Bir köpeğiniz var ise sizi en zorlayacak süreç tuvalet eğitimi vermektir. Büyük köpeklerde tuvalet eğitimi hakkında bilmeniz gereken her detayı yazımızda bulabilirsiniz.
Tuvalet eğitimi, bir köpeği eve getirdikten sonra yapmanız gereken çok önemli bir parçasıdır. Köpeğinize iyi bakmazsanız, yalnızca köpeğinizin evde kötü davranması nedeniyle başınız belaya girmeyecek, aynı zamanda köpek otelleri gibi tesislere gitmek de zorlaşacaktır. Bugün tuvalet eğitimi olmayan hiçbir köpek bir tesis tarafından kabul edilmiyor. Ancak tuvalet eğitimi kolay bir iş değildir. Evcil hayvanlarını yönetmekte zorluk çeken birçok sahip var. Büyük köpeklerde tuvalet eğitimi nasıl verilir? Köpek sahibi olarak neler yapabilirsiniz tamamı sizlerle.
Büyük Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?
Bir köpeğiniz var ise ona ne zaman tuvalet eğitimi vermeniz gerektiğini sorgular durursunuz. Büyük köpeklerde tuvalet eğitimi köpek eve geldiği andan itibaren başlamalıdır. Köpeğinizi eve getirdiğiniz günden itibaren tuvalet eğitimine başlayın. Önemli olan onları evinize kabul ettiğiniz andır. Çoğu insan muhtemelen köpeğinin uzun yolculuktan dolayı yorgun olduğunu düşünerek aniden eve girmesine izin veriyor. Ancak köpeğinizi aniden eve alırsanız, özgürlük duygusu nedeniyle köpek hemen tuvalete gidecektir. Böyle bir durumda köpeğiniz tuvaletin nerede olduğunu bilemeyecek ve tuvalet eğitimi uzun zaman alacaktır.
Köpeğinizin tuvalet eğitimi en kısa sürede yaptırılmalıdır. Köpeğinizi yavruyken aldıysanız tuvalet eğitimini yaklaşık iki hafta içinde tamamlamanız gerekir. Köpekler için ilk iki haftanın birçok şeyi öğrenme dönemi olmasıdır. Yavru köpekler normal günlük yaşamlarında bile sahiplerinin yüzleri gibi çeşitli uyaranlara maruz kalırlar. Eğer köpeğinize tuvalet eğitimini erken vermezseniz öğrenmesi daha da yavaşlar. Yavru köpeğinize uygun şekilde lazımlık eğitimi vermeniz önemlidir!
Büyük köpekler özellikle gelişme dönemini diğerlerine göre daha geç tamamlıyor. Bu da tuvalet eğitimini benimsemesini zorlaştırıyor. Bundan dolayı en iyi süre en kısa süredir. Köpeğinize, onu eve getirdiğiniz günden itibaren tuvalet eğitimini öğretin. Köpeğiniz yeni ortama karşı gergin ve meraklı olur ve tuvalet eğitimine hazır olmaz. Öyle düşünebilirsiniz ama başlangıç en önemli şeydir. Eğer köpeğinize önce tuvaletin burada olduğunu öğretmezseniz, tuvaleti her yerde kullanabileceğini düşünmeye başlayacaktır. Böyle bir durumda tuvalet eğitimi oldukça zor olacaktır, o yüzden ilk günden itibaren öğretmeye başlayın.
Büyük Köpeklerde Tuvalet Eğitimine Başlamak
Birçok kişi köpeklerine tuvalet eğitimi vermeden önce onun tuvalet kafesini kullanmasını istiyor. Köpeğe tuvalet eğitimi vermeden önce köpeğinizin yaşı önemlidir. Yavru köpeğe tuvalet eğitimi ile yetişkin köpeğe tuvalet eğitimi verme arasında fark vardır. Büyük köpeklerde tuvalet eğitimi köpeğin öncelikle ev içerisinde nereye tuvaletini yapacağını bilmesi gerekiyor. Evde olmaz tuvaletini dışarıda yapmalı diyorsanız bu konuda önemli detayları yazımızın ilerleyen alanlarında değineceğiz. Ancak artık köpeklerin dışarıda tuvaletini yapması birçok kişi tarafından sorun olarak algılanıyor. Birçok kişi köpeğinin evde tuvaletini yapması gerektiğini düşünür.
