Köpeklerde agresyon eğitimi verilirken olumsuz bulunan davranışların değiştirilmesi konusunda çok hassas davranılması gerekmektedir. Eğitime ilişkin hangi kıstasların hayata geçirilmesi gerektiğine dair bilinmesi gerekenler burada!
Köpeklerde agresyon eğitimi kategorisinde incelemeler yapıldığı zaman bu eğitimler sayesinde köpek sahiplerinin derin bir nefes aldığı ve köpekler ile alakalı sorunlardan da büyük ölçüde kurtuldukları anlaşılmaktadır. Agresyon eğitimi alınırken köpeklerde hangi eğitim kıstaslarına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca hangi ırkın hassasiyetlerinin neler olduğu gibi unsurlar da dikkate alınmalıdır. Agresyon eğitimi konusunda gösterilen hassasiyet çok önemlidir. Bu agresyonun kontrol altına alınmaması çevresindeki diğer köpekler için de olumsuz bir etkisi olabilmektedir.
Agresyon Nedir?
Köpeklerde agresyon eğitimi neden gereklidir; köpeklerde çok farklı unsurlara ani şekilde sinirlilik hali baş gösterebilmektedir. Bu durum agresyon olarak tabir edilir. Beklenmedik anlarda beklenmedik şekilde yükselen bir sinir seviyesi köpek sahiplerinin hayatını büyük ölçüde zorlaştırmaktadır. Agresyonun arkasında yatan çok farklı nedenler olabilir. Öncelikli olarak bu nedenlerin dikkatle incelenmesi ve olası nedenlere göre çözüm önerilerinin ortaya koyulması lazımdır. Agresyon ve sinirlilik köpeklerde sadece dönemsel olarak yaşanan bir sorun olabilir. Sinirliliğin adeta bir huy haline getirilmesi durumunda önlem almanın vakti gelmiş demektir.
Diğer Köpekler ile İlişkiler ve Agresyon
Bazı köpeklerin diğer köpekler ile olan ilişkileri oldukça sağlamdır. Ancak bazılarının iletişim kurma alanında büyük oranda sorun yaşadıkları bilinmektedir. Asosyal olan köpeklerin kendi benimsedikleri saha arasına dahi agresyon tepkisi vardır. Diğer köpekler ile ilişkilere ilişkin çok hassas davranmanız gerekiyor.
Köpeklerin yanına yeni bir köpek sahiplenmenin doğru bir karar olmayacağını bilmelisiniz. Bu yaşanan huzursuz durum iki köpeği de tedirgin olmaktadır. Bazı köpekler yanına bir köpek daha alındığı zaman mutluluk çok daha yüksek seviyede olmaktadır. Hayvanın karakterini ve ırk özelliklerini tanımanın agresyon ile mücadele adımında önemlidir.
Agresyon Eğitim Detayları Nelerdir?
Agresyon eğitimi kategorisinde incelemeler yapıldığı zaman köpeklerin özellikle sıkı bir disiplin altına alınmalarının gerekli olduğu anlaşılıyor.
- Köpeklerde agresyonun en temel nedenleri arasında korku geliyor. Korkunun hangi durumlarda ortaya çıktığına bakılmalıdır. Ayrıca onu takip eden agresyonun temel karakteristik özellikleri hakkında inceleme yapılmalıdır.
- Köpeklerin neden korktuğunu tespit ederek o unsurların ortamdan elimine edilmesi gerekir. Bu korku kaynaklı agresyonun son bulmasına katkı sağlayacaktır.
- Köpeklerde isteklerin ve beklentilerin karşılanamaması direkt olarak agresyona neden olabilmektedir. Anlaşılamama sorunu yaşanmaması için köpeklerin havlamasından vücut diline kadar bilgi sahibi olunmalıdır.
- Çocuklara ilişkin agresyona neden olan güdülerin başında da anlaşılamama kaygısı gelmektedir. Çocuklar köpeklerin davranışlarına anlam veremez. Ayrıca köpeklerin de bu durumun farkında olması nedeniyle aralarında gerginlik çıkar. Bir yetişkin gözetiminin bulunması tavsiye edilmektedir.
