Köpekler neden bu kadar sadık? Sadakatleri değişir mi? Köpekler, sürü hayvanları olsa da günümüzde bireysel yaşama adapte edilmeye çalışan ve adapte olmuş canlılardır. Sadakatleri eğitimleriyle de alakalıdır.
Vahşi hayvanlar veya vahşi doğada yaşayan canlılar gibi olmadıklarından dolayı kent yaşamında beslenme ve barınma ihtiyaçlarını gidermek zorundadırlar. Üstelik köpeklerin barınma protokollerinin insanlardan daha zor olduğunu biliyor muydunuz?
Köpekler Sadık mıdır?
Köpekler neden bu kadar sadık? Ya da davranışları sadakat örneği midir? Aslında köpeklerin, insanlara karşı çok sadık olduğu ve sahiplerini hiçbir zaman bırakmayacaklarını düşünülür. Fakat bu insanlar tarafından düşünülmek istenen duygudur. Aslında köpekler nispeten egoisttir.
Kendilerini düşündükleri için kaynaklarının kesintiye uğramasını istemezler. Kediler, köpeklere göre biraz daha mağrurlardır. İnsanlara çok fazla itaat etmezler ve nasıl olsa bana bakacaklar benim mamamı verecekler psikolojisindedirler. O yüzden kedilere genellikle nankör derler.
Köpekler bunu çok başarılı bir şekilde yaptıkları için daha çok sadakatle, dost canlısı oldukları gibi davranışlarla nitelendirilirler. Oysa köpekleri analiz etmek için sahiplenilmiş olanları değil, sokakta, doğada yaşayan köpekleri incelemek çok daha makul olacaktır.
Zira onlar bir kaldırımı ya da bir ağacın dibini mesken edindiklerinde dahi o kaldırım taşını bile korurlar. Zira oradan başka barınabilecekleri bir yer yoktur. Köpekler sürü halinde yaşadıkları, mahalle, köy, bölgesel alanlarını kendi oluşturdukları sürülerle koruduklarını ve o alanlarda yaşadıklarını düşündükleri için başka bir köpeği içlerine dahil etmezler.
Ya da bu çok zor olabilir. Dolayısıyla rastgele edindiği bir köşe başı ya da bir ağacın dibini bırakması çok mümkün değildir. Bu aslında onların çok zor barınma ihtiyaçlarını karşılayabildiklerinin temel göstergesidir.
Köpekler Neden Sadık Davranır?
Köpekler neden bu kadar sadık? Sadakatleri nasıl oluşuyor? Köpeklere verilen eğitimler ve eğitimler arasında minik çapta sunulan ödüller, kurabiye, kemik ve bisküviler aslında onların sadakatini devam ettirecek temel faktörlerdir. Mama kabını görmek, su kabını görmek veya ona ait bir minderin, yatağın olduğunu görmek, köpeklerin kesintisiz ve neredeyse sonsuza dek sadık kalacağını gösteren ana öğelerdir.
İnsanlar satın alma, kira ödeme, kendileri yapma gibi pek çok farklı çalışma ile yaşayacakları alanları tahsis edebiliyorlar. Fakat köpekler için bu açık yaşam alanında ve Türkiye’de özellikle sayısız sokak köpeği bulunduğundan dolayı onların barınabilecekleri çok az yer bulunuyor. Nitekim köpekler arasındaki havlamalar, saldırılar veya toplu sürü davranışları tamamen yerleşme/ yerleşke/ barınak alanlar için yaptıkları davranışlardır. Dolayısıyla sahiplenilen bir köpek, evdeki konforunu, kesintisiz kaynak olan mamalarını, sonsuz ve sınırsız gelecek ilgi ve sevgi için eğitimde en üstün başarıyı göstermek için azmeder.
Köpeklerin Sadakati Değişir mi?
Köpekler neden bu kadar sadık? Sadakatleri değişir mi? Elbette değişen bir fonksiyondur. Zira sahibini öldüren Pitbull ve benzeri köpekler buna örnektir. Eğitimi ve barınmalarını sahiplerinden alsalar da algıları devreye girdiğinde sahiplerini de risk görüp yok edebiliyorlar.
Dolayısıyla köpeklerin sadakati biraz ihtiyaç biraz kaynaktan ötürü oluşmaktadır. Ancak bu karşılıklı bir alışveriştir. İnsanlar stres ve kaygılarını atmak, çoğu zaman yalnızlık ihtiyaçlarını gidermek için evcil hayvan sahiplenmektedirler. Dolayısıyla köpekler ve insanlar arasında aslında karşılıksız değil, karşılıklı bir ilişki söz konusudur. Sadakatleri köpeğin başka insandan daha çok sevgi görmesi veya daha çok kaynak görmesiyle elbette değişmektedir.
Köpekler Neden Sever?
Köpekler neden bu kadar sadık? Neden bu kadar çok severler? Köpekler aslında güvende hissettikleri ortamları, kişileri severler. Örneğin sokulgan köpekler incelendiğinde onu seven veya küçük bir mama veren kişinin bile arkasından gidebilirler.
Onlar sadakatlerini herhangi bir vaat görmeden de sunabilirler. Zira köpekler genellikle yalnız hisseden canlılardır. Doğaları gereği sürü halindedirler. Fakat günümüz yaşam standartlarında onların sürü olması çok mümkün değildir. Bu nedenle insanları aileleri gibi ya da aile bireylerinden herhangi biri gibi hissedebiliyor.
Onlara karşı bağlılık yönlerini geliştiriyorlar. Sadece beslenme ve barınma ihtiyaçlarından dolayı değil, sevgi ve şefkat ihtiyaçlarından dolayı da insanları seçebiliyorlar. Nitekim olumsuz eğitim periyotlarıyla eğitim uygulayanlara dahi itaat etmeleri veya sevecen davranmaları bu eksikliklerinden kaynaklanmaktadır.