Uyku düzeni ile köpekler herkese şaşırtır çünkü aktif olmalarına rağmen insanlardan daha fazla uyurlar. Bir köpek yavrusu için yatma zamanı saat kaçta merak ediyorsanız yazımıza göz atın.
Uyku rutinleri oldukça değişiktir gece uykuları uzun, öğle ve akşam uykuları ise birkaç saattir şekerleme yaparak bedenlerini dinlendirirler. Özellikle yavrularla yaşlılar açısından şekerleme saatleri genel sağlığını koruma açısından önemlidir. Savunma sistemi güçlendirilmektedir. Ayrıca bilişsel kapasiteleri geliştirilip aynı zamanda davranışları düzenlenmektedir.
Köpeklerin Uyku Süreleri
Köpekler hayatlarının yarısını uykuda geçirir, uyku döngüleri değişiktir. Bir köpek yavrusu için yatma zamanı saat kaçta incelendiğinde 21:00 ila 06:00 arasında olduğu görülmektedir. Miktarını etkileyen birçok farklı faktör vardır bunlardan en önemlisi yaşıdır, yaşlandıkça daha az aktif olduklarından dolayı miktarı artar.
Gerek yaşam tarzı gerekse çevre etkileyicidir. Irklar açısından değerlendirildiğinde de büyük ırklar daha fazla enerji gereksinimine ihtiyaç duyar. Bundan dolayı daha çok dinlenme dolayısıyla daha fazla uyumak zorundadır. Sağlıklı hayvanın her gün 12 ila 14 saat uyuması yeterlidir.
Geceleri huzursuzlandığında bozukluğun işareti olarak kabul edilmektedir. Yeterli egzersiz yapmadığında ya da uyarılmadığında huzursuzluk yaşar. Dinlenme ihtiyacı karşılanmadığımda bağışıklık sistemi zayıflayarak hastalanmasına ya da enfeksiyon geliştirmesini sebep olur.
Vücudun kendini onarma şansı bulduğu dinlenme süresinde hafızayla birlikte öğrenme kapasitesi de artar. İhtiyacı kadar dinlenemediğinde depresyona girerek saldırganlaşır. Sürenin artması depresyonun yanı sıra aynı zamanda yaşlanma, ayrılık kaygısı, kötü beslenme, sağlık sorunları anlamına gelir.
Yavru Köpeklerin Uyku Saati
Yeni doğan köpek zamanının yaklaşık %90’ını uyarak geçirir bu sayede çok daha sağlıklı ve hızlı büyür. İşitme ile birlikte görme duyusuna sahip olmadığı gibi ilaveten beyin kas hareketi üzerinde çok az kontrol kapasitesi vardır doğal olarak fiziksel aktivitenin ardından kendiliğinden uyuya kalır.
Sağlıklı büyüyebilmeleri noktasında 18 ile 20 saat arasında uykuya ihtiyaç duyarlar. Dinlenme ihtiyacının en önemli görevlerinden biri bağışıklık sistemini güçlendirmektir vücut kendini onarırken beraberinde hafızası güçlenerek öğrenme kapasitesi artar.
Genel sağlığında hayati parçasıdır bağışıklık sisteminin zarar görmemesi, alerji, parazit gibi farklı sağlık sorunları geliştirmemesi için dinlenme kalitesi geliştirilmeli. Bir köpek yavrusu için yatma zamanı saat kaçta sorusuna net bir saat vermek mümkün değil çünkü yoğun şekilde enerjikken anlaşılmaz şekilde uykuya dalabilirler.
Yavru Köpeklerin Uykusunu Etkileyen Faktörler
Her köpeğin uyuma saati farklıdır süresini etkileyen birçok faktörden söz edilmektedir. Yavruların ırkına göre ihtiyaçları değişiklik gösterir. Günlük egzersiz rutini daha rahat dinlenmesini teşvik eder.
Sağlıklı yavru uyuma noktasında zorluk yaşamaz ama fiziksel ya da psikolojik sorunları olduğunda düzenlerinde değişiklik yaşanır. Kimi hiç uyumazken kimi daha fazla uyur. Düzeni etkileyen faktörlerden diğeri de hava şartlarıyla gürültüdür.
Gürültüsüz dinlenme ortamı oluşturarak kalitesinden ödün vermeden ve rahatsızlık hissetmeden rahatlıkla dinlenmesine katkı sunabilirsiniz. Bir köpek yavrusu için yatma zamanı saat kaçta bildiğinizde, uykuya dalmadan önce tüm tedbirleri alabilir rahatsızlık hissetmeden derin aynı zamanda huzurlu dinlenme imkanı verebilirsiniz.
Yavruların beslenmesi uykusunu etkiler dolayısıyla yeterli besin almaları gerektiğinden dolayı dengeli beslenme programı oluşturmalısınız. Aynı saatlerde yatırmalı aynı saatlerde uyandırmalısınız bu sayede biyolojik saatini düzenlemiş olursunuz. Sağlayacağınız rahat ve sessiz alan daha iyi dinlenmesini teşvik eder. Yavrunun düzeni ani şekilde değişirse tek yapmanız gereken veterinerle iletişime geçmektir.
Yavru Köpeğin Yeteri Kadar Uyumadığını Gösteren İşaretler
Yavrular ihtiyaç duydukları kadar uyuyamadığında çeşitli sağlık sorunları ya da endişe ile işaretler verir. İhtiyaç duyduğu dinlenmeyi sağlama için veteriner ile görüşürken testler talep edilmektedir. Buna göre ayarlamalar yapılmaktadır. Bir köpek yavrusu için yatma zamanı saat kaçta veterinerin yapacağı muayenenin ardından net olarak belirlenir. Yetersiz dinlenmenin belirtileri arasında şunlar vardır;
- Saldırganlık ya da uyuşukluk.
- Kolay görevleri yerine getirmekte yaşanan zorluk.
- Hafıza kaybı ile birlikte yönelim bozukluğu.
- Kusma, aşırı sarıya at akması.
Yetersiz dinlenmeye bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı mücadele etmesini azalttığından dolayı sağlığına olumsuz yönde etkiler. İlaveten eklem hasarını hızlandırarak beraberinde iyileşme süresini etkiler.
Akut yaralanmaların dışında nörolojik bozukluklar, kalp hastalıkları gibi faktörler dinlenme düzeninde ciddiye alınmalıdır. Köpek ihtiyacı olan uykuyu alamadığında alışkanlıklarını takip etmek günlük ne kadar dinlendiğini konusunda fikir sahibi olmanızı sağlar.