Bir köpeğin dişlerini ısırmadan nasıl temizlersiniz: Bunun tek yolu onu eğitmenizdir. Ağızına dokunmanıza alıştırmanız diş temizliğini kolayca yapmanızı sağlar.
Köpeklerde diş sağlığının ihmal edilmemesi gerekmektedir. Fakat hayvanların çoğu ağız bakımından hoşlanmamaktadır. Bu yüzden köpek sahiplerinin onları sakinleştirme ve dişlerini fırçalama konusunda bilgili olması şarttır. Bakımı eğlenceli hale getirecek yöntemleri öğrenmekle işe başlayabilirsiniz. Böylece birkaç basit adımla dostunuzdan izin alabilirsiniz.
Köpeğinizin Diş Fırçalamayı Sevmesi Nasıl Sağlarsınız?
Köpeklerinde insanlar gibi diş temizliğinin yapılması önemlidir. Ama köpekler, ağızlarına dokunulmasını sevmez. Bir köpeğin dişlerini ısırmadan nasıl temizlersiniz;
- Yavruluk döneminde fırçalamaya alıştırmalısınız.
- Yetişkin köpek sahiplendiyseniz diş temizliğini eğlenceli hale getirmeye çalışın.
- İşinizi yaparken onunla sevecen tonda koşun.
- Bütün dişlerinin fırçalamasını bitiremeseniz de huzursuzlandığında bırakın.
Fırçalama zamanını, egzersizlerden sonra belirleyin. Enerjisini boşalttığından çok daha sakin kalacaktır. Korkmamasını sağlama amacıyla yavaş davranın, diş macunu ila fırçayı günlük kullanarak alışmasını sağlayın.
Başlangıçta seansları kısa tutun, dostunuz rutine alıştıkça süreyi uzatın. Fırçalamayı tamamladığınızda ödüllendirin. Başarılı geçen her bakım sonrasında övün, oyun oynayın. Bununla birlikte zaman geçtikçe köpeğiniz diş fırçalamayı sevecektir.
Tartar oluşumları, diş eti hastalıklarının önlenmesini sağlar. Çocuğunuzun dişini her gün fırçalamanız diş sağlığı açısından önemlidir. Ancak yeterli gelmez aynı zamanda besin değeri yüksek, kaliteli ona uygun mamalarla beslemeniz gerekir.
Besinler, aynı zamanda dişlerin temizlenmesini sağlamaktadır. Çiğneme barları, plak oluşumunu engeller. Dişlerin temizlenmesi amacıyla geliştirilen oyuncaklarla plakların oluşması da önlenmektedir. Ayrıca kauçuktan üretilen, çıkıntılı oyuncakların arkadaşınıza doğru ebatta olmasına özen göstermelisiniz.
Kendi yaptığınız bakıma ek profesyonel diş temizliği için veterinere götürün. Köpeğinizi yılda bir defa genel diş muayenesine götürerek tartarlarını temizletin. Ağız kokusunu, çürükleri, diğer diş problemlerinin tedavisi muayene esnasında gerçekleştirilir.
Köpeklerin Diş Fırçası Nasıl Seçilir?
Can dostlarımızın diş bakımını sevmesini sağlayan unsurlardan biri fırça seçimidir. Onlara özel dizayn edilmiş kaliteli ürünleri almalısınız. Yumuşak kıllı olan fırçalar tercih edilmelidir.
Yumuşak kıllar, diş etlerinde hasar neden olmaz. Köpeğinizin boyutlarına uyumlu fırçaları kullanmalısınız. Küçük ırklarda parmağa takılarak kullanılan fırçalar, iri cinslerde ise uzun saplı ve çift başlı olanlar daha uygundur.
Bir köpeğin dişlerini ısırmadan nasıl temizlersiniz: Ağzının yapısına uyan fırçayı belirleyerek başlamalısınız. Sonrasında dostunuzun rahat olmasını sağlayın. Tadını sevdiği özel macunlar kullanın.
Eşyayı yalnızca tek köpeğiniz için kullanın. Evinizde birden fazla çocuğunuz varsa hepsine özel fırçalar tedarik edin. Zaman içinde aşınan eşyalarını değiştirin. Bunun yanı sıra diş temizleme mendilleri kullanarak hijyeni desteklenebilir.
Köpeklere Uygun Diş Macunu Seçimi Nasıl Olmalı?
Fırçanın seçimi kadar macun da önemlidir. Asla insanlar için üretilen macunları köpeğinizde kullanmayın. Çünkü ürün içeriğindeki florür, tüylü arkadaşlarımızın sağlığını olumsuz etkiler.
Bir köpeğin dişlerini ısırmadan nasıl temizlersiniz: Tadından hoşlandığı macunla gün aşırı fırçalamalısınız. Alkol içermeyen, aroması dostunuzun hoşuna gidecek ürünlere yönelin. Et, tavuk, ciğer lezzetindeki macunlarla köpeğiniz dişini fırçalamanıza izin verecektir.
Ağızına az miktarda sürerek tadını almasını sağlayın. Hoşlandığı aromayı içeren macunları seçin. Fakat macununu yutmasına müsaade etmemelisiniz. Bununla birlikte yutması, midesine hasar verebilir.
Bakım suları kullanabilirsiniz, bu sayede plak oluşumunu en az indirebilirsiniz. Ayrıca plak oluşunu önlemeniz, fırçalamanın haftada minimum 1 defa yapılmasıyla mümkündür.
Köpeğinizin Diş Fırçalarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kızınıza yahut oğlunuza fırçalamayı sevdirseniz bile dikkatli olmalısınız. Çünkü bazı davranışlar köpekler tarafından tehdit olarak algılanabilir. Ondan aşağıda yahut yukarda oturmayın. Yanına diz çökebilir veya önüne oturabilirsiniz.
Rahatlatmadan fırçalamaya başlamayın. Kucağınıza alarak sevin, sakinleştiği vakit fırçalayın. Bir köpeğin dişlerini ısırmadan nasıl temizlersiniz: 45 derecelik açıyla işlemi yapın.
İşe başlamadan fırçayı biraz ıslatın. Dairesel hareketlerle nazik biçimde fırçalama yapmalısınız. Diş etlerine zarar vermemeye özen gösterin. Bazen yaşanan kanamalar normaldir. Ama aşırı miktarda olursa sağlık sorunlarına işaret edebilir.
Mümkün olduğunca sakin olun, sizin endişeli olmanız oğlunuzun strese girmesine neden olur. Bunun yanı sıra çenesi ila kafasını severek rahatlatın, yaptıklarınızı sevecen şekilde anlatın. Ayrıca diş fırçalamanın arkasından onu ödüllendirin.
Ödülün illa mama olması gerekmez. Ekstra ilgi gösterin, oyun oynayın. Beraber daha fazla vakit geçirin. Veteriner muayenelerini aksatmayın, kontrole gittiğinizde köpeğinize iyi gelecek ürünler hakkında bilgi alın.
Beslenmesini ırkına, yaşına, enerji oranına göre ayarlayın. Arada atıştırmalıklar verin, içerdikleri kalsiyumla mineral kemiklerin sağlığını pozitif etkiler. Ayrıca kullandığınız oyuncaklar ila mamaların tamamen dostunuza faydalı olduğundan emin olun.