Yavru büyük köpeğinize tuvalet eğitimine başlamadan önce tuvalet çarşafına alışmasını sağlayın. Köpeğiniz tuvalet çarşaflarını çiğniyorsa veya korkuyorsa, öncelikle onu tuvalet çarşaflarının varlığına alıştırın. Tuvalet kağıdına bazı ikramlar koyun. Köpeğiniz klozete yaklaşıp ödül mamasını yediğinde onu övün ve ödülü tekrar yerleştirin. Alıştıklarında tuvalet çarşaflarının kokusunu duymaya başlayacaklar. O zaman onları sesli olarak övün.
Köpeğinize tuvalet eğitimini doğru bir şekilde öğretmek, sonrasında köpeğinizin hayatında büyük bir fark yaratacaktır. Evcil hayvanınızın her yere idrarını yapması ve sürekli kirlenmesi yorucudur. Tuvalete gidebiliyor ama bir nedenden dolayı her seferinde dışarı çıkmak istiyorsa Bu durumda tuvalet çarşafının boyutunu yeniden düşünmenizi öneririz. Bir köpeğin tuvalet çarşafının için en iyi boyutun, köpeğin tüm vücudunun çöp tepsisine sığmasına izin veren ve köpeğin çarşafın içinde dönmesinde herhangi bir soruna neden olmayan boyuttur.
Tuvalet çarşafı kullanmaya alıştıklarında, büyüdükçe tuvaletin boyutu küçülmektedir. Ayrıca çoğu zaman dışarı doğru çıkıntı yapar. Tuvalet tepsisini biraz daha büyüttükten sonra çocuklarının tuvaleti daha iyi kullanabildiğini söyleyenleri sıklıkla duyarız. Özellikle büyük köpeklerde sık sık boyutun yenilenmesi gerekir ki dışkısı sadece çarşafta kalabilsin. Bunun gibi büyük köpeklerde tuvalet eğitimi başlangıcında bilmeniz gereken detaylar bulunmaktadır.
Tuvalet Eğitimi Olan Unutan Büyük Köpekler
Köpeklerde tuvalet eğitimi bir kere verilmemektedir. Yaklaşık 5 aylıktan itibaren çocuğunuz bir anda tuvaletini kullanamaz hale gelmektedir. Bunun nedeni ergenliktir. Köpekler ergenliğe 5 ay civarında başlar ve özellikle erkek köpekler 5 ay civarında güçlü bir bölge duygusu göstermeye başlar. Sonuç olarak, genellikle “işaretleme davranışı” olarak bilinen tuvaleti orada burada kullanmaya başlama eğilimindedirler.
Bazı köpeklerde kısırlaştırma, işaretleme davranışını azaltır. Ancak bireysel farklılıklar nedeniyle bu, tüm işaretleme davranışlarının ortadan kalkacağı anlamına gelmemektedir. Büyük köpeklerde ergenlik dönemi yetişkinlik dönemine kadar devam eder. Bundan dolayı bu süreç içerisinde daha sabırlı davranmalı ve tıpkı ilk kez tuvalet eğitimi veriyormuşsunuz gibi hareket etmelisiniz.
Büyük Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Büyük köpeklerde tuvalet eğitimi sabırla ve doğru bir şekilde yapılmalıdır. Öncelikle ona klozet olarak tabir edeceğiniz yere alışmasını sağlamalısınız. Burasının kolay ulaşılması gerekmektedir. Ardından ise:
- Tuvaletin yerini belirleyin, kurun ve etrafını bir daire ile çevreleyin.
