaktır.
- Köpeğiniz tasmalıyken havlama komutlarına alıştıktan sonra, bahçede veya evin çevresinde farklı bir yerde pratik yapmayı deneyin.
- Ayrıca yürüyüşe çıktığınızda veya köpek parkı gibi halka açık bir yerde birlikte oynarken köpeğinizin komutlara yanıt verme yeteneğini de test edebilirsiniz.
- Tutarlılık ve pratik, bu talimatların kalıcı olmasını sağlamanın anahtarıdır.
- Köpeğinizin yürürken nasıl tepki verdiğini görmek istiyorsanız yürümeyi bırakın ve doğrudan gözlerinin içine bakın. Daha sonra coşkulu bir sesle köpeğe “havlamasını” emredin.
Havlama eğitimi sırasında kafası karışıyor veya tereddüt ediyor ise komutunuzu tekrarlayarak yeniden ödül verebilirsiniz. İdeal olarak, köpeğiniz komut üzerine yalnızca bir kez havlamalıdır. Ancak bazı köpekler komutları dinleyip havlamaya devam edebilir. Bu durumda ödül vermeyin. Sessizleşene kadar bekleyin, ardından komutu tekrar verin.
Köpeklerde Alan Koruma Eğitimi Testi
İçeride ve dışarıda bu şekilde köpeğinizin hangi durumlarda havlayıp havlamayacağını öğrettiniz. Şimdi ise test etme zamanı. Köpeğinizin alıştırma yaptığınız havlama komutlarını anlayıp anlamadığını test etmek için köpeğinizi evin içinde bırakın ve ön kapıdan dışarı çıkın.
Dışarı çıkın, kapı zilini çalın ve köpeğinize havlamasını söyleyin. Köpeğiniz komutlarınıza göre havladığında onu ödüllendirin. Daha sonra kapıyı çalın ve havlama komutunu verin.
Mümkünse bu egzersizi gece, dışarısı karanlıkken yapmayı deneyin. Geceleri birisi kapınıza yaklaştığında köpeğinizin tetikte olmasını istersiniz, bu nedenle köpeğinizin gündüz olduğu gibi geceleri de havlama komutlarına yanıt vermesi gerektiğini anladığından emin olmanız önemlidir.
Kısa aralıklarla havlama komutlarını uygulayın. 3 veya 4 kez pratik yaptıktan sonra çocuğunuza kısa bir ara verin ve yaklaşık 45 dakika boyunca başka bir şey yapmasına izin verin. Bu aradan sonra 5-6 kez daha pratik yapın. Burada önemli olan aşırı antrenmandan kaçınmaktır. Onları çok fazla eğitirseniz sıkılabilir veya sinirlenebilirler.
Yabancılara Karşı Köpeklerde Alan Koruma Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeğiniz diğer aile üyelerinden gelen havlama komutlarına alıştıktan sonra, onu diğer insanlara da havlayarak yanıt vermesi konusunda eğitebilirsiniz. Bir aile üyesinden kapının önünde durmasını ve kapı zilini çalmasını veya çalmasını isteyin. Köpeğimle birlikte içeride kalın ve köpeğe havlama komutları verin.
Köpeğinizi havlayabildiği her an ödüllendirin. Bu köpeğinizin koruma içgüdülerini güçlendirerek, tanımadığı kişilere havlamasına neden olur. Bu eğitime ailenizin yardımıyla devam edin ve köpeğinizi kapı ziline veya kapıyı çalmaya tepki olarak her havladığında ödüllendirin.
Köpeğiniz yavaş yavaş kapı zili veya kapıyı çalma sesini havlamayla ilişkilendirecek ve kapı zili veya kapı sesi her duyulduğunda bir kez havlamaya başlayacaktır. Bir süre sonra köpeğinize, komut üzerine havlamak yerine, kapı zili veya kapıyı çaldığında havlamayı öğretebilirsiniz.
