Erkek köpeklerde tuvalet eğitimi verilirken sakin, komut sistemine hakim, uyarıcı ve dönüt ilişkisini de dikkate alarak bir eğitim yapısının oluşturulması gerekmektedir. İşte köpeklere dair bilinmesi gerekenler!
Erkek köpeklerde tuvalet eğitimi verilirken büyük sabır gerektirdiği görülmektedir. Tek seferde verilen komutlar ile sürecin tamamlanması mümkün olmayacaktır. Köpeklerde eğitimin belirli bir döneme oturması için komutların açık ve anlaşılır şekilde verilmesi gerekiyor. Aynı zamanda köpeklerin eğitilecekleri ortamdan tüm hususların göz önünde bulundurulması temel kıstaslardandır. Tek bir eğitim adımı ile olumlu sonuçların alınması mümkün değildir. Çaba ve sabır gerektiren bir sürecin sizi beklediğini unutmamalısınız.
Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Erkek köpeklerde tuvalet eğitimi verilirken dikkate alınması gereken en temel kıstasların başında şunlar geliyor;
- Erkek köpeklerde tuvalet eğitimi verilirken oldukça sabırlı olmalısınız. Bir komutun yerine oturması için defalarca gerekli olan tekrar adımlarının yerine getirilmesi gerekmektedir.
- Komutların anlaşılmasına ilişkin çok hassas davranılması gerekmektedir. Tuvalet eğitim adımlarına ilişkin komutların tek bir seferde aniden verilmesinden, adım adım ilerlenmesi gerekmektedir.
- Öncelikli olarak köpeklerin tuvaletlerinin gelmesi durumunda evde alıştıkları bir köşenin oluşturulması uygun adımlardan biridir. Bu ev içi tuvalet eğitimi olarak da tanımlanmaktadır.
- Köpeklerin ev içi tuvalet eğitimi kapsamında pedin üzerine tuvaletlerini yapmalarına imkan verildiği anlaşılmaktadır. Bunun dışında tuvalet eğitimi sırasında belirtilen alanın dışına yaptığında uyarmalısınız.
- Net ifadeler ile eliniz ile de hayır işareti yaparak kesinlikle uyarıda bulunmalısınız. Ancak bu şekilde komutun net olarak yerleşmesi mümkün kılınacaktır. Net ifadeler kullanılması ile alakalı olarak dikkate alınması gereken hususların başında şiddet içermemesi temel kaidedir.
- Örneğin pedin dışına tuvaletini kaçırması durumunda kesinlikle köpeğinize vurmamalısınız. Vurmak onun komutu anlamasını hızlandırmayacaktır.
Erkek köpeklerde tuvalet eğitimi sürecinde köpeğinizin bedensel yeterliliği önemlidir. Bedensel olarak yeterli olgunluğa erişmemiş olan köpeklerde olumlu bir sonuç almak mümkün olmayacaktır.
Köpeklerde Kazara Tuvalet Yapma Nasıl Engellenir?
Erkek köpeklerde tuvalet eğitimi verilirken kazara tuvaletin yapılmasının engellenmesine dikkat etmeniz gerekmektedir. En yaygın alışkanlık bir alana kazara tuvaletin kaçırmaktır. Sonrasında ise sürekli olarak o alana tuvaletin yapılmasıdır. İdrarın kaçırılmasının sonrasında o alanın çok ciddi bir biçimde temizlenmesi gerekiyor. Dışkının kokusunu nötralize etmek için geliştirilen özel ürünlerden yana da tercihinizi kullanırsınız.
Bu şekilde köpeklerin bir kere tuvaletlerini yapmış oldukları alanı benimser. Sürekli olarak o alanın tuvalet için kullanılması durumu da ortadan kalkmış olur. Temizlik konusunda çok hassas davranmalısınız. Köpek bakmak keyiflidir. Ancak tuvalet eğitimlerini yeterince iyi bir biçimde almamaları evin hijyeni için sorundur.
Tuvalet Eğitiminde Ortama Dikkat!