- Köpekler tuvaletlerini neden sizin seçtiğiniz bir yerde yapmak zorunda olduklarını anlamıyorlar. Köpeğinize burada tuvaleti kullanmanın bir ödülü olduğunu öğretelim!
- Tuvalete gitme zamanının geldiğini öğrenin ve köpeğinize klozet oturağına kadar rehberlik edin.
- Yavru köpekler hala büyüyor, bu nedenle sık sık dışkılıyorlar. Bu nedenle başlangıçta köpeğinizi düzenli olarak tuvalete götürmelisiniz.
Köpeklerin tuvalete gitmeden önce sergilediği bazı davranışlar vardır. Ayrıca bu davranışları ve zamanı bilme gerekmektedir. Örneğin:
- Köpeğiniz uyandıktan sonra tuvalete gitme isteği duyacaktır.
- Yemeğinizi yedikten sonra veya suyunu içtikten sonra yine tuvaleti gelir.
- Oyun oynadıktan veya egzersizini yaptıktan sonra tuvalete gitmek ister.
- Etrafında dönmeye başladığında veya bir şeyleri eşelemeye başladığında tuvaletinin geldiğini gösterir.
Gibi durumlarda köpeğinizin tuvaleti geldiğini anlamalı ve ona alışana kadar eşlik etmelisiniz. Eğer köpeğiniz tuvaletini kendi başına yapmaya başladı ise onu mutlaka övün ve bunun için onu ödüllendirin. Büyük köpeklerde tuvalet eğitimi vermenin anahtarı ödüldür. Yapamıyor ise azarlamayın, korkmasını sağlamayın ve inat etmesi için üzerine düşmeyin. Başarılı olduğunda takdir edin ve bir köpek birden fazla kez ödül alır ise hatırlama olasılığı çok daha yüksek olacaktır.
Tuvaleti kullanırken hata yaparsa sessizce temizleyin. Bir hata yaptıklarında onlara bağırırsanız veya azarlarsanız, bu onların hata yaptıktan sonra kendilerini rahatlatma olasılıklarını artıracaktır çünkü bu onların dikkatinizi çekmiş gibi hissetmelerini sağlayacaktır. Eğer bir hata yaparsa ve temizlik yapıyorsanız, onu evin içine koyun. Köpeğinizi bir bez ya da havluyla silme oyun daveti gibidir. Dolayısıyla bunu bir ödül olarak algılarlar. Önemli olan tuvalet için bir yer seçmeniz, köpeğinizi oraya yönlendirmeniz ve tuvaletini yaptığında onu övmenizdir.
Büyük Köpeklerde Tuvalet Eğitimi için Püf Noktalar
Köpeğinizin doğal alışkanlıklarını ve özelliklerini bilmek, başarılı tuvalet eğitiminin ve köpeğinizin hızlı bir şekilde öğrenmesini sağlamanın anahtarıdır. `Köpeğimin tuvalet tepsisi kullanarak dışkılamasını istiyorum’ sadece sahibinin rahatlığı meselesidir ve köpekler `Tuvalet tepsisi kullanarak tuvaletini yapmalarını istiyorum.’ ifadesini anlamazlar. Dolayısıyla bir köpeğin, sahibinin istediği tuvalete gitmesi pek olası değildir. Sahipleri bunu bir alışkanlık haline getirmediği sürece köpeklerin aktif olarak tuvalet çarşaflarına dışkılamayacağını unutmamak önemlidir.
Köpeğinizin alışkanlıklarını göz önünde bulundurun. Köpekler doğal olarak temiz hayvanlardır. Vücutlarını ve yaşam alanlarını temiz tutma alışkanlıkları olduğundan genellikle tuvaleti yaşam alanları dışında kullanmaya çalışırlar. Yaşam alanı ile tuvalet birbirine çok yakınsa veya yaşam alanı hijyenik değilse köpeğinizin tuvaleti hatırlamasının zor olduğunu lütfen unutmayın.
