Köpeğin dahi cinsi nedir? Dahi köpekler neye göre belirleniyor? Dünyanın en zeki köpekleri arasında Border Collie cinsi, IQ seviyesiyle en dahi sınıfta yer alıyor. K9, Kaniş ve Golden Retriever köpekleri de yine dahi cinsindendir.
Köpeklerdeki zeka seviyesi, öğrenme ve eğitimde aldıklarını davranışa dönüştürme ile belirleniyor. Eğitim zekası, adaptif zeka gibi çeşitli konulara göre en zeki köpekler dünyada yapılan araştırmalarla belirlenmektedir. Bu köpeklerin genel özelliklerini hemen keşfedelim.
Dahi Köpekler Hangileri?
Köpeğin dahi cinsi nedir? Hangi köpekler daha zekidir? Lassie filmiyle ünlenen köpeklerin eğitimde başarılı oldukları, şov yönlerinin olduğu fark edilmiştir. Daha sonra pek çok görsel sanatta köpeklerden faydalanılmıştır. Border Collie cinsi köpek, IQ seviyesi yüksek, eğitimi hızlı öğrenebilen ve bireysel davranışlarıyla da en zeki köpekler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra;
- Alman Çoban Köpeği
- Golden Retriver
- Labrador Retriever
- Kaniş Köpekleri
Test edilen ve tespit edilen en akıllı köpekler arasında yer almaktadır. Papillon ve Rottweiler IQ seviyeleri yüksek diğer köpeklere göre daha hızlı öğrenebilen, adaptasyonları daha güçlü ve hızlı olan köpek türleri arasında yer alır. Zekâsı yüksek olan köpekler de elbette çeşitli eğitim programlarıyla daha da geliştirilmektedir.
Ancak köpeklerde EQ testlerinin yapılması, belki zeka sıralamasında değişikliklerin oluşmasını sağlar. Zira duyu seçiciliği ve duygusal olmayan duygu ile davrandıkları da bazı kesimler tarafından belirtilmektedir.
Köpeklerde Zeka Türleri

Köpeğin dahi cinsi nedir
Köpeğin dahi cinsi nedir? Konusunda öncelikle köpeklerde ölçülebilir zekadan bahsetmek gerekmektedir. Örneğin adaptif zeka köpeğin öğrenmesini belirtir. Problemleri çözme yeteneği, bağımsızken komut öğrenmemişken neler yapabileceği; adaptif zekayı gösterir.
Bazı sınıflar genetik olarak daha zeki olarak değerlendirildiğinde de bu köpeklere göre farklılık gösterir. Beslenme koşullarından yaşadığı ortama, ilgi ve eğitimin profesyonel biçimde verilmesine göre zeka desteklenen bir olgudur.
İçgüdüsel olarak davrandıkları ve sorunları çözdükleri alan ise içgüdüsel zeka olarak değerlendirilmektedir. Bu, köpeğin hangi soydan hangi ırktan geldiğine bağlı olarak değişen bir durumdur. Daha sonradan verilecek eğitim veya becerilerle gelişmeyen tamamen köpeğin iç güdüsü ve algılamasıyla sürdürülen zeka türüdür.
Köpeklerde Eğitim Zekası
Köpeklerde uygulanabilir eğitim zekası da yine verilecek programlarla geliştirilebilir bir durumdur. Hangi köpek türlerinin kaç tekrarda öğrenebileceği, hangi komutları sosyal yaşantısına uygulayabileceği gibi konulara göre belirlenmektedir.
Hiç eğitim almamış köpeklere göre eğitimini almış köpeklerin daha zeki olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Ancak zekâ, tıpkı insanlarda olduğu gibi farklı şekilde değerlendirildiğinden dolayı akıllı davranışlar ve zeka karıştırılabiliyor.
Dolayısıyla eğitimde öğretilen bilgiler tam olarak zekilik şeklinde değerlendirilemez. Hiç eğitim almamış veya profesyonel eğitim almış köpekler arasında daha önce hiç uygulanmamış konularla ilgili yapılmış, dünya üzerinde çalışmalar yoktur.
Böylelikle köpeğin içgüdüsel veya anlık kararlarıyla ne tür zeki davranışlar gösterileceğine dair kesin bilgiler bulunmamaktadır. Ancak, köpeğin dahi cinsi nedir? diye sorulduğu zaman Collie cinsi ve Rottweiler cinsinin daha zeki ve akıllı olduğu söyleniyor.
Köpeklerde Zeka Gelişir mi?
Köpeğin dahi cinsi nedir? Bir köpekten dahi yaratmak mümkün müdür? Elbette böyle bir şey söz konusu değildir. Tıpkı insanlarda standart zekanın üstüne çok fazla çıkılmadığı gibi diğer canlılar ve köpeklerde de zekâ geliştiremez.
Ancak davranış geliştirilmektedir. Bunlar genellikle eğitimlerle uygulanan şeylerdir. Köpeklere verilen komutları harfiyen yerine getirmeleri günümüzde zekâ olarak değerlendirilmektedir. Ancak bağımsız olarak yaşayan herhangi bir eğitim almamış, doğada veya sokakta yaşayan köpeklerin çeşitli durumlarda ne tür tepkiler gösterdiği deha örneğidir.
Özellikle doğal afetlerde sosyal medya veya televizyonlar üzerinden gösterilen çok fazla görüntü bulunmaktadır. Köpeğin içgüdüsel davranışları esasen zeka olarak algılanır. İnsanlara yardım etme veya doğru karar verebilme, akıllı davranışlarının göstergesi olarak bilinmektedir.
Koruma eğitimi alan ve şahıs korumaları, sportif faaliyetler, şov becerileri, avcılıkta kullanılan becerilerinin tamamı onlara öğretilen davranışlardır. Dolayısıyla zeka geliştirme gibi bir husus, söz konusu değildir. Zira hayvanlar insanlar gibi değildir.
Onların zekaları daha çok yetenekleriyle ilişkilenmektedir. Bu da koku alma, işitme, dokunma gibi duyularıyla desteklenen fonksiyonlardır. Elbette duygular da yaşam koşullarına, beslenmelerine ve bulundukları ortama göre farklılık göstermektedir. Örneğin küçük bir köyde, kırsal kesimde yaşayan bir köpek metropole getirildiği zaman var olan zekasını da komple yitirir.