Erkek köpeklerde tuvalet eğitimi sırasında özellikle ortamın eğitime uygun olmasına önem verilmektedir. Komutların net şekilde anlaşılması adına anlaşılan ibareler kullanılmalıdır. Ayrıca diğer uyarıcılardan arındırılan alternatiflerden yana tercihin yapılması gerekmektedir. Tuvalet eğitiminde en büyük sorun eğitim ortamında çok fazla uyarıcının olmasıdır. Bu şekilde tek bir komuta odaklanma yerine köpeklerin dikkatlerinin diğer uyarıcılara kayması söz konusu olmaktadır. Eğitim verilen ortamda uygun bir alternatif olacağının da altı çizilmelidir.
Tuvalet eğitim sürecinde komutların açık ve anlaşılır olması gerekmektedir. Komutların karmaşık olmayan ifadelerden oluşması gerekmektedir. Karmaşık olmayan ifadeler sayesinde verilen komutun net bir biçimde alınması ve hayata geçirilmesi sağlanıyor. Komut verilirken kullanılan el ve kol hareketlerinin de komut ile uyumlu olması gerekir.
Küçük Köpeklerde Tuvalet Eğitimi
Özellikle tuvalet eğitimi verme konusunda daha dezavantajlı bir durumda olduğunu da itiraf etmek gerekiyor. Dikkate alınması gereken en temel husus kesinlikle mesanelerinin oldukça sınırlı olmasıdır. Mesaneleri sınırlı olduğu için uzun saatler boyunca tuvaletlerini tutamazlar. Aynı zamanda daha hareketli olmaları nedeniyle de tuvalet eğitimine dair sorunlar meydana gelebilmektedir. Tuvalet eğitim sürecinde küçük köpeklerin ped eğitimine tabi tutulması daha mantıklı olacaktır.
Bu aşamada evin içerisinde köpeğin tuvaletini yapabileceği bir alanın belirlenmesi gerekmektedir. Bu alanın belirlenmesinin sonrasında eğitim o alan üzerinden verilecektir. Tuvaletin sadece o alana yapılması istenecektir. Küçük köpekleri bu şekilde her tuvalet belirtisi sergilendiği zaman dışarı çıkartma gibi bir sorundan kurutulursunuz. Büyük köpeklerde verilen tuvalet eğitiminin daha hızlı sonuç verdiğinin de ayrıca belirtilmesi gerekiyor. Her köpek ırkının avantajlı ve dezavantajlı alanları mevcuttur. Her iki ırk tipinin de kesinlikle çok büyük bir sorumluluk gerektirdiği bilinmelidir.
Ödül Sistemi Kurun
Köpeklerde uyarıcı ve tepki bağının çok kuvvetli bir biçimde kurulduğu bilinmektedir. Uyarıcı ve tepki bağı kurulurken köpeklerde ödül sistemine dikkat edilmelidir. İstenen davranışın sergilenmesinin sonrasında kesinlikle ödül verilmelidir. Bu davranış ile gelecek olan ödül arasında bir bağ olduğunu köpek zihninde eşleştirecektir. Köpeklerde ödül ve davranış arasında bir bağ olduğunun kurulması klasik koşullanma olarak da tanımlanmaktadır. Klasik koşullanma adımlarına ilişkin dikkat edilmesi gereken en temel husus komutların açık ve anlaşılır olmasıdır. Köpeğin dikkatini çeken ve onun güdülerine hitap eden bir unsur olmasıdır.
Örneğin köpekler oldukça iştahlı olduğu için onların beslenme düzenleri ile alakalı bir ödül sistemi oluşturulabilir. Klasik koşullanma olarak da tabir edilen bu eğitim adımlarına şiddeti karıştırmamalısınız. Ödül arasında bir ilişki kurulması önerilmektedir. Bu ilişkinin kurulması için uyarıcıların minimum seviyede olması büyük önem arz eder.
Köpeğiniz Birden Eğitimin Tam Tersi Yönde Mi Hareket Etmeye Başladı?
Farklı alanlara tuvaletini kaçırması gibi bir durumun söz konusudur. Büyük sorunların habercisi olmaktadır. Aklınıza ilk gelmesi gereken husus kıskançlıktır. Bir ortama yeni bir hayvanın girmesi durumunda kendini tehdit altında hissederek protesto amaçlı verilen tüm eğitimleri hiçe sayan bir tavır takınmaktadır.