- Köpeklerde özgüven sorunları da agresyona neden olabilmektedir. Kendilerini ifade ederken sadece sinirlilik hali göstermeye başlayabilirler. Bu durumun aslına bakılırsa anlaşılamama kaygısı ile de yakından ilişkili olduğu görülmektedir.
Köpeklerde agresyon eğitimi sayesinde gün içerisinde sizin için büyük oranda sorun teşkil edilen köpek davranışlarının en aza indirilmesi mümkün kılınmaktadır.
Irk Seçiminin Önemi
Köpek ırklarının bir kısmının daha az eğitime açıktır. Bunun genetik özelliklerden kaynaklı bir husus olduğu bilinmektedir. Eğitilebilirliğin düşük olmasının yanı sıra bazı köpeklerin sert ortamlara olan tahammülsüzlüğü de dikkat çekmektedir. Bu tür köpek ırklarında agresyon sorununun yaşanması olasıdır. Kesinlikle ırk seçimi konusunda çok hassas davranmanız gerekmektedir.
Bazı köpek ırklarının daha eğitilebilirdir. Ayrıca belirtilen en karmaşık komutların dahi anlaşılmasına dair çok büyük bir efor sarf ettiği görülmektedir. Bekleyen avantajlar ve dezavantajlar hakkında net bir bilgi almak için harika bir alternatif olacaktır. Irk seçim sürecine ilişkin de yol göstericidir. Köpeklerin agresyon ile anılmalarının en temel nedenlerinden biri yanlış verilen eğitimler ile adlarının kötüye çıkmasıdır.
Örneğin Pitbull ırkının genelde insanlar tarafından dövüş köpeği olarak kullanılıyor. Bu da o köpeklere dair bu tip bir algının yerleşmesine neden olmuştur. Fakat asıl sorunun tamamen yetiştirme tarzı ile alakalı olduğudur. Köpeklerin de hayata geçirecekleri hareketler almış oldukları eğitime uygun olacaktır. Köpekleri bir hamur gibi düşünmelisiniz. Siz ne yönde şekil vermek isterseniz o yönde şekil alacaktır. Bu nedenle köpeklerin ırkı kadar verilen eğitimin de büyük oranda etki sahibi olduğu anlaşılmaktadır.
Köpeklerde Asosyallik ve Agresyon
Köpeklerde özellikle asosyallik ile eşleştirilen en temel davranış kalıplarının başında agresyon gelmektedir. Asosyal olan, sahipleri ile yeterince zaman geçiremeyen köpeklerin agresyona daha meyillidir. Agresyon sorununun üstesinden gelebilmek için kesinlikle köpeğinizi ile yakından zaman geçirmeniz gerekir. Köpek sahiplenmeden önce sadece onun beslenmesi ya da tuvalet ihtiyaçları değil. Aynı zamanda onun psikolojik durumu ile de yakından ilişkili olacağınızı unutmamanız gerekir.
Köpek bakmak her ne kadar imrenilen bir durumdur. Aynı şekilde sorumluluklarının da çok yüksek seviyede olduğu bilinmektedir. Sosyalleşme eksikliği nedeni ile yaşanan sinir bozukluk sorunlarının ortaya çıkmasını da engellemiş olursunuz. Yoğun iş temposu olan kişilerin evlerinde köpekleri ile zaman geçirme imkanlarının olup olmadığı konusunda kendilerini sınamaları ve verecekleri olan yanıta göre hayvan sahiplenmeleri gerekmektedir.
Köpeklerde Eğitim Tekrarına Dikkat!
Köpeklerde agresyon eğitimi verilirken komutların yerleşik bir hal alabilmesi için kesinlikle eğitimin tekrar basamaklarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Agresyon eğitimi sayesinde alınan komutların düzenli aralıklar ile tekrar edilmesi gerekir. Bu şekilde eğitimin detaylarının köpeklerin zihninde diri tutulması sağlanmaktadır. Eğitim adımlarında tekrarın dozu ve zamanı çok önemlidir. Köpeklerde bıkkınlığa neden olabileceği de akılda bulundurulmalıdır.