Köpeklerde Alan Koruma Eğitimi Adımları
Alan eğitiminde havlama eğitimi, eve gelen kişiler konusunda eğitimden sonra ise alternatif havlama komutları ve durma komutları uygulamak, köpeğinizin havlamasını kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca farklı zamanlarda havlama komutunu verip ardından durma komutunu vererek de oynayabilirsiniz. Köpeğiniz de bunu bir oyun olarak düşünecek ve hem sizin hem de köpeğiniz için eğitimi eğlenceli bir zaman haline getirebilecektir.
Bir yabancı geldiğinde köpeğinizi havlamaya teşvik edebilirsiniz. Kapı zili çaldığında, kim olduğunu bilseniz bile, köpeğinizi havlamaya teşvik edin. Köpeğiniz kimin geldiğini bilmiyor olabilir, bu yüzden ona, tanıdık olmayan bir şeyin varlığına karşı havlayarak sizi uyarması için koruyucu içgüdülerini kullanmayı öğretin. Ancak, başka biri nazik veya tarafsız olsa bile, köpeğinizi yürürken havlamaya teşvik etmekten kaçının.
Her eğitimde olduğu gibi sık sık tekrar yapmak ve köpeğinizin her seferinde uygun yanıt vermenin önemli olduğunu unutmayın. Komutu sık sık kısa sürelerde yapmayı ihmal etmeyin ve köpeğinizin her doğru hareketinde onu sık sık ödüllendirin.
Alan koruması eğitimi çok önemli bir eğitimdir. Eğer doğru bir eğitim süreci yaşanmaz ise bu durumda köpeğiniz çok saldırganlaşır ve her gördüğü yabancıya saldırma eğilimi gösterir. Bu nedenle yabancı bir tehlikeye karşı nasıl saldıracağını öğretmeniz de alan eğitimine dahildir. Alan koruması eğitimi almış köpeğiniz var ise eviniz için ‘dikkat köpek var’ uyarısı asabilirsiniz. Bu dışarıdan gelecek tehlikelere karşı doğal bir koruma sağlarken aynı zamanda araştırmalara göre caydırıcı etkisi de çok yüksektir.
Köpeklerde Alan Koruma Eğitimine Nasıl Teşvik Edilir?
Alan koruması eğitimi tümüyle bir adımdır. Eğitim sırasında, köpeğiniz iyi iş çıkardığında onu övmeyi unutmayın. Köpekler ödül aldıklarında daha motive olurlar. İyi performans için üç tür ödül vardır: ikramlar, oyuncaklar ve övgü. İkramlar hazırlarken köpeğinizin seveceği ikramlıklar hazırlamak etkilidir. Fazla vermek sağlıklı değildir, bu nedenle mutlaka düşük kalorili yiyecekler hazırlayın.
Oyuncaklar söz konusu olduğunda köpeğinizin genellikle oynadığı oyuncaklar yeterlidir. Köpeğinizi övmenin iyi bir yolu ona iltifat etmek ve onu okşamaktır. Ödül ödüllerini yavaş yavaş kaldırırsanız, köpeğiniz siz onları övseniz bile komutları takip etmeye başlayacaktır. Köpekler sahiplerinden övgü aldıklarında çok mutlu olurlar.
Onları övmek onları motive edecek, daha çok övülmek isteyecek ve talimatlara uymayı isteyeceklerdir. Ayrıca köpeğinizle sahibi arasında güvene dayalı bir ilişki kurabilirsiniz.
Bir köpeği eğitirken altın kural, hiçbir durumda asla güç kullanmamaktır. Birçok sahip, köpeklerini eğitirken katı olmaya çalışır ve sonunda onlara vurur, ancak bu asla yapılmamalıdır. Tüm köpek eğitimlerinde olduğu gibi şiddet içeren davranışlar da köpekler için korku uyandıran davranışlardan başka bir şey değildir. Unutmayın siz saldırgan bir köpek değil korumacı olan bir köpek yetiştirmek istiyorsanız. Saldırı alan bir köpek saldırmaya meyil eder ve alan korumasında saldırmak çok zoraki bir adımdır.