Köpeğinizin eğitim adımlarına ilişkin çok hassas davranması gerekiyor. Eğitim adımlarına dair dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da kesinlikle köpeğin mental sağlığına ilişkin herhangi bir hasarın olup olmadığıdır. Eğitimlerin tümünde yaşanan aksaklıklar mental olarak yaşanan bir problemin simgesi de olabilir. Örneğin kafaya alınan bir darbe nedeni ile komutların hayata geçirilmesine dair sorunlar yaşanıyor olabilir.
Köpeğimin Fizyolojik Bir Sorunu Mu Var?
Erkek köpeklerde tuvalet eğitimi verilirken tüm kıstaslara uygun şekilde komutların verilmesine rağmen idrarın ya da dışkının tutulamaması durumunda büyük fizyolojik sorunların da meydana gelebildiği bilinmektedir. Fizyolojik sorun yaşanmasının ana nedeni mesane ve böbrek problemleri olabilir. Böbrek rahatsızlıkları köpekler arasında en yaygın şekilde görülen alternatifler arasında kendini göstermektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan köpeklerin idrarlarını tutmaya ilişkin sorun yaşadıkları da anlaşılıyor.
Aynı zamanda mesanenin bilinen oranlardan daha küçük olması gibi bir durumda da fizyolojik sorunlardan ötürü idrar kaçırma söz konusu olabilir. Köpeklerde düzenli olarak veteriner kontrollerine gitmek bu nedenle çok önemlidir. Köpeklerin kronik rahatsızlıklarının tespit edilmesi ve bedensel fonksiyonlara ilişkin bir sorun varsa tedavi planının anında başlatılması çok özel bir öneme sahiptir. Bazı rahatsızlıkların erken teşhis edilmesi durumu tedavi adımının çok daha kolay bir hale gelmesini de beraberinde getirmektedir.
Köpeğin Dışkısı Sokakta Bırakılmamalı!
Erkek köpeklerde tuvalet eğitimi verilirken sokakta tuvaletini yapmaya alışmış olan köpeklerin tuvaletlerinin dışarıda bırakılmamasına da önem verilmesi gerekmektedir. Örneğin dışkıyı yaptığı gibi kaldırımdan bu amaç için özel olarak geliştirilmiş olan poşetler ile almalısınız. Poşeti adeta bir eldiven gibi elinize giymeniz gerekir. Daha sonrasında poşetin içine dışkıyı almalı ve çöpe atmalısınız.
Farklı köpekler arasında mikrop geçişi olmaması ve sokakların temizliği konusunda olumsuz bir etki bırakmamak için bu detaylar da dikkate alınmalıdır. Son senelerde çıkarılan yeni ürünler sayesinde köpeklerin dışkılarını topladığınız özel poşetlerin doğada hızla çözünebilir yapıda olmasına çok büyük bir önem verilmektedir. Bu şekilde aklınızda ekolojik dengeye dair de soru işaretleri ve endişeler olmadan tuvalet eğitimini tamamlayabilirsiniz.
Köpeklerde Tuvalet Eğitiminde Cezaya Yer Verilmeli Mi?
Erkek köpeklerde tuvalet eğitimi sırasında cezanın nasıl verilmesi gerektiğine dair köpek sahiplerinin akıl karışıklıkları yaşadığını görüyoruz. Köpeklerde sorun yaşanmasının asıl nedeni emir ve komut alma durumlarında bir hatanın yapılmasıdır. Örneğin komut verirken kesin ifadelerin kullanılmaması köpeklerin tuvalet eğitimi almasını çok daha zor bir hale getirmektedir. Tuvalet eğitim durumuna dair cezanın kullanılabilir olup olmadığı da sıklıkla yanıt arayan hususlar arasındadır. Ceza kategorisinde asla şiddet uygulanmamalıdır. Herhangi bir şekilde ceza aşamasında şiddet uygulanması ve köpeğin canının yakılması sorunları da beraberinde getirmektedir.