Köpeklerde agresyon eğitimi komutlarının tekrarlanması gibi istenmeyen davranışın sergilenmesi halinde verilen sert tepkinin de devam etmesi gerekiyor. Tehdit unsurunun ortadan kalktığını düşünmesi köpeklerin yeniden istenmeyen agresif davranışlar sergilemesine neden olabilir. Uzmanların bu aşamada eğitimin sürekliliğini vurguladığını anlıyoruz. Köpeklerin sadece komutları öğrenmesi onun o aşamada sorunlarının tamamen çözüldüğü anlamına gelmez. Komutların ve dozunda uygulanan disiplin sağlayıcı uyarıların devamlılığını sürdürmesi gerekmektedir. Açıkçası köpek eğitiminde yaşanan en büyük sorun da ailelerin eğitimin sürekliliğinden haberdar olmamalarıdır.
Köpeğim Komutları Neden Dinlemiyor?
Köpeklerde agresyon eğitimi sırasında verilen komutların dinlenilmemesine ilişkin en temel husus o ortamda eğitim disiplininin kurulmamış olmasıdır. Bu durumda köpeklerin ortamı ciddiye almaması nedeni ile yapabilmesi mümkün olan komutları dahi dikkate almadığı durumlar meydana gelebilmektedir. Köpeğin komutları dinlememesinin farklı nedenleri de olabilir. Özellikle agresyon söz konusu ise köpeklerde yaşanan bir nörolojik sorundan da bahsetmek mümkündür. Nörolojik sorunlarda gereksiz bir sinirlilik hali ve komutların hayata geçirilmesinde sorunlar da beklenebilmektedir.
Nörolojik sorunların ve diğer bedensel sağlık sorunlarının tespit edilebilmesi için kesinlikle düzenli veteriner kontrollerine dikkat etmelisiniz. Düzenli veteriner kontrolleri sayesinde büyük oranda kronik rahatsızlıklara karşı avantaj elde edilecektir. Diğer hastalıkların da yaygınlaşmadan anında tedavi aşamasına başlaması için fırsat verilecektir. Köpeklerde komutların anlaşılması sürecine dair çok dikkatli olmanız gerekiyor.
Düzenli veteriner kontrollerinin eğitim safhasında yaşanabilecek bu tip olumsuzlukları da büyük ölçüde ortadan kaldırdığı görülüyor. Aynı zamanda köpeklerde bazı vitamin değerlerinin eksikliği de komutların algılanmasına ilişkin sorun yaratabilmektedir. Tam kan sayımının yapılması ile beraber kan değerlerinde eğitimi zorlaştırabilecek bir durum olup olmadığı da tespit edilebilmektedir.
Kızgınlık Döneminde Agresyon
Köpeklerde agresyon eğitimi verilirken köpeklerin kızgınlık dönemlerinde agresyon seviyelerinin çok büyük oranda artış ile karşı karşıya kaldıkları da görülmektedir. Kızgınlık süreçlerinde eğitim almaya da elverişli değillerdir. Normal koşullarda sinirlenmedikleri durumlara tepki göstermeleri olasıdır. Bu tür durumların farkında olarak en azından kızgınlık döneminde eğitim komutlarının yerine getirilmesinde ısrarcı olmamanız gerekiyor.
Agresyonun kızgınlık döneminin geçmesi ile beraber yavaş yavaş ortadan kalkması beklenmektedir. Kızgınlık dönemine dair dikkate alınması gereken bir diğer husus da mevcut alınan eğitimlerin komutlarına karşı da tepkisizlik gösterilebileceğidir. Köpekler bu süreçte bildiği komutları dahi uygulamaktan imtina edebilirler. Köpeklerin kızgınlık döneminin geçmesinin sonrasında bu sorun da ortadan kalkacaktır. Kısırlaştırma ameliyatlarının sonrasında yaşanan bu sorunların büyük ölçüde ortadan kalkması beklenir. Fakat kısırlaştırma ameliyatının da köpeklerin karakteri üzerinde farklı olumsuz özellikleri ve etkileri mevcuttur.
Koruma Köpeklerinde Agresyon
Köpeklerde agresyon eğitimi koruma köpeği eğitimi sonrasında sıklıkla ihtiyaç duyulan ek eğitim seçenekleri arasında karşımıza çıkmaktadır. Koruma köpeklerinde agresyon konusunda bazı dengesizlikler söz konusu olabilmektedir. Bilhassa saldırganlığın fazla olduğu koruma köpeklerinde bu öfkenin zaman zaman hedefinden saparak farklı alanlara yöneltilmesinin de söz konusu olabileceğini bilmek gerekiyor.
