AKöpeklerde ağız kokusu neden oluşur? Ağız kokusunu gidermek için neler yapılması gerekir? İşte köpeğinizin ağzı kokuyor ise aradığınız tüm soruların yanıtları!
Köpeklerde ağız kokusu farklı birçok nedene bağlı olarak oluşabiliyor. Ağız kokusundan arkasında yatan ise çok farklı noktalar bulunabiliyor. Köpeğinizin sağlıklı bir ağız ve diş sağlığına sahip olması onun tüm sağlığını doğrudan etkiler. Bunun için ağız kokusu kimi zaman önemli şeylere işaret ediyor olmaktadır.
Köpeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?
Köpeklerde ağız kokusunun oluşumu için farklı birçok neden bulunmaktadır. Bu nedenleri genel çerçevede şöyle bir inceleyelim;
- Köpeklerde ağız kokusu oluşmasına neden olan en yaygın neden yetersiz ağız hijyeni oluyor. Köpeğe yeterli ağız bakımı yapılmadığında koku oluşumu artabiliyor.
- Ağız sorunları gibi farklı durumlar da ağız kokusuna neden olmaktadır.
- Ayrıca sistemin sağlık sorunları da kötü ağız kokusunun oluşmasına yol açar. Özellikle sindirim sistemi ağız kokusunun temel nedeni olmaktadır.
- Kimi zaman köpeğini tüketmiş olduğu mamalar da ağız kokusunun oluşmasını sağlar. Özellikle yeterli kaliteye sahip olmayan mamalar köpeklerde hem ağız hem de deri kokusuna neden olmaktadır.
Eğer kokunun tedavi edilmesi gerekiyor ise öncelikle hangi nedenden kaynaklı koku oluştuğu tespit edilmelidir.
Köpeklerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Köpeklerde ağız kokusu giderilmesi için uygulanması gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Ancak bu adımları uyguladığınız halde köpeğimizin hala ağzı kokuyor ise farklı durumlarda şüphelenmeniz gerekir. Yine de koku durumu ile karşılaştığınız zaman uygulayabileceğiniz en temel yöntemler bulunmaktadır.
Düzenli diş fırçalama ve temizlik, ağız hijyenini sağlamak için önemlidir. Köpek diş fırçaları ve diş macunları kullanarak dişlerini temizlersiniz. Düzenli olarak diş fırçalamak dişlerde bunama birikmesini engeller ve bu da kokunun giderilmesini sağlar.
Ayrıca veterinerinizin önerdiği diş temizleme ürünlerini kullanmak da etkili olmaktadır. Profesyonel diş temizliği, veterineriniz tarafından yapılmaktadır. Ayrıca diş taşı birikimini temizlemeye yardımcı olmaktadır. Diş taşı tespit edilmişse bu taşların temizlenmesi ağız kokusunun giderilmesi konusunda yardımcıdır.
Köpeklerde Diş Ve Ağız Bakımı İçin Neler Yapılmalı?
Ağız sağlığının bakımlarının yapılması köpeğin çok daha sağlıklı bir hayata sahip olmasına yardımcı olacaktır. Ağız kokusu ağız ve diğer tüm konular için uygulanan bakım rutini şöyledir;
- Öncelikle köpeğinizin yemekten sonra su içmesini sağlamak ağzında kalan mamaları temizleme konusunda yardımcı olur. Bu nedenle yemekten sonra su içmesi için teşvik sağlanır.
- Köpeğinizi günlük olarak dişlerini fırçalamanın diş bakımı konusunda yardımcıdır. Ancak yoğun hayat temposu ya da köpeğimizin buna çok izin vermemesi nedeniyle diş fırçalamak konusunda sıkıntı yaşıyorsanız en azından 2 gündür ya da 3 günde bir gibi kısa aralıklarla dişlerin fırçalanması ağız sağlığına yardımcı olacaktır. Tavsiye edilen süre olabildiğince en kısa süre boyunca diş fırçalama olacaktır.
- Köpeğinizin dişlerini fırçalamak için ilk adımlarda onların damak tadına uygun olarak geliştirilen macunlarından yararlanırsınız.
- Ayrıca eğitim sürecinin diş fırçalama ilgili de bir eklerseniz ileride diş fırçalamak konusunda çok fazla problemlerle karşılaşmazsınız.
- Sağlıklı bir ağız bakımı için diş desteği sağlayan mamaları da tercih edebilirsiniz. Bu mamalar sayesinde köpeğinizin diş sağlığı için ekstra içerikler sağlanır.
Köpeklerde Ağız Kokusu Belirtileri
Köpeklerde ağız kokusu genellikle zaten belirgin bir belirtidir. Kötü nefes kokusu en yaygın belirti olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca kötü kokunun yanında diş etlerinde kızarıklık, şişlik, kanama, yemek yeme zorluğu, tükürük salgısında artış ve diş kaybı gibi ağız sağlığı sorunlarına işaret eden belirtiler yer almaktadır.