Köpeklerin çok daha agresif bir ruh haline bürünmelerini de beraberinde getirecektir. Köpeklerde ceza alınması sorun yaratan en temel hususlar arasında kendini göstermektedir. Özellikle cezaya ilişkin dikkate alınması gereken husus köpeklerin canını yakarak onların komutları daha iyi anlamasını sağlamanın mümkün olmadığıdır. Aynı durum çocuklarda da geçerlidir. Aslına bakılırsa çocuk bakımına ilişkin tecrübesi olan kişilerin köpek bakımında çok daha kolay hareket edeceği de açıktır.
Köpeklerde agresif ruh haline şiddet ile sevk etmek yerine çok daha hassas davranılması gerekmektedir. Yapılan hatalarda ceza verilirken kaçınılması gereken bir diğer unsur da köpeklerin burunlarının dışkıya değdirilmesidir. Bu durumun köpeklerin tuvalet eğitimini daha hızlı bir biçimde almasına herhangi bir katkısı olmayacaktır.
Köpeklerde Mental Sorunlar ve Tuvalet Kaçırma
Köpeklerde yaşanan mental sorunların ve psikolojik gerginliklerin tuvalet kaçırma ve bile isteye orta yere dışkılama gibi sorunları da beraberinde getirebildiği tespit edilmiştir. Depresyonda olan ve bu konuda ailesinden de gerekli desteği görmeyen köpeklerde tuvalet sorunları yaygın şekilde görülmeye devam etmektedir. Geçmiş yaşantısında travmalar yaşamış olan köpeklerde de tuvalet eğitimi verme konusunda zorluklar meydana gelebilmektedir. Bu tür sorunlar yaşanmaması için köpeğinizin geçmiş yaşantısına ilişkin tüm detaylar dikkate alınmalıdır.
Örneğin daha öncesinde sahiplenildiği evde şiddete maruz kalan köpeklerin tuvalet eğitimi sırasında çok sert muamele görmesi durumunda komutları anlaması ve hayata geçirmesine ilişkin sorunlar meydana gelebilmektedir. Bunun dışında terk edilme sorunu olan köpeklerde de ailenin bir ferdinin evden uzaklaşması durumunun dahi köpeklerin mental sağlığı üzerinde çok büyük bir baskı unsuru oluşturabileceğini bilmelisiniz. Köpeklerin de mental sağlıkları en az fiziksel sağlıkları kadar büyük bir öneme sahiptir. Hareketlerinde bir farklılık ya da sorun anladığınız anda veterinerinize durumu bildirmelisiniz.
Erkek Köpeklerde Kızgınlık Döneminde Tuvalet Eğitiminde Sorun Yaşanabiliyor
Erkek köpeklerde tuvalet eğitimi verilirken kızgınlık döneminin köpeklerin eğitim almış olduğu konuları olumsuz yönde etkileme olasılığının da söz konusu olduğunu unutmamak gerekiyor. Tuvalet eğitimine ilişkin dikkat edilmesi gereken hususların başında kesinlikle kızgınlık dönemi gelmektedir. Kızgınlık döneminde sadece tuvalet eğitimine ilişkin detaylar değil, aynı zamanda eğitim alınan diğer alanlara ilişkin de olumsuzluklar söz konusu olabilmektedir. Tuvalet kaçırma, kızgınlık nedeni ile adeta evdeki fertleri protesto etmek cezalandırmak için orta yere tuvaletini yapma gibi durumların söz konusu olabileceğini bilmelisiniz.
Tüm bunlara karşı hazırlıklı olmalısınız. Kızgınlık dönemi atlatıldıktan sonra köpeklerin komutları sorunsuz bir biçimde ciddi uygulamaya devam edecekleri görülmektedir. Köpeklerin kısırlaştırılması aslında bu nedenle de çok önemli. Eğitim adımından günlük hareketlere ve tavırlara kadar her bir konunun tuvalet eğitimini direkt olarak etkileyebilecek olduğunu bilmelisiniz. Kızgınlık dönemi kısırlık ile beraber çok daha sakin seyredecektir. Bu şekilde komutların algılanmasına dair herhangi bir sorun da ortaya çıkmayacaktır.
Köpeğimin Tuvaletinin Geldiğini Nasıl Anlarım?