Köpeklerde koruma eğitimi verilirken şiddetin hangi alana yöneltileceği, nerede durması gerektiği gibi alanlarda da detaylı bir eğitim aşamasının hayata geçirilmesi lazımdır. Köpeklerde koruma güdüsü teşvik edilirken bir diğer yandan da itaatin çok kuvvetli olması gerekir. Saldırma komutu verildiği zaman saldıracak ve aynı amanda durma komutu verildiğinde de duracak net ifadeleri anında anlayan köpeklerin tercih edilmesi gerekir. Koruma eğitiminin bu şekilde istenmeyen sonuçlar doğurmaması için eğitimin tüm adımlarının eksiksiz bir biçimde planlanmış olması gerekiyor.
Daha Öncesinde Köpek Bakan Kişilerin Yorumlarına Dikkat
Köpeklerde hangi davranışların agresyon ile sonuçlandığı, bakım aşamasında nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi hususların kesinlikle dikkatle incelenmesi gerekmektedir. Köpek bakan kişilerin yorumları ırkların olumlu ve olumsuz boyutlarına ilişkin bilgi almanız için harika bir alternatif olacaktır. Aynı zamanda eğitim sürecinde hangi kıstasların göz önünde bulundurulması gerektiğine dair de yol gösterici olacaktır. Farklı kaynaklardan farklı kişilerin yorumlarını derlemelisiniz. Köpek bakan kişilerin yorumlarına ilişkin çok detaylı bir inceleme yapılmalıdır. Yorumlarda verilen ipuçları hayata geçirilirken, konunun uzmanlarının bu önerileri tavsiye edip etmediğini de kıyaslamalısınız.
Agresyonda Köpek Sahiplerinin Hataları
Köpeklerde agresyon eğitimi sırasında köpeklerin kesinlikle şiddet içeren bir tavra tabi tutulmaması gerekiyor. Herhangi bir şekilde şiddet içeren bir hareketin uygulanması durumunda köpeklerde bu aşamada daha meyilli olunabilir ve var olan asabilik daha net şekilde ortaya çıkabilir. Köpek eğitimlerinde köpeğinizin ırkı ne olursa olsun ona fiziksel ya da psikolojik şiddet uygulamamalısınız. Bu durumlarda psikolojik şiddete ilişkin köpek sahiplerinin çok da bilgi sahibi olmadığını fark ediyoruz.
Özellikler bir alanda söz verilmesinin ve ödül vaat edilmesinin sonrasında ödül verilmemesi ya da köpek ile ilgilenmenin diyalog kurmanın birden kesilmesi köpeğe uygulanan en net şiddet öğeleri arasında yerini almaktadır. Psikolojik ve fiziksel şiddet uygulanmasının köpeklerin sağlığı ve zekaları üzerinde çok net bir etkileri de mevcuttur.
Ağrı Nedenli Agresyon
Köpeklerde yaşanan agresyonun bir diğer önemli nedeni de ağrıdan kaynaklı agresyon sergilenmesidir. Köpeklerde fizyolojik yapıda yaşanan sorunların ağrı ortaya çıkartması ve bu ağrı nedeni ile de köpeklerde bir sinirlilik halinin yaşanması olasıdır. Psikolojik olarak baskı altında olmasa dahi agresyon sergileyen köpeklerde bu olasılık da akılarla getirilmelidir. Kapsamlı bir veteriner kontrolünden geçirildikten sonra ağrı kaynaklı bir agresyon olup olmadığının tespit edilmesi de mümkün olacaktır.
Ağrı nedenli agresyon görmezden gelindiği zaman fizyolojik olarak daha büyük sorunlar medyan gelebilmektedir. Köpeklerde yaşanan hem bedensel hem de psikolojik her bir değişimin yakından takip edilmesi gerekiyor. Sadece bu cümle dahi köpek bakmanın ne derece büyük sorumluluk gerektiren bir adım olduğunu bir kere daha ortaya koymaktadır.
Baskın Agresyon Nedir?
