Köpeğin kişiliğini neler etkiler, ana mizacı genel mizacını değiştiriyor mu? AKC ve FCI, tüm dünyada kabul edilen köpek kulüpleridir ve her köpeğin resmi kayıtları, ırk özellikleri, mizacı burada yer alır.
Köpeklerin kişilikleri standart edilmiştir ve mizaçları sınıflarına göre belirlenir. Ancak köpek davranışlarının; yetiştirilmeye bağlı olarak değiştiği de söylenir. Peki köpeklerde mizacı ne belirler, neler değiştirir?
Köpeklerde Mizaç, Genetik mi?
Köpeğin kişiliğini neler etkiler, mizacı etkileyen faktörler nelerdir? Köpekler sınıflarına göre belirli mizaçlar ile dünyaya gelirler. Fakat son yıllarda çok fazla laboratuvar üretimleri, kırma cins üretimleri ve farklı hayvanların genetiklerinden alınan örneklerle üretilen köpekler fazlaca olduğu için mizaçtan bahsetmek çok da mümkün değildir.
Zira bu alanda yapılan çalışmalarda, farklı türlerden alınan genetik kodlar oluşturularak bir köpekten farklı mizaç özellikleri göstermesi bekleniyor. Ancak yine yapılan bu çalışmalarda bu tür köpeklerin genellikle baskın olması planlanırken, bu özellikleri taşımadığı görülmektedir.
Üretilen köpeklerin genellikle daha uzun yaşamaya meyilli oldukları ve öğretilmiş davranışları alışkanlık haline getirdikleri görülür. Bu nedenle dünya çapında laboratuvar köpeklerine çok fazla itibar edilmemektedir.
Safkan cins köpekler sınıflarına göre mizaçları ile dünyaya gelirler. Chow Chow köpeklerini inceleyecek olursak;
- İşçi standartlarında köpekler oldukları için fazla sosyallikten,
- İnsanlarla fazla muhatap olmaktan hoşlanmazlar.
- Çevreyle çok fazla ilgilenmezler.
- Onlar her zaman emin ve güçlüdürler.
Mizaç, sonradan değiştirilemez özelliktir. Dolayısıyla köpeklerin oynanan genetikler ile üretildiğini mizacından anlamak mümkündür.
Köpeklerde Karakter Nasıl Oluşur?

Köpeğin kişiliğini neler etkiler?
Köpeğin kişiliğini neler etkiler, köpeklerde karakter var mıdır? Şayet Sivas Kangalı dan bahsediyorsak, lider ruhu, bağımsızlığına meraklı yapısı ve onurlu duruşuyla karakteristik özelliklerini sunduğunu söyleyebiliriz.
Avcı köpeklerinin biraz sinsi yönleri biraz iz bırakmaz yönleri orijinal ırk olduğu sürece görülmektedir. İşaretçi olmalarına göre veya doğrudan avcı olmalarına göre karakterlerini doğrudan yansıtırlar. Onlardan sevecenlik beklemek çok mümkün değildir.
Onlar kendilerini dedektif gibi hisseder, avlarını yakalar ve getirirler. Bu da karakterlerinin sınıflarına göre genetik olarak oluştuğunu göstermektedir. Showmen köpekleri inceleyecek olursak onlar sadece eğlenmeyi seven, sportif olan ya da sportif olmayan köpeklerden ibaretlerdir. Onlar sahnede sadece eğitimde olduklarını düşünürler ve eğitimde aldıkları komutları sergilerler. Bu onların karakteri değildir, sadece eğitime dönütleridir.
Dolayısıyla köpeklerin bireysel olarak gösterdiği davranışlar ve eğitimde gösterdiği davranışlar karakter olarak değerlendirilmemelidir. Tamamen yalnızken gösterdikleri davranışlar, köpeklerin karakterlerini belirleyen ana nedenlerdir.
Fakat safkan olmayan cinslerde genellikle bu farklı davranışlarla belirlenmektedir. Bu da genetiğine katılan farklı cinslerin karmasından ya da diğer köpeklerden ya da sahibinden öğrendiği farklı davranışlardan dolayı görülmektedir.
Örneğin sokak köpeklerinin son derece karakter sahibi olduğunu biliyor muydunuz? Zira onlar tamamen sokaklarda yetiştirdikleri için kendi karakterlerini oluşturmuşlardır. Hepsinin çok sevecen olduğu söylenemez fakat doğal yaşamda incelenen mizaçları olduğunu gösterir.
Köpeklerde Eğitim, Kişiliği Etkiler mi?
Köpeğin kişiliğini neler etkiler, eğitim kişiliğini etkiler mi? Yapılan pek çok araştırma ve uzman görüşüne göre safkan cinslerin, eğitim verilmese dahi kişiliklerinden dolayı aynı şekilde davrandıkları bilinmektedir. Özellikle Sibirya Bölgesinde yetişen veya Asya’nın bazı kesimlerinde yetişen safkan cinsleri. Hem koruma hem bekçilik hem de işçi sınıfı köpekleri kategorisinde genetiklerini son derece benimsedikleri ve ne kadar eğitilip şehir köpeği dahi yapılsalar da özelliklerini korudukları görülmüştür.
Eğitim, sadece yaşadığı alanda nasıl davranması gerektiğini gösteren unsurlardır. Tıpkı insanlar için belirli kuralların veya toplum içerisinde alışkanlık haline gelmiş bazı kuralların uygulanması gibidir. Eğitim almış ve eğitim almamış aynı cinsteki köpekler karşılaştırıldığı zaman davranışlarının ortalama aynı olduğu genellikle görülmektedir.
Köpeklerde Sosyallik Önemli mi?
Köpeğin kişiliğini neler etkiler, sosyalleşme önemli midir? Köpeklerin kent hayatında yaşayabilmesi için insanlarla ve evcil hayvanlarla sosyalleşmeleri son derece önemlidir. Zira risk durumlarında, koruma hissettiklerinde havlama, ısırma, saldırganlık gibi bazı davranışları olabilmektedir.
Dolayısıyla daha sakin daha evcil ve kontrol edilir yaşamaları için sosyalleşmeleri oldukça önemlidir. Ancak insanların çoğu sosyalleşmenin sadece köpekleri sevme, onlarla ilgilenme olduğunu düşünüyor. Oysaki tıpkı insanlarda özgüven oluşturmak gibi köpeklerde de sosyallik eğitimleri, tamamen onların bireyselken gösterdikleri davranışları yapılandırmak üzerine olmalıdır. Zira onlar kendi kendilerine de oyun oynayabilirler.