Ancak bazı köpekler doğdukları ortama bağlı olarak bu alışkanlığı geliştirmez. Doğumdan kısa bir süre sonra annesinden ayrılan, yaşam ve banyo alanları ortak kullanılan köpekler hijyen konusunda dikkatsiz hale gelir. Tuvaleti kullan bir yer oluşturma için daha fazla zaman ve çaba harcayalım.
Sizinle ve köpeğinizle birlikte yaşayan diğer hayvanların kokusuna dikkat edin. Köpeğiniz diğer hayvanların dışkısı gibi kokuyorsa o alanı tuvalet için kullanmaya karar vermektedir. Zaten başka hayvanlarınız veya yerli bir köpeğiniz varsa dışkı kokusuna dikkat edin.
Sen hatırlayana kadar gözlerimi senden ayırmayacağım, mesajını vermeyi unutmayın. Bir köpek tuvaleti kullanmayı öğrenene kadar, yatak dışındaki her şey köpeğin tuvaleti kullanması için güvenli bir yer olabilir. Dolayısıyla bunlara dikkat etmezseniz tuvalet dışında da yaramazlık yapabilirler.
Cildinizi yıkadıktan sonra dışkı kokusu cildinize yapışacaktır, bu nedenle muhtemelen cildinizi aynı yerde defalarca yıkamak zorunda kalacaksınız. Tuvaleti kullanmayı öğrenene kadar köpeğinizi gözünüzün önünden ayırmayın. Onlara mutlaka göz kulak olmanız gerekiyorsa, hareket alanlarını bir kafes veya daire ile sınırlamanızı öneririz.
Tuvaleti rahat bir yere yerleştirin. Tıpkı insanlar gibi köpekler de dışkılama sırasında savunmasızdır. Bu nedenle rahatlayabilecekleri bir tuvalet seçme eğilimindedirler. Gürültülü yerlerden veya gürültünün sık olduğu yerlerden kaçınmak, tuvaleti mümkün olduğunca sakin bir ortamda kurmak iyi bir fikirdir.
Büyük Köpeklerin Tuvalet Eğitiminde Neden Başarısız Olunur?
Büyük köpeklerde tuvalet eğitimi verilirken bazı kişiler her şeyi düzgün yaptığını düşünse de tuvalet eğitiminde başarılı olamıyor. Bazı köpekler tuvalet alışkanlığını kazanamaz değil ancak diğer köpeklere göre daha geç başarabilir. Bunun bazı nedenleri vardır.
- Disiplin başarısızlığı nedeniyle tuvalet eğitimi alamaması
Tuvaleti kullanamayan köpekler için ilk akla gelen nedeni muhtemelen onları disipline edememektir. Yaygın bir eğitim başarısızlığı, köpeğinizin tuvaleti kullanmadığı için onu azarladığınız için tuvalete gitmenin kötü olduğunu fark etmesidir. Köpeğinizi tuvaleti tuvalet dışında bir yerde kullandığı için azarlarsanız, köpeğiniz tuvaleti kullanırsanız azarlanacağınızı düşünecektir. Genel kural, özellikle tuvalet eğitiminin ilk aşamalarında köpeğinizi tuvalet hatalarından dolayı azarlamamaktır. Köpeğinizi hatalarından dolayı azarlamak yerine, tuvaleti doğru yerde kullandığında onu övmek önemlidir.
Büyük köpeklerde tuvalet eğitimi giriş, pekiştirme ve tekrarlama sırasına göre yapılmalıdır. Eğer tökezlerseniz bir önceki adıma geri dönmek çok önemlidir. Geçmişte başarısız olduğunuz bir yerde koku kalır ve sonunda o yerde tuvalete gider.
