Türkiye’deki büyük köpek cinsleri ülkemizde farklı amaçlarla yetiştirilmiş köpeklerden oluşuyor. Oldukça büyük yapıya sahip olan bu köpekler ihtişamlı ve son derece akıllı ırkları kapsıyor. İşte hem sevimli hem de büyük dostlarımız.
Ana vatanı Türkiye olan ve ülkemizde uzun yıllardan beri farklı amaçlarla kullanılan birçok büyük köpek cinsi bulunuyor. Bu köpekler özellikle güçlü yapısı ve korkutucu görünümleri ile ülkemizde rağbet gören köpeklerdir.
Türkiye’deki büyük köpek cinsleri arasında herkesin de bildiği Kangal köpek cinsi bulunur. Kangallar oldukça güçlü yapısı ve kısa tüyleri ile dikkat çeken bir görüntüye sahiptir. Erkeklerinin boyutları 70 ila 80 cm kadar yüksek olurken dişilerde 63 ila 75 cm arasında değişiyor.
Görünüşlerinin aksine bu köpekler son derece sakin, sade ve sahibine karşı düşkün bir yapıya sahiptir. Ancak korumacı iç güdüleri çok fazla olduğu için bekçi ve koruma köpeği olarak yetiştirilirler. Özellikle sürüleri kurtlardan ve ayılardan koruyarak sahiplerine yardım ederler. Sahiplerine son derece bağlı oldukları için onları korumak ve onlarla beraber iş birliği yapmak bu köpek cinsini oldukça mutlu eder.
Türkiye’deki büyük köpek cinsleri arasında bir diğer popüler olan köpek ise Akbaş oluyor. Akbaşlar beyaz tüyleriyle kolay bir şekilde dikkat çekerler. Boyutları 71 ile 86 cm arasında değişen bu köpekler aynı zamanda ağırlık olarak 40 ile 64 kg arasında oluyor.
Oldukça büyük olan bu köpek türü sürüleri çeşit edilen tehlikelerden korumak ve özellikle kurtlara karşı sürüleri savunmak için yetiştirilir. Bu köpeklerin karakter özellikleri ise genellikle dingin ve kendine güvenen yapılarından oluşuyor.
Türkiye’de bulunan büyük köpek cinsler arasında yer alan diğer bir köpek türümüz ise Anadolu Çoban Köpeği. Bu köpeklerin boyutları dişleri ve erkeklere göre değişiklik gösterebiliyor. Dişi köpekler 71 ila 79 cm, erkekler 74 ile 81 cm olabilir.
Türkiye’deki büyük köpek cinsleri kapsamında bulunan bu köpeklerin karakter özellikleri ise akıllı, bağımsız ve cesurdur. Bu köpeklerin kullanım amacı da genellikle sürüleri korumak olurken aynı zamanda diğer avcılardan malları korumaları için tercih edilir. Koruma içgüdüsü son derece yüksektir ve doğru eğitim ile farklı birçok görevi yerine getirebilecek kapasiteye sahiptir.
Bu büyük köpekler genellikle dışarıda bakılan köpeklerdir ve temel amaçları mülkiyeti ya da sürüleri korumaktır. Bu nedenle bu köpeklere bakmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor.
- Öncelikle bu köpekler hem boyutları hem de yapıları nedeniyle ev ortamında bakılmaya müsait değillerdir. Genellikle büyük bahçelerde ve hareket edebilecekleri alanlarda çok daha mutlu olurlar.
- Erken yaştan itibaren sosyalizasyon yapılmazsa korumacı içgüdüleri çok fazla olabilir ve yabancılara karşı gerçekten agresif davranışlar gerçekleştirebilirler.
- Düzenli veteriner kontrolleri sağlayıp sayesinde sağlık durumlarının takip edilmesi gerekir. Mutlaka kaliteli köpek mamaları ile beslenerek protein ihtiyaçlarının karşılanması önemlidir.
- Kangal ve Anadolu Çoban Köpeği gibi cinslerin tüy yapısı genellikle kısadır. Düzenli olarak bakım sayesinde tüy dökümünü kontrol edebilir ve tüylerinin sağlıklı tutabilirsiniz.
- Bu cinslerin temel olarak kullanımları koruma görevi olduğu için aşırı korumacılığı agresif olabilir ve bazen kendilerini kaybedebilirler. Bu durumda da mutlaka erken yaştan itibaren doğru sosyalizasyon ve eğitim verilmesi gerekir. Aksi takdirde bu köpekler yabancılara karşı gerçekten agresif davranışlar gösterebilir.
Türkiye’deki büyük köpek cinsleri yukarıda bahsetmiş olduğumuzdan çok daha fazladır. Ancak ülkemizde bakılan köpekler genellikle büyük ya da küçük hayvancılık için kullanılan sürü köpekleri oluyor.
Ayrıca avcılık konusunda başarılı olan köpekler de vardır. Eğer ülkemizde bulunan büyük köpek cinslerinden birini tercih etmek istiyorsanız onlara belirli bir amaca yönelik sahiplenme gerçekleştirmeniz gerekir. Bu köpekler çok akıllı oldukları için herhangi bir görev yapmaz ve sürekli olarak evde tutulursa psikolojik problemler yaşayabilirler. Bu durumda onların istenmeyen davranışlar geliştirmelerine neden olacaktır.