Hızlı gelişmelerinden dolayı bir köpek yavrusu günde kaç kez yemek yemeli takip edilmesi gereken konu. Yazımızda yavru köpeklerin beslenmesi ile ilgili detaylara yer veriyoruz.
Yavru köpek günlük ihtiyacı olan beslenmeyi tek sefer yerine birkaç öğünde tamamlar. 6-7 haftalık olduklarında anne sütünden kesilerek kuru mamaya başlanır. 3 aylık olana kadar günlük toplam 4 öğün yer. 3 aydan 6 aya kadar öğün sayısı 3 iken 6 ayla 12 ay arası besini bilmesi için toplam öğün sayısı günlük 2’dir.
Yavru Köpeklerin Temel Beslenme İhtiyaçları
Sağlıklı büyüme süreci içerisinde doğru beslenme yavru köpeklerde önemlidir. Ayrıca genç yaşta sağlıklı alışkanlıklar kazanmalı enerjilerini sürdürmeleri için yeteri kadar yemek yemeleri gerekir. Bir köpek yavrusu günde kaç kez yemek yemeli cinsine, sağlık durumuna, enerjisine bağlı olarak farklılık gösterir.
Kalori ihtiyacı yetişkinlere göre yüksektir. Proteinle beslenmesi gerektiğinden ortalama yüzde 30 protein içeren köpek maması tüketildiğinde yeterli protein alır. Ayrıca yağlar enerji ihtiyacını karşılamada gerekli olduğu İnan dolayı sağlıklı yağ kaynakları tercih edilmelidir. Ancak yetişkin köpeklere kıyasla yavrularda yağların oranı daha yüksektir.
Ev yemekleri ile beslenmesi önerilmemektedir. Çünkü gelişimini etkileyen vitaminlerle proteinlerin dengeli şekilde verilme gerekir. Gelişim sürecinde fosforla kalsiyum alımını sağlamak için dikkat edilmelidir. Ayrıca su ihtiyacı dikkate alınmalı su kabı erişeceği yerde tutularak temiz su ihtiyacı karşılanmalı.
Yavru Köpeklerin İhtiyacı Olan Günlük Besin
Yavruların günlük yeme miktarı ile öğün sayısı çeşitli faktörler göz önünde bulundurulup belirlenmektedir. Bir köpek yavrusu günde kaç kez yemek yemeli yaşına göre 3 ila 4 öğün arasında sınırlandırılmalı. Bununla birlikte çok küçük yavrular daha sık beslenmeli yaş aldıkça öğün sayısı azaltılır.
Aktivite seviyesi, büyüklüğü ve ırkı günlük ihtiyacı olan öğün miktarını belirleyici unsurlar arasındadır. Ayrıca aylarına göre yavruların tüketmesi gereken öğün sayısı şu şekildedir;
- 2 aylık olana kadar 4 öğün.
- 3 ila 4 aylık süreçte 3 öğün.
- 5 ila 18 aylık olduğunda 2 öğün.
- 19’la 24 aylık olduğunda 2 öğün.
Öğünler sabah, öğle, akşam ve gece verir, mama kabına paketin üzerindeki öneriye göre mama konduktan sonra 15 ila 20 dakika içerisinde yemesin durumunda miktar yeterlidir eğer yemezse mama miktarı arttırılmalıdır. Bunun yanı sıra yavrularım beslenme, kilosu aktivite düzeyi takip edilip düzenli olarak ayarlanmalıdır.
Yavru Köpeğe Beslenme Planı Oluşturmak
Yetişkinlere göre daha fazla enerji daha fazla besine ihtiyaç duyan yavru köpekler için doğru beslenme planını oluşturarak sağlıklı büyümesine yardımcı olabilirsiniz. Bir köpek yavrusu günde kaç kez yemek yemeli araştırdıktan sonra atmanız gereken ilk adım veteriner ile görüşerek uygun beslenme planı oluşturmak olmalı.
Yavrular için özel olarak formula edilen yavru köpek mamaları tercih edilmelidir. Hayvansal proteinler ile kas gelişimi desteklenmeli yağ ihtiyaçları karşılanıp cilt ve tüy sağlığı korunmalıdır. Bununla birlikte enerji kaynağı olan karbonhidrat içerikli gıdalar tercih edilmelidir. Böylelikle sindirim sistemi düzenlenme sağlanmalıdır.
Lif açısından zengin gıdalar sindirim sisteminin sağlıklı kalmasını, vitaminlerle mineral takviyeleri kilo kontrolünü destekler. Günde düzenli aralıklarla beslenmesi gereklidir aksi halde aşırı yemek obeziteye neden olur. Ayrıca arada sağlıklı atıştırmalıklar sunabilirsiniz özellikle eğitim sırasında motivasyon kaynağı olarak değerlendirebilirsiniz.
Alerjeni olan köpeklerin beslenmesine daha fazla dikkat edilmelidir. Ayrıca alerji yapan kaynaklar tespit edilip uzak durulmalıdır. Planda değişiklik yapma kararı verdiğinizde aniden değiştirme yerine yavaşça değişime gidilmelidir. Bununla birlikte sindirim sorunu problemi yaşamadan beslenme planını değiştirirsiniz.
Yavru Köpeklerde Büyüme Ve Gelişimi İzleme
İlk günden itibaren yavru köpeklerin büyüme ve gelişimini izlemek ihtiyaçlarına uygun şekilde bakımını sağlar. İlk birkaç hafta yalnızca anneleri tarafından beslenen yavru köpeklerin gözleriyle kulakları kapalıdır ama dokunma ve koku duyuları gelişir.
3 ile 6 hafta arasında anne sütü dışında katı yiyeceklere başlanır. Bir köpek yavrusu günde kaç kez yemek yemeli kaç aylık olduğuyla bağlantılıdır. 7-12 haftalar arasında büyüme hızı artar dişleri gelir çiğneme ihtiyacı duyar. Ayrıca 3-6 ay arasında daha büyüyerek enerji haline gelir egzersiz ihtiyacı doğar dolayısıyla beslenmesi önem kazanır.
1 yaş sonrası yetişkin köpek olduklarında günlük beslenme öğünlerindeki sayı 2 ile sınırlı kalır. Yavruların büyümesini ve gelişiminin izlenmesi genel sağlığını takip etme açısından köpek sahiplerine destek sunan yoldur.