Köpekler onları sevdiğimizi biliyor mu? Köpeklerin sahiplerinin tanıması genellikle koku ve seslerindendir. İnsanları ise yüzlerini okuyarak çözebiliyorlar.
Sevgi dolu, sevecen veya kötü niyetli insanları genellikle ıslak burun uçlarıyla havayı koklayarak yapıyorlar. Doğrudan temasa girerek koklayabildikleri gibi işittikleri ses ve sesin içindeki tınılar, onların insanları tanımlamasını sağlıyor.
Köpekler Sevgiyi Nasıl Algılar?
Köpekler onları sevdiğimizi biliyor mu? İnsanların sevgisini ve şefkatini nasıl hissederler? Köpekler daha çok duyularıyla, içgüdüleriyle hareket ederler. Akılları elbette insanlar gibi değildir ve duygularının da olmadığı düşünülmektedir.
Sadece sezisel olarak sevgiyi algılayabilirler. Bir de fizyolojik yetenekleri sayesinde sevgi veya şiddeti veya nefreti hissedilebiliyorlar. Köpeklerin burun ucu, onların genetik etiketi gibidir. İnsanların parmak ucundaki çizgiler gibi her köpeğin burnunun ucundaki çizgiler de farklıdır.
Üstelik ıslak burunlarında çeşitli kimyasal algılayıcı reseptörlerin bulunduğu söylenmektedir. Bu da havadaki minik kimyasalları algılayabilmeleri, koku sayesinde beyine gönderilen sinyallerle öğrenmelerini sağlayan fizyolojik yeteneklerdir.
İnsanlara göre 4 kat daha fazla ses işitme ve analiz etme potansiyelleri olduğu söylenmektedir. Dolayısıyla köpekler dışarıda veya iç ortamlarda da saygı duyması gereken kişileri, sevgiyi hissetmeleri gereken kişileri çok rahat şekilde algılayabilirler.
Köpeklere Sevgi Nasıl Gösterilmeli?
Köpekler onları sevdiğimizi biliyor mu? Sevgi gösterisi nasıl yapılır? Her insanın aynı olmadığı gibi her köpek türü de farklıdır. Ancak belirli sınıflara aynı türde sevgi veya şefkat gösterir. Zira arkadaş ve kucak köpekleri sevgisiz kalmaya dayanamaz canlılardır. Ancak çoban köpekleri, av köpekleri veya koruyucu köpekler sevgiden, fazla şefkatten, ilgiden hoşlanmazlar. Bu onlara itici bile gelir.
Köpeklere sevgi göstermek belirli sürelere yayılmalıdır. Özellikle eğitim uygulanmaya çalışılıyorsa, yalnız kaldıktan sonra eve gelindiğinde veya o yalnız bırakılacağı zaman sevgiyi daha doğrusu sevgi içerisindeki güveni yansıtmak önemlidir.
Golden türü köpekler aşırı temastan, gıdıklanmaktan, okşanmaktan, çeneleri ve başlarının yoklanmasından hoşlanırlar. Ancak Chow Chow köpeklerine dokunma gerçek bir başarı sayılmaktadır. Pitbullar, Rottweiler gibi tehlikeli sınıftaki köpeklerde genellikle algıyla severler.
Aslında onların kokladıkları şey, kişilerin ten kokuları, kıyafet, parfüm kokuları değildir. İnsanlarda olmayan farklı bir yetenek olarak onlar aslında insanların çevreye yaydıkları duyguları kokluyorlar. Esasen bu bir algılama biçimidir, fakat bizler onları koklama olarak adlandırıyoruz.
Zira köpekler renk körü olarak adlandırılır. Ancak bu biraz teknolojik düşünüldüğünde durum farklı olur. Zira köpekler tıpkı aura görüntüleme sistemlerinde olduğu gibi farklı bir görüntü boyutuna sahiplerdir. Ancak insanlar bu yeteneğe sahip olmadıkları için onların sadece 2 renkte gördüklerini düşünmektedir. Işıksız ortamda daha iyi görmeleri de buna destektir.
İyi ve kötü, olumlu ya da olumsuz, riskli ya da risk içermeyen şeklinde 2 farklı grupta insanları algılayabiliyorlar. Dolayısıyla insanların köpekleri gördüğünde yaydıkları korku, sevinç, neşe, güven veya sahte davranışlar gibi pek çok algıyı aslında renkler aracılığıyla görebiliyorlar. Dolayısıyla köpeklere biraz bilimsel bakış açısıyla yaklaşıldığında duygudan ziyade sezgisel boyutta hissettikleri anlaşılabilir.
Köpekler Neden Sever?
Köpekler onları sevdiğimizi biliyor mu? İnsanları neden seviyorlar? Aslında biraz zorunluluk durumu olarak düşünülmektedir. Aynı dünyayı paylaşmanın, aynı şehirlerde yaşamanın ve insanların daha üstün olmasından dolayı köpekler esasen insanlara karşı genellikle sevgi hissederler.
Beslenme ve barınma, sevgi ve şefkati ihtiyaçları gibi pek çok gereksinimleri elbette insanlar tarafından karşılandığından dolayı köpekler sever. Bu, bilimsel bir araştırma için köpekler kobay olarak kullanıldığında dahi fark etmemektedir. Zira köpek beslenme, karnını doyurma, güvenli bir ortamda kalma için genellikle itaatleri harfiyen yerine getirir.
Ancak bu, insanları her zaman sevdiği anlamına gelmez. Yaşadığı ortama veya insanlara bağlı olarak sorun çıkarmadan yaşama politikasından kaynaklanmaktadır.
Köpeklerin Güvendiği Nasıl Anlaşılır?
Köpekler onları sevdiğimizi biliyor mu? Köpeklerin güvendiği nasıl anlaşılır? Örneğin bölgesel koruma içgüdüsüne sahip sürü köpekleri; polis, jandarma veya güvenlik güçlerini gördükleri zaman bölgeyi terk ederler.
Genellikle köpekler kendilerini koruyucu olarak düşünürler ve kendilerinden daha üst bir koruyucu geldiği zaman genellikle ortamı terk ederler. Bu açık alanlarda ve pek çok şehirde yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlardır.
Aslında köpeklerin insanlara güvendiği ve onlar için rahat bir ortam hazırlamaya çalıştıkları (bazı köpek ırklarında) bilinmektedir. Bölgesel yaşadıkları alanları da insanlar için genellikle güvenli hale getirmeye çalışıyorlar. Ancak çok kalabalık ortamlarda kişilerden yayılan enerjiler karışabildiği için tehlikenin hangi alandan geldiği veya riski oluşturan kişinin kim olduğunu tam olarak tespit edemediği durumlarda, genellikle havlama, dolaşma veya adeta riskli kişiyi arar gibi seyrüseferde bulundukları görülmektedir.
Ancak oradan bir motosikletle yunus polisi geçtiği zaman güvenliğin sağlandığını düşünerek olumsuz davranışlarını değiştirir ve oradan giderler. İnsanlara karşı da güvendikleri, genellikle rahat tavırlarından gergin olmayan fiziksel ifadesinden anlaşılmaktadır.