Dişleriyle ilgili problem yaşayan köpekler de genellikle tükürük artışı görülmektedir. Eğer köpeğinizin normale göre çok daha fazla sahasının olduğunu görüyorsanız bu ağız ve diş problemleri yaşıyor olduğu anlamına gelir. Ayrıca kimi zaman köpeklerde ağız sağlığı bozulduğunda davranışlarda değişiklikler görülmektedir.
Ağız sağlığı yeterince iyi olmayan köpeklerde eskisine oranla huysuzluk, sinirlilik ya da huzursuzluk gibi davranışlar görülmektedir. Köpeğinizin ağız kokusu farklı nedenlere bağlı olarak değişik belirtiler de görülmektedir.
Köpeklerde Ağız Kokusu Nasıl Önlenebilir?
Köpeğimizin ağzının kokmasına neden olan durumu bulduktan sonra bu durumun üzerine çözüm elde edilmektedir. Örneğin köpeğinizin hastalığı varsa hastalık giderilmektedir. Ya da yetersiz ağız bakımından kaynaklı koku oluşuyorsa diş taşı temizlenmesi gibi durumlar sayesinde kokunun oluşması giderilmektedir.
Köpeğinizin ilerde de ağzının kokmaması için bazı önlemler almanız gerekir. Köpeklerde ağız kokusu önlenmesi amacıyla şu noktalara dikkat edebilirsiniz;
- Veterineriniz tarafından tavsiye edilen ve köpeklerin suyuna karıştırılan ağız temizleyici serumdan yararlanırsınız.
- Düzenli olarak diş fırçalama yaparak köpeğinizin dişlerinin temiz kalmasını sağlarsınız.
- Özellikle diş fırçalama konusunda problem yaşıyorsanız diş temizleme oyuncakları kullanarak köpeğinizin dişlerini eğlenceli bir şekilde temizlemesini sağlarsınız.
- Ayrıca köpeğinize sağlıklı bir diyet sunma da köpeğinizin ağız kokusunun oluşmasını önlemektedir.
- Köpeğinizin ağız sağlığını kontrol etmek amacıyla düzenli veteriner kontrolleri yaptırmak da ağız kokusunu engellemek konusunda oldukça etkili bir yöntem olmaktadır.
Köpeğinizin genel ağız sağlığının yanında mutlaka normal sağlığının da iyi olmasına dikkat etmelisiniz. Oluşan ağız kokusu kimi zaman sindirim sisteminden kaynaklanan bildiği için yalnızca ağız bakımı yapmak kokuyu önlemeyecektir.
Köpeklerde Ağız Kokusu Nelere İşaret Eder?
Köpeklerde ağız kokusu genellikle ağız ve diş sağlıklarına işaretler veriyorlar olarak kabul edilmektedir. Ancak ağız kokusu çok daha fazlasını size anlatıyor olmaktadır.
Ağız sağlığı sorunları ve diş eti hastalıklarının yanında sindirim problemleri sistemik sağlık sorunları ve solunum yolu sorunları da ağız kokusunun nedeni olur.
Özellikle mide ve bağırsak sorunları köpek cinsleri ağız kokusunun oluşmasına yardımcı olurken sistemik sağlık sorunları içerisinde de diyabet, böbrek hastalıkları ve karaciğer problemleri gibi rahatsızlıklar ağız kokusuyla ilişkilendiriliyor.
Solunum yolu sorunlarında ise genellikle enfeksiyonlar ağız kokusu oluşmasına neden olur. Ayrıca uzun süreli açlık ya da diyabet gibi durumlarda köpeğinizin vücutta kötü keton maddelerin birikimine neden olur ve bunlar da kötü ağız kokusuna yol açar.
Ayrıca köpeğinizin ağzında oluşmuş olan koku karaciğer ve böbrek problemlerine bağlı olarak da oluşuyor olabilir. Karaciğer veya böbrek fonksiyonları bozuklukları vücuttan toksinlerin yeterince atılamamasına yol açar ve bu da koku artışı olmasına destek olur.
Sık Sorulan Sorular
Köpeklerde ağız kokusu aslında önemli bir durumdur mutlaka veterinere gidilmesi gerekir. Eğer herhangi bir içsel hastalıktan kaynaklanmıyor olsa dahi köpeklerin yeterince diş bakımının yapılmaması durumunda dişlerin kaybına kadar büyük problemler yaşanabilir. Bu durumların engellenmesi için köpeğinizin ağzı koktuğu anda veteriner ile konuşmanız tavsiye edilir.
Köpeklerin ağız kokusu kimi zaman tehlike içermeyen nedenlere bağlı olarak oluşur. Ancak bazen ağız kokusu oluşması nedenleri ağız içindeki yabancı cisimler ya da tümörler için işaret veriyor olabilir. Bu da köpeğiniz için tehlikeli bir durum oluşturacaktır.