Tuvaletin gelmesi durumunda genelde köpekler kendi etraflarında dairesel hareketler yaparlar. Bu hareket onların ciddi manada sıkıştıklarını ve hızla dışarı çıkmaları gerektiğini göstermektedir. Aynı zamanda kapının eşelenmesi de tuvaletin geldiğine dair dikkate alınması gereken işaretlerdendir. Köpeklerin uzun süre dışarı çıkarılmaması durumunda oluşacak olan fizyolojik sorunların da farkında olmalısınız. Köpeklerin çok uzun süreler boyunca tuvaletlerini tutmak zorunda kalmaları büyük bir saplık sorunudur. Hem mesane kasları üzerine çok büyük bir yük binmesine hem de bağırsak sağlıklarının ve dengelerinin de bozulmasına neden olabilmektedir.
Köpeklerin tuvalet eğitimi alırken sahipleri ile dışarı çıkmaları aynı zamanda onlara sosyalleşme fırsatını da vermektedir. Bu sosyalleşme fırsatı sayesinde diledikleri gibi zaman geçirmelerine şans verilmektedir. Köpekler tuvaletlerini yaparken sahipleri ile yürüyüş yapmaları süreci büyük oranda verimli kılmaktadır. Hem bedensel hem de ruhsal ihtiyaçların karşılanması için dışarıda geçireceğiniz 15-20 dakikanın önemi çok büyüktür. Hayatınızda bu kadar bir zaman dilimini köpeğinize ayırma konusunda zorluk çekeceğinizi düşünüyorsanız kesinlikle köpek sahiplenmemelisiniz. Bir küçük bebeği yetiştirmek nasıl bir emek gerektiriyor ise yavru köpeklerin eğitim adımlarının tamamlanması da o kadar önem ve mesai arz eder.
Köpeğim Eğitim Girişimlerime Yanıt Vermiyor
Köpeğinizin eğitim vermek istediğiniz alanda bir türlü dikkatini toplayamamasının nedeni onun bedensel olarak yaşamış olduğu sorunlar olabilir. Örneğin vitamin ve mineral değerlerinde yaşanan düşüşlerin köpeklerin genel sağlığı üzerinde çok büyük oranda bir olumsuzluk sergileyeceği açıktır. Örneğin B vitamini eksikliği konusunda köpeklerin odaklanmalarına ilişkin büyük bir sorun teşkil ettiğinin unutulmaması gerekiyor.
Köpeklerin düzenli olarak veteriner kontrollerinden geçirilerek rutin kontrollerinin yapılması sağlık sorunlarından kaynaklanan dikkat dağınıklıklarının önüne geçmek için önem arz eder. Tam kan sayımlarının yapılması durumunda hangi vitaminler bağlamında bir eksikliğin olduğunu anlamak daha kolay bir hal alacaktır. Eğitim süreci öncesinde bu şekilde kontrollerden geçirmek sizin eğitim sürecini zorlanmadan tamamlamanızı mümkün kılacaktır.
Hijyen Seviyesine Dikkat
Köpek bakımı çok keyifli olsa da gerekli olan tuvalet alışkanlığının oturmaması durumunda evin hijyen ortamına ilişkin çok ciddi sorunları da beraberinde getirebilmektedir. İnsanların sürekli olarak idrar ve köpek dışkısı olan bir alanda bulunmasının tehlikelere açık olduğunu da eklemek gerek. Hayvanların kendi sağlığı için de çok önemli biri risk içermektedir. Hem evde bulunan diğer canlıların hem de insanların sağlığı adına köpek sahiplenme adımının sonrasında sıkı bir tuvalet eğitimi geliştirilmesi gerekmektedir.
Hijyen seviyesinin sağlanması için alınan önlemler çok önemlidir. Köpek bakımının sorumluluk arz eden bir durum olduğunu sadece eğlenceli boyutları değil, aynı zamanda bu tip kapsamlı sorumluluklarının da farkında olarak sahiplenme adımı tamamlanmalıdır. Daha öncesinde köpek bakan kişilerin yaptıkları yorumlar da bu aşamada sizin için yol gösterici adımlardan biri olacaktır.