Köpeğiniz duygusal mı? Duygusal köpek cinsleri gelişmiş olan duygusal zekaları nedeniyle öne çıkan köpeklerden oluşuyor. Haydi bu içerli köpeklerimizi yakından inceleyelim!
Duygusal köpek cinsleri diğer köpeklere oranla sahiplerinin duygularını daha iyi bir şekilde anlayabilir ve onların verdiği tepkileri duygusal olarak değerlendirilebilir. Bu köpeklere sahip olmanın avantajları ve dezavantajlarının bulunduğunu söylemek mümkün.
Günümüzde sıklıkla bilinen ve tercih edilen duygusal köpeklerin özelliklerini daha yakından tanımak bu köpeklere nasıl davranmamız gerektiği hakkında bize işaret verebilir.
İlk olarak bakacağımız duygusal köpek cinsleri arasında yer alan cins Labrador Retriever. Bu köpeklerde dost canlısı ve zeki köpeklerdir. İnsanlarla olan ilişkileri son derece güçlüdür ve aile üyelerine karşı büyük bir bağlılık geliştirirler.
Özellikle oyuncu ve enerjik yapıları vardır. Sosyallerdir ve diğer hayvanlarla da iyi bir şekilde geçirebilirler. Duygusal zekaları oldukça yüksek olan bu köpekler sahipleri ve etrafında olan bitenleri kolaylıkla anlayabilir.
Bir diğer duygusal köpek türümüz ise Golden Retriever. Bu köpekler zaten ne kadar arkadaş canlısı ve duygusal olduklarını göstererek son derece popüler olmayı başarmış olan köpeklerdir.
Karakter özellikleri arasında bu köpeklerin dost canlısı, sabırlı ve akıllı köpekler olduğunu görüyoruz. Bu köpekler çocuklar insanlarla ve çocuklarla çok rahat hissederler ayrıca onlara pozitif bir tutum sergiler.
Eğitilmeye açıktırlar ve itaat etmeyi çok severler. İnsanları mutlu etme konusunda doğuştan yeteneklerdir ve sahibinin duygusal durumlarını anlayabilir ve onları güldürmek amacıyla farklı davranışlarda bulunabilirler.
Duygusal köpek cinsleri arasında bir diğer köpek olarak Cocker Spaniel köpeklerden bahsetmemiz mümkün. Bu köpekler son derece hassas, sevecen ve duygusal köpeklerdir. Sahiplerine karşı yüksek bağlılık gösterirler ve genellikle sevgi dolu bir tavır sergileyerek onları mutlu etmeyi çok severler.
Duygusal olarak eğilimli olmaları sebebiyle sahiplenen ruh haline duyarlılık gösterebilirler ve onların üzgün olması durumunda onlar da üzgün hissederler. Ayrıca sahiplerini güldürmek için de farklı itaat davranışları gösterebilirler.
Duygusal köpek cinsleri son derece sevimli bir yapıya sahip olmalarına rağmen bu köpeklerin eğitimi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunur. İşte bu faktörlerden bazılarını şu şekilde özetleyebiliriz;
- Duygusal köpeklere mutlaka pozitif ve anlayışlı bir eğitim ortamı tutulması gerekir. Bu köpekler sizin duygusal değişiklikleriniz anlayabildiği için onlara karşı sabırlı ve pozitif bir yapıya sahip olmasınız. Ayrıca pozitif olan davranışların ödüllendirmeniz gerekir.
- Bir diğer durum ise dengeli ve istikrarlı bir eğitim verilmesi gerekir. Eğitim sırasında köpeğinizin karmaşık ya da sert eğitim yöntemlerine maruz kalması köpeğinizin strese kapılmasına neden olabilir. Bu durumda köpeğinizin hem sağlığını etkiler hem de eğitim konusunda inatçılık gibi olumsuz durumlarla karşılaşabilirsiniz.
- Ayrıca bu köpeklerin sosyalizasyon eğitimlerini de önem göstermek gerekir. Farklı insanlar, diğer hayvanlar ve farklı çevrelerle olumlu deneyimler yaşayarak çok daha pozitif ve sosyal köpekler olmaları amaçlanmalıdır.
- Ayrıca bu köpekler sahiplerinin ruh haline ve tonuna karşı aşırı tepki verebilirler. Hassas bir yapıya sahip oldukları için eğitimde sert ya da yüksek tonlu bir davranış yapılması durumunda bu durum köpeğinizin psikolojik olarak farklı bir şekilde etkilenmesine neden olabilir.
Bu köpeklerin eğitiminde bahsetmiş olduğumuz noktalara dikkat ederek çok daha başarılı bir şekilde eğitim almasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu köpeklerin sunmuş olduğu bazı avantajlar bulunuyor. Örneğin duygusal köpeklere sahipleriyle güçlü bir bağ oluştururlar ve empati yetenekleri yüksektir.
İnsanlarının ihtiyaçlarını ve duygusal durumlarını anlayabilirler. İyi bir eğitim ve sosyalizasyon ile harika bir aile dostu olabilir.
Bu köpeklerin dezavantajı olmadığını söylemek gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Örneğin aşırı hassas olmaları nedeniyle hızlıca stres ya da endişe durumları yaşayabilirler. Ayrıca kötü ya da sert eğitim yöntemleri durumunda kaygı ve davranış değişikliği görülebilir.
Köpeğiniz yalnızca sizin değil başkalarının da tepkilerini aşırı duyarlılık gösterebilir. Bu da köpeğinizin farklı sorunlara ulaşmasına neden olabilir.