- Geçmişte tuvaletini yaptığı yerde koku olması
Herkesin bildiği gibi köpeklerin mükemmel bir koku alma duyusu vardır. Bu nedenle çocuklar genellikle tuvaletin yerini kokusundan dolayı hatırlarlar. Köpeğiniz tuvaletin yerini kokuyla hatırlıyorsa, dışkı kokusu olan bir yeri tuvalet olarak tanıma ihtimali yüksektir. Tuvalet eğitimi sırasında köpeğiniz sıklıkla tuvaleti yanlış yerde kullanır. Az da olsa dışkı kokusu kalsa doğru tuvaletin nerede olduğunu bilmek zorlaşır. Tuvaleti yanlış yerde kullanıyorsanız kokunun gitmesi için iyice temizleyin.
- Tuvalet çarşafı boyutunun yanlış olması
Daha önce de belirttiğimiz gibi köpeğinizin büyüklüğü ile tuvalet boyutunun uyuşmama ihtimali vardır. Tuvalet köpeğinizin büyüklüğüne göre küçükse, alanın sıkışıklığı nedeniyle farklı bir yer kullanmak zorunda kalabilir. Çöp kutusu seçerken köpeğiniz için doğru boyutta olduğundan emin olun.
Yetişkin Büyük Köpeğe Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Tuvalet eğitimi her zaman sadece yavru iken verilir diye bir kaide yoktur. Köpeklerde tuvalet eğitimi yetişkin köpekler içinde verilebilir. Büyük köpeklerde tuvalet eğitimi yavru iken veya yetişkin iken verilebilir. Bazı kişiler ise köpeğinim yavru iken tuvalet eğitimini tam tamamlamadığı ve yetişkinlikte hala tek başına tuvalet yerini bulamadığını söyleyen kişiler var. Öncelikle tıpkı köpek yavrusuyken olduğu gibi, köpeğinizin tuvalete nereye gideceğini bilmeniz, köpeğinizi oraya yönlendirmeniz ve idrarını yaptığında onu övmeniz gerekir. Bazen ise köpek tuvalet yerini bir türlü hatırlayamadığı için başarısız oluyor. Tuvaletin yeri değişirse tuvaleti nerede kullanacağınızı bilemez. Bu durumda, tuvalet çarşafa yönlendirmek için idrarla ıslatmayı deneyebilirsiniz. Ek olarak, köpeklerin koku alma duyusu insanlardan daha iyidir, bu nedenle tuvaletin çevresinde tanıdık olmayan kokulara sahip herhangi bir nesne olmadığından emin olun.
Yeterince egzersiz yapmıyor musunuz veya birlikte oynamak için az zamanınız mı var? Bir köpeğin bakış açısıyla düşünürseniz, durum netleşir. Eğer günlük hayatınızı geriye dönüp düşündüğünüzde hayatınızda bir dönüm noktası bulursanız, bunu kendinize yük getirmeden mümkün olduğunca değiştirmeye çalışmalısınız. Yani birlikte olduğunuz zamanda köpeğinizdeki stresi azaltmak için ona daha fazla sevgi vererek stresini azaltmaya çalışın.
İşaretlemelere dayalı idrara çıkma özellikleri arasında “ayaklar yukarıda işemek”, “az miktarda işemek” ve “birden fazla yere işemek” yer alır. Bu köpeklerin bir özelliğidir ve erkeklerde daha yaygındır. Bu, kendi bölgesini belirlediği anlamına gelir. Bu nedenle işaretlenmesi muhtemel nesnelerin sayısını mümkün olduğu kadar azaltmaya çalışın ve eğer köpeğiniz şüpheli davranışlarda bulunuyorsa dikkatini dağıtmak için bir daire içine alarak hareket etmemesini sağlayın.
Eğer tüm adımları takip etmenize rağmen köpeğiniz bir türlü tuvalet eğitimini alamadı ise hasta olduğunu düşünebilirsiniz. İşime sayısında çok artış yaşanması, çişinin miktarının çok fazla olması, idrarının yoğun olması veya çok parlak olması gibi durumlarda sağlık sorunu nedeni ile tuvaletini istediğiniz alana yapmaktan kaçınabilir.