Köpekler bizim en sevimli ve sadık dostlarımızdır. Farklı özelliklere sahip olsalar da hepsi iyi bir arkadaş olmak paydasında buluşuyor. Peki büyümeyen köpekler hangileri ve bu köpeklerin çarpıcı özellikleri neler?
Köpek ırkları birbirinden farklı fiziksel ve karakteristik özelliklere sahip olan ırklardan oluşuyor. Bu ırkların bazıları çok daha büyük boyutlara ulaşırken bazıları en fazla büyüyen bir yapıya sahip değil.
Büyümeyen köpekler hangileri; aslında büyümeyen köpekler yalnızca küçük ırk olduğu için büyük boyutlara ulaşmayan köpekler olarak isimlendirilen köpeklerdir. Bu köpekler tabii ki büyümeye devam eder ve yetişkinlik hayatına ulaşır. Ancak boyutları genellikle 35 cm’den daha yüksek olmuyor.
Bu büyümeyen köpek cinsleri arasında ise hem özellikleri hem de görünüşü ile dikkat çeken birçok köpek türü bulunuyor. Örneğin French Bulldog köpek cinsi bu köpekler arasında yer alıyor.
Şimdi bu köpek cinsinin özelliklerine daha yakından bakalım;
- Bu köpekler kompakt boyutlardadır ve sevimli görünümleri ile son derece dikkat çekerler.
- Genellikle 28 ile 33 cm boyutlarına ulaşır ve ağırlık olarak 8 ila 14 kg arasındadır.
- Büyük kulakları, kısa burnu ve güçlü görünen yapısı sayesinde kolaylıkla tanınır.
- Yüksek enerji seviyelerine sahip olmasalar da kısa yürüyüşler ve oyuncak oyunları onların günlük olarak duyduğu enerji ihtiyacını karşılar.
- Kısa tüyleri nedeniyle düzenli olarak fırçalanmalı gerekirken sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekir çünkü nefes alma zorlukları yaşayabiliyorlar.
- Karakter özellikleri arasında ise sevecen bir gül sadık ve mizah anlayışına sahip olan köpekler olarak karşımıza çıkıyor ve son derece sosyal yapıları sayesinde diğer köpekler ve insanlarla iyi geçiniyor.
Büyümeyen köpekler hangileri; French Bulldog türünden sonra bahsedeceğimiz diğer köpek türü Cavalier King Charles Spinel olabilir. Bu köpekler oldukça zarif bir görünüme sahiptir ve yaklaşık 30 ile 30 cm boyutlarında, 5 ile 8 kg ağırlığındadır.
Uzun ipeksi kulakları ve büyük parlak gözleri vardır. Uzun tüylerin düzenli olarak bakılması gerekir. Orta seviyede egzersiz ihtiyacını gerek duydukları için günlük yürüyüşler ya da oyunlar onları mutlu etmek için yeterli olacaktır. Çocuklarla ve diğer hayvanlarla iyi geçindiği için iyi bir aile dostu diyebiliriz.
Büyümeyen köpekler hangileri; büyümeyen köpekler gelişimle durduran değil yalnızca yetişkinlik dönemlerinde belirli bir büyüklüğe ulaşabilen köpeklerdir. Bu köpekler bazı köpek balıkları gibi 60 cm ya da 70 cm gibi olmazlar. Çok daha küçük boyutlarda kalırlar.
Bahsedebileceğimiz bir diğer popüler ve küçük köpek olarak bilinen yani büyümeyen köpek türü Pekingese oluyor. Bu köpeklerin özelliklerine de biraz daha yakından inceleme yapalım;
- Pekinese Antik çin dönemine dayanan bir köpek türüdür. Oldukça geçmiş ve kökenli özellikleri bulunuyor.
- Yaklaşık 15 ila 23 cm boyutlarına ulaşabilir. Ayrıca bu köpeklerin ağırlıkları da 3 ile 6 kg arasında değişiyor.
- Genellikle yüzündeki kıvrımlı ifadesiyle tanımlanır. Ancak dikkat çeken tüyleri de geride kalmıyor.
- Uzun ve dalgalı tüylerinin düzenli olarak bakıma ihtiyaç duyduğu bilinir. Yani köpeğinizin tüylerinin karışmaması ve sağlıklı olması için mutlaka düzenli olarak taramalısınız.
- Düşük enerji seviyelerine sahip oldukları için kısa yürüyüşler ve etkileşimli oyuncaklar onların mutlu olmasını yeterli olacaktır.
- Bu köpeklerin karakteri özellikleri arasında sahibine bağlı, gözlemci ve kurmaca olmaları öne çıkıyor.
- Yabancılara karşı çekingen olabilecekleri için mutlaka erken yaşlardan itibaren sosyalleştirilmesi gerekir.
Büyümeyen köpekler hangileri; yukarıda bahsetmiş olduğumuz köpekler gibi farklı birçok büyümeyen ve küçük cins olarak bilinen köpekler bulunuyor. Bu köpek türleri farklı fiziksel özelliklere sahip olsalar da hepsi sevimli ve sadık dostlardır.
Her birinin bakım ihtiyaçlarına dikkat etmek mutlaka sevgi dolu bir ortamda yaşatmak onların hayatında en büyük etkisi olacaktır. Küçük boyutları nedeniyle iç mekan yaşamına uyum sağlamaları ve genellikle düşük enerji seviyeleri nedeniyle çok uzun süre egzersiz istememeleri avantajları arasında yer alıyor.
Özellikle şehir yaşamında köpeğinize bakmak istiyorsanız bu köpekler küçük yaşam alanları için çok daha uygun bir yapıya sahiptir.