Köpeklerde kendi ırk özelliklerinden kaynaklı olarak ortaya çıkan agresyon seçenekleri arasında kendini göstermektedir. Baskın agresyon aslına bakılırsa liderlik ruhuna ilişkin yaşanan sorunlar arasındadır. Köpeklerde liderlik vasfının çok ön planda olması ve bunu sergileyecek bir alanının olmaması durumunda baskın agresyon ya da dominant agresyon sergilenebilmektedir. Baskın agresyona ilişkin köpeğin karakter özelliklerine ilişkin bilgi sahibi olmak bu sorunun kaynağını anlamak babında büyük oranda destek sunacaktır. Agresyon ortaya çıkıyorsa, illa olumsuzluk değil aynı zamanda lider vasıf gibi olumlu kıstasların da akıllarda yerini alması gerekiyor.
Sürü olarak yaşayan köpeklerde de agresyonun diğer köpek ırklarına göre daha fazla sergilenebildiği de bilinmektedir. Bu tür durumların köpek ırkları arasında seçim yaparken agresyon tepkileri ile uğraşmak istemeyen kişilerin tercihlerini sürü köpeklerinden yana kullanmaması gerekir. Sürü köpeklerinin agresyon davranışlarını sergilemeye daha yatkın olduğu yapılan incelemelerde ve araştırmalarda çok net şekilde görülmektedir. Küçük köpeklerde de agresyon davranışları ortaya çıkabilir. Agresyonun sadece büyük köpek ırklarına ait bir özellikmiş gibi algılanmaması gerekiyor. Küçük köpek ırklarında da bu şekilde aksaklıklar meydana gelebilmektedir. Hatta bazı küçük köpek ırklarının tahammül seviyesi çok düşük oluyor!
Agresyon ve Havlama Sorunu
Agresyonun en temel ortaya koyulan tepkilerinin başında havlama geliyor. Agresyon içinde hisseden köpeklerin havlama sıklığında da artışlar meydana gelmektedir. Bu durum özellikle apartmanda köpek bakan kişiler için çok büyük bir sorun teşkil etmektedir. Havlama sorunu ile başa çıkabilmek için köpek sahiplerinin bu alanda da eğitim aldırdıkları anlaşılıyor.
En azından havlama sıklığının azaltılması için bazı adımlar atılabilmektedir. Havlama sorununun asıl nedeni köpeklerin kendilerini ifade etmek istemeleridir. Kendilerini tehdit altında hisseden hayvanların sıklıkla başvurdukları yöntemler arasındadır. Hemen bu havlamanın azaltılmasına ilişkin eğitim aldırmaktansa en azından havlama sıklığının artmasındaki temel nedenin tespit edilmesi de önem arz eder.
Eğitimde Disiplin
Disiplin konusunda ç.ok hassas davranmanız gerekmektedir. Eğitimde disiplin adımına ilişkin özellikle akıllarda var olan bir yanılgının düzeltilmesi gerekiyor. Disiplin şiddet ile kurulmaz. Şiddet köpek üzerine korku unsuru ile baskı kurulması manasına gelir. Fakat disiplin oldukça olumlu bir kavramdır. Bu kavram sayesinde köpeklerde daha sorunsuz bir sistem akışının geliştirilmesi mümkün olacak. Disiplin kurulması için köpek ile sahibi arasında yakın bir ilişkinin olması gerekir. Köpeklerin olumsuz bir tepki almaktan çekinmesi, olumlu bir tepki almak için de hevesli olması en temel kıstaslar arasında kendini gösterir.
Disiplinin kurulamadığı ortamlarda köpeklerde eğitim adımını tamamlamanın mümkün olmadığı açık. Agresyon eğitiminde de size en büyük yardımı dokunacak olan hususların başında disiplin gelecektir. Verilen komutların uygulanması ve istenmeyen davranışların azaltılması için disiplinli bir eğitim ortamının tesis edilmesi lazımdır. Eğitimde disiplin sağlanırken bilhassa köpek ile yakın ilişkilerin kurulması ve aynı zamanda komutların yerine getirilmesi sürecinde net ifadelerin kullanılması eğitim adımının daha kolay bir hale gelmesini de mümkün kılacaktır.